Gospodarstvo

Srbija deli zastonj delnice

Beograd, 27. 01. 2008 09.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Srbska agencija za privatizacijo bo delnice šestih državnih podjetij brezplačno razdelila med državljane.

Do delnic bodo upravičeni vsi polnoletni državljani, ki v procesu privatizacije doslej niso sodelovali, so po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA sporočili iz srbske agencije. Zahtevke za pridobitev delnic bo lahko vložilo približno štiri milijone državljanov, in sicer do konca julija.

V srbski javnosti razdelitev delnic ocenjujejo kot "volilni bonbonček".
V srbski javnosti razdelitev delnic ocenjujejo kot "volilni bonbonček". FOTO:

Državljani bodo lahko kot mali delničarji po novem udeleženi v naftni družbi Nis, energetski družbi Elektroprivreda Srbije, operaterju telekomunikacij Telekom Srbija, letalski družbi Jat Airways, beograjskem letališču Aerodrom Nikola Tesla ter farmacevtski družbi Galenika. Pravico do prodaje delnic naj bi dobili šele po šestmesečnem prehodnem obdobju, dokler procesi privatizacije v vseh šestih družbah ne bi bili končani.

V srbski javnosti razdelitev delnic ocenjujejo kot "volilni bonbonček". Mediji so s tem povezali tudi visoko volilno udeležbo v prvem krogu volitev prejšnjo nedeljo. Tik pred dnem volitev so se namreč pojavile govorice, da bodo dobili pravico do delnic le tisti državljani, ki bodo uveljavili volilno pravico.

Sindikat v naftni družbi Nis je pred petkovim podpisom srbsko-ruske pogodbe, s katero je ruska naftna družba Gazprom kupila 51-odstotni delež Nisa, kritizirali, da bodo državljane, ki bodo dobili delnice te družbe, praktično preslepili. "Nihče več ne bo imel interesa, da bi pridobil delnice podjetja, ki je že v večinski lasti drugega lastnika," je pojasnil predsednik sindikata v Nisu Ljubiša Orbović.

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

selector
28. 01. 2008 12.46
Eh, mi smo prihvatizacijo že mel pod vladami LDS in SD in ne gre pozabit SLS. Gospoda so se okoristili čisto z vsem kar je lezlo in šlo ker so bli tko navajeni od prej. Nič delat pa dobro colat. Sej smo državljani dobil certifikate, ki jih je pa večina takoj prodala... Njihova stvar. Kar se tiče današnjega prodajanja razne državne "srebrnine" je treba povedat da je ta srebrnina že čisto navadno železo in rabi tuje investitorje. In to kar sedaj vlada počne je pohvalno in nujno.
Dejan Keuc
28. 01. 2008 08.24
Smo mi tudi dobili certifikate.. Odrasli za 200000 SIT, mladi pa takrat za 100000 SIT če se ne motim...
deyvi.edini@gmail.com
27. 01. 2008 12.35
Spomin, spomin ljudje ............
milan45@email.si
27. 01. 2008 12.10
a tiste certifikate v vrednosti 400 DEM?
drejchi@yahoo.com
27. 01. 2008 10.45
Kaj se neki bunite, certifikate ste pa v 5 minutah prodali, ko ste imeli tako zaupanje v slovensko gospodarstvo.
milan45@email.si
27. 01. 2008 10.24
hvala bogu . po besedah njihovega ministra za finance naj bi vsak po sestih mesecih lahko prodal svoj delez zacetna vrednost je 6000€. ce ne pa laho trguje z delnicami naprej in zvisuje vrednost. kaj pa nasa vlada? kaksno privatizacijo nasih najboljsih podjetji pa imamo mi? vlada prodaja delnice najvecjim TAJKUNOM v nasi drzavi, mi navadni drzavljani pa to samo bledo gledamo, oni pa si mastijo svoje denarnice. POP TV NAPISITE DO KONCA SVOJ CLANEK. NE SKRIVAT KAKSNO KORIST IMAJO NJIHOVI DRZAVLJANI...
bonsai9@email.si
27. 01. 2008 10.17
Kdaj bo pa slovenska vlada storila kaj podobnega z delnicami Telekoma in Triglava?