Gospodarstvo

Stop za gensko spremenjeno ogrščico

Bruselj/London, 26. 07. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Nemški kemični koncern Bayer je odstopil od namere, da bi mu v državah EU omogočili sejanje gensko spremenjene oljne ogrščice.

Nemški koncern Bayer je umaknil svoj zahtevo, na podlagi katere je v Evropski uniji želel dobiti dovoljenje za sejanje genetsko spremenjene oljne ogrščice. Bayer je to storil na pritisk vedno večjega števila evropskih lokalnih skupnosti in regij, ki so svoje ozemlje proglasile za "območja brez gensko spremenjenih organizmov - GSO".

Polje oljne ogrščice: Lokalne skupnosti so z razglasitvijo 'območij brez genetsko spremenjenih rastlin' dosegle, da je uvajanje GSO postalo komercialno nezanimivo
Polje oljne ogrščice: Lokalne skupnosti so z razglasitvijo 'območij brez genetsko spremenjenih rastlin' dosegle, da je uvajanje GSO postalo komercialno nezanimivo FOTO:

Odločitev je tudi posledica znanstvenih raziskav, ki kažejo na povezanost med gojenjem genetsko spremenjenih rastlin in ekološko škodo, ki zaradi tega nastaja v okolju.

Britanska raziskava je pokazala, da v naravnem okolju pride do križanja med genetsko spremenjeno oljno ogrščico in divjimi rastlinami, zaradi česar v naravnem okolju nastane t.i. super- plevel, ki ga ni mogoče zatreti niti s pomočjo najsodobnejših agrokemičnih sredstev.

Hkrati z naraščajočim pritiskom proizvajalcev genetsko spremenjenih rastlin, da bi tudi v Evropski uniji dovolili njihovo uporabo, se je povečeval odpor lokalnih skupnosti. Tako je doslej 164 evropskih regij in več kot 4500 lokalnih vlad svoje površine razglasilo za "območja brez GSO", na podlagi česar želijo omejiti komercialno gojenje genetsko spremenjenih rastlin.

Kmetijski ministri EU so nedavno zavrnili predlog Evropske komisije po ukinitvi prepovedi GSO, ki veljajo v Avstriji, Luksemburgu, Franciji, Grčiji in Nemčiji. Komisija je umik prepovedi uporabe GSO želela doseči zaradi pritiska ZDA, ki v okviru Svetovne trgovinske organizacije zaradi 'omejevanja trgovine' tožijo Evropsko unijo.

SORODNI ČLANKI