Gospodarstvo

Stroka in podjetniki stopili skupaj za razvoj slovenskega respiratorja

Ljubljana, 20. 03. 2020 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
148

Za pomoč najhuje obolelim zaradi okužbe z novim koronavirusom bi potrebovali še najmanj 200 novih respiratorjev, če se bo epidemija še naprej širila s takšno hitrostjo. Ker so dobave iz tujine v teh časih počasne in vprašljive, se je pojavila pobuda, da bi slovenski raziskovalci in podjetja v sodelovanju z medicinsko stroko začeli izdelovati slovenske respiratorje. Zanimanje za sodelovanje pri projektu je veliko.

Slovensko zdravstvo bi potrebovalo še najmanj 200 respiratorjev.
Slovensko zdravstvo bi potrebovalo še najmanj 200 respiratorjev. FOTO: Dreamstime

V kriznih časih pride na plan veliko negativnih občutkov, stisk in tudi poskusov zlorab. Po drugi strani pa so ti časi tudi tisti, kjer znamo stopiti skupaj in narediti nekaj za dobro vseh. To pravkar dokazuje pobuda za izdelavo slovenskega respiratorja, ki jih v času epidemije močno primanjkuje po bolnišnicah v Sloveniji in tudi zunaj meja naše države.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je dejal, da imamo v Sloveniji trenutno 168 respiratorjev. Od tega pa jih je za nove bolnike na voljo le 20-30, saj so ostali vedno zasedeni za tiste nujne primere, ki potrebujejo to vrsto pomoči pri dihanju. Če se bo epidemija tudi pri nas še naprej stopnjevala, pa bi potrebovali še dodatnih 200 respiratorjev.

Skupina gospodarstvenikov, direktorjev podjetij in ustanov je namreč začela preverjati možnosti za uresničitev ideje o množični izdelavi respiratorjev. "Groba ideja je, da podjetja in ustanove, ki delajo na medicinskem segmentu (Cosylab, Fakulteta za elektrotehniko UL, TPL …) v sodelovanju z UKC Ljubljana, skupaj z ostalimi podjetji in ustanovami, ki imajo tovrstne kompetence in kapacitete, razvijejo poenostavljeni (MVP) respirator in ga dajo v uporabo," so zapisali v Zbornici elektronske in elektroindustrije.

K sodelovanju v projektu so pozvali podjetja s področij elektronike, senzorike, aktuatorjev in tudi številna druga podjetja. Kot so pojasnili, se je do danes na njihov poziv odzvalo že 55 podjetij, posameznikov in ustanov, ki so pripravljeni priskočiti na pomoč.

Tudi raziskovalci s Fakultete za elektrotehniko v pripravljenosti

Na pomoč pri razvoju respiratorjev so priskočili tudi raziskovalci s Fakultete za elektrotehniko z ljubljanske univerze. Kot so ob tem poudarili, trenutna situacija od nas zahteva sodelovanje na vseh ravneh. Na fakulteti so tako pod vodstvom profesorja Marka Topiča, predstojnika katedre za elektroniko, oblikovali razvojne skupine, ki so pripravljene sodelovati pri razvoju respiratorjev. Na fakulteti že razvijajo koncepte za pripomoček pri oteženem dihanju manj prizadetih bolnikov, ki bi ga lahko masovno proizvajali v primeru najširšega obsega epidemije.

Pripravljenosti za razvoj in izdelavo slovenskega respiratorja ne manjka.
Pripravljenosti za razvoj in izdelavo slovenskega respiratorja ne manjka. FOTO: Shutterstock

Pri tem so poudarili, da se zavedajo, da v delovni skupini poleg elektrotehniških strokovnjakov potrebujejo tudi specializirano zdravstveno osebje in vzdrževalce medicinske opreme. "Pri razvoju bi lahko na fakulteti aktivirali vsaj 50 razvojnikov z različnih kateder," so zapisali.

Zasnova projekta že prihodnji teden?

Potem ko so pobudniki ideje preverili interes pri podjetnikih in stroki, so prešli na naslednji korak – zdaj bodo preverili uresničljivost zamisli ter pripravili zasnovo projekta.

Iniciativni člani so imeli danes koordinacijo, na kateri so se dogovorili, da bodo pripravili zasnovo projekta do začetka prihodnjega tedna. Pri tem bodo upoštevali kompetence in kapacitete zainteresiranih podjetij. Zasnova projekta bo vsebovala cilje, faze, organizacijsko strukturo in prednostne aktivnosti.

S pobudo so preko predsednikovega urada seznanili vrh Kriznega štaba.

Podjetja, ustanove in posamezniki, ki so doslej izrazili interes za sodelovanje pri projektu:

ADDA – konstrukcija, Anže Sitar – razvoj, Arterius LTD (HYB) – senzorika, Atech d.o.o. – razvoj, AUDAX – izdelava prototipov, auralix – IKT, Beyondsemi BioSistemika LLC – IKT, COP, Cosylab – IKT, CPPE – razvoj, Danfoss Trata – razvoj, Domel – izdelava, EBV Elektronik – elektronika, EKWB – elektronika, ELRAD International, Fakulteta za organizacijske vede, UM – koordinacija, Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za fluidno tehniko – preizkušanje, Fotona – razvoj, Hyb – razvoj in IKT, IB-CADDY – licenca za risanje in izdelava prototipov, Instro – razvoj, Instrumentation Technologies – elektronika, Iskra – razvoj, Iskra mehanizmi – razvoj in izdelava, Iskratel – proizvodnja, Iskratel – sestava, Lama Automation – razvoj in koordinacija, LCR, LEOSS – označevanje, Lotrič Meroslovje – preizkušanje, L-tek – elektronika, MIEL – senzorika, NiceLabel – označevanje, PLCA, Pospro, PROTUS – izdelava prototipov, RTCZ – izdelava prototipov, SEMY, SILIKO, SIQ LJUBLJANA – preizkušanje, Skaza – proizvodnja plastike, Smarteh – senzorika in elektronika, Stanko Jernej s.p. – modeliranje in izdelava prototipov, Šolski center Škofja Loka, T.C.Jakl – strojna obdelava, Technosoft – razvoj, Tecos, Tehnološki park Ljubljana – koordinacija, Tei – plastika, Tik – razvoj, TRAC, Tuval, Vimosa – elektronika, Vine

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (148)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

gekados
22. 03. 2020 13.15
+6
Poleg vseh struckotov, ki jih imamo, ne onih iz fdvja, kupujemo vse od drugod.... Razumi kdor more.
94001
22. 03. 2020 11.51
+3
Tako je, ko se zanašaš na evropsko unijo. Ko pride do izrednega stanja je pa bistveno, da imaš domače znanje, strokovnjake in industrijo, ki ti omogoči preživetje. Tole vodi v končni razpad EU, ki je vredna pol kile ne bom napisal kaj. Upam, da se Slovenci, ko bo tole mimo osamosvojimo od teroristične NATO in izkoriščevalske EU, ki nam diktira življenje in začnemo že enkrat misliti s svojo glavo in začnemo ceniti svoje strakovnjake.
aloalo
22. 03. 2020 09.26
+1
o moj bog a res do sedaj pa nismo nič razvijal..pa kakšno vlado imamo pa ti je bolano..treba je biti samozadosten ..vse vlade ste gnile..pa dejmo državljani mal pred parčament pridt to ene 400 tisoč da mal zarukamo tole bananrepubliko
dannyer
22. 03. 2020 11.54
+2
in to je dar da se je ta radikalni globalizem sesu. in to sedaj vidijo v zda .ki nimajo cepiv nimajo svojh zdravil vse izdelujejo kitajci tudi mask mi pa smo jim šli pošiljat pa jih sam idelajo na milijone. pol se pa čeferni hvali z temi diktatorskimi režimi. poglej si trumpa že prej je govoril podjetjam vrnite se domov to je v nacionalnem interesu. prejšni teden pa kitajska postili vas bomo da ....... zaradi bolezni. sedj je trump okrepal z vojnimi poblastili in naročil ekonnoiji kaj naj dela. in to ga podpirajo tako bajden kot senders celo skrajni levi omar ki pravi da sta povezana mentalno sedaj levi se strinjajo o zapiri meji in celo o orožju konec je imigracij in globalizma kot ga poznamo. francija zasegla mask angliji. nemčija sloveniji. delat bomo mogli sami sami svojo cepivo in to spodbuditi z milijoni in pika. tudi opremo imamo industrijo znaje tehnologijo lahko bi hitro to naredili.
EEgon
22. 03. 2020 21.32
Ok. In kaj je alternativa stalnicam SD, SDS, NSI, DESUS ter muham enodnevnicam SMC, LMŠ, SNS, LEVICA, .... . Kaj je alternativa, da niso požeruhi ali koritniki, da so dejansko pripravljeni voditi državo in ne svoje denarnice?
Belibog
21. 03. 2020 21.57
+3
Virus je smrtno nevaren, celo pony spoštuje navodila vlade, ga ni nikjer po mestu videt, da bi kolesa kradu.,
FAUSTOS1
21. 03. 2020 18.56
-11
p rosim raje ne -ker bodo naši 5 x dražji ali več,ter predno bodo izdelani bo konec stanja in še kitajci bodo izdelali to 10x ceneje
ROMELS
21. 03. 2020 13.54
+15
Vlada dela odlično, le nekateri jo blatijo z lažnimi novicami. Kar tako naprej in še z ostrejšimi ukrepi. Virus je treba omejiti tudi virus človeške narave.
nero007
21. 03. 2020 13.30
+0
Bravo. Upam da po koncu korona krize slovenci skp stopmo in za vedno zbrisemo janso in njegovo ekipo iz politicnega parketa.
nightangel
21. 03. 2020 21.59
+1
Potem si pa pripelji tvojega nesposobnega Šaraca nazaj.
trabakula
21. 03. 2020 12.57
+19
pohvalno, upajmo samo, da jih ne bo kakšna birokracija ovirala pri izvedbi projektov, ....pa pohitet, ker virus ne čaka, verjamemo, da imamo sposobne ljudi, ki bodo priskočili vsak s svojim znanjem do realizacije , srečno
cannaboom
21. 03. 2020 11.16
+3
vceraj sem videl kako je italijanski zdravnik,naredil respirator za 2 osebi!
Grunf TNT
21. 03. 2020 11.04
+15
Janše zraven teh tudi blizu ni. Janševe ideje so pa čisto diktatorske. Ne bo odgovarjal na vprašanja novinarjev, ne bo še pogovarjal s trgovskimi sindikati, vojsko bi dal na ceste z policijskimi pooblastili, namesto borbe s korona virusom dela čistke........ Ko mine to sranje bo tudi Janez minil in upam da se ne vrne več ta pogrebnik Slovenske demokracije.
Streznitev
21. 03. 2020 12.27
+1
Vi oligarhi se pokažete samo ob posebnih priložnostih. Kje vidiš angleško kraljico vsak dan na TV . Dragocene stvari so v malih količinah in zasoljene. No tudi hud strup je ponavadi v zelo mali dozi.
babylon5
21. 03. 2020 10.40
+4
Kje ste sedaj tisti, ko so raziskovalci fe fakultete dobival honorarje??? Kdo vm bo zdej guzico reševal janša ziher ne. Maske doma šivajo ker je janša kljub 400 bonusa pri plači, še maske pokradu. IN KDO JE NAJBOLJ OBSOJU HONORARJE ja seveda Janša
Dr Kova?i?
21. 03. 2020 10.22
-14
Virusa ni. Izmišljen je za zlom gospodarstva in obubozanje histeričnih ljudi.
jazzie12
21. 03. 2020 12.01
+3
...ki letajo po svet s fotoaparati in uničujejo planet...Bled je uničen, po Stradunu hodijo en po drugem....
Streznitev
21. 03. 2020 12.28
+2
Kar ni vidno ne obstaja dokler te ne fenta.
zafršolal
21. 03. 2020 09.24
-22
zdej bojo pa skopiral od narejenih in vauu, slovenska znanost, virusa pa že davno ne bo več v bananistanu
Hajni
21. 03. 2020 09.20
+21
Bravo naši! Upam da se čim prej zorganizirajo in jim pravi čas uspe. Žal pa nisem nikjer zasledil da bi Janševa vlada to podprla in pomagala. Samo Pahor se nekaj trudi. Jim ne diši ker ne bi mogli drago plačat nabav preko Bosne? Malo tebi malo meni klasičen sistem...
Streznitev
21. 03. 2020 12.31
+3
Prosim napiši kje si prišel do teh podatkov, da si preberemo še ostali.
pozzo
21. 03. 2020 08.58
+35
Sam naj jih država pusti delat in boste videli kaj je slovensko znanje in koliko velja “zanič” slovensko šolstvo. Tole bodo skup spravli za šalo.
Woltan
21. 03. 2020 08.54
+19
Pohvale vredno.Upam da bo kaj iz tega.
Stajerc 1988
21. 03. 2020 08.51
+40
Slovenski obrtniki in inštituti imajo dovolj znanja da bi stvar po hitrem postopku izdelali in dali v uporabo. Zapletlo in zavleklo se bo samo če se bo zraven umešala naša država.
mmickica
21. 03. 2020 08.26
+21
Upam le, da bodo vsaj v teh izrednih razmerah izpustili javni razpis in po hitrem postopku sklenili posel, sicer respiratorjev se par let ne bo, po dosedanjih izkusnjah sodec!
medo357
21. 03. 2020 08.24
+8
Mogoče bi trenutno, ko nam teče voda v grlo, bilo bolje, da bi jih začasno izdelovali po licenci preko posredovanja WHO ali evropske zdr. org., kot da odkrivamo že odkrito.
gasper111
21. 03. 2020 08.16
+44
Bravo! Slovenija ima dovolj vrhunskega kadra tako na področju medicine kakor tudi na področju elektronike, avtomatike, mehatronike itd. Niti najmanj ne dvomim v njihov uspeh. Bravo se enkrat!