Gospodarstvo

236 Pomurkinih delavcev na cesti!

Murska Sobota/Ljubljana, 16. 04. 2009 11.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Medtem ko so v Pomurki dobili elektriko, so vsi delavci dobili odpovedi. Meso, ki je ostalo v skladišču, pa najverjetneje ni primerno za prodajo.

Stečajna upraviteljica Pomurke mesne industrije Alenka Gril je danes vsem 236 delavcem razdelila odpovedi pogodb o zaposlitvi. ''Za delavce je najbolj pomembno, da čim prej dobijo odpovedi pogodb o zaposlitvi, s čimer jim začne teči 15-dnevni odpovedni rok, po katerem se lahko prijavijo na zavod za zaposlovanje,'' je povedala na zboru delavcev. Ker popoldne predstave o stanju v podjetju še nima, vsi računi pa so blokirani, ni hotela napovedovati, kdaj bodo delavci, ki letos še niso dobili plač, lahko dobili kaj denarja. Prav tako je po njenih besedah preurano govoriti o morebitnem nadaljevanju proizvodnje. Medtem so v tovarni spet dobili elektriko, zdaj bodo poskušali čim prej dobiti še plin. Meso, ki je ostalo v hladilnicah, pa so pregledali veterinarji. V Pomurki zdaj čakajo na odločbo, vendar po besedah Grilove najverjetneje ni primerno za prodajo.

Alenko Gril je za stečajno upraviteljico Pomurke imenovalo okrožno sodišče v Murski Soboti. Je samostojna podjetnica iz Limbuša pri Mariboru, med drugim se ukvarja z ekonomskim svetovanjem in ocenjevanjem podjetij. Zaradi neplačanih predujmov za stroške postopkov, ki jih je za skupaj 12.000 evrov, sodišče še ni oklicalo stečajev za družbe Mip Pomurka reja, Pomurka international – mednarodna trgovina in Prašičereja Podgrad.

Stečaj mimo bank upnic?

Lastnik Mipa Vojteh Volk
Lastnik Mipa Vojteh Volk FOTO:

Na težave v Mipu in Pomurki so danes opozorile tudi banke. ''V okviru neformalnega konzorcija skupine MIP smo ves čas aktivno iskali rešitev za nadaljevanje proizvodnje uveljavljenih blagovnih znamk, saj bi le tako lahko ohranili delovna mesta z izkušenim kadrom v mesno-predelovalni industriji,'' so po včerajšnji seji konzorcija bank upnic sporočili iz Abanke. V zadnjih letih so zahtevali tudi dokapitalizacijo, intenzivno iskanje strateškega partnerja ter predvsem konsolidacijo pregledne in neučinkovite organizacije skupine MIP. ''Lastniki in vodstvo so se namesto zahtevane dokapitalizacije in konsolidacije skupine žal zatekali k dodatnemu zadolževanju.''

Banke so si prizadevale za nadaljevanje proizvodnje v okviru skupine MIP, ''vendar to ni bilo možno zaradi nepreglednosti poslovanja, navzkrižnih lastništev in interesov, navzkrižnih potencialnih obveznosti, neobičajnih nabavnih in prodajnih poti, pojavljale pa so se tudi dileme glede obveznosti bank na osnovi prevzemne zakonodaje. Nenazadnje, nekatere banke zaradi vsega tega razmišljamo tudi o sprožitvi ustreznih pravnih postopkov.''

Konzorcij je po navedbah Abanke iskal možnost za ustanovitev novega podjetja, ''ki bi prevzelo zdrava jedra programov znotraj skupine MIP, vključno z delovnimi mesti, najelo bi potrebne nepremičnine, opremo in blagovne znamke. V sodelovanju z neodvisnimi zunanjimi strokovnjaki iz mesno predelovalne industrije, je bil pripravljen poslovni načrt.''

V vmesnem času pa so bili na predlog organov upravljanja uvedeni postopki stečaja, in sicer 7. aprila nad Mipom, nad odvisnima družbama Pomurka MI in nad MIP Maloprodaja pa 10 in 14. aprila. ''Vsi trije stečaji so pomembno povečali tveganje pri ustanovitvi nove družbe. Ocena ekonomske upravičenosti po spremenjenih okoliščinah je pokazala, da bi bila tveganja za zagon podjetja zelo visoka in ne opravičujejo zagotovitve visokih finančnih sredstev, ki bi jih novo podjetje potrebovalo. Neformalni konzorcij se je tako na svoji seji odločil, da projekta ustanovitve nove družbe ne more podpreti. Banke pa smo še naprej pripravljene sodelovati z morebitnim interesentom za prevzem dejavnosti,'' so sporočili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

naivna
16. 04. 2009 23.55
Zakaj pa nebi delavci prevzvzeli POMURKO in naprej vodili, saj so oni ki delajo, pogodbe bodo ze zmozni podpisat.
jazbins2
16. 04. 2009 16.48
Kje je komentar?
jazbins2
16. 04. 2009 16.46
Spet so krivi komunisti in belogradisti, NE mi raja smo krivi ker to dovolimo, vsi na ceste in napredimo temu enkrat konec.
alduri
16. 04. 2009 15.04
Enkrat so ta beli ze dobil po piskru, bo treba se kasno jamo skopat.
alduri
16. 04. 2009 15.03
DOL Z BELOGARDISTI
Buena Vita
16. 04. 2009 15.02
ČIMPREJ-TEM SLAJŠE
Braveheart
16. 04. 2009 14.15
DOL Z KOMUNISTI
MODRI TULIPAN
16. 04. 2009 12.55
evo zaj bo to blagovno znamko negdo kupil poceni"se prej pa spravil stečaj!!evo tajkune"so spet na delu!
zumbo01
16. 04. 2009 12.50
kaj bla bla to so resne zadeve kaj pa delavci
Pticja_Grapa
16. 04. 2009 12.11
blablablablabla.