Gospodarstvo

V Magni začeli s pripravami na morebitno selitev proizvodnje

Hoče, 11. 02. 2019 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
A.K. / STA / N.S.
Komentarji
484

Zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja nove lakirnice v Hočah so v Magni začeli z organizacijskimi pripravami na selitev proizvodnje, ki je bila predvidena za Hoče, nazaj v Gradec. Še vedno upajo na rešitev.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Grožnje s tožbo
    02:58
    Iz 24UR: Grožnje s tožbo
  • Iz SVETA: Magna se seli iz Hoč v Gradec
    01:44
    Iz SVETA: Magna se seli iz Hoč v Gradec

Zaradi negotovosti glede pravnomočnosti okoljevarstvenega dovoljenja in s tem povezanega začetka obratovanja nove lakirnice v Hočah so v Magni začeli z organizacijskimi pripravami na selitev proizvodnje, ki je bila predvidena za Hoče, nazaj v Gradec. Še vedno upajo na rešitev, ki bi omogočila hiter začetek dela v Hočah.   

Dodatnih pojasnil za zdaj v Magni ne dajejo, kot je znano, pa se pridobitev uporabnega dovoljenja odmika zaradi ugovorov novomeške okoljevarstvene organizacije Rovo, ki po zavrnitvi njihove pritožbe na izdano okoljevarstveno dovoljenje napoveduje upravni spor.

Na gospodarskem ministrstvu aktualnih razmer za zdaj podrobneje ne komentirajo, so pa povedali, da z zaskrbljenostjo spremljajo trenutno dogajanje.
Na gospodarskem ministrstvu aktualnih razmer za zdaj podrobneje ne komentirajo, so pa povedali, da z zaskrbljenostjo spremljajo trenutno dogajanje. FOTO: POP TV
Zagon proizvodnje se zamika.
Zagon proizvodnje se zamika. FOTO: POP TV

Okoljsko ministrstvo je namreč izdalo odločbo, s katero je zavrnilo pritožbo novomeške nevladne organizacije, hkrati pa zavrnilo tudi njihovo zahtevo za izrek ničnosti okoljevarstvenega dovoljenja.

Čeprav naj bi po prvotnih načrtih Magna začela s poskusnim obratovanjem že danes, se to ni zgodilo.  Predstavniki okoli 200 že zaposlenih v Magnini lakirnici v Hočah so prejšnji teden opozorili na negotovost glede zagona proizvodnje. Zagon proizvodnje v Hočah se tako odmika, saj je pravnomočnost okoljevarstvenega dovoljenja, ki ga izpodbija nevladna organizacija Rovo, še naprej v zraku. 

Kot so ob tem poudarili na ministrstvu, je s to odločitvijo dovoljenje dokončno, vendar pa ne pravnomočno. Magna lahko namreč po določbah zakona o varstvu okolja začne obratovati šele po njegovi pravnomočnosti. To se sicer zgodi v roku 30 dni od vročitve odločbe ministrstva, a le, če nobena od strank v tem roku ne vloži tožbe na upravno sodišče.

A to se po napovedih predstavnika okoljske organizacije Rovo Gorazda Marinčka ne bo zgodilo, saj je ta sprožitev upravnega spora napovedal že ob izdaji okoljevarstvenega soglasja s strani agencije za okolje, če bi ministrstvo njihov ugovor zavrnilo. Pri tem vztraja, saj je zakonodajo po njegovem treba spoštovati, torej tudi zakon o vodah, ki prepoveduje gradnjo takih objektov na vodovarstvenih območjih.

Gorazd Marinček ponovno zavrnil krivdo za nastalo situacijo

Član upravnega odbora novomeškega združenja okoljevarstvenikov Rovo Gorazd Marinček je ob pripravah Magne na selitev proizvodnje iz Hoč v Gradec ponovno zavrnil krivdo za nastalo situacijo. Spomnil je, da je lani Magna sama zamujala pri dogovorjenih rokih, ob tem pa izpostavil govorice, da ima lakirnica v Hočah le malo naročil.

Magnini predstavniki so zamujali s tehnološkim opremljanjem tovarne v Hočah, saj naj bi po lastnih napovedih poskusno proizvodnjo zagnali že oktobra 2018, je spomnil Marinček. Štiri mesece po postavljenem roku, ki je bil 30. aprila lani, je Magna tudi predložila dokumentacijo za okoljevarstveno dovoljenje.

Agencija RS za okolje (Arso) je nato do 10. septembra zbirala prijave za stranske udeležence, 23. oktobra pa razpisala javno obravnavo. "Po vsem tem zamudo za 14 dni ali en mesec pripisovati okoljevarstvenikom je navaden cinizem ali izgovor," je prepričan Marinček.

Marinček je izpostavil tudi navedbe "virov iz same Magne", da ima lakirnica v Hočah za letos zgolj 200 naročil. "Torej je logično, da bodo outsourcing ukinili in skoncentrirali zadeve v matični tovarni," je dejal sogovornik. To je logična posledica svetovnega upadanja proizvodnje avtomobilov v svetu. Ob tem je Jaguar zaradi brexita tudi že zagnal tovarno na Slovaškem s kapaciteto 100.000 avtomobilov, "torej je logično, da bo najprej zapolnil svoje kapacitete", je dodal Marinček.

Rovo predstavnike vlade poziva, naj z dopolnitvijo zakona o Magni slednji omogoči zagon proizvodnje. Sestanek naj bi se zgodil, ko se s službene poti sredi tedna v Slovenijo vrne okoljski minister Jure Leben.

Marinček je ponovil, da je vlada zakon o Magni sprejela v 29 dneh. Če z enako hitrostjo sprejme tudi zahtevane dopolnitve, ima Magna lahko okoli 15. marca vse podlage za zagon redne proizvodnje z aprilom, kar je v skladu z načrti.

V zvezi z delovnimi mesti, ki naj bi jih ogrožal Rovo, Marinček poudarja, da je bilo lani s soglasjem mariborske gospodarske zbornice v Mariboru zaposlenih 2500 tujcev iz držav zunaj EU in 500 domačih. "Z delovnimi mesti v Mariboru nekaj ni v redu," je dejal.

Spomnil je še, da je Magna prejela 18,6 milijona evrov državne subvencije. "Za ta denar bi lahko en mesec polno plačevali ljudi na čakanju," je dodal in izpostavil še, da se je Magna zavezala k zaposlitvi 400 oz. 1000 ljudi, medtem ko je delovnih mest trenutno 200. In še od tega sta le dva zaposlena iz občine Hoče-Slivnica, je pristavil sogovornik.

Na gospodarskem ministrstvu zaskrbljeni

Na gospodarskem ministrstvu aktualnih razmer za zdaj podrobneje ne komentirajo, so pa povedali, da z zaskrbljenostjo spremljajo trenutno dogajanje. V naslednjih dneh naj bi se vladni predstavniki vendarle sestali z Rovom, a čakajo na vrnitev okoljskega ministra Jureta Lebna, ki je trenutno na Finskem.

Z ministrstva za okolje in prostor so sicer sporočili, da si minister vsekakor prizadeva za dialog ter za nujen gospodarski razvoj in ustvarjanje novih delovnih mest, a nikakor ne za ceno varovanja okolja. Pripravljen je "konstruktivno sodelovati na skupnem sestanku in tvorno prispevati pri iskanju novih rešitev", ki jih namerava gospodarsko ministrstvo vključiti v zakon o Magni, so še zapisali.

Medtem se v regiji nadaljujejo pozivi k sklenitvi ustreznega dogovora. Danes je k temu pozval tudi rektor mariborske univerze Zdravko Kačič, ki je dejal, da k razvojnemu potencialu in stabilnosti gospodarskega prostora veliko prispevajo veliki industrijski sistemi, ki na svojo dejavnost vežejo mnogo srednjih in malih podjetij.

Tudi v podravskem sindikatu SKEI z zaskrbljenostjo spremljajo dogodke v zvezi z urejanjem potrebnih pogojev za zagon proizvodnje.
Tudi v podravskem sindikatu SKEI z zaskrbljenostjo spremljajo dogodke v zvezi z urejanjem potrebnih pogojev za zagon proizvodnje. FOTO: POP TV

"S tega vidika menim, da je vstop Magne v slovenski prostor in še posebej v podravsko regijo srednjeročno in dolgoročno zelo pomemben korak na poti k hitrejšemu gospodarskemu razvoju regije ter prav tako primer uspešne tuje investicije v naš prostor," je dejal Kačič in dodal, da je nujno nadaljevanje konstruktivnega dialoga vseh deležnikov.

Tudi v podravskem sindikatu SKEI z zaskrbljenostjo spremljajo dogodke v zvezi z urejanjem potrebnih pogojev za zagon proizvodnje. Kot socialni partner si ne želijo razmer, ki bi predstavljale veliko tveganje za dosedanje investicije in že zaposlene v Magni.

"Takšnega primera v Sloveniji še ni bilo in kljub veliki stopnji družbene odgovornosti sedaj vključenih akterjev se postavlja vprašanje, ali vpletena okoljska organizacija v tej vnemi ne pretirava z zahtevo," je dejal predsednik sindikata Martin Dular.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (484)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
13. 02. 2019 17.18
kje je tukaj država in njena oblast ki bi poleg toliko nesmiselnih zakonov sprejela še enega ki bi mogoče imel približni smisel in to je da ne more kar vsak ki mu nekaj ni povšeči ali ga pač nekdo na nekaj naplahta ,spodbijati določene državne odločitve,ali pač če je zakonodaja majava. Bil sem v totem Mariboru se pogovarjal z ljudmi ki so se veselili da se bo končno začelo nekaj premikati v regiji in bodo nekateri zopet dobili zaposlitve a tu se najde neki samovšečni razvpitež in ruši vse pred sabo ne glede na dobrobit naroda in države. Kar se pa onesnaževanja in vpliva na okolje tiče je pa ena magna kapljica v morje če primerjamo izpuste avionov ki vršijo usposabljanje na MB letališču mislim da ni primerjave ,razen da teh ptičev smo že vajeni
Blaž Cegnar
13. 02. 2019 17.03
+0
Temu se pa res lahko samo smeješ, kakšni bizgeci to vse skupaj organizirajo. A pri tem sodeluje tudi kakšen odrasel, odgovoren človek?
Melaj
12. 02. 2019 15.47
+7
Z Magno ni nič narobe. V ozadju je interes in mogoče strah pred njimi. Ali je prav ali ne ne bom sodil. Dajemo pa jasno sporočilo vsem, ki bi želeli poslovat v naši državi, da to ni pametno, ni mogoče, ni vredno.
Mitja Osojnik
12. 02. 2019 15.11
+5
Koalicija lokalnih podjetnikov in politike proti Magni SDS vse bolj jasno namiguje, da je prihod Magne zanje problematičen................................................................... Daj preberite si že enkrat da boste vedeli čigavo orodje je Marinček.. Lakirnica v Hočah že stoji Najbolj zanimivo pri tej zgodbi pa je, da ko v SDS nizajo ekološke argumente proti Magni, dejstvo, da v Hočah že obstaja lakirnica. Ta je v lasti podjetja ADK (okoli 600 zaposlenih), eden od lastnikov in direktorjev pa je Friderik Čeček. ADK je nastal leta 1995 po privatizaciji Metalne, Čeček pa je bil, denimo, leta 2012 uvrščen na 78. mesto med najbogatejše Slovence na lestvici revije Manager. Zanimivo pri vsem tem je, da je Čeček član Zbora za republiko. Gre za civilno družbeno gibanje, ki je v zadnjem obdobju postala predvsem izpostava SDS, saj zboru predseduje France Cukjati, ki ima še vedno visoke funkcije v SDS. Kaj bi pomenil prihod Magne v Hoče za lokalna podjetja, kakršno je ADK, pa si lahko le predstavljamo. Skušali smo dobiti Čučkov odziv, a za Delo ni bil dosegljiv. Bojan Požar je dejal, da Čečka ne pozna in zanj še ni slišal.
fairplayy
12. 02. 2019 16.52
+1
Transformerji
12. 02. 2019 14.18
+2
Nikar ne hitite: Italijani hočejo Istro in Dalmacijo, mi pa hočemo imeti Avstrijo - samo glejte, da bodo vsi pogoji in plače za vse enako!
fairplayy
12. 02. 2019 14.07
+2
Ce bi z tem denarjem 18,6 mio ojrov subvencionirali eko hrano in prosto rejo mesa da bi bila konkurencna konvencionslno infustrijsko pridelanim zivilom bi ustavarili vec kot 200 delovnih mest, denar bi ostal doma, ljufje vec ne bi kupovali osiromasene spricane gensko spremenjene hrane posledicno bi razbremenili zdravstvo no kolk pa je to vredno a zna kdo bolj na siroko pogledat stvari??
fairplayy
12. 02. 2019 14.01
+2
18.6 mio eurov smo dali magni s tem bi 200 ljudi imelo placo 1000ojrov min 15 let seveda se jim splaca tu postavit tovarno. A po 15 letih kolk ljudi ki tam dela bo zbolelo in kdo bo jih spet imel na plecih??
fairplayy
12. 02. 2019 14.02
+1
Mislim delavce seveda bo jo tud oni prisli po kaksno novo financno injekcijo
Frane Šajn
12. 02. 2019 13.36
+7
S tole Magno, Vi njeni podporniki, so vam pa prodali gnoja za zlato, seveda samo dotičnim, ki ne zmorejo trezne presoje, ostali si pač umijemo roke.???? Idiotizem in hlapčevska vdanost je na Slovenskem v strmem porastu. Bog naj jim pomaga sami si očitno več ne zmorejo! Za zanamce naj pa poskrbi sveti duh samo, da "oni" in jaz preživimo najsi bo v strupu ali mlakuži bo že kajnede vi sive velike uhe??? Končna računica bo izgledala takole nekako " Magni zlato Hočam odplake!"
Frane Šajn
12. 02. 2019 13.22
+2
MAGNI na Hoških njivah lahko brez vsake slabe vesti rečemo "NATEG STOLETJA" za Slovenski lobizem in v vseh mejah normalnega odnosa v usiljenih upravnih postopkih v tej gnili skorumpirani deželi! In klijenteli spodaj ki to podpira navadni zgubljeni primeri brez lastnega jaza in normalne orientacije!
Tomvojo
12. 02. 2019 13.05
+4
Neki tazga bo z 2TDK ko bo zgrajena ne bo uporabnega dovoljenja zaradi.... ker bo proga kvarno vplivala na zarodke človeške ribice.
Tomvojo
12. 02. 2019 12.58
+1
Nekaj takega bo z 2TDK ko ga bodo zgradil pa ne bo uporabnega dovoljenja zaradi.... ker bo to vplivalo kvarno na zarodke človeške ribice.
Chuck Norris.
12. 02. 2019 12.40
+5
Zdaj pa miljonske tožbe magne. Plačali bomo pa spet davkoplačevalci. Bravo vlada.
mackintosh
12. 02. 2019 12.52
+3
kaj ima pa vlada pri tem da SĐS vali polena kjerkoli in kakorkoli lahko?
Pontia
12. 02. 2019 13.16
-1
TitCankar
12. 02. 2019 12.33
+6
Vse današnje slovenske časopise sem prebral in nikjer nisem zasledil da so proti Marinčku vložili ovadbo zaradi izsiljevanja in naklepnega oviranja v zakonitem postopku pridobitve obratovalnega dovoljenja s katerim je Marinček že soglašal. Upam da bo čimprej na Povšetovi in fa si bo odahnil od svoje nizkotne hudobije!
mackintosh
12. 02. 2019 12.31
+8
in janez je rekel v nor(išk)em kraljestvu ne bo še ene in to bolj moderne lakirnice avtomobilov. se bomo z vsemi silami potrudili da bo tako pa magari tudi debelega marinčka še enkrat uporabimo.
mackintosh
12. 02. 2019 12.32
+9
edino na kar pozablja da je to slovenija in ne nor(išk)o kraljestvo. mimogrede samo tam še lahko vlada.
Tomvojo
12. 02. 2019 12.59
-2
dajno
12. 02. 2019 12.26
-8
A zdaj je en penzionist kriv, da nimamo zakonodaje urejene? On nič ne krši, izkorišča kar lahko. Po drugi strani pa... Najprej so govorili o tisočih delovnih mestih, potem naenkrat 400, zdaj 200, na koncu pa očitno ugotavljajo, da biznis gre navzdol, da bodo zmogli vse v Avstriji.
Tomvojo
12. 02. 2019 13.01
+4
Drugje imajo robotizirane lakirnice pri nas bi to pa na penzl štrihal, zato je blo govora o tisočih sužnjih.
VOYOOT2
12. 02. 2019 12.19
+8
sami seb v skledo pluvamo.... odslej se borim za zaščito vseh muh, pritožil se bom na vse možne odločbe, ker ne maram ubijanja muh.... cmon ljudje no, a smo res taki osli, da mormo bit vsemu proti?
IS58
12. 02. 2019 12.04
+12
Če Magna oddide, smo gotivi vsi skupaj. Tole blamažo bodo tudi drugi investitorji vzeli za res in bog nam pomagaj. Ni Marinček sam, z njim v ozadju je tudi politična stranka, ki se revanšira. Uganite,katera!
mackintosh
12. 02. 2019 12.20
+4
ni težko uganit SĐS SĐS SĐS SĐS SĐS SĐS SĐS SĐS SĐS
Pan1
12. 02. 2019 12.44
-3
Daj nehaj že . Ti si že bolan od SDS. Strezni se že enkrat
mackintosh
12. 02. 2019 12.54
+3
pan raje se ti strezni in snami plašnice boš šele videl kakšen noj voliš. aja g je po pomoti izostal pa bi moral biti spredaj napisan.
Frane Šajn
12. 02. 2019 13.25
+3
Kar se tiče pameti tega komentatorja, ki se predstavlja kot IS 58 zgoraj lahko rečem samo tole, da ti je bog umski potencial v glavi močno prikrajšal.
IS58
12. 02. 2019 13.40
+0
Frane Šajn ,še vedno nisi spregledal, žal, ni ti pomoči.
Mitja Osojnik
12. 02. 2019 15.06
+0
Koalicija lokalnih podjetnikov in politike proti Magni SDS vse bolj jasno namiguje, da je prihod Magne zanje problematičen................................................................... Daj preberite si že enkrat da boste vedeli čigavo orodje je Marinček..
Mitja Osojnik
12. 02. 2019 15.09
+1
Pri tem se nakazuje morebitna povezava podjetja ADK in SDS
Mitja Osojnik
12. 02. 2019 15.09
+1
Lakirnica v Hočah že stoji Najbolj zanimivo pri tej zgodbi pa je, da ko v SDS nizajo ekološke argumente proti Magni, dejstvo, da v Hočah že obstaja lakirnica. Ta je v lasti podjetja ADK (okoli 600 zaposlenih), eden od lastnikov in direktorjev pa je Friderik Čeček. ADK je nastal leta 1995 po privatizaciji Metalne, Čeček pa je bil, denimo, leta 2012 uvrščen na 78. mesto med najbogatejše Slovence na lestvici revije Manager. Zanimivo pri vsem tem je, da je Čeček član Zbora za republiko. Gre za civilno družbeno gibanje, ki je v zadnjem obdobju postala predvsem izpostava SDS, saj zboru predseduje France Cukjati, ki ima še vedno visoke funkcije v SDS. Kaj bi pomenil prihod Magne v Hoče za lokalna podjetja, kakršno je ADK, pa si lahko le predstavljamo. Skušali smo dobiti Čučkov odziv, a za Delo ni bil dosegljiv. Bojan Požar je dejal, da Čečka ne pozna in zanj še ni slišal.
Pontia
12. 02. 2019 11.27
+37
Trenutno najmodernejšo lakirnico v Sloveniji (mogoče celo v Evropi) bi razni kekci, kot je Marinček izgnali iz Slovenije. ter spravili ob kruh najmanj 200 delavcev in njihove družine! Sramota je, da lahko en tak tip, kot je Marinček, obvladuje celo slovensko vlado. Tu res nekaj ne štima z slovenskimi zakoni.
mackintosh
12. 02. 2019 12.21
+8
ni marinček glavni. mislim da se bo treba na trstenjakovo obrnit
Pan1
12. 02. 2019 12.44
-2
Frane Šajn
12. 02. 2019 13.28
+0
Pontia in zakaj bi pametni in gospodarni Avstrijci to "oh in ah lakirnico" pustili iz svoje dežele? mislim da so rekli naj raje posvinjajo slovensko grudo ne naše kajnede tam so vsakega govna vajeni!???
puspan
12. 02. 2019 16.34
Francelj, ne bi ti škodil kakšen sistematski pregled.
jakec1575
12. 02. 2019 11.26
+14
Sicer pa, jankovic vozi cez glavno vodovarstveno obmocje pitne vode za ljubljano glavni kanal C0. Kdorkoli je sprejel to odlocitev in jim dal sogasje, je nor in nosi odgovornost. Ce spremenis projekt gre eu denar in tega so se vsi ustrasili. Me zanima, kdo bo nosil odgovornost, ko bo pocila cev.
jakec1575
12. 02. 2019 11.12
-13
Marincek, je samo pokazal na plejado korupcije v tej državi. Pocivalska in kompanije ki je nad zakonom. Sedaj se pa s prstom kaze na tistega, ki je razkril vso korupcijo.
jakec1575
12. 02. 2019 11.14
-5
Naj pogumnnezi spremenijo zakon o Magni in prevzamejo odgovornost nasa, Zakona o vodah pac ne morejo spremeniti. Naj pokazejo hrbtenico in prevzamejo s podpisi odgovornost s spremembo zakona o Magni v primeru nesrece. Da bomo vedeli komu trkati na vrata ob morebitni tovarniski nesreci.