Gospodarstvo

Sodna preiskava v zadevi Teš ena najobsežnejših: 59 tisoč strani v 151 fasciklih

Ljubljana, 10. 05. 2018 07.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Damjana Seme
Komentarji
49

Ker preiskava zaradi domnevnih kaznivih dejanj pri gradnji šestega bloka v Termoelektrarni Šoštanj traja že leta, je minister Klemenčič višje sodišče pozval da pregleda, kaj počne okrožno sodišče v tej sodni preiskavi, ki traja predolgo. Okrožno sodišče odgovarja, da gre za eno najobsežnejših zadev, ki so jih kdaj obravnavali.

Minister za pravosodje Goran Klemenčič je na Višje sodišče v Celje poslal zahtevo za pregled poslovanja sodne preiskave v zadevi Teš, kjer naj bi bila termolektrarna pri gradnji bloka 6 oškodovana za skoraj 300 milijonov evrov. "Zahtevam, da zaradi dolgotrajnosti reševanja zadeve pred Okrožnim sodiščem v Celju opravite pregled poslovanja v zadevi ter predlagam, da v primeru ugotovljenih nepravilnosti odredite ustrezne ukrepe," je med drugim zapisal minister.

Na Okrožnem sodišču pa so za 24ur.com pojasnili, zakaj sodna preiskava ene  največjih korupcijskih afer pri nas tako dolgo traja: "Gre za eno najobsežnejših zadev, ki smo jo dobili v obravnavanje na našem sodišču, spis ima več kot 59 tisoč strani z vsemi prilogami in je trenutno v kar 151 fasciklih, za kar je potreben en cel dodaten pisarniški prostor," je povedal predsednik Okrožnega sodišča Matevž Žugelj.

TEŠ
TEŠ FOTO: Miro Majcen

Sodna preiskava je izjemno zahtevna, strokovna in obsežna

"Gre za mednarodno povezano zadevo, zato so potrebni prevodi listin v tuje jezike in pridobivanje podatkov od določenih organov in inštitucij iz tujine, kar tudi terja precej časa. Že same odločitve sodišča gredo v stotine strani teksta, glede na večje število osumljenih pa je temu primerno tudi število pritožb, ki jih je potrebno obravnavati," pojasnjuje predsednik sodišča Žugelj. "Zadeve, ki trajajo dolgo, trajajo dolgo iz različnih razlogov. Postopek preiskave v zadevi Teš pa je tako strokovno kot tudi po obsežnosti izjemno zahtevna zadeva. Trenutno obsega 59.121 listnih številk, od tega je 27.721 strani spisa, ostalo so priloge. Zadeva pa se trenutno nahaja na izvenobravnavnem senatu, zaradi odločanja o pritožbah obdolženih zoper dva sklepa o uvedbi preiskave. Uvedbe nadzora pa še ne moremo komentirati, saj z Ministrstva za pravosodje o tem še nismo bili obveščeni," pojasnjuje prvi mož okrožnega sodišča.

Spornih poslov v Teš so osumljeni: Uroš Rotnik, Peter Kotar, Boštjan Kotar, Jožef Dermol, Miran Leban, Darko Weiss, Jože Lenart, Bojan Brešar, Frank Lehmann, Josef Reisel.

Nova dopolnitev kazenske ovadbe v kar 35 kartonastih škatlah

Policija pa je po štirih letih od kazenske ovadbe, marca letos, na sodišče poslala še obsežno dopolnitev ovadbe in to kar v 35 kartonastih škatlah. Kot je znano, je policija prve hišne preiskave pri vpletenih v sporne posle opravila že leta 2012, dve leti kasneje so spisali prvo ovadbo, specializirano tožilstvo pa je novembra 2014 na sodišče poslalo zahtevo za sodno preiskavo. Ta je bila uvedena šele v začetku lanskega leta. Pravzaprav sta bili uvedeni dve sodni preiskavi, in sicer zaradi zlorabe položaja nekdanjih vodilnih v Tešu ter ponarejanja listin. Druga preiskava pa je bila zaradi pranja denarja, saj naj bi nekdanji direktor Uroš Rotnik iz poslov pri rekonstrukciji kotla 5 in gradnje Bloka 6 dobil najmanj 870 tisoč evrov nezakonitih provizij. Preiskovalni sodnik je nato obe preiskavi združil v eno.

Pranje denarja iz korupcijskih kaznivih dejanj?

Da je bil projekt Teš 6 bistveno preplačan, ni več dvoma. Policija je v kriminalistični preiskavi ugotovila, da naj bi osumljenci poskrbeli za lažne svetovalne pogodbe in se vnaprej dogovorili za izplačilo visokih provizij in nagrad. Rotnik pa naj bi denar, ki naj bi izviral iz kaznivih dejanj, po mnenju preiskovalcev, skušal legalizirati tako, da naj bi se z znanim borznim posrednikom Bogdanom Pušnikom med drugim dogovoril tudi za lažno posojilno pogodbo, po kateri naj bi od njega dobil kar 670 tisoč evrov gotovine. Iz telefonskih prisluhov pa po neuradnih podatkih izhaja, da naj bi Rotniku navidezno vračilo denarja svetoval Darko Končan. Zato so pranja denarja osumljeni vsi trije, ki pa to seveda zanikajo.

Uroš Rotnik
Uroš Rotnik FOTO: POP TV

Rotnik in Pušnik uprizorila vrnitev posojila?

Ker se je Rotnik znašel tudi v davčnem postopku, kjer je moral Finančni upravi pojasnjevati svoje prihodke, naj bi se po neuradnih podatkih v policijskih prisluhih znašli tudi nasveti Darka Končana, kako pojasniti premoženje v gotovini. Eden od nasvetov naj bi bil tudi ta, da naj Rotnik in Pušnik navidezno vračilo posojila uprizorita kar pri notarju, da bo zgodba bolj verodostojna. In sta ga res. Tako naj bi prišla s kupom gotovine k notarju v Velenje, kjer je Pušnik Rotniku vrnil 670 tisoč evrov, kar je notar tudi potrdil. Ko sta odšla pa je notar o dogodku obvestil Urad za preprečevanje pranja denarja, ker sta v pisarno prinesla toliko gotovine. Posojila po ugotovitvah preiskovalcev v resnici naj ne bi bilo, ves denar za predajo pred notarjem pa naj bi zagotovil kar Rotnik sam.

Pranja denarja so osumljeni: Uroš Rotnik, Bogdan Pušnik, Darko Končan.

Rotnikovi milijoni gotovine

Nekdanji prvi mož Termoelektrarne Šoštanj Uroš Rotnik naj bi v davčnem inšpekcijskem nadzoru pojasnjeval, da ima za kar štiri milijone evrov premoženja, ki naj bi ga pridobil z vlaganji v vrednostne papirje. In da naj bi borzniku Bogdanu Pušniku že v preteklih letih posojal denar, celo tri milijone evrov. Je pa Rotnik davčni upravi tudi prijavil, da ima v sefu NLB v Velenju tri milijone evrov gotovine, a je ta dokument o njegovem premoženjskem stanju kasneje čudežno izginil iz spisa na Finančni upravi.

Zaradi tatvine dokumenta in preprečitve dokazovanja, ker naj bi davčne inšpektorje oviral pri ugotavljanju njegovega premoženjskega stanja, je Rotnika lansko leto že doletela prva obtožnica. Prej pa tudi številne kazenske ovadbe – celjski kriminalisti so ga po naših informacijah poleg tatvine in preprečitve dokazovanja ovadili še zaradi krive ovadbe, ker naj bi prijavil dogodek, ki se na Fursu v resnici sploh ni zgodil. Je pa Rotnika Finančna uprava zaradi razhajanj med njegovim premoženjem in uradnimi prihodki za kar 3,9 milijona evrov še dodatno obdavčila za okoli 1,6 milijona.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (49)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
11. 05. 2018 10.17
+0
Od leta 2006 do leta 2014 se je povecala samo cena tehnoloske opreme ... to je velika velika vecina v pogodbi s Alstomom z dne 27.6.2008 ... vrednost tehnoloske opreme se je zaradi ohlapne pogodbe povecala za 2,97-krat ... ohlapnost pogodbe pa je razumljiva ... odgovorni prvi minister g. Jansa dr. Janez, minister gospodarstva g. Vizjak Andrej, ravnatelj HSE g. Zagozen pok. Joze in vodja projekta g. Rotnik dr. Uros niso znali ne nglesko in se manj francosko ...
Bojan-F
11. 05. 2018 10.21
-3
... med podpisniki ni ne g. Kontic Bojana in ne g. Meh Sreckota ... vodstvo projekta je imelo natancno izdelan timing ... vedelo je, da od nekega trenutka dalje bo vsako odlasanje zagotavljanjem virov energije ogrozalo slovensko elektrogospodarstvo.
Pikabalonca
10. 05. 2018 20.07
+7
59 000 LISTOV je nepotrebvnih ker 60 000 ljudi Šaleške doline in okolioce ve kdo je poganl stampedo Bloka 6 To je bila partija ali SD MEH in KONTIČ z rtdečo Falango ta dva SD jevca STA VSAK ZASE VLOŽILA ZAHTEVO ZA POROŠTVO ZA POL MILIOJARDE KREDITA ZA Blok 6..KONTIČ je celo odkrito Darji Radič grozil in bila je na območju VELENJA nezaželena po zaslugui Kontiča, Meha in oostalih.. Gospoda je grozila z propadom doline obljubljala pa cenejšo energijo in ogrevanje..Ni nobene potrebe po preikavi zapšisniki, pšposnetki obstajajo.. DARJA RADIČ je povedala da se z Fanti citiram iz Šaleške doline ne da pogovarjat in da z njim i noben razumski pogovor ni mogoč..Kako pa bo če so sami Komunisti večina pa SRBSKIH KORENIN..Domačini so to SRBOVANJE VELENJU krvavo drago plačali..
Pikabalonca
10. 05. 2018 20.09
+2
Uporabljali so pa Fašistične metode prepričevanja in Goebelsosovo PROPAGANDO..pokvarjeni do obisti pardon do AMENA.
blazter
10. 05. 2018 19.35
+3
Še kar trošijo naš denar za TEŠ. Joooooj
Uporabnik113089
10. 05. 2018 18.48
+5
59.000 strani v 151 fasciklih!? Prav zaradi tega je Slovenija v moškem spolovilu. Zadoščale bi le tri strani poročila nadzornikov, ki skrbijo za slovenski proračun in le ena ušiva stran poročila slovenske davkarije o plačilu davka pri teh poslih razdeljevanja davkoplačevalskega denarja članom stranke SD. Pika. Ko je šlo za neznanca, ki je na neznanem kraju, neznano kdaj, dal Janezu neznano količino denarja v neznani valuti, so bili slovenski preiskovalci, tožilci, dacarji, sodniki in ostali bratje, drugače v veliki večini člani stranke SD, blazno hitri in učinkoviti. Mogoče kdo upa oporekati da je 60% zaposlenih v javni upravi članov stranke SD? Ko boste imeli odgovor na to vprašanje vam bo jasno, zakaj v Sloveniji nikoli ni bilo politične volje za izvedbo lustracije funkcionarjev totalitarnega režima...
arapayma
10. 05. 2018 16.30
+1
Finski, Avstrijski akterji v primeru Patrija, že kar nekaj časa počivajo in uživajo sadove svojega dela...pri nas pa takšni želijo vidit državo..sodstvo in država sta na totalni ničli..dajmo lopove na položaje in nebo nam hudega🤗
minkica91
10. 05. 2018 16.01
+11
od teša 6 jih je veliko dobilo provizije. Ker jih ne odkrijejo in zato ne odgovarjajo je možno, da so imeli kaj pri tem tudi organi pregona (policija sodnija ipd.)-
Kollerik
10. 05. 2018 17.44
+7
++++++, zelo logično razmišljanje, ki je verjetno še najbližje resnici. Pri tako velikih vsotah jih mora biti podmazanih z vseh strani.
dunc46
10. 05. 2018 15.36
+9
in kako tak fakin se dobi službo na komunali?...a prosim naj mi kdo odgovori?
emilzapata
10. 05. 2018 13.21
+11
kaj nimata dr. Uroš in bančnik Kramar nekaj skupnega: oba so bogato nagradili strici iz ozadja.
pbjr
10. 05. 2018 12.47
+16
dr. Uroš Rotnik je dvakratni doktor! No enega je kupil, drugega pa je pridobil, ko je naplahtal državo, seveda v sodelovanju z vsemi hijenami, ki so sodelovale v tem poslu in pri tem ustvaril tak kup gnoja nečednosti, da je glede na naše pravosodje nerešljiv in nikoli sankcioniran! Pri tem bi bilo povprašati po zdravju tudi politiko. Očitno se da z mamino solato dobro zaslužiti! Tema za Židana!
dolgcajt2018
10. 05. 2018 13.23
+9
59.000 strani? Samo podatke v Dos tabelo in tapravo formulo, pa se vidi izracun!
Kollerik
10. 05. 2018 17.46
+2
Mamino solato?... Čudim se potem, da še vedno ni združil moči s še enim super talentiranim kmetom... Kanglerjem.... njun skupni s.p. bi res lahko imel bajne profite.... :))
graf
10. 05. 2018 12.09
+22
mal ugibajte koliko bo obsojenih ...
komarec
10. 05. 2018 12.11
+20
KladivoSi
13. 05. 2018 11.37
+1
nesre?ko
10. 05. 2018 11.53
+20
Sedaj se pripravlja legalna kraja;Drugi tir!Tudi tu bodo stroški narastli astronomsko(teren težak,kvalitetni materiali,odkup terena itd)Rajo je treba čisto obrat!
TolstojV
10. 05. 2018 11.49
+17
Bodo kdaj te lipove iz T6 kdaj kaznovali
misterbin
10. 05. 2018 10.39
+36
Tudi Pahorja morajo kaj povprašati o TEŠ 6 on dosti ve in dosti je kriv
Ovca12345
10. 05. 2018 10.26
+40
V normalni družbi bi bila sodba dolga pol strani.
minkica91
10. 05. 2018 16.04
+8
in napisano je kriv in kazen zapora in povrnitev nagrabljenega denarja.
ŠKIS
10. 05. 2018 10.19
+9
A to kdo bere
redtraktor
10. 05. 2018 12.40
+1
murinar
10. 05. 2018 10.14
+20
Vpletena je leva in desna banda !
minkica91
10. 05. 2018 16.05
+6
najbolj tista, ki je bila na oblasti in je še sedaj, kar se tiče lokalne politike.
sinhron
10. 05. 2018 10.03
+20
Nikjer pa nisem zasledil imena Janše ( predsednik vlade , ki je podpisala sporno pogodbo )in Vizjaka ( gospodarski minister v tisti vladi oba SDS !) !!!??
minkica91
10. 05. 2018 16.05
+1
ko je podpisal JJ je bila vrednost manj kot 600.000 evrov. nato pa so jo povišali za eno celo miljardo.
Fanatik Top
10. 05. 2018 09.57
+28
Fajn... Imena in priimki.. Vseh ki so si nabrali sadove...
User974866
10. 05. 2018 09.32
+25
Zelo malo se govori o Pušniku, ki je član udbe in ima ves denar, ki ga je nakradel, varno shranjen v davčnih oazah in samo mešetari in pomaga ''svojim'' na račun davkoplačevalcev, okoli pa se vozi s ferrarijem in se vsem smeji v obraz...sem bil prisoten, ko je razlagal, da ga sicer nekaj zaslišujejo, vendar mu zaradi zaledja, nihče nič ne more...sem videl dosti njegovih ''sodelavcev'', ki so hodili k njemu v pisarno na sestanke...ta država je pa res LEPA !
theGenius
10. 05. 2018 09.22
+1
Levičarji se bojijo za življenje. Toliko trepetanja kot je na teh volitvah pa že dolgo ne!
Kollerik
10. 05. 2018 17.47
+2
zdaj saj vemo, zakaj ima tvoj šef kar naprej varnostnike okoli sebe....