Gospodarstvo

Subvencije do konca junija?

Ljubljana, 08. 01. 2007 19.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Minister Bajuk je zatrdil, da bo agencija za kmetijske trge subvencije lahko kmetom izplačala do 30. junija.

Peter Vrisk
Peter Vrisk FOTO: POP TV

Minister za finance Andrej Bajuk je na sestanku s predstavniki Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) in Sindikata kmetov Slovenije zatrdil, da bodo v proračunu zagotovili potreben denar, tako ga bo lahko agencija za kmetijske trge subvencije kmetom izplačala do 30. junija letos. Na KGZS so zadovoljni, v sindikatu kmetov pa želijo dobiti še formalna zagotovila.

Po sestanku, na katerem je poleg Bajuka sodeloval tudi državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Gvido Mravljak, so bili v KGZS zadovoljni, da sta tako minister za finance kot ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pristala na zahteve zbornice, so sporočili iz KGZS. Predsednik zbornice Peter Vrisk je obenem izrazil upanje, da se bo v prihodnje vlada pravočasno posvetovala z zbornico in se s tem "izognila takšnim neprijetnim situacijam".

Zbornica je zahtevala, da vlada zagotovi izplačilo sredstev za izvajanje ukrepov skupne kmetijske politike do 30. junija ter da se pripravi terminski načrt izplačil, v finančnem načrtu programa za razvoj podeželja za obdobje 2007-2013 pa navede višina, namen in terminski načrt prenosov obveznosti za izplačila iz enotnega programskega dokumenta in programa razvoja podeželja 2004-2006.

V sindikatu kmetov so z zagotovilom o izplačilu do konca junija zadovoljni, vendar želijo, da bi dobili neko pravno formalno potrdilo, je povedal predsednik sindikata Roman Žveglič. Sindikat bo zdaj članstvu predstavil omenjena zagotovila "in v kolikor člani ne bodo zadovoljni le z ustnim zagotovilom ministra Bajuka in bodo zahtevali protest, ga bomo tudi organizirali", je dejal. Žveglič pravi, da je treba izdati ali nove ali dopolnilne odločbe oz. najti rešitev, ki bo pravno zdržala. "Upam, da se bomo o teh zadevah uspeli dogovoriti za pogajalsko mizo, ne na protestih," je še dejal.

Sindikat kmetov je sicer na decembrski seji izvršilnega odbora sprejel sklep, s katerim je zahteval ustanovitev vladne pogajalske skupine, ki bi rešila to problematiko, saj naj bi nastali zapleti presegli kmetijski resor. "Če bomo z resornim ministrstvom, ki je zadolženo za izdajanje odločb in izplačila, našli ustrezno rešitev, potem tudi pogajalske skupine potrebujemo," je dejal Žveglič.

SORODNI ČLANKI

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.