Gospodarstvo

Stavka pred odpustom

Pariz/Novo mesto, 12. 09. 2008 14.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Renault bo odpustil 6000 ljudi v Franciji in drugod po Evropi. Delavci v Franciji že stavkajo, v Sloveniji pa zaenkrat odpuščanj ne načrtujejo.

Francoski avtomobilski koncern Renault je pred dnevi predstavil načrt za ukinitev skupno 6000 delovnih mest v Franciji in drugod po Evropi. S tem želi ta proizvajalec, ki ima tovarno tudi v Sloveniji, postati bolj konkurenčen. Napoved pa je v četrtek že privedla do stavke dela delavcev v nekaterih tovarnah v Franciji.

Vodstvo Renaulta je v torek predstavnike delavcev seznanilo s podrobnostmi že julija najavljenega načrta, ki predvideva ukinitev 4000 delovnih mest v Franciji do aprila 2009. Poleg tega je vodstvo dejalo, da v okviru pobude, ki naj bi jo uradno predstavili 18. septembra, pripravlja ukinitev dodatnih 2000 delovnih mest drugod po Evropi. Zmanjšanje delovnih mest naj bi dosegli predvsem s prostovoljnimi odhodi delavcev. Renault, ki v Franciji trenutno zaposluje 41.000 ljudi, se spopada s posledicami medlega povpraševanja na domačem in evropskem trgu. Zato se je namenil doseči cilj prihraniti 350 milijonov evrov v letu 2009 in 500 milijonov evrov v letu 2010. V Renaultu so pojasnili, da je evropski avtomobilski trg zasičen, trgi z rastjo so drugod. V Franciji Renault proizvede več kot milijon vozil letno, proda pa le 650.000.

Renaultova napoved odpuščanja delavcev nas ne zadeva.
Renaultova napoved odpuščanja delavcev nas ne zadeva. FOTO: POP TV

Predstavnik sindikata CGT Fabien Gache je načrt odpuščanja obsodil, označuje ga za "neupravičenega". Dodal je še, da bo v treh letih od 2005 naprej delo v Renaultu izgubilo 10.000 delavcev, kar da je enako, kot da bi tovarna zaprla dve tovarni. V četrtek so sindikati v znak nasprotovanja odpuščanju že organizirali nekajurne stavke dela delavcev v več francoskih tovarnah. Sindikat CGT je celo pozval francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, naj posreduje, saj ima francoska država v lasti 15,01-odstotni delež v Renaultu.

Bojazni za slovenske delavce zaenkrat ni. Član uprave in vodja direkcije človeških virov v Renaultovi tovarni Revoz v Novem mestu Zdravko Slak je pojasnil, da se napoved o odpuščanju novomeškega Revoza ne dotika. Če že, bodo število zaposlenih uravnavali pri delavcih, zaposlenih za določen čas, je povedal Slak. Po njegovih besedah so bili z Renaultovo izjavo seznanjeni že pred časom, nanaša pa se pretežno na neproizvodno osebje in le v enem primeru, gre za tovarno v Franciji, tudi na proizvodno osebje. Povedal je še, da v Sloveniji delujeta dve Renaultovi enoti, Renault-Nissan v Ljubljani in Revoz kot industrijska enota v Novem mestu. V Renaultovem programu za Revoz pri neproizvodnem osebju ni oštevilčenih ciljev, število tega osebja pa v Revozu stalno prilagajajo ravni aktivnosti in racionalizacijam.

Posebnega programa odpuščanja v Revozu nimajo predvidenega, vendar bodo na tem področju nadaljevali z obvladovanjem stroškov neproizvodnega osebja. Pri Revozovem proizvodnem osebju število zaposlenih ves čas niha, trenutno delujejo v treh polnih izmenah, če se bo obseg proizvodnje skrčil, pa se bo s tem zmanjšalo tudi število zaposlenih. Ker imajo po besedah Slaka v Revozovi proizvodnji zelo veliko število začasno zaposlenih, Renaultov program odpuščanja, če že, redno zaposlenih ne bo zajel.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

fuksel
15. 09. 2008 21.34
TO SE BO ZGODILO TUDI V NOVEM MESTU...... V ROKU PETIH LET.....
luciluk
14. 09. 2008 14.42
delim mislenje z Epi, francoza nikoli vec
Epi
13. 09. 2008 13.39
Ma ne samo Renault, francoze nasploh je za pustit prmiru. Kar se mene tiče Renaulta al pa Citroena nikol več.
risk07
12. 09. 2008 16.26
uuf to so izjave pametnih:S ti si pa strokovnjak na področju kvalitete. raj mal bolj kvalitetn piš tule.
dirkac_007
12. 09. 2008 14.47
če bojo še tolk zanič avte delal pol jih bo še več na cest v prihodnje...naj začnejo delat na kvalitet že enkrat!!!