Gospodarstvo

Slovenski gospodarstveniki zadovoljni z obiskom pri Medvedjevu

Ljubljana, 11. 09. 2019 12.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predstavniki največjih slovenskih podjetij v Rusiji so zelo zadovoljni z obiskom vladne delegacije pod vodstvom premierja Marjana Šarca v Moskvi, katere del so bili tudi sami. Tovrstni obiski so, kot so pojasnili v Moskvi, za njih zelo pomembni, saj jim odpirajo vrata in nove priložnosti.

Po besedah prvega moža Krke Jožeta Colariča so tovrstni obiski "osnova za nas gospodarstvenike, da imamo boljše priložnosti, za še boljše nastope na tržišču". "Krka se bo recimo letos približala znesku 300 milijonov evrov prodaje v Rusiji, kar predstavlja okoli 40 odstotkov vsega slovenskega izvoza v Rusijo. Taki obiski pa dajejo še dodatne priložnosti, ker ustvarjajo dobro vzdušje," je dejal.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Podobno meni predsednik uprave Geoplina Boštjan Napast. "Že veliko let sodelujemo z Gazpromom in kot veste, je energetika tudi del zunanje politike. Zato je v tem kontekstu ta obisk še toliko bolj pomemben," je dejal.

V okviru tokratnega dvodnevnega obiska Šarca pri ruskem premierju Dmitriju Medvedjevu, ki se danes zaključuje, se je Napast srečal tudi z Eleno Burmistrovo, namestnico predsednika uprave Gazproma Alekseja Millerja, ki je odgovorna za dobavo plina v EU. Začeli so pogovore o novi dolgoročni pogodbi. "Skupni zaključek je bil, da se o njej začnemo pogovarjati čim prej, torej konec tega leta oz. v začetku prihodnjega," je povedal.

Vodja Iskratela Željko Puljić je prav tako izpostavil, da je zelo pomembno, da država vzdržuje redne odnose na najvišji ravni, na ravni premierjev, zunanjih ali gospodarskih ministrov. "Izredno pomembno je, da se o vseh odprtih vprašanjih tudi pogovarjajo. In potem lahko mi gospodarstveniki delamo bolj sproščeno," je dejal. "Za Ruse je namreč zelo pomembno, da imamo mi podporo naše države," je dodal.

Danilo Duraković, lastnik podjetja Comita, ki se ukvarja predvsem z avtomatizacijo proizvodnih procesov, zlasti v energetiki, je izpostavil tudi pomen vezi med narodoma, ki se vzdržujejo s tovrstnimi obiski. "Na ta način Rusi občutijo, da smo z njimi, ne proti njim. Še zdaj žanjemo tisto, kar je bilo narejeno v času bivše države. Rusi tega niso pozabili. Cenijo tudi našo pripadnost slovanskemu rodu," je dejal.

Počivalšek: Gospodarstvo je najbolj pomembna politika

Pomen tovrstnih obiskov je podčrtal tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. "Vsak obisk državne delegacije, še posebej če so zraven gospodarstveniki, je pomemben za naše gospodarstvo. To še toliko bolj velja v državah, v katerih država lahko pomaga gospodarstvenikom odpirati vrata. In Rusija to nedvomno je," je poudaril.

Trgovinska menjava z Rusijo sicer beleži vzpone in padce - zlasti zaradi nihanja cen energentov, ki so pretežen del ruskega izvoza v Slovenijo, pa tudi vpliva sankcij EU in zveze Nato proti Rusiji zaradi ukrajinske krize, je povedal Počivalšek.

Kljub temu je izrazil zadovoljstvo, da trgovinska menjava raste. "Z našim izvozom v Rusijo smo že skoraj pri 900 milijonih evrov, s čimer se približujemo rekordu iz leta 2013, ko je bilo izvoza čez milijardo evrov. Ponosen sem na naših 38 podjetij, ki delujejo tu v Rusiji. Sem so investirala 357 milijonov evrov," je poudaril.

Možnosti za nadaljnji razvoj sodelovanja Počivalšek vidi predvsem na področju spodbujanja tujih neposrednih naložb, zlasti na področjih informacijske in komunikacijske tehnologije, učinkovite rabe energije, avtomatizacije v industriji, kmetijske mehanizacije, živilsko-predelovalne industrije in zdraviliškega turizma.

''V gospodarstvu je sicer politika pomembna, ampak gospodarstvo je najbolj pomembna politika.''
''V gospodarstvu je sicer politika pomembna, ampak gospodarstvo je najbolj pomembna politika.'' FOTO: Damjan Žibert

Možnosti prav tako vidi v sodelovanju na tretjih trgih, izrazil pa je tudi pričakovanje, da bodo ruski investitorji sodelovali v zadnji fazi privatizacije še 110 slovenskih podjetij v državni lasti.

Počivalšek je ob tem zavrnil pomisleke, da bi krepitev odnosov z Rusijo lahko negativno vplivala na odnose z drugimi zavezniškimi državami. "Slovenija je izvozno gospodarstvo. Od lanskega bruto družbenega proizvoda, ki je znašal 46 milijard evrov, smo izvozili za 39 milijard evrov. Se pravi 85 odstotkov. In od tega smo 80 odstotkov izvozili na trge EU. Ne zanemarjamo pa nobenega trga. In ruski trg je za nas pomemben," je poudaril.

"Sem gospodarski minister in sem dolžan našim podjetjem priskrbeti najboljše poti, da lahko prodajajo svoje izdelke. V gospodarstvu je sicer politika pomembna, ampak gospodarstvo je najbolj pomembna politika," je še dejal Počivalšek.

Poleg tega ruski trg ni najpomembnejši za Slovenijo. "Na prvem mestu je EU, na drugem Zahodni Balkan, Kitajska pa je že prehitela Rusijo, ki je tako na četrtem mestu za Slovenijo," je še pojasnil minister.

Slovenija si prizadeva skleniti socialni sporazum z Rusijo

V visoki vladni delegaciji sta bila v Rusiji še zunanji minister Miro Cerar in ministrica za delo, družino in socialne zadeve Ksenija Klampfer. Glavni del njenega obiska je bil sicer namenjen torkovemu odprtju prvega spomenika slovenskim žrtvam na območju današnje Rusije med obema svetovnima vojnama.

Hkrati pa je spomnila, da si Slovenija z Rusijo prizadeva skleniti socialni sporazum, "predvsem za vse tiste, ki iz Slovenije hodijo delat v Rusijo. Zaenkrat smo v fazi pogajanj, je pa res, da so socialni sistemi, predvsem pokojninski sistem, zelo različni," je pojasnila.

Veliko upanja polaga v četrti krog pogajanj, ki ga bo gostila jeseni v Ljubljani. Upa, da bodo pogovore uspešno zaključili v roku enega leta.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (137)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

REMINGTON
15. 09. 2019 07.18
+2
Ali ni Rusija pod sankcije EU zarad okupacije Ukrajinskega Krima ? Kaj majo za iskat tam teli "naši". To je direktna kršitev sankcij EU kateri del naj bi bili tudi mi . Slovenija bo enkrat debelo plačala to sedenje na dveh stolčkih kot srbija. Če se je Črna gora rešila rusov, bi morala tudi Slovenija. Na žalost, Slovensko politiko in gospodarstvo ne vodijo tisti ki so izbrani ker so oni samo marionete "ić" globoke (ugrabljene) države.
cecen
13. 09. 2019 16.37
+6
Ampak res... Zakaj ni nobenega članka o Jankoviću, Šarcu, Medvedjemu in Sobyninom? A se ne sme, ni primerno oz. v kateremu grmu tiči zajec?
resslovenka
13. 09. 2019 13.42
+5
Seveda so zadovjni. Mi smo z vsem zadovoljni. Moramo biti. Vseeno upam, da so ali bodo sklenili kakšen dober posel, da bo kaj kapnilo tudi v državni žep. 🤗
tron3
13. 09. 2019 10.15
+9
Slovenski gospodarstveniki so vedno zadovoljni, vendar je na koncu vse nekam čudno, ker so njihovi poslovni rezultati na koncu katastrofalni.
Uporabnik473573
14. 09. 2019 16.05
+0
Vsaj imajo rezultate. Ti pa bentiš nad visokimi davki in ne narediš nič za skupnost.
staridida
12. 09. 2019 14.38
+9
Za nesposobnega Šarca prihajajo hudi časi-še hujši za navadno rajo....
butalistan
12. 09. 2019 14.29
+8
so vam rusi povedal da bodo merkator poslal tja kjer spada.
Nimasmisla
12. 09. 2019 08.50
+12
je bil lep izlet v moskvo ali se si ogledali tudi leninov mavzolej
ArkaMast
12. 09. 2019 08.24
-5
In VSE JE OK. Gremo dalje.
flamengo
12. 09. 2019 08.03
+11
Boga Slovenija.
Groucho Marx
11. 09. 2019 17.19
+15
Zakon dopušča možnost in ne obvezuje 95% odpisa dolgov. O tem odloča sodišče. Prvi poskus se najboljšemu žepanu na svetu ni posrečil, no v drugo je pa šlo.
srebrnibreg
11. 09. 2019 17.21
-9
Pa zakaj ne greste pred sodišče jokat in prižigat sveče. Na osnov nekega zakona so pa že morali odločati in ta zakon je to kar so v parlamentu sprejeli.
Groucho Marx
11. 09. 2019 17.32
+16
Jojmene srebrni kalimero, pa kaj se zdaj vpikuješ vame? Brigajo mene sveče. Tvoj idol, katerega vsakodnevno braniš, je pač prefrigan goljuf, mafijec in kriminalec, s svojo celo žlahto vred. Baje je tudi največji levičar z največjim socialnim čutom. Kdor verjame, ti si že med njimi.
korintos23
11. 09. 2019 18.53
-1
Marx, to je drobiž, naš Zvon1 se je igral z milijardico.
butalistan
12. 09. 2019 14.28
+1
a si ti kameltrajbar ker ti verkev tako gre v nos. po moje si pretepenec
Uporabnik473573
14. 09. 2019 16.10
-1
Zvonovi so šele pokradli denarja in njihove pisarne (cerkve) še vedno stoje, kakšnih 500x več kot ZJ pa se o tem ne govori več. Prav tako imajo še veliko ovčjih strank, ki jih oskrbujejo z donacijami.
REMINGTON
15. 09. 2019 07.30
+4
Problem je da za Jankovića zakoni ne veljajo ker on prek svojih ima dobesedno kontro nad vsem kar se dogaja v tej ugrabljeni državi. Če bi bilo po zakonu on bi dosedaj že odslužil 20 let zaporno kazen in v mes ne bi naredil še večje škode oz. ne bi kradel naprej. On ima tako razširjeno hobotnico v vseh segmentih družbe in države da ga se bo zelo težko rešit. Žal v svoji hobotnici ima tudi vplivne Slovence ki so sebe prodali, ta nižji za burek, povprečni za čevapčiće, ta višji za odojka.
srebrnibreg
11. 09. 2019 17.02
-11
ne vem zakaj toliko gobcate o Jankoviču in to v glavnem svečkarji. Tudi vaš fehtarski idol je predlagal ta zakon in ga pozneje v parlamentu tudi podprl po katerem so Jankovičem odpisali dolg. Javite se na svoji komandi na Trstenjakovi in vprašajte idola zakaj je pomagal Jankoviču. Najbolj mu je pa pmagal, ko ga je vrgel iz Mercatorja. Spet so vam tudi za vaše svinjarije drugi krivi.
biggbrader
11. 09. 2019 17.47
-4
Samo zahvali se lahko IJJ, ker je imel v mislih podobno zgodbo kot Binče, čeprav on ne bi končal na Dobu kot Binče, saj ni Gorenc.
mpk2
11. 09. 2019 16.33
+12
Janković je po srečanju šel na obisk Ruskih "lekarn".
biggbrader
11. 09. 2019 16.29
+19
"Ko Šarca in Jankovića na laž postavi kar moskovski župan! Gangster Janković je bil pri njemu z vladno delegacijo!" Evo kaj vse Vam zamolčijo dominantni - hišni mediji.
Uporabnik1095190
11. 09. 2019 15.57
+22
Slovenija ni dolžna reševati teh zablod. Lahko pa jim izročimo Jankovića in tiste pametnjakoviče,ki so takrat zagovarjali prodajo Mercatorja Agrokorju.
mr_green
11. 09. 2019 16.06
-7
biggbrader
11. 09. 2019 16.30
+14
Seveda je bil, saj je leta 2006 misli, da je že njegov.
Uporabnik473573
14. 09. 2019 16.11
-3
Jankovič je bil proti. Janša za in zato ga je izrinil iz Mercatorja. Sedaj se že desetletje ukvarjamo s tem. Bi bilo lažje če bi ga obdržali.
REMINGTON
15. 09. 2019 07.32
+1
Ih ne bodo hoteli ker so jim tukaj bolj pomembni.
dule100
11. 09. 2019 15.56
+2
Saj se mi kar malo smilijo! #Boščki#
fafajonka
11. 09. 2019 15.49
+23
A se je Janković v Moskvi izgubil ?
wolfterier
11. 09. 2019 15.55
+6
Vodke in kaviarja je bilo dovolj,zdaj pa v Falkona in domov na pršut in teran,nje.
antilevi?ar
11. 09. 2019 15.33
+18
No, kakšna je komanda,.a boste reševali agrokor in mercator? Rusi pač rabijo denar.
dule100
11. 09. 2019 15.24
+13
Rdečkarjev Putin nikoli ne bo sprejel, jih ne mara.To je obljubil Jelcinu, ko ga je postavil!
srebrnibreg
11. 09. 2019 16.59
+5
Hitro pozabljaš, da je celo Putin k nam prišel na obisk in ni se srečal s tvoji koruptivnim idolom ampak s Pahorjem.
bohinj je zakon
11. 09. 2019 15.24
+12
helter skelter
11. 09. 2019 15.33
+16
helter skelter
11. 09. 2019 15.34
+16
imajo dogovorjeno s slovenskimi mediji, da fotografij z zokijem ne objavljajo ... samo kaj, ko so se pozabili dogovoriti z rusi ... tam pa vidiš skupaj nasmejane zokija, šarca, medvedjeva ... mogoče si talajo tistih 29 miljonov ...
fafajonka
11. 09. 2019 15.49
+5
wolfterier
11. 09. 2019 15.55
+6
helter skelter
11. 09. 2019 15.03
+25
Vodja vladne delegacije Zoki in njegov namestnik Serpentinšeko so se z rusi dogovorili za posel stoletja...... Eni dve miljardi vtaknemo v Agrokor, pa v Krškem za 5 milijard zgradimo moderen reaktor tipa Černobil, od vsega pa 10 % donacije najboljšemu županu na svetu i šire. Biznis stoletja vam pravim ....
Uporabnik473573
14. 09. 2019 16.07
-2
Ti pa le tipkaš a za družbo ne storiš nič. Nevreden si.