Slovenija

Spomladanska akcija: posadili 18.000 sadik puhastega hrasta in črnike

Ljubljana, 07. 04. 2023 14.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA, N.Š.
Komentarji
7

Zavod za gozdove Slovenije je zaključil spomladanske akcije obnove pogorelega gozda na Krasu. S prostovoljci so od novembra lani do konca marca letos posadili 18.000 sadik puhastega hrasta in črnike ter posejali več kot tono semena toploljubnih listavcev. Z dosedanjim potekom obnove so zadovoljni, akcije se bodo nadaljevale jeseni.

V devetih akcijah obnove je sodelovalo več kot 2200 posameznikov.
V devetih akcijah obnove je sodelovalo več kot 2200 posameznikov. FOTO: Aljoša Kravanja
Požar na Krasu je julija lani prizadel skupno 3702 hektarjev površin, od tega 2902 hektarjev gozdov. Pri tem je bilo poškodovanih 2004 hektarjev zasebnih gozdov, 286 hektarjev gozdov v državni lasti in 611 hektarjev gozdov v lasti lokalnih skupnosti. Načrt sanacije ocenjuje stroške na več kot 24 milijonov evrov. Večina v načrtu sanacije opredeljenih del bo opravljenih v naslednjih treh letih.

V devetih akcijah obnove, v katere so bili vključeni prostovoljci, šole, organizacije in podjetja, je sodelovalo več kot 2200 posameznikov. Ti so pomagali pri sejanju semena in sajenju sadik puhastega hrasta in črnike, ki so jih kupili z donacijami iz Fundacije Vrabček upanja, zbranimi v akciji Skupaj za Kras. Posejali so tudi več kot tono semena trokrpega in topokrpega javorja, lipe in lipovca ter maklena, so danes sporočili iz zavoda.

Sedaj, ko razmere na Krasu zaradi suše in vročine niso več primerne za sajenje, se bo nadaljevala sečnja in odvoz poškodovanih dreves ter priprava površin za obnovo gozdov. Do zdaj so odmrla drevesa posekali na približno 10 hektarjih občinskih gozdov nad Mirnom, na približno 40 hektarjih zasebnih gozdov na območju Fajtega hriba ter ob cesti med Temnico in Renčami, nekaj hektarjev so posekali tudi v državnih gozdovih.

Ob tem po navedbah zavoda potekajo priprave za ureditev dveh požarnih presek. Prva bo takoj nad Mirnom za Mirenskim gradom, druga pa na območju državnih gozdov na hribu Volkovnjak. Ta je bila delno že pripravljena med požarom, a jo je treba popraviti in dokončati, so pojasnili.

Direktor Zavoda za gozdove Slovenije Gregor Danev je zadovoljen z opravljenim delom. "Uspelo nam je uresničiti zastavljene cilje, z akcijami, ki vključujejo javnost, pa bomo nadaljevali jeseni. Obnovo gozda z avtohtonimi drevesnimi vrstami smo izvajali na občinskih zemljiščih, zasebnim lastnikom pa smo priskočili na pomoč z razdeljevanjem semena. S tem smo požganemu območju vrnili reprodukcijski material," je dejal.

Po oceni zavoda se bo večina površine gozdov listavcev obnovila po naravni poti. Ker bo obnova na območjih povsem pogorelih monokultur iglavcev otežena in dolgotrajnejša, na teh skoraj 1000 hektarjih načrtujejo pretežno obnovo s sadnjo oz. setvijo. Kot ocenjujejo, se bo z naravno obnovo obnovilo okoli 2000 hektarjev površin.

Za preprečevanje gozdnih požarov 2,8 milijona evrov

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v današnjem uradnem listu objavilo okvirno 2,8 milijona evrov vreden razpis za gradnjo, rekonstrukcijo in vzdrževanje infrastrukture za varstvo gozdov pred požari. Sredstva je med drugim mogoče pridobiti za gozdne ceste, poti in steze, protipožarne zidove ter pristajalna mesta za helikopterje.

Podporo je mogoče pridobiti za kritje stroškov gradnje, rekonstrukcije in protipožarnega vzdrževanja protipožarne gozdne ceste in protipožarne poti ter pripadajoče opreme. Upravičeni so tudi stroški gradnje in protipožarnega vzdrževanja protipožarnih stez in pripadajoče opreme ter protipožarnih zidov.

Sofinanciranje je mogoče pridobiti tudi za gradnjo in protipožarno vzdrževanje prostorov za zunajletališko pristajanje helikopterjev ter namensko ureditev vodnih virov oziroma mesta za oskrbo helikopterjev, gasilskih vozil in gasilcev z vodo za gašenje.

Med merili na razpisu so dolžina ureditve protipožarne infrastrukture, s katero se upravičenec prijavlja, stopnja poudarjenosti funkcij gozda in število vključenih lastnikov gozdov.

Vlogo na razpis je treba vložiti elektronsko pri Agenciji RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, in sicer od 3. maja do vključno 3. novembra letos do 13.59.

Do podpore so upravičeni stroški naložb, ki so nastali po oddaji vloge na razpis do vložitve zahtevka za izplačilo sredstev. Do podpore so upravičeni tudi morebitni splošni stroški, ki so neposredno povezani s pripravo in izvedbo naložbe ter so nastali po 1. januarju 2014 do vložitve zahtevka za izplačilo sredstev. Zadnji možni rok za vložitev zahtevka za izplačilo sredstev je 30. junij 2025.

Od razpisanih sredstev je 2,1 milijona evrov evropskih iz programa razvoja podeželja 2014-2020.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ap100
08. 04. 2023 09.47
+1
sadijo drevesa za drva namesto da bi z gospodarsko bolj zanimivim hrvaškim hrastom, dobom in lipo ki dajeta bolj kvaliteten les primeren tudi za obdelavo samo da se ne bi narava sama obnavljala kar je njena največja moč
duhccc
08. 04. 2023 09.44
+4
to bi moglo biti povsod po svetu mislim pogozdovanje kajti to so pljuca zemlje...
ap100
08. 04. 2023 09.35
+0
morajo hitro - da ne bi opazili koliko je na sveže pognalo ker narava se najbolje obnavlja sama - ker drugače se ne da dobro zaslužiti
Bananistanec
08. 04. 2023 12.10
+2
Praktično je pognalo vse razen kar so utegnili posekat
ceta69
08. 04. 2023 08.31
+1
super vsaj nekaj za naravo....
jank
07. 04. 2023 18.18
+2
Slabo se piše Janši, ker ni posadil nobene črnike.
vicente
07. 04. 2023 16.32
+3
edino Golob posaja v gaber