Gospodarstvo
Oglas

Sredi tihe preobrazbe: preporod sodobne organizacije

Ljubljana, 09. 03. 2009 06.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Težko si je predstavljati, kako se počuti gosenica, ko se nekega dne prebudi iz zapredka in odkrije na svojem hrbtu velikanska krila.

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo FOTO:

Dr. Nadya Zhexembayeva**

Zdi se mi, da vem, kako se počuti: po 15 letih načrtovanja visokozmogljivih organizacij sem se namreč sama nenadoma znašla sredi drastičnih sprememb. Če bi morala na kratko povzeti naravo te preobrazbe, bi uporabila preprosto frazo: organizacije niso več to, kar so bile nekoč. Sposobnost vodilnih, da te spremembe prepoznajo, pa je temelj dolgoročnega poslovnega uspeha v 21. stoletju.

Kakšen je torej naš rojevajoči se metulj?

Od organizacije k organiziranju

Predvsem so davno minuli dnevi, ko se je organizacije povezovalo s kamnitimi stavbami, življenjskimi karierami in stalnim mesečnim dohodkom: danes vse prihaja in odhaja tako naglo, da organizacije kot take sploh ni več, temveč obstaja le še nenehen proces organiziranja. Brez panike – sprememba nam omogoča, da organizacij ne opazujemo več kot prizadevanj za trdno strukturo, temveč kot proces nenehnega izboljševanja – in pogled na vašo organizacijo s procesnega vidika omogoča večjo prilagodljivost, tržno usmerjenost in več ustvarjalnosti.

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo FOTO:

Od izdelkov k rešitvam

Zdi se, da je bilo tik za vogalom: v trgovino si prišel, da bi kupil zobno pasto, in izbira je bila že opravljena – preprosta tuba z oznako 'Zobna pasta'. Poskusite isto storiti danes – in nenadoma vas zasuje izbira najmanj 30 zobnih past. Ob vse močnejši konkurenci in spreminjajočih se zahtevah si ne moremo več privoščiti ponudbe izdelkov, ki se nam zdijo smiselni kot podjetju, temveč moramo odkrivati rešitve, ki se bodo zdele smiselne potrošnikom. Če bi Apple svojo organizacijo gradil na uspehu določenega izdelka – računalnika –, potem ne bi nikdar dosegel uspehov iPoda ter povzročil revolucije v glasbeni industriji z vzpostavitvijo storitve iTunes. To morda najbolje izražajo besede Charlesa Revsona, ustanovitelja Revlon Cosmetics: »V tovarni izdelujemo kozmetiko; v trgovini prodajamo upanje.«

Od neodvisnosti k soodvisnosti

Razen tega je 21. stoletje na novo začrtalo meje sodobne gospodarske družbe. Dobavitelji predstavljajo predpogoj vaše konkurenčnosti, potrošniki pa so postali ključni igralci razvoja novih izdelkov. Danes ni dovolj, da o strateških odločitvah razmišljamo znotraj podjetja – da lahko ustvarja vrednost, mora podjetje poznati in upravljati storilnost vzdolž celotne vrednostne verige življenjskega cikla, navzgor vse do surovin, navzdol pa vse do konca življenjske poti izdelka. Meje so vedno bolj zamegljene.

Od ohranjanja k oblikovanju

Nagle spremembe v konkurenčnem okolju ustvarjajo nove poslovne izzive, kakršnih še nismo videli. Brez očitnih rešitev in formul in z le malo »dobrih praks« od včeraj, ki bodo uporabne tudi jutri. V času obsežnih in naglih sprememb sta za uspeh potrebna pripravljenost in želja po nenehni inovaciji, ne pa vzdrževanje obstoječih poslovnih modelov in pristopov. Google že nekaj časa dokazuje, da je oblikovanje pomembno – in kdorkoli si je ogledal 'običajne' pisarniške prostore tega mednarodnega velikana, ve, da je oblikovanje v samem srcu Googlove kulture in dejavnosti.

Oglasno sporočilo
Oglasno sporočilo FOTO:

Kaj to pomeni za vse nas?

Zdi se, da imamo na izbiro vsaj dvoje. Prvič, nova krila se nam lahko zdijo neprijetna in strašljiva, zato se delamo, da jih ni – svoje organizacijsko življenje nadaljujemo, kot se ne bi nič spremenilo, in čakamo, da postanemo žrtev mimoidočega plenilca. Lahko pa krila razpremo, se zavemo preobrazbe, v njej uživamo in jo udejanjimo, odvržemo dvome, se dvignemo in uživamo v letu. Odločitev je vedno osebna.

** Dr. Nadya Zhexembayeva je profesorica za trajnostni razvoj na IEDC–Poslovni šoli Bled

Predstavitev Executive MBA in drugih programov IEDC-Poslovne šole Bled

Vljudno vas vabimo, da se nam pridružite na predstavitvah Executive MBA in drugih programov IEDC-Poslovne šole Bled, ki potekata 12. in 14. marca 2009 na IEDC-Poslovni šoli Bled.

Število mest je omejeno, zato si pravočasno zagotovite mesto na predstavitvi. Prijava na predstavitev Executive MBA in drugih IEDC programov je možna tukaj.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA