Gospodarstvo

Srdit boj za slovenske inženirje in inženirke

Ljubljana, 08. 04. 2021 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Maja Kos, 24UR ZVEČER
Komentarji
120

Rakete, roboti, merilni sistemi na izstreliščih vesoljskih agencij, nanosateliti. Če bi ob tem najprej pomislili na ZDA, Kitajsko, Rusijo, bi se motili. Slovenska visokotehnološka podjetja kraljujejo v nišnih panogah in se na vrhu lahko kosajo z najboljšimi. In to zahvaljujoč slovenskim naravoslovnim fakultetam, kjer pa diplomante domača in tuja podjetja razgrabijo še pred diplomo. Srdit boj za inženirje in inženirke se odvija ne le pri nas, ampak tudi na svetovnem parketu, korona kriza je namreč v gospodarstvu dokazala, da so znanje in inovacije edina stabilnost v podjetništvu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Juretom Knezom
    03:21
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Juretom Knezom
  • Iz 24UR ZVEČER: Kosajo se z najboljšimi
    03:31
    Iz 24UR ZVEČER: Kosajo se z najboljšimi

Bi imeli višjo plačo? Da. In z vami bi se strinjala tudi država, saj bi se v blagajno zlilo več davkov. Strinjalo bi se tudi podjetništvo, saj boljša plača pomeni višjo produktivnost in s tem dvig inovacij, na katere računajo naša visoko tehnološka podjetja. 

Težava pa: za to potreben kader. Na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko njihove študente razgrebejo še pred diplomo - tudi tujina. Zato pomembno opozorilo na današnjem spletnem poslovnem forumu: "Primerljivo plačilo za raziskovalce v Sloveniji na EU projektih. Tukaj, če si na eni strani meje, za isti evropski projekt dobiš polovično manjše plačilo za iste raziskave, kot če bi se premaknil za nekaj kilometrov na sever," je povedal prof. dr  Gregor Dolinar, dekan Fakultete za elektrotehniko UL in gostitelj spletnega Poslovnega foruma. 

Slovenska visokotehnološka podjetja kraljujejo v nišnih panogah in se na vrhu lahko kosajo z najboljšimi.
Slovenska visokotehnološka podjetja kraljujejo v nišnih panogah in se na vrhu lahko kosajo z najboljšimi. FOTO: POP TV

Torej dvakrat več v Avstriji in celo več kot 6000 evrov mesečno na britanskem Camebridgeu obljubljajo našim študentom, torej slovenskemu znanju, ki se je na domačih tleh z robotiko, raketami, merilnimi sistemi, pa nanosateltiti - in še bi lahko naštevali - že izkazal kot velik konkurent najboljšim in največjim. Fakultete že sodelujejo s podjetji, elektrotehnična ima na primer z njimi več kot 100 pogodb, a kljub temu, da si skupno šole v letnem proračunu s tem pokrijejo okoli 12 odstotkov, je nadgradnja sistema nujna. 

"Kjer bi se vzpostavila ena baza znanja, opreme, lahko bi temu rekli tehnološki bolšjak, kjer bi se lahko zelo dobro pretakale te informacije, kakšno znanje, opremo nekdo nudi in tudi, po kakšnem znanju je trenutno potreba v gospodarstvu," našteva Dora Domanjko, inženirka leta 2018. 

Gospodarstvo bi sicer v prvi vrsti potrebovalo povečanje investicij v razvoj in podjetništvo iz 32 na vsaj 44 odstotkov, če želimo vsaj ujeti države pred nami. Ocena kohezijskih sredstev in načrta za okrevanje in obnovo pa: "Kot kaže trenutno na podlagi javno objavljenih dokumentov, se bo delež vlaganj zmanjšal iz 32 na 29 odstotkov," pravi Peter Wostner iz Urada RS za makroekonomske analize in razvoj. 

Zato apel politiki – če želimo iz krize kot zmagovalci, ne moremo govoriti le o 20-odstotnem zvišanju vložka. "Ampak gre za resne strateške naložbe. Gre za miselni pristop in za milijonsko vlaganje, če želimu ujeti vlak tehnološkega razvoja," opozarja prof. dr. Marko Topič s Fakultete za elektrotehniko v Ljubljani.

Po podatkih Eurostata več kot polovica slovenskih podjetij ni inovativna – reševanje vlaganja v investicije pa se začne z znanjem in kadrom, za katerega se trenutno bori ves svet.

Koronavirus pasica nova
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (120)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vlahov
09. 04. 2021 13.52
Dekan bi moral z moralno , nacionalno avtoriteto poskrbeti , da bi bil odliv čim manjši . Če pa je že odliv naj vrnejo 100.000 e za fakulteto , 30.000 e za srednjo izobrazbo in ne , da se nam posmehujejo , da imamo zastonj šolstvo . Torej , če gre delat v tujino naj poravna obveznosti do nas ostalih državljanov. To pa , da ne vedo , da so Slovenci in to ne samo od leta 1990 , JJ , ampak Slovenci od l 1000 naprej in še od prej .
Borisj
08. 04. 2021 20.55
+1
Žalostno je brati o domnevni neuporabnosti humanistike in družboslovja. Ta država se dnevno spreminja v depresivno in politično avtoritarno provinco prav zaradi kroničnega pomanjkanja zahtevnih, obsežnih, resnih javnih debat s področja družboslovja, politične filozofije, zgodovine, tudi ekonomije, itd, itd.... A res kdo verjame, da bo v družbi kjer debate pogostokrat res ne presežejo osnovnošolske ravni obstajala demokracija in tudi materialna prosperiteta za množice? Saj se šalite. Slabo misleče množice bodo vedno dobile kar miselno zmorejo, kar je njihov domet in čisto nič več.
KladivoSi
08. 04. 2021 17.20
+1
Zmanjšajte štuijska mesta za razne smeri družbenih ved. Ter povečajte mesta za naravoslovne vede.v šolah potrbujemo centre za robotiko, ter opremo prihoddnosti. Nr pa bele table in profesorje, ki nabija o družbi. Te butalce mamo v politiki, rabimo pa to kar beži v tujino.
brezveze13
08. 04. 2021 15.05
-4
zato se nisem hotel učiti, ker sem vedel da se bodo nekoč tepli za mene
SDS_je_poden
08. 04. 2021 13.11
+4
Inženirji bi ostali tu, če bi bili dobro plačani.
Fulano in Beltrano
08. 04. 2021 11.43
+6
Slovensko ruralno okolje gor ali dol, lahko sedem let dokončuješ strojni faks medtem, ko ti oči in mami omogočata študij, potovanja, zabavo, prevoze in bivanje v otroški sobici. Lahko si odrastel na elitni lokaciji v Ljubljani, pa nisi dosti drugačen od tistega iz Haloz. Razen, da pri dvajsetih misliš, da si. Potem pa malo sreče pri zaposlitvi, slučajno se karakterno ujameta z direktorjem ali kadrovnico...in odisejada se prične. Ob tem pa kot po tekočem traku mečeš polena pod noge pridnim, poštenim in prizadevnim kolegom. Preveč Slovencev je v tujini ravno zaradi tega.
Kornfleks
08. 04. 2021 11.23
+2
Res je, sem inženir, delam za multinacionalno podjetje, moja plača v Sloveniji je približno za 50% nižja kot enako delovno mesto v Avstiji. A še vseeno krepko nadpovprečna za slovenske razmere, saj nas podjetje s tem obdrži. Po eni strani je to prednost za Slovenijo, ker se delovna mesta zaradi "poceni" delovne sile selijo tudi k nam, s tem se pa nam kot družbi izboljšuje standard. Edino, kar bi lahko država napravila je, da bi razbremenila obdavčitev delovne sile, ki je res gromozanska. Tako bi postali še konkurenčnejši na eni strani ter bolje plačani na drugi. Davki bi se pa itak vrnili skozi večjo potrošnjo.
resslovenka
08. 04. 2021 10.53
+6
Slovenija premore veliko zelo pametnih in sposobnih ljudi, ki pa žal pri nas niso preveč cenjeni. Celo nasprotno. Zato gredo ven, kjer so cenjeni ali pa doma potonejo v sivo povprečje. Pri nas so cenjeni povprečni, prazni populisti, čvekavo čivkajoci osebki. Ljudje, ki živijo iz dneva v dan in se dajo voditi na vrvici kot lutke, pa jim sledijo. Zato manipuliranje z njimi ne predstavlja problemov. Že Plato je rekel:" Dobri in pošteni ljudje ne potrebujejo zakonov, za odgovorno in pošteno delo. Jih pa potrebujejo slabi ljudje, da manipulirajo z njimi. " Kolk zakonov je skovala, zgolj v letu dni ta vlada? Pa še hvali se s tem? Zadeva je normalno razmisljajočemu človeku jasna. 😎
Kornfleks
08. 04. 2021 11.27
+1
Kaj pa je za pričakovati drugega od obramboslovca, ki je zaspal v prejšnjem tisočletju in ne more ven. Čudim pa se podpori, ki jo prejema, saj mu jo dajejo ljudje kot jaz in ti. Ne razumem njihovega razmišljanja. Verjetno bo odgovor res kje v Platoju.
marker1
08. 04. 2021 13.02
-2
Vlada je potrdila in izdala precej zakonov ravno zaradi levičarjev, pri katerih je vse dovoljeno, če ni izrecno prepovedano.
enakatalena
08. 04. 2021 10.50
+5
pa še to: naše šole (začenši z osnovno) NE spodbujajo kreativnosti, inovativnosti in širokega mišljenja. Žal.
enakatalena
08. 04. 2021 10.49
+5
Pri nas v mestu je ena velika fabrika, s ponosnim vodjo, ki svoj ponos širi kot požar, nabira prigaran denar (pa ne z njegovim delom) na računih na Kajmanskih otokih, kupuje razna cestna in gradbena podjetja, v fabriki pa za menedžerje nastavlja puhoglavce, ki so prav taki, kot on... mahnjeni na denar in "oblast". Ti potem uspešno preženejo iz firme vse inženirje, ki znajo misliti s svojo glavo, ki so inovativni, napredni. Tako da... ja, bi se dalo razpravljati o marsičem.
Elendil
08. 04. 2021 10.37
+5
Hehe, še zmeraj ta vaška miselnost prevladuje. Se spomnem enega vaškega strokovnjaka ki je razlagal: “Pri nas v fabriki imamo strojnika, zasluži 300 eur več kot jst, včasih ko imam nadure še to ne, pa je končal fakulteto, jst pa imam 2 letnika srednje šole... “ je razlagal. Seveda pozabi omenit, da njihov strojnik dela dopoldansko izmeno, on pa dela 3 izmene. Njihov strojnik je med vikendi prost, on pa dela vsako drugo soboto in vsako drugo nedeljo. Zdajle dela od doma, on pa neve komu bi otroke dal v varstvo in tolče bolniške, višjo silo in nevem kaj še vse... Prej pa je bil pameten seveda, kaj boš hodil v šolo, kje se pa pozna... Preveč je take miselnosti pri nas, sploh na ruralnih območjih.
JohannDoe
08. 04. 2021 10.36
+5
@deseti "A ha. In ker smo pametni, nam ni treba studirati, saj itak ze vse znamo?" ------ Po ljudski modrosti, ki jo beremo tudi tukajle med komentarji, je menda tako, da manj študiraš, bolj si pameten. Praktično ne smeš študirat, da ostaneš pameten.
Wolf031
08. 04. 2021 10.35
+5
V Sloveniji so največji problem visoki davki. Kaj ti pomaga visoka plača, če moraš več kot polovico dati državi ...
SDS_je_poden
08. 04. 2021 13.13
Alternativa je, da se obremenitev plač zmanjša in poveča davke. Policija, vojska, zdravstvo, šolstvo.... vse to rabi denar, zastonj ni nič.
yanay
08. 04. 2021 10.35
+2
Torej, vladniki. Tu zgoraj, v članku, imate predlog, kako naše znanje ohraniti doma in iz tega potem narediti veliko dodano vrednost. Žal je vaše obzorje preveč nasmeteno z ideološkimi temami in stokrat prežvečeno, a žal tudi potvorjeno zgodovino, iz katere se pa niste sposobni naučiti nič!
Kornfleks
08. 04. 2021 11.29
+0
Se strinjam, a me žalosti, da se vlada ni ustoličila sama. Janez sedi, kjer sedi, ker je v Sloveniji toliko posameznikov, ki na volitvah obkrožijo za takšno državo. Ne vem, ali imajo od tega kakšne neposredne koristi, ali pa so res tako enostavni za zmanipulirat se.
slo_veter
08. 04. 2021 10.34
+1
saj če ne bi država toliko obdavčila delo, bi lahko postali ing. poklici res dobro plačani. Samo dokler nas obramboslovec, ki se drži totalističnih načel vodi skozi "krizo" .. pozab. Poglejte kje vam najbolj plačajajo in to je to .
peet001
08. 04. 2021 10.31
+1
Dolgo sem mislil, da ko končam študij in bom imel malo boljšo plačo in višje možnosti. Ampak kot strojnik in inžinir lesarstva kot defoticarni poklic bi moralo biti bolje plačano delam pa za minimalca. Po 10 ur. Z punco sva resno začela razmišljati o tujini, ker država pobere tudi če sem imel 1700 bruto sem dobil ... na koncu
BellaCiao
08. 04. 2021 10.29
+5
Bo treba državno upravo zmanjšat, da bo več denarja za PAMET in seveda PRIDNE ROKE...pa bomo Slovenci ostali doma
daiči
08. 04. 2021 10.27
+6
Ne rabjo se nc tepst za inzenirje, sam dnar nej taprav pokazejo, ne pa da jim mahajo z 1250 bruto.
optimist11
08. 04. 2021 10.22
-4
Preveč denarja zgubimo s šolanjem mladih. Vsi bi morali podpisati pogodbe ,da morajo ostati določen čas doma ali pa vrniti denar.
medo90
08. 04. 2021 10.27
+5
ter seveda pošteno plačilo. Pogoje je tudi pošteno opravljeno delo. Takšne plače kot jih pri nas ponujajo je žalost od žalosti.
enakatalena
08. 04. 2021 10.51
+2
Se strinjam s tabo, čeprav ti ljudje talajo minuse. Na finskem je študij za vse otroke brezplačen. Morajo pa potem eno leto oddelati in "vrniti" državi, kar jim je dala. Tako se naučijo, da nič samo od sebe ne pade z neba. Tako so potem lahko odgovorne odrasle osebe.
Build NEK2
08. 04. 2021 10.22
-5
Uživajte, dokler so že potrebni izobraženci. Kmalu jih bodo nadomestili računalniki. Ne še takoj, enkrat pa zagotovo.
_endrug
08. 04. 2021 10.24
+8
In neizobraženci bodo delali te računalnike...
daiči
08. 04. 2021 10.24
+6
Sposobnih nikol ne bojo nadomestil nobeni racunalniki.