Gospodarstvo

Stekla poenostavljena prisilna poravnava nad družbo Electa Naložbe

Ljubljana, 27. 02. 2019 19.48 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo postopek poenostavljene prisilne poravnave nad družbo Electa Naložbe, potem ko je višje sodišče ugodilo pritožbi dolžnika in razveljavilo sklep o zavrženju predloga za začetek prisilne poravnave iz avgusta lani.

Electa
Electa FOTO: N.D.

Kot izhaja iz današnje objave na spletni strani Ajpesa, je višje sodišče s sklepom s 6. februarja ugodilo pritožbi Electe Naložb, ki je v lasti Jureta in Damijana Jankovića, in razveljavilo sklep ljubljanskega okrožnega sodišča o zavrženju predloga za začetek prisilne poravnave iz avgusta lani.

Postopek poenostavljene prisilne poravnave nad Electo Naložbami je sprva stekel marca lani, a se je na sklep pritožila Heta Asset Resolution. Heta, slaba banka nekdanje banke Hypo, je med drugim trdila, da poročilo o finančnem položaju, ki ga je predložil dolžnik, ne prikazuje resničnega finančnega položaja, saj da med terjatve ni vključil obveznosti do družbe TCK v višini 2,28 milijona evrov. TCK je upnica Electe Naložb postala po oddelitvi TCK od Hypo banke.

Damjan Janković
Damjan Janković FOTO: Kanal A

Višje sodišče je maja lani razveljavilo sklep okrožnega sodišča o začetku poenostavljene prisilne poravnave nad Electo Naložbami in zadevo vrnilo prvostopenjskemu sodišču v nov postopek. Okrožno sodišče je nato avgusta lani zavrglo predlog za začetek poenostavljene prisilne poravnave.

Višje sodišče je s sklepom iz začetka meseca ugodilo pritožbi Electe Naložb in sklep ljubljanskega okrožnega sodišča iz avgusta lani o zavrženju predloga za začetek prisilne poravnave razveljavilo.

Kot v današnji objavi navaja okrožno sodišče, iz sklepa višjega sodišča izhaja, naj se sodišče ne bi opredelilo do navedb dolžnika v smeri, da je njegova obveznost do družbe TCK prenehala in je zato ni bil dolžan vključiti v seznam navadnih terjatev do dolžnika.

Čeprav se je prvostopenjsko sodišče zaradi napotkov višjega sodišča v sklepu iz maja lani ukvarjalo z upnikovimi navedbami v smeri zlorabe pravic, je višje sodišče v sklepu iz letošnjega februarja med drugim naložilo okrožnemu sodišču, naj poda stališče do obravnavanega vprašanja in nato celovito oceni ali poročilo o finančnem položaju in poslovanju resnično in pošteno ocenjuje njegov finančni položaj in poslovanje, kot to določa insolvenčni zakon.

Višje sodišče je poleg tega v februarskem sklepu dalo napotek prvostopenjskemu sodišču, naj poda stališče do navedb dolžnika v smeri, da je njegova obveznost do družbe TCK z ex lege pobotom odškodninske obveznosti prenehala in je zato ni bil dolžan vključiti v seznam navadnih terjatev do dolžnika. Čeprav do ex lege pobota v tem primeru ni moglo priti, navedbe dolžnika, da po njegovem dobrovernem stališču ta terjatev ne obstaja, in posledična neuvrstitev terjatve na seznam navadnih terjatev ne morejo pomeniti zlorabe pravic, navaja okrožno sodišče.

Electa
Electa FOTO: POP TV

Electa Naložbe so predlogu za poenostavljeno prisilno poravnavo priložile izjavo v obliki notarskega zapisa, da poročilo o finančnem položaju in poslovanju dolžnika resnično in pošteno prikazuje njegov finančni položaj in poslovanje.

"Sodišče nima zakonske podlage, da v fazi preizkusa pogojev za začetek postopka poenostavljene prisilne poravnave ugotavlja, ali so podatki v poročilu dejansko pravilni in resnični," v današnjem sklepu o začetku poenostavljene prisilne poravnave navaja ljubljansko okrožno sodišče.

Ob tem je prvostopenjsko sodišče spomnilo, da lahko vsak upnik, za terjatev katerega učinkuje potrjena prisilna poravnava, od sodišča zahteva, da razveljavi potrjeno prisilno poravnavo, če je bila sprejeta na goljufiv način. Proti današnjemu sklepu je dovoljeno vložiti pritožbo v 15 dneh.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
05. 09. 2019 13.11
Ne vem zakaj vsi obsojate Jankoviče. Če bi v državi veljal zakon in red, seveda pa sposobno tožilstvo in sodišča bi že davno sedeli vsi v arestu. Tako pa pravna država ne dela in se vehamentno sprehajajo med nami,....
mallonge
07. 03. 2019 13.22
+3
jankovići so organizirana kriminalna združba in jim je tako treba tudi soditi.
JE-BI-GA
05. 03. 2019 21.22
+1
Kaj stari je tudi kaj oblizno, štango je držal, tako da prav bi bilo !!!!
audirs
02. 03. 2019 15.23
+9
Nevem komu v zadevi ni jasno, da podjetje ki ima kar lep čas blokiran račun, prometa zadnja leta nič oz. skoraj nič ter ogromno dolga, da tako podjetne in njeno vodstvo zlorablja sistem in upnike.... Rešitev za katero potrebujejo sodniki, policija, tožilstvo - max. 14 dni Aja sem pozabil povedat da firmo zapreti, premoženje pobrati in razdeliti med upnike(če ga je kaj), odgovorne osebe pa kazensko pred sodišče in zapreti.. Ker to daje velikanski madež na poštena in odgovorna podjetja v Sloveniji !
Karlo
05. 03. 2019 20.05
+2
J.... svet se spreminja; včasih so bili nedotakljivi policaji (saj se spomniš Elliota Nessa) danes so pa Ravbarji. Podoben primer, ko je šla v prisilno Lesnina Inženiring in so kvalitetno premoženje prej poskrili in prenesli na sostarilce, Pa ne KPK, policija niti tožilstvo ni niti mrdnilo da bi preprečilo tolovaje pri nečednih rabotah.
Zbujen
01. 03. 2019 09.43
+7
Prisilna poravnava je legalni ROP upnikov. In župan bi se moral takšnih stvari resno sramovati (če mu že pol Lublane bratskih tovarišev ploska ob vsaki svinjariji; sinovi všteti).
Lado Lopati?
28. 02. 2019 13.03
+12
balkansko-mafijska deželica kjer zaprejo paštetarje, milijoni in milijarde, pa volilci nagradijo !!! AMPAK TEH 1milijon balkancev gre svoje volit , slovenčki pa še sebe ne ,ker imajo raje tujerodno vrsto !!!!!!!!!
SadButTrue
28. 02. 2019 12.21
+9
Kljubovanje verjetnostnemu računu: 100x na sodišču, pa 100x nič.
Zbujen
01. 03. 2019 09.44
+5
Seveda, saj ima "urejeno" tudi izločanje dokazov.
neosnaplanetu
27. 02. 2019 21.58
+17
In to brozgo poganja vas ljubljeni LJ serif... s pajdasi globoke drzave.