Gospodarstvo

Slovenski profesor v bran genskemu inženiringu in GSO: Krave brez rogov, koruza, ki ubija škodljivce, komarji brez Zike imajo prednosti

Ljubljana, 29. 01. 2016 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 19 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
554

Približno trideset let so stari gensko spremenjeni organizmi, dobri dve desetletji se jih uporablja tudi v praksi in enako dolga je vroča javna debata o tem, ali gre za "frankenštajnsko hrano" ali hrano prihodnosti. Se pa domet tehnologije še zdaleč ne konča na njivi in krožniku.

Slovenija je izkoristila možnost in sprejela zahtevo za geografsko izključitev celotnega ozemlja Slovenije za pridelavo gensko spremenjenih rastlin. "V EU je področje GSO zelo občutljivo, saj pridelava in promet z njimi odpirata številna vprašanja, zato večina članic, vključno s Slovenijo, ne podpira odobritve novih GSO za gojenje ali dajanje na trg, prav tako ne podpira gojenja gensko spremenjenih rastlin na svojem ozemlju," pravi državna sekretarka na kmetijskem ministrstvu Tanja Strniša.
Slovenci gensko spremenjenih organizmov (GSO) na svojih poljih ne gojimo. Tudi na krožnikih jih nočemo. Pred leti so v eni od raziskav ugotovili, da okoli tri četrtine vprašanih hrane z GSO ne bi kupilo. Slovenija se je tudi kot država zavezala kmetijstvu brez GSO, s čimer sledimo odklonilnemu mnenju, ki ga imajo do GSO tudi v večini drugih držav članic EU.

Nasprotniki GSO hrane znanstvenikom in velikim korporacijam očitajo, da jih ne moti, če je treba za zaslužek preko trupel. Citirajo avtorje, ki pravijo, da so raziskave, ki so trajale dlje od tistih, ki so jih za najnujnejše potrebe izvedla podjetja, potrdile nevarnost GSO, še posebej, ko govorimo o vplivih zaradi dolgotrajnega uživanja in posledicah za naslednje generacije potomcev.

Odmevale so predvsem študije profesorja Gillesa-Erica Séralinija, ki že leta zatrjuje, da GSO organizmi povzročajo raka, deformacije potomcev, le nekaj dni pa mineva od njegove odmevne objave, da je bila prav GSO koruza - ena prvih, ki je bila dovoljena na evropskih poljih - kriva za pogin krav nemškega kmeta, ki bi naj na koncu postal še žrtev korporacije, ki bi naj želela prikriti napako.

Na drugi strani pa so zagovorniki. Na pogovor smo povabili profesorja ljubljanske biotehniške fakultete in znanega zagovornika GSO Boruta Bohanca, ki je razložil, katere so po njegovem mnenju prednosti GSO, komentiral pa je tudi nekaj najpogostejših očitkov zoper GSO. Bohanec je predstojnik katedre za genetiko, biotehnologijo, statistiko in žlahtnjenje rastlin.

GSO organizmi - 2
GSO organizmi - 2 FOTO: AP
Gensko spremenjeni organizmi. Tudi po letih uporabe se ta izraz še vedno sliši izjemno učeno, za mnoge že sama skovanka teh besed predstavlja vir strahu. Za kakšne organizme torej pravzaprav gre?
Tudi sam menim, da gre za neprimeren izraz, saj smo vsi organizmi "gensko spremenjeni" - to je bistvo evolucije. Vprašanje je, zakaj se je ta izraz sploh uveljavil. Veliko boljši bi bil denimo "precizno žlahtnjenje", saj gre za pristop v katerem namesto vseh naenkrat spreminjamo le posamezne gene. Govorimo sicer tudi o tehnikah genskega inženiringa s katerim lahko gene prenašamo tudi med nesorodnimi organizmi. Tehnologija ni nova, stara je že več kot 30 let, okoli 20 let pa se jo uporablja že tudi v praksi.

Žlahtnjenje torej obstaja že vrsto let, kljub temu pa se je GSO oprijel celo izraz "frankenštajnska hrana". Zakaj'


Res je, ta strašljiv izraz se je dolgo uporabljal predvsem v Angliji, je pa k temu prispevalo več dejavnikov. Začelo se je s tem, da je največje podjetje s tega področja želelo, da je ta postopek žlahtnjenja za razliko od ostalih močno reguliran, se pravi, da se v to vplete država, da zelo natančno določi pravila, ki se jih je treba samo pri tem postopku, ne pa tudi pri ostalih, držati. To je bil že sam po sebi signal, da naj bi šlo za nekaj nevarnega. Ko je nato seznam stvari, ki jih pri teh postopkih preverjamo, prišel v medije, se je izkazalo, da bo zelo enostavno sejati strah pred temi sodobnimi sortami. Je pa res, da se je ta že nekoliko polegel, saj se skoraj vsakodnevno na tržišču pojavljajo nove, zanimive stvari. Zlasti v državah, kjer se potrošniki s tem lahko tudi vsakodnevno srečujejo, je strah večinoma že stvar preteklosti.
Evropa je pa nekako območje sveta, kjer je dezinformacij in posledično strahu ogromno, in kjer tako potrošniki kot kmetje  s tem pravzaprav nimajo nobenih osebnih izkušenj.
GSO
GSO FOTO: Thinkstock

"Precizno žlahtnjenje" bi bil ustreznejši izraz za te organizme, saj gre za pristop, v katerem namesto vseh naenkrat, spreminjamo le posamezne gene. Dr. Borut Bohanec
Če sva torej zelo konkretna - vi nimate težav s krožnikom, polnim GSO hrane?
Na žalost ta izbira v Evropi sploh ni mogoča. Ampak če smo konkretni. Obstajajo razlogi, zakaj se pri teh postopkih kakšen gen dodaja ali odvzema, to se ne počne za šalo. Najbolj tipičen primer - rastlinam se recimo dodaja gene, da jih ni potrebno škropiti z insekticidi, ker se lahko same branijo pred škodljivci. So pa še številni drugi primeri, ko je koristno, da lahko gene dodajamo ali odvzemamo. Tudi odvzemamo jih namreč lahko, kar je pomembno, če gre za toksičnost, za alergene in podobno.

Ravno v tem času smo poslušali o medeni aferi in čebelah. To je rešljiv problem, katerega reševanja smo se pri nas lotili s kemijo. To je seveda ena od možnosti, a ne najbolj idealna, sploh ne na način, kot se je zgodilo pri nas, ko se je izkazalo, da se je uporabljalo nedovoljena kemična sredstva.

Po drugi strani pa so bili poskusi narejeni že pred petimi leti, a ker je postopek preverjanja tako dolg, še vsaj pet let ni pričakovati, da bi kjer koli na svetu imeli čebele, ki bodo odporne na novega škodljivca - pršico varojo. Težava sicer ni povsem nova, saj so varojo raznesli po svetu že pred leti, hkrati z njo so se širili pa še virusi, ki jih ta pršica prenaša, kar čebelarjem povzroča hud problem. Z gensko spremembo je mogoče ustvariti čebelo, ki je odporna na pršico, da ta propade. Testirajo pa drug način, po katerem čebela niti ni gensko spremenjena, ampak se ji v hrano dodaja RNA molekule, ki povzročijo propad pršice in virusa.

To so sodobne alternativne rešitve realnih problemov. A je Evropa s tem, ko je  pred časom področje še zaostrila, sporočila, da se je odločila za reševanje vseh tovrstnih težav z uporabo kemičnih pripravkov.

GSO organizmi - 6
GSO organizmi - 6 FOTO: AP

V ZDA je bil kot prva gensko spremenjena žival odobren GS losos ..

Dejansko je po dveh desetletjih zavlačevanj in ob zelo strogih omejitvah pred nekaj meseci gojenje gensko spremenjenega lososa dobilo zeleno luč. Losos je sterilen in triploiden, ima pa dodan gen iz atlantskega lososa, reguliran s sekvenco severnoatlantske jegulje. Bistveno hitreje zrase kot običajni, ker za razliko od siceršnjih, njegova rast pozimi ne zastane. Pri tem porabi tudi manj krme. Zanimivo bo videti, če bo kmalu prišlo tudi do dovoljenja za pridelavo oljnice rička, ki je bila kot hrana lososom lani v Angliji že testirana. Ta GS riček namreč tvori dolge omega 3 kisline, ki jih nato vsebuje tudi losos.

Uspehi znanstvenike očitno navdihujejo, saj si novosti zelo hitro sledijo.
Da. Pred nekaj dnevi je bila objavljena tudi precejšna novost dosežena z metodo genomskega preurejanja. Tu končni rezultat ni GSO organizem, saj ni vnešen noben nov gen. Gre za postopke podobne običajnim mutacijam, le da izzvana mutacija ni več stvar naključja. No pravkar so objavili vest,  da  prva dva bikca vrhunske pasme nimata rogov, izključili so jima namreč ključni gen. Živinorejci namreč kravam in bikom na precej neprijeten način v mladosti rogove porežejo, da ne bi poškodovali drug drugega ali oskrbnikov. To se počne tudi v Sloveniji, prizor ni prav nič lep. A vendar- tudi pri teh postopkih se EU obira in se že več let ne odloči, kako zakonsko urediti področje, zato nas druge regije sveta spet močno prehitevajo.


Kaj pa v teh dneh tako izpostavljen virus Zika? Je tudi to mogoče rešiti z genskim pristopom?
Res je, ta hip je v središču pozornosti virus Zika, ki se za zdaj širi po južni Ameriki ter povzroča hudo skrb nosečnicam. Prenaša ga vrsta komarjev Aedes aegypti, ki je znana kot prenašalec virusne bolezni denga in še drugih bolezni. Britansko podjetje Oxitech že več let testira zatiranje komarja s sproščanjem v okolje rojev prav te vrste komarjev moškega spola, katerih geni so tako modificirani, da je po parjenju z običajnimi samicami njihovo potomstvo sterilno. Zanimivo, lani so to preizkušali prav v Braziliji in sicer v mestu Piracicaba (okoliš Sao Paolo) in poročali o velikem uspehu. Kljub temu se tudi v Braziliji še vedno raje oklepajo kemije. Slike, ki jih pošiljajo v svet namreč kažejo zamegljevanje notranjosti hiš in okolja z insekticidi. Kot kaže smo raje izpostavljeni dokazano škodljivim insekticidom kot da bi se nadležnih komarjev znebili s sodobnim genskim pristopom.

Našteli ste nekaj zanimivih primerov, tisto, kar ljudi pogosto skrbi pa je, kakšni so stranski učinki takšnih modifikacij organizma, in kje se ti poskusi končajo.

To področje je regulirano, kar pomeni, da se prav vse možne nezaželene posledice temeljito proučijo, preden dobi sorta dovoljenje za trženje. Dejansko je še preveč regulirano, zato imamo zdaj situacijo, ko so na tržišču prisotna večinoma samo največja podjetja, ki si to lahko privoščijo. Majhni laboratoriji na tržišče pravzaprav niso mogli ali pa le preko prodaje velikim. Pred par leti je bil recimo primer, ko bi lahko zdravilo za redko gensko bolezen, izum kolegov z videmske univerze, preverjali tudi pri nas, a tega dovoljenja nismo dobili, čeprav bi s tem na tržišče prišlo cenejše konkurenčno zdravilo. Gre namreč za zdravilo, ki zdaj letno na pacienta stane okoli 100.000 evrov, v Sloveniji pa imamo okoli 25 pacientov. Ko smo sodobno tehnološko rešitev zavrnili smo se s tem odrekli vrhunskim delovnim mestom in razbremenitvi zdravstvene blagajne.

Govorimo o poljščinah in drugih GSO, ki lahko same opravijo s škodljivci. Kako pa deluje ta mehanizem, ko to hrano zaužije človek? Ljudje težko verjamejo, da koruza, ki ima v sebi insekticid, ni vsaj malo toksična in škodljiva.

Če verjamejo ekološkim pridelovalcem, potem ne vidim vzroka, da ne bi tudi biotehnološkim, uporabljamo namreč isto snov. V ekološkem kmetijstvu uporabljajo za boj proti insektom škropljenje z bakterijo Bacillus thuringiensis. Če napadejo solato uši, jo lahko pridelovalci z njimi poškropijo zvečer in zjutraj odnesejo na trg. Ta bakterija namreč tvori insektom strupene beljakovine, pravimo jim tudi bt proteini.

Pomembno je, da z GS vstavimo gen le za tisti bt protein, ki dejansko uniči škodljivo žuželko, ne prizadene pa koristnih, denimo čebel. To je res mogoče, ker je učinkovanje teh proteinov zelo specifično.

Zakaj nam ne škodi prav nič? Ker imamo povsem drugačen prebavni trakt kot žuželke in receptorjev, na katere deluje pri škodljivcih sploh nimamo.

Posebnost GS pridelave v borbi proti insektom je tudi, da je obvezno posejati še pas navadne netransgene sorte, da se kar se le da upočasni pojav odpornih različic insektov. To tudi dokazano dobro uspeva. MON810, edina v EU dovoljena bt koruza z Cry1Ab genom, je še po 18 letih uporabe odporna. Drug pristop je hkrati uporabiti več bt genov ali uporabiti drug način odpornosti.

Inuzlin
Inuzlin FOTO: Thinkstock

V Sloveniji se je debata, ko gre za GSO, večinoma usmerila na področje hrane ...
Da, ker je s hrano ljudi najlažje strašiti, pa čeprav obstaja cel kup zdravil, ki so GSO, imenujemo pa jih biološka zdravila. Med njimi je namreč okoli polovica takšnih, ki so gensko spremenjena, od inzulina dalje. Proizvajamo jih tudi v Sloveniji. Vsi diabetiki že leta uporabljajo  inzulin, ki je GSO, a se tega ne problematizira, čeprav gre v osnovi za isto tehnologijo.

Je pa drugačen izraz.
Da, bolje se sliši. Pa tudi - problematiziranja tega si ljudje raje ne privoščijo s predpostavko, da bodo morda to kdaj sami potrebovali.

Praktično vse nove sorte so na tak ali drugačen način intelektualno zaščitene. To ni iznajdba vezana na GSO, so pa različni načini zaščite. Kar se je v zadnjem letu v Evropi zgodilo zelo potiho je, da je zdaj tudi običajne sorte mogoče patentno zaščititi. Doslej je bilo to mogoče le za GSO sorte, ki pa jih tako ali tako ne pridelujemo. Razlika je precejšnja, saj sorta ni več prosto dostopna drugim žlahtniteljem, ki so jih lahko križali med seboj, po patentni zaščiti pa jih ne smejo. Za potrošnika je na kratki rok vseeno, dolgoročno pa to pomeni favoriziranje velikih podjetij in s tem manjšo izbiro. Dr. Borut Bohanec
Torej imate vtis, da je debata o GSO bolj kot akademska debata o tehnologiji, postala debata politikov, aktivistov ...
Saj sploh ne debatiramo o tem, kaj naj bi bilo nevarno. To so opustili celo največji kritiki, ker je po dvajsetih letih varne uporabe res težko trditi, da je ta tehnologija kakor koli  nevarna. Številke, koliko milijonov  ljudi, ki sodobne sorte dnevno uživajo in nimajo težav, so namreč nedvoumne, in kot vemo še nihče ni zbolel.

Obstajajo trditve, ki pravijo drugače, sklicujejo se na raziskave. Ne le morda najbolj znan profesor Seralini, ampak tudi drugi svarijo pred potencialnimi nevarnostmi. Opozarjajo, da študije ne trajajo dovolj dolgo, da bi lahko z gotovostjo potrdile ali ovrgle sume, da gre za prisotnost škodljivih toksinov, da teste večinoma izvajajo podjetja, ki imajo sama komercialni interes ...
Gre za refren o podkupljenih znanstvenikih, ki ga ponavljajo že vsaj 15 let. Seralinijeva študija je tipičen primer naročene študije pri kateri se je že vnaprej vedelo, kakšen bo rezultat. Ko je bil članek uradno umaknjen pa je bilo to precej manj odmevno. Na leto se sicer pojavita eden ali dva takšna članka, skupno pa jim je, da doživijo velik odmev v javnosti, ker so senzacionalistični. Seralini je pokazal podgane z velikimi tumorji, ki bi naj bili posledica uživanja GSO in herbicida. "Pozabil" pa je omeniti, da gre za linijo testnih podgan, ki v vsake primeru zbolijo za rakom. Povsem neeetično jih je tudi pustil, da so trpele z ogromnimi tumorji.
Gre za propagandno vojno. Javnost je stalno izpostavljena bombardiranju profesionalnih sejalcev strahu, številne organizacije temu namenjajo veliko denarja.

Ampak vendarle imamo na strani te tehnologije ogromne korporacije, ki v raziskave in ustvarjanje GSO vlagajo ogromno denarja in žanjejo ogromne zaslužke. Kakšni interesi pa potem po vaše vodijo nasprotnike GSO, ki so vsaj na prvi pogled v precej podrejenem položaju?
Nasprotovanje se splača marsikomu. Sprva so bile to razne zelene aktivistične organizacije, kmalu so se jim pridružile potrošniške organizacije, ki jim takrat ni šlo prav dobro, ter ekološki kmetje, ki so sebe lažje tržili, če so strašili s konkurenčnimi oblikami sodobnega kmetijstva.
Naslednja generacija pa so bili politiki, ki so se pridružili tistim, ki sejejo strah z obljubo, "dokler bom jaz na oblasti tega ne bo".
Svoje so dodali še nekritični mediji, čeprav se je ta trend očitno ustavil ali celo obrnil. V Sloveniji smo lani naredili analizo in ugotovili, da sta bili približno dve tretjini člankov o GSO pozitivnih ali vsaj objektivnih, nekoč bi bilo gotovo obratno. Z odmikom od tega smo v Sloveniji dobili vsaj možnost objektivnega seznanjanja z argumenti obeh strani.

Vendarle pa različna mnenja o GSO obstajajo tudi v akademski sferi. Že pri nas. Če na primer to tehnologijo na ljubljanski biotehniški fakulteti podpirate, je v Mariboru drugače.

Opozicija sta predvsem profesorica Martina Bavec in njen mož profesor Franc Bavec, ki predavata ekološko kmetijstvo. Mislim, da sem s tem vse povedal. Gre za star pristop kazanja na zunanjega sovražnika - ko gre nekomu slabo, namesto vzrokov pri sebi ugotoviš, da te ogroža "nekdo od zunaj". Tudi sam sem kolega že pogosto opozoril, da širita neresnice. Posledica je, da se nekaj časa ne oglašata in potem spet ponovita isti refren. Denimo prof. Bavec je po radiju jeseni strašil s 17.000 plačanimi lobisti in 20.000 hektarji GS riža v Afriki, ki da preprečuje diarejo. Kolega ima bujno domišljijo. Če take neumnosti govorijo aktivisti to še razumem, za profesorja javne univerze pa je tako širjenje neresnic povsem nesprejemljivo.

Omenjate boj med ekološkim kmetijstvom in genskim inženiringom. Kakšne pa so potem možnosti njunega sobivanja? Obstajajo?
O tem ni dvoma, marsikje eno ob drugem že živi. Mislim pa, da mora ekološko kmetijstvo, če želi biti res ekološko, sprejeti sodobne prakse, ker le sodobni sortiment rešuje kemizacijo okolja. Ne gre samo za manj pesticidov, ampak tudi za nižjo porabo gnojil - dušika in fosforja za dosego dejanskega in ne namišljenega varovanja okolja. To je zame sodobno in ekološko, kar pa oni zagovarjajo, je pa starinska tehnologija 19. in 20. stoletja, uporabljati žveplo in baker, rudninska gnojila ... in seveda pridelati manj. Spremeniti morajo svojo filozofijo. Kako se bo to zgodilo? Da si bodo ljudje kar naenkrat premislili, ne verjamem. To lahko spremenijo proizvodi, ki pridejo neposredno do potrošnika. Verjamem, da bi ljudje kupili olje, ki ga ni potrebno hidrogenirati, ki nima transmaščobnih kislin, a je zaenkrat na voljo samo v ZDA. A tudi tam ga za zdaj ne reklamirajo kot GSO, ker velika podjetja niso zainteresirana, da se strah preneha. Odgovarja jim monopolni položaj.

Na drugi strani Evropejci pričakujejo in zahtevajo dosledno označevanje GSO izdelkov.
Ko se je označevanje uvedlo, sem bil izrecno proti, ker je to pomenilo isto, kot če bi na izdelek nalepili mrtvaško glavo. Namen ni bilo potrošnika informirati, ampak prestrašiti. So se pa stvari vmes spremenile. Pred nedavnim se je denimo ena od večjih ameriških živilskih družb odločila, da bo v prihodnje prostovoljno označevala živila s prisotnostjo GSO. Prvi odziv je bil, da bo to oklestilo prodajo, drugi pa - morda bomo kakšnega kupca celo pridobili. Po mojem mnenju bi bilo še bolje, če bi kupca ozavestili in zapisali, da je bila genska sprememba uvedena zato, da je bilo pri pridelavi prizaneseno okolju, ali da je zaradi določene lastnosti izdelek kvalitetnejši. Recimo: izdelek vsebuje GS krompir, ki se ne obtolče, ne vsebuje strupenega akrilamida, in ker je odporen na plesen, ga pri pridelavi ni bilo potrebno škropiti. Zakaj ne bi tega poudarili? To se mi zdi prava rešitev.
GSO organizmi - 1
GSO organizmi - 1 FOTO: AP


Pri nas v povezavi z GSO govorimo samo o hrani, ker je s hrano ljudi najlažje strašiti, pa čeprav obstaja cel kup zdravil, ki so GSO, imenujemo pa jih biološka zdravila. Med njimi je namreč okoli polovica takšnih, ki so gensko spremenjena, od inzulina dalje. Proizvajamo jih tudi v Sloveniji. Vsi diabetiki že leta uporabljajo inzulin, ki je GSO, a se tega ne problematizira, čeprav gre v osnovi za isto tehnologijo. Dr. Borut Bohanec
Kako pa bodo na priljubljenost GSO vplivale klimatske spremembe? Morda bolj kot marketinški prijemi?
Pred približno mesecem je bilo veliko govora o GSO rižu, ki za razliko od navadnega riža ne proizvaja metana. Riž je namreč znan po tem, da ob njegovi pridelavi na poplavnih riževih poljih nastaja precej metana, medtem ko gensko spremenjen riž metana, enega od močnejših toplogrednih plinov, ne izloča. Če bi uporabili to sorto riža, bi v ozračje izpustili precej manj metana. In to ni vse, spremembam podnebja se lahko tudi prilagodimo če uvedemo GS sorte, ki so bolj odporne na sušo, na mraz ... Take že obstojajo.

No, po drugi strani pa prav v tem kontekstu na GSO rastline letijo očitki, da v resnici ne porabljajo manj vode, da jih je potrebno še bolj škropiti - in to kar z izbranimi pripravki določenega proizvajalca, kar postavlja vprašanje interesov,  in da donosi pravzaprav niso tako visoki, kot se rado poudarja ...
Pred približno pol leta je bila objavljena študija, ki je obravnavala tri vrste rastlin, pri katerih so GSO najpogostejši - koruzo, sojo in bombaž. Številke kažejo, da se pridelek pri GSO verzijah teh rastlin izboljša za 22 odstotkov, poraba pesticidov se zmanjša za 37 odstotkov, dobiček kmeta pa je višji za 69 odstotkov. Očitno so te sorte okoljsko in ekonomsko učinkovitejše. Logično, rezultat je odvisen od vnesenih lastnosti, denimo te za boljši izkoristek vode se šele uveljavljajo.
GSO organizmi - 5
GSO organizmi - 5 FOTO: AP


Pa če greva na konkretne očitke GSO, ki se pojavljajo v javnosti. Povzročali naj bi več alergij pri potrošnikih ...
Ni niti enega dokaza, bilo pa je veliko strašljivih zgodb. Resnica je obratna, alergij bi bilo že zdaj manj, ker znamo izključiti alergene, zaradi strahu pred GSO žal take sorte niso na tržišču. Vedeti moramo tudi, da so GS sorte edine, pri katerih se v postopku sproščanja tudi ta morebitna lastnost preveri.

Navedba, ki se večkrat pojavlja - zaradi prisotnosti antibiotikov in ostalega, kar ščiti rastline, postanejo uživalci GSO hrane odpornejši na antibiotike, ki pri njih nato ob bolezni ne delujejo ...
Ne. Geni ne skačejo iz hrane v ljudi. Tudi tehničnega gena za antibiotično odpornost se pri GSO tehnologiji vsaj v Evropi ne uporablja več, čeprav sploh ni škodljiv. Uporabljamo pač druge nesporne gene.

Te dni je dr. Seralini pisal o kravah, ki so pomrle zaradi dolgotrajnega uživanja GSO krme.
Dr. Seralini je očitno lažnivi kljukec ... Kot kaže živimo v času, ko se sme izjaviti kar koli. V resnici imamo okoli 2000 resnih študij, ki govorijo o varnosti tovrstne hrane, avtorji mnogih izvirajo iz javnih neodvisnih inštitucij. Dejansko že dolgo nobena druga hrana ni tako natančno preverjena kot ravno ta.
GSO riž
GSO riž FOTO: Thinkstock


Ekološko kmetijstvo mora, če želi biti res ekološko, sprejeti sodobne prakse, ker le sodobni sortiment rešuje kemizacijo okolja. Ne gre samo za manj pesticidov, ampak tudi za nižjo porabo gnojil - dušika in fosforja - za dosego dejanskega in ne namišljenega varovanja okolja. To je zame sodobno in ekološko, kar oni zagovarjajo, je pa starinska tehnologija 19. in 20. stoletja. Dr. Borut Bohanec

Nelagodje pred GSO vzbujajo tudi poročila iz držav, kjer so te poljščine stalna praksa, da bi zaradi intelektualne lastnine ljudje izgubili pravico do semen, proste pridelave.
To ne drži. Praktično vse nove sorte so na tak ali drugačen način intelektualno zaščitene. To ni iznajdba vezana na GSO, so pa različni načini zaščite. Kar se je v zadnjem letu v Evropi zgodilo zelo potiho je, da je zdaj tudi običajne sorte mogoče patentno zaščititi. Doslej je bilo to mogoče le za GSO sorte, ki pa jih tako ali tako ne pridelujemo. Razlika je precejšnja, saj sorta ni več prosto dostopna drugim žlahtniteljem, ki so jih lahko križali med seboj, po patentni zaščiti pa jih ne smejo. Za potrošnika je na kratki rok vseeno, dolgoročno pa to pomeni favoriziranje velikih podjetij in s tem manjšo izbiro.

Kaj pa kmetje, ki so jih denimo v ZDA multinacionalke postavile pred sodišče zaradi sejanja domačega semena, ki je bilo plod njihovih zaščitenih sort?
Šlo je pretežno za sojo in oljno ogrščico, koruzo ne, ker je hibridna in zato kmetje seme tako ali tako kupijo vsako leto. Podjetja so od kmetov zahtevala, da podpišejo, da naslednje leto ne bodo sejali doma pridelanega semena njihovih sort, kar je pri teh rastlinah sicer mogoče, ampak bodo seme znova kupili. Tiste, ki se tega niso držali, so tožili. Osebno se mi to ne zdi pametno in sam tega ne bi storil, a velika podjetja imajo svoja pravila, s katerimi se pogosto ne strinjam, saj ne doprinesejo k boljšemu razumevanju te tehnologije.

Pojavil se je vtis, da kmetje niso imeli druge izbire, če so prvo leto sploh želeli do semena in pridelka.
Ne, lahko bi kupili drugo seme. So pa takšna pravila kdaj vezana tudi na kakšne druge sorte, a ne pogosto. Pri nas na primer ne moreš kupiti sadik blagovne znamke jablane 'Pink Lady' drugače, kot da se včlaniš v klub pridelovalcev, kjer še vsako leto plačuješ licenčnino. Pa ni GSO, ampak običajna sorta. Gre za nastajajoč trend klubskih sort, kjer je potrebno podpisati, da boš spoštoval pravila in plačeval vsakoletne dajatve. Tudi o tem sem skeptičen.

Drži, da bi z uvajanjem GSO multinacionalkam predali prehrambeno industrijo?
Se strinjam, velika podjetja bi z veseljem imela monopol, a na nas je, da postanemo konkurenčni. Trenutno Evropa samo analizira ameriške sorte. V svetovnem merilu pa vemo, da dokler je tržišče zaprto, so tudi cene visoke. O tem recimo priča primer iz Indije, kjer so cene semen bombaža padle za polovico z vstopom kitajskega podjetja.

Kako dolgo pa bo po vašem še (lahko) trajal evropski upor GSO?
Evropa je v resnici velik uvoznik GSO, brez tega bi bila evropska živinoreja v velikih težavah. Mislim, da na vsakega Slovenca letno uvozimo preko luke Koper 300 kilogramov GS soje, res pa jo potem precej izvozimo. Dokler bo Evropa imela dovolj drugih tržnih proizvodov, bo to šlo, čeprav je že zdaj jasno, da nekoč razvita Evropa vse bolj zaostaja, kar ni čudno, če pa se inovativnim tehnologijam namenoma odrekamo. Ekonomsko in razvojno veliko izgubljamo, številna podjetja so se že preselila v ZDA.

 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (554)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Teoretik zarot
24. 05. 2016 13.12
+9
že samo ime pove GENSKO SPREMENI ORGANIZMI to pomeni da ucepijo al spremenijo gene živali al rastlin kej takega je nedopustno kako lhka nrdijo ketakega naravi taka rastlina se sama ne razmnožuje več za vsako setev moraš kupiti novo seme v eu še hvala bogu ni tolk gso dokler monsanto ne pride v eu a se vam ne zdi čudn na uni ku delajo z gso da so tk zaščite z nvm kakim oblekam nekateri pa pol to žrejo monsanto to dela zato da proda gso seme ker to seme ne vzklije mora kmet kupiti novo seme ko bodo vsa polja posejana z gsosemenu kar upam da nikol bi usi pocrkal pol pa še lažejo da je treba porabit manj škropiv v resnici jih je pa treba nvm kolkrat več
Teoretik zarot
24. 05. 2016 13.04
+8
gso je največji strup kako jelhka neki tajga nenaravnega nenevarn za človeka
Teoretik zarot
24. 05. 2016 13.03
+6
tisti ki zagovarjajo gso so čudni
Teoretik zarot
24. 05. 2016 13.01
+6
poglejte si dokumentarc :svet kot ga razume monsanto naložte si ga lhka na partisu
Sam Il
08. 04. 2016 09.07
+13
RBGD: mešša jabolka in hruške (GSO in antibiotike). Ponavljaš puhla natolcevanja, ki so jih, pred tabo, ponavlajli že drugi. A povsem neuspešno, ker ti jalovi argumenti ne držijo vode. In ne drzni si govoriti o resnici, ker za ljudi vašega kova je resnica samo ena: Monsato je rešitev za vse.
Sam Il
08. 04. 2016 09.11
+13
In še to: prrav zanimivo je, kako zavajate in lažete: kdor ni za GSO ga okarakterizirate kot nekoga, ki ni za napredek, ampak je za NAZADOVANJE? A res, če stvari ostanejo enake, kot so je to NAZADOVANJE? Bravo! I, kot je nekdo že spodaj omenil: lakote po svetu NI zaradi pomanjkanja le-te. Ampak zaradi pomanjkanja sočutja in nepravilne porazdelitve. Zakaj pridelati (še več) hrane, če pa že ta, ki jo imamo, v veliki meri konča v košu za smeti? To so vprašanja na katere vi NIKOLI nimate odgovorv. Vi kar tumbate svoje. In KAPITAL tega ne bo rešil, ampak nas bo zasužnjil (kakor smo priča temu v drugih branžah), kakor se to dogaja drugje.
RBGD
02. 02. 2016 11.46
-11
Spoštovani bralci, tudi jaz se oglašam v bran napredkov sodobne tehnologije in profesorja. Sem biotehnologinja po stroki in spoštujem Bohanca, ki je zelo pogumen. saj v imenu vseh nas raziskovalcev in znanstevnikov izpostavlja svoje ime in stroko v bran in je tako za vse vas grešni kozel. To pravzaprav ni, saj je zelo je napreden v svojem razmišljanju. Vidi nampreč prihodnost za 20 let vnaprej in to je tudi stvar, na katero vas želi opozoriti. Pomen sodobne tehnologije je napredek da prehrani ljudi, za Slovenijo in za Evropo in ne nazadovanje. To bi kar najraje videli Slovenci samo, da se slučajno kaj ne bi spremenilo. Pojdite v svet in poglejte kaj se zunaj dogaja, koliko ljudi živi na tem planetu in koliko ljudi je brez hrane. Ali mislite da lahko s svojim vrtom prehranite vse lačne ljudi in ali se brigate samo za svoje vnuke, svoje interese pred svojo hiso? Če ste že tako dobri v tem, potem vsaj ne onemogočajte napredkov drugih, ki pa želijo pomagati in prispevati k družbi. Slovenija, skupaj z Evropo bo zaradi premajhne izrabe kmetijskih zemljišč in z nepodpiranjem sodobnih sort kmalu potonila v nazadovanje v primerjavi z ostalimi celinami, ki so to že sprejele, če pa se bo povečal prirastek in priseljevanje pa bo kmalu ostala brez hrane. Želim sporociti, da je namen te tehnologije, da prehrani ljudi, da prispeva k napredku v družbi in da ji pomaga! Tudi o vakcinah imate ogromno za povedati pa ne vidite, da so ustvarjene zato, da vas zaščitijo pred epidemijo, pri kateri bi kmalu vsi utihnili. Prav tako so nas rešili antibiotiki, za katere ne veste da so proizvedeni z gensko spremenjenimi organizmi pa jih veselo uporabljate tudi brez receptov. Lahko rečete karkoli ampak prišel je čas, da te članke berete z odprtimi očmi in jih sprejmete kot resnico in ne kot nekaj po čemer lahko pljuvate. Peace!
kekec16
02. 02. 2016 16.40
+8
Isto se je pravilo za evropsku unijo pa glejte kje smo pristali...problem je glih v tem da gledajo preveč z odprtimi očmi in so pozabili eno stvar: izobraževanje ampak ne šolsko ker tam že dolgo ni bilo napredka...peace out!
ni_mi_vse_eno
02. 02. 2016 20.34
+14
Verjameš, da gleda v prihodnost, bori se pa za korporacijo Monsanto. Ljudje stradajo ne zaradi pomankanja hrane, ampak zaradi pomankanja sočutja, nepravilne distribucije. Korporacija vedno deluje v prid svojemu dobičku, zato bo uveljavitev GSO nujno prineslo še večja razlike bogati:revni, še več lakote. Nekdo, ki gleda 20 let v prihodnost mu je ta zadeva zelo jasna. Profit je magična beseda, ki vrti svet, lakota pa orodje s katero se ljudem piha na dušo.
ni_mi_vse_eno
02. 02. 2016 20.40
+11
Če se brigaš za svoj vrt onemogočaš ljudi, ki želijo pomagati drugim. Vidim, da ste zelo izobražena gospa, logika vam odlično deluje. Če bo sprejet ta zakon bomo kmalu ostali brez hrane. Vsa semena vsako leto kupovali od korporacije, kmetje bodo izgubljali zemljo zaradi tožb korporacije, izgubljali prirastek živine zaradi neplodnosti. Vse to so dejstva. --- Drugače pa čestitke za pihanje na dušo. Priporočam vam politiko, ker v znanosti ne boste prilezli daleč s pihanjem.
Sam Il
09. 02. 2016 13.39
+13
RBGD: spet natolcuješ! Hrane je povsem dovolj, samo porazdeljena ni vredu. Vaši argumenti ne držijo. Na vsakega slovenca se ZAVRŽE 80kg hrane na leto. Še to: zakaj tu zraven mešate antibiotike, ki nimajko nobene veze z našo hrano. Zakaj ne omenite svetovnega MONOPOLA, ki nem tem bdi. Zakaj ne menite izumrtje avtohtonih sort. VI nam hočete vzet nekaj NA SILO. In proti temu se je treba borit! Zakaj ne omenite kontradikcij intervjuja (da monopol je ,ampak moramo biti konkurenčni. Kako boš konkuriral firmi, ki ima SVETOVNI monjopol nad tem.)? Ne nas žalit s vojimi floskulami o napredku in lahko, ker (ponavljam) hrane je dovolj, le razpona ni dobro.
Sam Il
09. 02. 2016 13.41
+12
ni_mi_vse_eno:_ očitno so te prodane duše slabo vodene, ker so tako transparent, da njihovi "agumenti" takoj padejo. Vidijo le eno sn - NJIHOVO stran.
Sam Il
09. 02. 2016 13.49
+12
RBGD: čas je, da spregledate, ker zagovarjate samo eno stran. In nam VSILJUJETE svoje mišljenje. In to s tako slabimi argumenti, da vam še otroci v vrtcu ne bi verjeli.
Sam Il
24. 05. 2016 16.20
+9
RBGD, kaj imaš povedati o dokumentarcu: The World According to Monsanto
kekec16
02. 02. 2016 11.34
+7
Dr. Bohanec. Citiram Vašo poved:"Pred nekaj dnevi je bila objavljena tudi precejšna novost dosežena z metodo genomskega preurejanja. Tu končni rezultat ni GSO organizem, saj ni vnešen noben nov gen." Z enim stavkom ste povedali kaki je pomen GSO-gensko spremenjem organizem. Hvala!
VanM
02. 02. 2016 09.15
+9
Spoštovani dr. Bohanec. Ne razumem najbolje vaše agresije, s katero promovirate te, v laboratorijih nastale organizme. Noben vam ne preprečuje, da ne odprete trgovine, kjer boste prodajali samo in izključno GSO živila ter se z njimi prehranjevali. K uživanju GS živil me boste prepričali le s tem, ko boste svoje otroke in vnuke 20-30 let hranili izključno s tovrstno hrano in na njih ne bo negativnih posledic na zdravju. In ne omenjajte strokovne literature, ki zagovarja GS živila in njihovo varnost, saj vsi vemo kdo te raziskave naročuje in plačuje.
nikhrast
31. 01. 2016 16.03
-12
Toliko govora kako sovražite GMO, samo ta pravo bio hrano pa ne kupujete. Poglejte cene v bio ali organic supermarketih, cene astronomske, losos po 30 eurov kila. Potem pa govorite da folk še za navadno hrano nima. Pa poglejte kvaliteto, bel kruh, mast, sol, sladkor, pa cigarete, to je strup. Pa saj se tudi uvaža samo slaba kvaliteta, potem se pa zgražate nad kitajsko robo.
Sam Il
01. 02. 2016 08.31
+14
Povsem izven konteksta. Eni si zdravo hrano (ali pa del nje) pridelamo doma. In še to nam hočejo vzet.
nikhrast
01. 02. 2016 15.54
-10
Pa kako pridelaš zdravo hrano doma? Kdo pa ima še vrt okoli bajte, pa kot slišim če ne zalivaš in ne štupaš, pa tako ni nič. Še sadno drevje smo posekali, lepa trava in ornamentno drevje, grmovje okoli bajte.
Sam Il
09. 02. 2016 13.46
+13
Kdo ga ima? Če ga ti nima, še nepomeni, da ga nihče nima. JAZ ga imam doma. Špricam NIČ. Zalivam z deževnico. Zraste VSE! Še kaj?
Prihaja
31. 01. 2016 14.51
+4
Ali rastlina sama proizvaja strupe (katere na koncu mi pojemo), ali pa je odporna na strup ki uniči vse, tudi naivnega jedca... Pozabil je pa g.Strokovnjak omeniti da je virus zika v Braziliji postal epidemija z žariščem na kraju kjer so te komarje spustili v naravo in da ocenjujejo da najmanj 5 odstotkov potomcev komarjev preživi. Še dobro da imamo strokovnjake. Le kako bi kdo z zdravo kmečko pametjo pripeljač svet tako daleč (v greznico)
pepikrlinca
31. 01. 2016 19.03
-3
metalc6
31. 01. 2016 12.38
-5
u glavnem če bi vsa hrana bila naravna bi bila 15x dražja ker bi večina pridelka pocrkala... ne bi bilo problema če bi bilo ljudi 1miljarda
ni_mi_vse_eno
31. 01. 2016 13.21
+6
Vsa hrana je bila stoletja naravna, vendar se je samo v zadnjih 200 letih število prebivalstva tako hitro eksponentno dvignilo zaradi nafte. Vprašaj kmeta, kako bo obdelal 100 ha brez nafte. Nafta je hrana, povod za vojne, razlog zakaj lahko gospodarstvo stalno eksponentno raste in še vedno ne propade. Kar se pa tiče količine hrane: Ogromno hrane na svetu vržemo stran, pa vendar miljoni stradajo. Pomeni, da ni problem produkcija (dokler je nafta) ampak distribucija. Korporacija hoče pa še več zase in manj za tebe.
ni_mi_vse_eno
31. 01. 2016 14.43
+2
Ko so miši pitali z GSO so postale infertilne = neplodne. "gmo mice infertility" = "gso miš neplodnost". Poglejte in se poučite.
Svalbard
31. 01. 2016 11.07
+10
Še eno o ATRAZINu, ki je odgovoren za vedno večjo število gejev. Vpliva na DNK in hormonsko ravnovesje. Mal si o tem preberte, da bo slika in agenda21 malo bolj jasna. #ATRAZIN
t0007536
31. 01. 2016 10.51
-7
na računalnike se vsi dobro spooznamo,a o tem kako po bakreni žici pride podatek iz drugega konca sveta večina nima pojma-tako je tudi z žlahtnjenjem rastlin-le čevlje sodi naj kopitar
ni_mi_vse_eno
31. 01. 2016 11.59
+9
Ker nimaš pojma kako se prenaša podatek, pa ne po bakreni žici, ampak po steklenih vlaknih preko katerih gre svetloba v popolnem notranjem odboju. Zaradi tega ker ne veš, misliš, da je dobro, da korporacija krade kmetu dobiček? Se ne bi raje poučil o zadevah, ki jih ne veš?
ni_mi_vse_eno
31. 01. 2016 10.42
+11
Monsanto je tožil kmeta. "monsanto sues corn farmer" Spoznajte, da je koruza vetrocvetka in ni kmeta, ki bi šel krast semena koruze k sosedu. Vse je denar. Plačaj nam, ker imamo monopol in držimo vse patente.
ni_mi_vse_eno
31. 01. 2016 10.41
+4
Zagovorniki propagirajo GSO ne da bi z eno besedo omenili besedo Monsanto, ki stoji za tem zaradi dobičkov. Preveč madežev se je nabralo skozi zgodovino: PCB - Aniston (Alabama), Roundup .... itd. Naj citiram Monsanto: "Mi si ne moremo privoščiti, da bi izgubili en dolar." In so z PCB-ji zastrupljali prebivalce, katere sploh niso obvestili. Poglejte zgodovino podjetja in vam bo vse jasno. Lahko pogledate tudi rastne hormone "bovine growth hormone =BGH". Richard Burroughs, FDA agencija, ki je bil v procesu potrditve BGH je izjavil, da so manipulirali s podatki. Zato so ga odpustili in BGH je bil sprejet kot GRAS = generally recognized as safe = Varen. Vse je denar. Plačaj!
hotchilipoper
31. 01. 2016 08.39
-8
Bistvo vse te hrane je zmanjšati populacijo,ker nas je enostavno preveč,preživeli bodo pač najbolj odporni na strupe
JohnSmith000001
30. 01. 2016 21.08
+14
GSO je STRUP! konc debate!
nikhrast
31. 01. 2016 15.54
-2
Trapist
30. 01. 2016 20.40
+9
Bohanec in njegov vseznali satelit Alkalaj o GSO razlagata same krasne reči. A vseeno bi kazalo raziskat na čigavih plačilnih listah sta tadva gospoda (poleg državne, jasno). Ni vse zlato kar se sveti. Previdnost velja, še posebej, ker gre na koncu vse to skozi naš golt.
Svalbard
31. 01. 2016 12.29
+7
Alkalaj je pred leti izjavil, da ELITE, ki krojijo svet po svoje, obstajajo samo v teorijah o zarotah. Pol veš kam paše.
tony_abcde@yahoo.com
30. 01. 2016 20.31
+11
O tem, da so v Ameriki na hitro podtaknili GSO pod zakonodajo, ki obravnava tradicionalno križanje vrst pa nebi nič napisali a ne... tipično za portal, ki služi kot trobilo korporacij.
Fifi 24
30. 01. 2016 18.35
+16
Profesor ne se-rji si na plačilnem listu najbogatejših korporacij?? Nisi edini !!......katera poljščina pa ubija škodljivce?? kaj si na glavo padel in ti si profesor?? za to pa imamo v SLo kar imamo!!.......poslušaj kvazi profesor če bi monsanto, pionir &co naredil pojlščino ki ubija škodljivce bi propadel!!..NI BIZNISA !!.......monsanto &co delajo poljščine ki so bolj odporne na njihove ekskluzivne pesticide (bolj lahko škropiš pobiješ škodljivce/plevel in imaš več (zastrupljenega) pridelka) ki jih samo oni prodajajo poleg tega semena strilizirajo in imajo DVOJNI dobiček škropivo in seme EKSKLUZIVNO !! Vsako leto !!! ___________24Ur SPET TROBILO KOrporacij
tony_abcde@yahoo.com
30. 01. 2016 20.33
+6
Ali je na plačilni listi ali pa je samo prevzet in zaslepljen z ideologijo korporativnega fašizma.
nikhrast
31. 01. 2016 15.54
Dober da je Peko propadel, sovražimo korporativni fašizem.