Gospodarstvo

Slovenski vozni park je vse bolj star

Ljubljana, 04. 10. 2018 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Maja Korošec
Komentarji
158

Evropa si prizadeva zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida iz avtomobilov in lahkih tovornih vozil, zato je Evropski parlament potrdil predlagane cilje Parlamentarnega odbora za okolje. Izpusti iz novih avtomobilov naj se do leta 2030 zmanjšajo za 40 odstotkov, na cestah naj bo 35 odstotkov novih električnih oziroma hibridnih avtomobilov. Pa so ti cilji uresničljivi in smotrni? Kakšen je slovenski vozni park?

Konec leta 2017 je bilo v Sloveniji več kot 1,1 milijona registriranih osebnih avtomobilov. Če se zazremo deset let nazaj, jih je bilo takrat kar dobrih devet odstotkov manj. Čeprav se po naših cestah vozi vse več avtomobilov, pa so ti iz leta v leto starejši, kažejo podatki Statističnega urada Slovenije (Surs).

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Povprečna starost slovenskih registriranih osebnih avtomobilov se je glede na prejšnja leta zvišala. Dosegla je najvišjo vrednost v zadnjih desetih letih – za več kot dve leti je višja kot pred desetimi leti. Takrat je namreč znašala 7,7 leta.

Je osebni avtomobil naše najpomembnejše prevozno sredstvo?

Odgovor je da, kažejo podatki Surs. Avtomobil Slovencem predstavlja glavno prevozno sredstvo na 68 odstotkih poti – prevoženih ali kot voznik ali kot sopotnik –, na katerih je opravljenih 84 odstotkov vseh kilometrov. V kar dveh tretjinah osebnih avtomobilov se vozi samo ena oseba, stopnja zasedenosti avtomobila pa je 1,7.

Slovenski avtomobili se starajo, smo sploh pripravljeni na menjavo za električne?
Slovenski avtomobili se starajo, smo sploh pripravljeni na menjavo za električne? FOTO: Thinkstock

Smo sposobni v dobrih desetih letih zmanjšati škodljive emisije avtomobilov?

Dizelski motorji so na slab glas prišli po septembru 2015, ko so v Volkswagnu priznali, da so okoli 11 milijonov dizelskih motorjev v avtomobilih po vsem svetu opremili s programsko opremo za goljufanje na okoljskih testih. Tudi Porsche, ki je del skupine Volkswagen, bo zaradi dieselgate afere opustil dizelske motorje. Prodaja dizlov je močno upadla tudi zato, ker je več nemških mest sprejelo odločitev o prepovedi vožnje starih dizelskih vozil v mestnih središčih.

V Sloveniji je torej vedno več starih avtomobilov. In čeprav se v nekaterih evropskih državah trudijo in izganjajo stare dizelske avtomobile, ki so največji onesnaževalci, se postavlja vprašanje, ali je Evropa zmožna do leta 2030 zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida za kar 40 odstotkov in na drugi strani povečati število električnih in hibridnih vozil za 35 odstotkov? So električna vozila zares najboljša rešitev? Andrej Brglez z Inštituta za civilizacijo in kulturo meni, da so številke nerealne: "Teh številk ne vidim kot preveč ambicioznih, saj so visoki cilji zdravi. Vendar bi morali biti cilji podkrepljeni z realnimi koraki, da se jih doseže. V Evropski uniji trenutno vlada kaotično stanje, ki je nastalo kot posledica politike in avtomobilske industrije – zaradi 'dieselgate' afere. Bolj bi morali iskati politične kot tehnološke korake za prihodnost. Torej, Evropska unija in tudi svet naj se raje ravnata po tem, kaj je potrebno narediti. Predvsem v mestnih jedrih bi se morali zmanjšati izpusti, saj so tam najbolj problematični," je prepričan.

Rešitev Brglez ne vidi v preprosti zamenjavi običajnih avtomobilov z električnimi. Meni, da je treba gledati širše in razmišljati o spremembi mobilnosti: "Iz leta v leto postaja bolj jasno oziroma se postavlja vprašanje, koliko električnih avtomobilov se sploh lahko pojavi v praksi, na cesti? Strošek v infrastrukturo bi bil namreč ogromen, in seveda nujno potreben, če se bo število električnih vozil tako zelo povečalo." A ne le to. Ko govorimo o električnih vozilih, ne smemo zanemariti tega, da govorimo o zelenih energentih. "Ne gre le za izgradnjo ogromne in drage infrastrukture za električno polnjenje, ampak tudi za gradnjo infrastrukture za pridobivanje zelene energije. Ko vse to skupaj seštejemo, postane vprašljivo, ali ima vse skupaj smisel? Kajti leta 2018, ko je že vsem jasno, da v prihodnosti avtomobilov, kot jih poznamo danes, na cestah ne bo več – ali je smiselno vlagati tako zelo velika državna, davkoplačevalska sredstva v nekaj, kar bo zastarelo v trenutku, ko bo zaživelo," je poudaril Brglez.

Slovenski avtomobili se starajo, smo sploh pripravljeni na menjavo za električne?
Slovenski avtomobili se starajo, smo sploh pripravljeni na menjavo za električne? FOTO: Thinkstock

Slovenci nismo pretirani navdušenci električnih in hibridnih vozil

Nemčiji si prizadeva, do bi do leta 2020 imeli na cestah milijon električnih in hibridnih avtomobilov, a ji cilja ne bo uspelo doseči. Po ocenah vladnih svetovalcev bi lahko do tega leta prišli zgolj do polovice te številke.

Podatki Surs kažejo, da je bilo lani v Sloveniji registriranih 862 električnih ali hibridnih osebnih avtomobilov, kar pomeni, da jih ima 0,04 odstotka Slovencev. Če primerjamo z Nemčijo: v začetku leta je bilo na nemških cestah 98.820 avtomobilov z električnim ali hibridnim pogonom. Ker v Nemčiji živi slabih 83 milijonov prebivalcev, to pomeni, da jih ima 0.1 odstotka ljudi.

Trendi kažejo, da se prodaja električnih in hibridnih avtomobilov po svetu povečuje in se v naslednjih letih še bo povečevala.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot kažejo številke, si Slovenci pretirano ne prizadevamo, da bi razmišljali o zmanjševanju ali dizelskih ali bencinskih avtomobilov. Za zdaj niti ni bistvene razlike med številom dizelskih in bencinskih avtomobilov na slovenskih cestah. Gospodinjstva v Sloveniji so v letu 2016 namenila za osebno mobilnost 16 odstotkov vseh izdatkov, kar je bilo največ med preostalimi članicami Evropske unije, kažejo podatki Eurostat.

Poleg tega smo smo Slovenci kot voznik osebnega avtomobila prevozili okoli 8 milijard kilometrov. To je približno tolikšna razdalja, kakor če bi 200-tisočkrat obšli Zemljo po ekvatorju, kažejo podatki Surs. "Prevozimo vedno daljše razdalje, dnevne migracije zaradi služb so postale v zadnjih 15 letih bistveno bolj odmaknjene. To je seveda omogočil avto – skrajšal je razdalje in ljudem ponudil možnost, da najdejo delo, šolanje … dlje od svojega kraja. To pa seveda pomeni večje izpuste, več nesreč, gneče v središčih mest. A tudi, če bi ta dober milijon avtomobilov, ki jih imamo, zamenjali za električne, v resnici nismo naredili premika v mobilnosti, ki je potreben v sodobni družbi," je prepričan Brglez. Meni, da hitra zamenjava obstoječih avtomobilov oziroma starega voznega parka za električnega, ni mogoča, saj ni dostopna povprečnemu slovenskemu kupcu: "Zato bi bilo bolje, da stremimo k drugim oblikam mobilnosti. Hkrati bi država lahko zagotovila subvencije, da bi si Slovenci kupili bolj ekološko čiste dizelske in bencinske avtomobile, ki so hkrati tudi bolj varni. Kratkoročna rešitev je torej pomladitev voznega parka, kar pomeni manjše izpuste emisij in višjo raven varnosti. Drugi korak pa je iskanje rešitev v drugačni mobilnost, na primer sprememba v urbani mobilnost 'last mile' ali hitre železnice, za dolge razdalje pa letala."

Slovenci v tujini kupujemo več dizlov, v domačih avtohišah pa več bencinski avtomobilov.
Slovenci v tujini kupujemo več dizlov, v domačih avtohišah pa več bencinski avtomobilov. FOTO: iStock

Kaj prinaša omejevanje vožnje z dizelskimi avtomobili, ki ne zadovoljujejo emisijskih standardov?

Nemško sodišče je februarja letos sprejelo odločitev, da lahko nemška mesta omejijo vožnjo z dizelskimi avtomobili, ki ne zadovoljujejo najnovejših emisijskih standardov Euro 6. Iz okoljskega vidika je to dober ukrep in ga Brglez podpira, a na drugi strani se ga je Nemčija lotila ne da bi ponudila dovolj drugih alternativ. "Niti slučajno ne bodo mogli tako hitro zapirati mestnih jeder, kot so mislili. Velika mesta, ne samo nemška, vsa evropska, preprosto niso pripravljena na ta ukrep. So ujetnice razvoja mobilnosti, ki dihajo s satelitskimi kraji vsak dan. Dnevno migracijo ta mesta potrebujejo, ne gre drugače. Tako so zgrajena. In dokler ne bodo našla drugačno obliko mobilnosti, so avtomobili potrebni," je razložil. Ukrep izgona starih dizlov je sicer pravi korak, a če se bo država lotevala problema zgolj tako, da bo svojim državljanom ponudila subvencije za nakup sodobni dizlov ali drugih manj okolju škodljivih avtomobilov, s tem ni naredila kaj dosti. Število avtomobilov bo v mestnem jedru ostalo enako, promet se ne bo zmanjšal. "Vprašanje torej ni, kako stare dizle spraviti iz mestnih jeder, ampak kaj narediti, da avtomobili v mestih ne bi bili več glavno prevozno sredstvo," razmišlja Brglez.

Kam bodo šli stari dizli?

Če se jih bodo znebili v Nemčiji, je to res dobro za njihovo okolje, a se bo problem prenesel v druge države, kjer omejitve ne veljajo. Slabo se bo pisalo okolju držav s šibkejšo kupno močjo. Ljudje, ki si še včeraj niso mogli privoščiti dizle, jih bodo zdaj z veseljem pokupili, saj so njihove cene dramatično padle. Poleg tega za njih 'stari' nemški dizli pomenijo praktično nove avtomobile. Izjema ne bo ostala niti Slovenija. In kaj to pomeni za nas? "Da bo okoljsko sporen avto naslednjih pet, sedem ali več let ostal na naših tleh. Povprečni Slovenci namreč vozimo deset let stare avtomobile. Za nas torej pomeni stari nemški dizel odličen nakup, saj bomo šli iz deset na pet let stara vozila, kar je z vidika varnosti sigurno boljše. Ampak roko na srce, tudi mi se ne vprašamo, kam gredo naši dizli, ko so stari deset, 15 let. Vseeno nam je, da gredo v Bosno in Maroko. Tam pa so jih seveda veseli, ker jih potrebujejo," je kritičen Brglez.

Bi izgon starih dizlov rešil problem?
Bi izgon starih dizlov rešil problem? FOTO: iStock

Zanimivi so podatki, ki so nam jih posredovali s finančne uprave (Furs). V povprečju je 90 odstotkov vseh avtomobilov, ki so v zadnjem letu prišli iz tujine v Slovenijo, ravno dizelskih. V številkah to pomeni: januarja 2017 smo k nam pripeljali 232 bencinskih in 2.024 dizelskih avtomobilov, torej skoraj 89 odstotkov dizlov, maja letos pa 155 bencinskih in 1.497 dizelskih avtomobilov 90 odstotkov dizlov.

Precej drugačna je slika, ko pogledamo, kaj kupujemo Slovenci v domačih avtohišah. Januarja lani smo kupili 3.610 bencinskih (39,6 odstotkov) in 5.383 (59,1 odstotkov) dizelskih avtomobilov. Maja letos se je nakup avtomobilov močno povečal, narasli so odstotki v prid bencinskih avtomobilov. Kupili smo 14.420 bencinskih (82,4 odstotkov) in 1.708 dizelskih (9,7 odstotkov) avtomobilov, kažejo podatki Furs.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (158)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Enmajstr
05. 10. 2018 16.23
+9
Državo najbolj moti, ker 8 let star dizel z 250000 km brez težav prevozi še enkrat toliko km, brez da spet dobi davek od novega. To je problem
Brabus
05. 10. 2018 11.56
+0
Dizel do raja in nazaj.
tron3
05. 10. 2018 11.30
+7
Zakaj obsedenost Slovenk in Slovencev z avtomobili??? Od osamosvojitve naprej je bila vrednost nakupov starih in novih avtomobilov 80 milijard evrčkov, zakaj ker se ni razvijal železniški in avtobusni prevoz, zato so bili državljanke in državljani prisiljeni kupovati avtomobile, da so sploh mobilni.
SSKOMENTATOR
04. 10. 2018 19.22
+4
Vsak pri sebi naj razmisli, kaj lahko stori za okolje. Veliko je takšnih, ki bi se tudi na WC radi odpeljali z avtom. Ni vprašanje bencin, diesel ali elektrika, temveč sprememba odnosa do mobilnosti. Ozaveščanje in akcija v smislu infrastrukturnih rešitev je na strani države. Sam tudi čakam kakšno celostno študijo o vplivu električnih avtomobilov na okolje, da bi vsaj s te plati imel razlog za nakup, saj ekonomskega (zaenkrat) ni. Ekonomsko je namreč zvoziti svoj stari avto do konca, če le služi dobro, brez večjih stroškov.
Enmajstr
05. 10. 2018 16.28
+2
Podpišem pod tole. Sploh ne razmišljajo, da tudi razgradnja starega in izdelava novega onesnažuje okolje
detect
04. 10. 2018 19.09
+0
najbolje za slovenijo,da izstopimo iz E.U.
mginko
04. 10. 2018 18.10
+3
" Slovenski vozni park je vse bolj star " - mlajša in srednja generacija še ne dojema da je tako v slovenskem komunizmu. Po Lukcu morajo biti vsi "enaki", edino mafija je izven kroga "enaki", na rčun mafijskih poslov z našim denarjem. Počasi grize rdeči bacil "vsi enaki". In bodite "enaki" drugorazredni državljani s starim voznim parkom.
mpk2
04. 10. 2018 17.27
+7
Valda da... mi večina bi se tak morali voziti v Trabantih in Wartbugih, glavno da bo Mesec in co. imeli nove Mercedese!
HorstWiesel
05. 10. 2018 11.33
+5
Bott
04. 10. 2018 17.24
+19
minimalna placa vecine slovencev, zato ker nimajo plac kot v javnem sektorju, ne omogoca nakupa novejsega avtomobila, kaj sele hibrida ali elektricnega
Brabus
05. 10. 2018 11.53
+1
Sej v tem je srž vsega, da se bo raja vozila z busom, Lukec pa z avtom, bo imel več placa.
HorstWiesel
05. 10. 2018 21.35
+4
Tut Rode ima makino, in to v lastni režiji
detect
04. 10. 2018 16.25
+28
ali je evropski parlament kaj omenil delavske mizerne plače v sloveniji?
Našvasan_zob
04. 10. 2018 15.29
+14
A bo tut stare bicikle treba zamenjat....sam prašam...
Tomaz1980
04. 10. 2018 14.48
+19
Jaz imam predlog kaj storiti, da se v mestnih jedrih nebi vozilo z avtomobili.. Znižajte cene mesečnih LPP vozovnic na 10€ na mesec in 10 centov na eno vožnjo!
Tomaz1980
04. 10. 2018 14.49
+18
Aja... pa večje število avtobusov in vsak naj vozi na 1,5 minut ne pa po 15-20 minut! Zadeva rešena!
gecogeco
04. 10. 2018 19.07
+2
slovenija je premala da bi blo več busov in s tem še več voznikov. s tvojim predlagom bi blo več stroškov kot bi blo dobička.
KAPIBARA
16. 09. 2019 19.51
Saj tak utnik bi bil v konicah- čez dan, pa malo bol na izi..
slovenskidelavec
04. 10. 2018 14.19
+12
Saj je slovenski delavec vedno bolj reven.
kure bedne
04. 10. 2018 13.40
+28
Škoda novega avta za te luknjaste ceste.
kajpavzdevek
04. 10. 2018 13.30
+18
daj država nehaj nas gnjavit z nenujnimi nakupi novih avtov da bi si s tem vi polnili račun. Ven prihaja Golf 8 men pa noče crknit še Golf 4 ! Nebom žrtev predragih avtov in nerealnih zakonov. Le v Evropi je vse tako zavedeno drugod po svetu pa lahko folk vozi isti avto 20 let brez problemov ! Naj država drugod išče rešitev- omeji kubike, konje, porabo na novih vozilih.
YUGO45.
04. 10. 2018 13.17
+28
Krediti so dolgi..avti pa stari..nema para..izjeme so tisti ko vozijo luksuzne avt.zivijo pa od socijale..miljoni pa skriti v tujini..to so paraziti drzave za odstrel!
Chaparral
04. 10. 2018 12.12
+12
"Avto" je v Sloveniji že zdavnaj postal obsedenost, postavljanje pred sosedi, sodelavci, javnostjo. Tudi če ni denarja za najnujnejše življenjske potrebščine, za avto mora biti. Lizing, lizing, krediti, krediti, potem pa pride šok, ko obveznosti ne moreš več plačevati. Rezultati so znani. Celo tujci se čudijo, ko vidijo koliko si Slovenci "privoščijo". Potem so tu še statistični podatki prodajalcev avtomobilov, ki se hvalijo, da prodaja raste iz leta v leto?! Izpostaviti je bolj pomembno vozniško kulturo (znanje), ki je vse prej kot na zadovoljivi ravni ......
borkov64
04. 10. 2018 12.07
+30
O nakupu el. avta ali pa hibrida ki je vsekakor boljša izbira bom razmišljal,ko mi bodo na avtocestah najprej nehali smrdet romunski in madžarski kamioni.
CenzuriraniPolde
04. 10. 2018 12.04
+20
Diesl je treba ukinit, pravijo! A če mali pomisliš, je bencin še slabši, glede trdih delcev in vseh primesi, od svinca naprej !
Brakedirt
04. 10. 2018 18.50
+0
26277
04. 10. 2018 12.01
+32
A po voznem parku, se gleda standard? Nismo vsi iz Emiratov.
KAPIBARA
16. 09. 2019 19.52
tedoVV2HCmedo
04. 10. 2018 11.52
+16
Sem že mislil nekaj napisati, pa vidim spodaj, da ne bi napisal nič novega. Bencin je boljši za okolje kot električen avto. Morda težijo z električnimi avti, ker bo v tem stoletju zmanjkalo nafte. Potem pa naj vesoljski znanstveniki hitro pogruntajo, kako spraviti nekega robota na Mars, ki bi se spravil v globino Marsa, da bi pogledal, če je tudi tam nafta. Znanstveniki že znajo v teoriji uporabljati materijo in antimaterijo, ampak ker bi to bil zastonj prevoz, tega oblasti ne dovolijo, ker vsaka oblast gleda samo na pridobivanje denarja.