Gospodarstvo

Subvencioniranje minimalne plače bo veljalo za vse

Ljubljana, 02. 02. 2021 07.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, Ti.Š.
Komentarji
84

Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide je v predlogu osmega protikoronskega zakona ohranil subvencioniranje dviga minimalne plače vsem delodajalcem, kot je predlagala vlada. V opoziciji so nasprotno menili, da bi marsikateri delodajalec dvig minimalne plače zmogel sam. Odbor je omogočil tudi objavo razpisa za vpis na fakultete.

Plačilo

Minimalna plača se je z letošnjim januarjem zvišala na 1024,24 evra bruto. Ker so podjetja zaradi epidemije covida-19 v težavnem položaju, jim je del bremena tega zvišanja sklenila odvzeti država. Po predlogu zakona o dodatnih ukrepih za omilitev posledic covida-19 jim bo tako v prvi polovici leta 2021 plačevala 50 evrov subvencije za delavca z minimalno plačo, v drugi polovici pa ponudila razbremenitev pri plačilu prispevkov za socialno varnost.

Dodatno subvencioniranje delodajalcev, ki izplačujejo minimalne plače, hkrati pa se jim v epidemiji prihodki niso zmanjšali, je popolnoma nesprejemljivo, je opozoril Miha Kordiš (Levica). Če je njihovo poslovanje oteženo zaradi epidemije, imajo tako ali tako na voljo vrsto ukrepov iz prejšnjih protikoronskih zakonov, je dejal in predlagal črtanje te določbe.

Vendar odbor njegovega predloga ni podprl, s podporo dopolnilu koalicije k temu členu pa na vrsto za glasovanje ni prišlo dopolnilo SD in SAB, ki so mu podporo napovedali tudi v LMŠ, po katerem bi subvencioniranje minimalne plače veljalo le za delodajalce, katerih dodana vrednost na zaposlenega na leto ne presega 30.000 evrov. "Pomagajmo samo tistim, ki dviga minimalne plače ne zmorejo," je o tem predlogu dejal Dejan Židan (SD). Jurij Lep (DeSUS) je po drugi strani dejal, da morajo v primeru dajanja pomoči slednjo dati vsem.

Odvzem dela bremena delodajalcem zaradi zvišanja minimalne plače je eden od ključnih ukrepov predloga osmega protikoronskega zakona (PKP 8). Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj je med njimi v ponedeljek dopoldne na začetku seje izpostavil še podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo najmanj do konca aprila.

Med predlaganimi rešitvami je omenil še krizni dodatek tudi za tiste zaposlene, ki do njega zaradi izplačil nagrad za poslovno uspešnost niso bili upravičeni ob plači za december. Solidarnostni dodatek iz sedmega protikoronskega zakona (PKP 7) bodo prejeli tudi polnoletni dijaki in študenti, ki se izobražujejo v tujini, predvidena je tudi pomoč brezposelnim, ki so delo izgubili po lanskem 12. marcu.

Minister je opozoril še na celovito skrb za starejše. Za tiste, ki jih po preboleli bolezni ni mogoče odpustiti v domače okolje, predlog zakona prinaša podaljšano obravnavo, zdravstveno nego, fizioterapijo in delovno terapijo, je naštel.

V opoziciji so vladi očitali, da se težav, v katere je epidemija spravila ljudi in gospodarstvo, ne loteva na pravi način. "Država je z dosedanjimi ukrepi ljudem namenila le 370 milijonov evrov, medtem ko je šlo kar petkrat več denarja za kapital in za kapitaliste," je bil kritičen Kordiš. Posledica je, da delavci hodijo na delo okuženi ali celo bolni. Ta problem bi lahko rešili s 100-odstotnim nadomestilom plače za primer okužbe, je predlagal.

Vendar odbor tega predloga v zakonsko besedilo ni vgradil, prav tako je zavrnil večino preostalih dopolnil opozicije. Med za opozicijo spornejšimi določbami so denimo začasno polno plačilo prispevkov za socialno varnost verskim uslužbencem ter podaljšanje roka za uskladitev odgovornega nosilca tudi za zdravnike koncesionarje, potem ko se je ta rok za zdravnike zasebnike in javne zdravstvene zavode podaljšal že s petim protikoronskim zakonom (PKP 5).

Je pa po ostri razpravi opoziciji uspelo doseči črtanje namere vlade, da bi lahko kaznovali pravne osebe, ki bi ravnale v nasprotju s programi za preprečevanje, obvladovanje, odstranitev in izkoreninjenje nalezljivih bolezni. Vendar je predsedujoča na seji Eva Irgl (SDS) dala vedeti, da lahko pride do novih sprememb na današnji plenarni seji.

Soglasje k razpisu za vpis na fakultete začasno ne bo potrebno

Potem ko vlada prejšnji teden še ni podala soglasja k razpisu za vpis na fakultete v prihodnjem študijskem letu, je odbor podprl tudi predlog opozicije, naj začasno to soglasje ne bo potrebno. "Vlada Janeza Janše ne mara pametnih ljudi, zato se je odločila, da študentom omeji vpis na fakultete," je o ravnanju vlade dejal Kordiš.

Po predlogu zakona se pomoč tako izvajalcem prevoza potnikov v cestnem in železniškem prometu kot tudi izvajalcem šolskih prevozov in občasnih prevozov s kombiji podaljšuje še za tri mesece, večinoma do konca junija.

Več članov odbora je spraševalo, kako bo vlada ravnala po koncu epidemije. "Razmišljati bi morala o tem, kako bodo podjetja po dolgem zaprtju lahko spet začela delati, kje in kako bodo dobila zagonska sredstva, kako se bodo prestrukturirala, da ne bodo odpuščala ali šla v stečaj," je naštela Andreja Zabret (LMŠ).

Cigler Kralj je zatrdil, da bo vlada izhodno strategijo vgradila v predlog naslednjega protikoronskega zakona. "Že od marca lani pomaga pri ohranjanju delovnih mest," je dejal in dodal, da vlada ni na splošno zapirala gospodarstva, pač pa prepovedala delovanje le tistim panogam, pri katerih bi lahko prihajalo do večjih zdravstvenih tveganj. "Skoraj 300.000 ohranjenih delovnih mest, kar je več kot četrtina delovno aktivnih v Sloveniji, je podatek, ki govori sam zase," je dejal o dosedanjih ukrepih.

DZ bo zakon potrjeval na današnji izredni seji. Še ta teden bo nato sledila še ena izredna seja, na kateri naj bi poslanci sklenili, da na zakon ni mogoče razpisati zakonodajnega referenduma.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (84)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Generacija56
02. 02. 2021 21.46
Subvencije iz proračuna, s katerimi si Janša kupuje glasove, NA KREDIT, DA!!!! Plačilo za opravljeno delo NE!!!!!
MihaGliha
02. 02. 2021 21.41
+2
Ukinit minmalca! Naj bo minimalna ura pa tudi če je 2 eur ampak naj bo na uro mene je bogatenje po Slovensko oteral delat v Avstrijo
MihaGliha
02. 02. 2021 21.58
+3
Me zanima zakaj minus? Mogoče od kagega s.p ker nocem zastonj delati ? Sam prašam
dante
02. 02. 2021 20.53
+0
janša, hvala ti za blaginjo v naši lepši , tak dobro še nam v zadnih 30 letih ni šlo.
Truth
02. 02. 2021 20.39
-2
Delodajalec odgovarja z vsem svojim premozenjem brez pravic do praznikov, bolovanj,dopusta. Delavec ima polno bonitet, je zasciten, v primeru da gre kaj narobe, delodajalcu zaplenijo dom in nakazejo odpravnino delavcu, ki mu pripada tudi nadomestilo za brezposelnost. Hmmmm in ti bi rad se, da sef, ki ponavadi dela 16 ur na dan zasluzi manj, kot ta delavec? Ja Kordiš vam je res fajn spral glavo!!!
MihaGliha
02. 02. 2021 21.34
+4
Sej lahko postanes delovec ni ti prepovedano zapri obrt in se zaposli vse ugodnosti boš dobil
MihaGliha
02. 02. 2021 21.37
+4
Prav je da šef zasluži več da se razumemo bogatiti se in tolči po prsih delovca pa na minimalni plači iskoriščati brez plačanih nadur ..... take pa vse zapret
superjezek
02. 02. 2021 16.32
+6
Kako nekateri vedno jokate, kako vas zelo košta delavec.. Se mogoče jokate, ko zaradi delavca oziroma več parov rok prevzamete večja dela, ki jih sami ne bi zmogli in ustvarjate dobre dobičke?!! Seveda, da ne samo več kot zaslužite več jamrate kje bi lahko še kaj prišparali. Tudi delavec ima dušo in verjetno družino. Hvala za nekatere izjeme in so pravi delodajalci predvsem pa ljudje, ki svojega dobrega delavca cenijo.
Supervillain
02. 02. 2021 15.20
+4
Dvig minimalne plače delavca bo za nekje 36eur neto delodajalci pa jokajo kakšna kriza je haha in zdaj je vse korona kriva haha.
Truth
02. 02. 2021 20.35
+1
Zakaj pa Kordis ne spremeni zakona in gre ves dvig delavcu? Zakaj si on sam vzame vec, kot dobi delavec? Joj joj. Kako pridna levica. Skube delodajalce pod pretvezo, da gre za delavce. Ves dvig bi MORAL IT DELAVCU!
motorist_mb
02. 02. 2021 14.42
+1
JJ hvala da nisi pozabo vojne veterane,gremo SLO!
Tir1
02. 02. 2021 13.17
+0
Ni prav, da velja za vse. Nekaterim podjetjem, trgovinam, se je promet izredno povečal, a mi jim bomo še dodatno plačevali za minimalne plače? Kaj vam je?
Bolcn
02. 02. 2021 13.09
+2
Dobr slika razloži. Evo ti dva evriča, pa glej da bo gmah do božiča 😆
laufar1978
02. 02. 2021 11.34
+0
Je pa po ostri razpravi opoziciji uspelo doseči črtanje namere vlade, da bi lahko kaznovali pravne osebe, ki bi ravnale v nasprotju s programi za preprečevanje, obvladovanje, odstranitev in izkoreninjenje nalezljivih bolezni....KDO JE BIL PROTI! Levičarska mafija...
Špartanec
02. 02. 2021 11.13
+8
Pri minimalcu so najbolj oškodovani delavci, ki delajo ponoči, ob nedeljah in starejši. Namesto dodatkov od 1024 osnove, jim delodajalci dajejo 600 osnove pa 424 dodatka do minimalca. S to potezo jim dobesedno UKRADEJO cca 50€ neto na mesec.
BellaCiao
02. 02. 2021 11.05
+7
Da država sofinancira MINIMALNO plačo potem to pomeni, da je nekaj v sistemu narobe. ALI imamo previsoke davčne obremenitve in DUŠIMO gospodarstvo, ali pa je to gospodarstvo NEINOVATIVNO in živi / preživi zgolj zaradi minimalnih stroškov = NIZKE PLAČE! Glede na mojih 30 let v REALNEM SEKTORJU, gre za eno in drugo, predvsem pa dominira DRUGO! To slednje je plod NEKREATIVNIH MANAGERJEV, ki so na pozicijah predvsem zaradi POLITIČNIH POVEZAV, tako levih kot desnih. Kar se tiče majnših in tujih podjetij, je prisotna predvsem želja PLAČATI MANJ, so pa tudi lastniki, ki z veselje, PLAČAJO DOBREGA DELAVCA!
Tiger1010
02. 02. 2021 11.00
+11
Dodatek do minimalne plače bi morali ukinit. Gdor ni sposoben dati že tako mizerne plače naj zapre firmo. Tako pa se lastnik vozi z novim mercedesom in jahte ,vikendi ... delavci pa z dodatkom do minimalne plače. Država pa to podpira. Pa ne samo ta vlada vse pred njo so že to počele
keep your country clean
02. 02. 2021 12.04
-2
Tiger1010 hahahaha ce bi bil ti direktor firme me zanima ce bi vozu jugota. V letosnem letu je gospodarstvo trpelo zdej bi pa radi se dvignili minimalne place PS mors gledat kok delavec deansk košta delodajalca neglej neto pristej se bruto 1 in bruto dva pa bos vido da je se kaksne 40% plus kar ti vidis na placilni listi
superjezek
02. 02. 2021 16.27
+1
Tako je74882 hahahaha zakaj samo gledaš koliko košta delavec?!! Zakaj pa ne gledaš oziroma ne izpostaviš kakšno dodano vrednost in korist ima delodajalec od delavca?!! V večini primera sam ne bo mogel opravljati večjih del in če potrebuje dodatne roke zaradi prevzema večjega dela in dobička naj pa še potem plača pošteno delavca. Jasno?!!
Truth
02. 02. 2021 20.38
+1
Delodajalec odgovarja z vsem svojim premozenjem brez pravic do praznikov, bolovanj,dopusta. Delavec ima polno bonitet, je zasciten, v primeru da gre kaj narobe, delodajalcu zaplenijo dom in nakazejo odpravnino delavcu, ki mu pripada tudi nadomestilo za brezposelnost. Hmmmm in ti bi rad se, da sef, ki ponavadi dela 16 ur na dan zasluzi manj, kot ta delavec? Ja Kordiš vam je res fajn spral glavo!!!
keep your country clean
02. 02. 2021 10.26
-3
Dejansko vsaka čast vladi da se kaj nardi za gospodarstvo levičarji itak nimajo pojma kako drzava dobi denar in da ves denar drzavi pride iz gospodarstva.
borec91
02. 02. 2021 10.17
+1
kaj je drugega to ce vlafa iz nasega denarja finincira cerkev in zupnike kot kraja saj ne placujejo nobenih davkov jim pa vlada se rihta biznis ko skrbi da mamo najvec pogrebov
Koronaskeptik
02. 02. 2021 10.04
+0
Da ne bo pomote. G. Lemut iz Fame Vipava.
Koronaskeptik
02. 02. 2021 10.03
+3
Aja. Pa pozabil sem na Merkur. Tudi g. Lemut s svojo familijo ni nič baje kriv saj se zgleduje po aktualnih vladah četudi sam zase trdi, da je za delavce. HEH
zibertmi
02. 02. 2021 10.01
+11
kot ste sami priznali vlada že sedaj subvencionira plače ,da ljudje sploh dobijo minimalno plačo.za to stanje je kriva vsa politika,ki že leta to dopušča.tudi vsi dodatki se vštevajo v plačo
Koronaskeptik
02. 02. 2021 10.01
+10
Če bi bila to kao pravna ureditev plačnega sistema in predvsem spoštovanja poklicev ne bi bilo potrebno dodajanja do minimalca. Razno razne trgovine kot so Fama Vipava, Jager, Bauhaus, Mercator bi pa glede na sramotne plače morali lastniki odgovarjati... samo komu?
Andree
02. 02. 2021 10.11
+4
tudi marsikatera privatna zdravstvena ustanova je v tej združbi
SLO KRITIK
02. 02. 2021 09.24
+4
neboš dobil izplačane plače od delodejalca ki nima dohodka in je na robu zaprtja. DRŽAVA TRENUTNO IZPLAČUJE PLAČO