Gospodarstvo

Živali v smrt, polja so ožgana: obeta se dvig cen hrane

Ljubljana, 13. 08. 2018 08.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
154

Evropa, Japonska, Avstralija, ZDA ... Vročina, suša, nalivi in toča, vse to je letos opustošilo njive in polja v velikem delu sveta. Pridelek je ponekod tako mizeren, da kmetje že razglašajo bankrot, analitiki pa svarijo – cene hrane bodo poletele v nebo.

Temperature, skoraj na ravni tistih, ki jih običajno namerijo na "vroči točki Zemlje", v kalifornijski Dolini smrti, so v zadnjih tednih pustošile po Evropi. Na Portugalskem, v Španiji in Grčiji so termometri dosegali temperature med 46 in 48 stopinjami Celzija. Kombinacija izsušene zemlje, ki že dolgo ni videla potrebne količine dežja, in ekstremne vročine je bila dovolj za obsežne požare, v Grčiji se je število smrtnih žrtev povzpelo že na 92.

Evropske reke – od Nemčije do Češke – so ponekod povsem usahnile, v Nemčiji so šle težave tako daleč, da so v  Kasslu oblasti vsem, ki bi črpali vodo iz tamkajšnjih rek ali jezer, zagrozile z uvedbo 50.000 evrov kazni – saj bi to pomenilo dokončno smrt za vodne živali.

V Franciji so ustavili nuklearke, ker jih je skrbelo, da jih ne bodo mogli pravilno hladiti, na Otoku so cestni delavci nejeverno gledali, kako se tali asfalt. Nič bolje ni bilo na severu, kjer so celo v Arktičnem krogu temperature presegle 30 stopinj Celzija.

Kmetijska katastrofa = draga hrana

Medtem ko so v takšnem vremenu ljudje iskali predvsem zavetje in osvežitev, pa so kmetje z grozo gledali, kako se zeleni travniki spreminjajo v rjavo puščavo z nekaj suhe, ožgane trave, pridelki pa so skromni ali jih celo sploh ni.

Evropsko združenje pridelovalcev sadja in zelenjave je sporočilo, da sta suša in vročina povzročili največjo krizo v evropskem sektorju zelenjave v zadnjih 40 letih. Najbolj prizadeti so nasadi v Franciji, Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji, na Madžarskem in Poljskem, škoda je tudi na Portugalskem, v Španiji in Grčiji.

Živilsko-predelovalni sektor tarna, da zaradi nerednega dotoka sveže zelenjave trpi proizvodnja, višajo se proizvodni stroški, vseeno pa je končnih produktov manj.

Samo pridelek graha in fižola bo na evropskih njivah letos manjši za od 20 do 50 odstotkov, opozarjajo. Izguba pri čebuli se giblje med 15 do 50 odstotkov, bučk in špinače naj bi bilo manj tudi za četrtino, cvetače ponekod sploh ni.

Prizadeta ni le zelenjava, težave so z žitom. Francoski kmet Lionel Schnepp z grozo zre v opustošeno koruzno polje. Listi rastlin so napol suhi, v strokih je slabo razvito, posušeno zrnje. Groza, ki jo z njim delijo tudi slovenski kmetje – letošnji pridelek pšenice bo pri nas zaradi slabih vremenskih razmer, dolge zime in pogostih padavin – v povprečju manjši za 30 do 40 odstotkov, slabša je tudi kakovost.

Nič bolj zeleno ni na Schneppovem travniku. "Mojih 60 telic bi se moralo od sredine maja do sredine novembra pasti. Namesto tega jih hranimo s senom, ker na od sonca požganem travniku nimajo česa jesti."

Posledice tega bo živinoreja čutila še leta. Od Litve, Latvije, Nemčije, Madžarske do Francije in Avstralije - kmetje živali množično pošiljajo v zakol. Seniki so prazni, krme za zimo ne bo. Ožgani travniki bodo potrebovali kar nekaj časa, da si bodo opomogli, zato bo košnja tudi prihodnje leto skromna, menijo strokovnjaki, prav tako črede ni mogoče povrniti v prvotno stanje čez noč.

V Avstraliji so se zeleni pašniki spremenili v rjave prašne "ceste", velikim živalskim čredam vodo dovažajo s cisternami, tovornjaki občasno pripeljejo dodatno krmo. Vseeno bo veliko živali končalo v klavnicah, kmetje ocenjujejo, da se bodo cene sena dvignile za 25–50 odstotkov, česar si ne bodo mogli privoščiti.

Obupani so tudi v sadjarskem sektorju, kjer ponekod nimajo česa obirato. Pridelovalec pomaranč Robert iz kraja Gunnedah Town je za AP povedal, da je računal, da bo letos izvozil 800 ton pomaranč. Zaradi suše jih bo le 200 ton.

Posledice suše bomo plačali vsi, so jasni analitiki. Cene hrane se bodo v prihodnjih mesecih skoraj zagotovo dvignile, menijo. Nekaj, kar na lastni koži po mesecih suše že čutijo Avstralci. Cene že naraščajo, po ocenah pa bi lahko do decembra cene rdečega mesa zrastle za do 25 odstotkov, cene belega mesa in pekovskih izdelkov pa bi lahko bile višje za okoli 18 odstotkov, je za Wingham Chronicle ocenil David Farley, nekdanji predsednik združenja avstralskih kmetov.

Človek brez dlake na jeziku je avstralski politiki sporočil, da je njihov kmetijski sektor pred sesutjem zaradi naravnih pojavov, povezanih s klimatskimi spremembami in vrste slabih političnih odločitev, ki so prizadele kmete – vključno s povsem neprimerno politiko posojil in zavarovanj. Dodal je še, da bo to trenutek, ko se "bodo tudi v mestih zavedli situacije".

Nekaj podobnega se najbrž obeta tudi Evropi, čeprav EU trdi, da bo s predčasnimi plačili pomoči nekoliko omilili posledice suše, zaradi katere so ponekod razglasili naravno katastrofo. Vseeno je več kmetov v Litvi, Latviji, pa tudi Nemčiji in na Madžarskem razglasilo bankrot, ni jih malo, ki v državah Beneluksa o tem razmišljajo. Sistem denarnih izplačil, ki bi naj kmetijstvo držal nad vodo, dolgoročno ni vzdržen, niti denar ne odtehta izpada pridelka – kar se pozna na trgovinskih policah.

Kmetijstvo bo moralo najti tehnološke prilagoditve novi vremenski realnosti, razmišljati, da bodo s finančnega vidika za to dovolj subvencije EU oziroma minimalne pomoči države in občin, pa je veliko preoptimistično, menijo strokovnjaki, sicer bo kvalitetna in cenovno dostopna hrana kmalu za marsikoga preteklost.

Na Irskem mlekarji na pomoč svojim kmetom

Letošnja suša je na Švedskem najhujša v zadnjih 74 letih, v zadnjih mesecih je padla le desetina običajne količine padavin, na Irskem je letošnje poletje najbolj suho, odkar so pred 168 leti začeli z meritvami.

Kmetje so posledično začeli s prodajo krav mlekaric, zato so se pri družbi Iceland odločili, da bodo kmetom plačali dodatna 2 centa na liter pridelanega mleka, da bi vsaj malo omilili njihovo stisko in s povečanjem prihodkov pomagali, da lahko kmetje kupijo hrano za živali. Dodatek za kmete se v ceni mleka na trgovinskih policah ne bo odražal. Kmetje so potezo pozdravili.

Se je pa našlo nekaj nevladnih organizacij, ki so se te dni po Evropi obregnile ob pomoč EU in držav za kmete. Trdijo, da bi morali namesto pomoči kmetom, vzpodbujati "trajnostno kmetijstvo". S tem se strinja tudi politika, ki je tudi na evropski ravni temu že namenila nekaj ukrepov, vseeno pa se kmetijstvo brez pomoči ne bo reformiralo in prilagodilo v smislu namakalnih sistemov in zaščite pred ujmami. Vprašanje je tudi, kje bo kmetijstvo, ki že za sezonska dela ne najde delovne sile, našlo delavce, ki bodo njive in polja obdelovali naravi bolj prijazno.

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (154)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mirjiam90
25. 01. 2019 20.40
+1
Slovenija ima srečo, da 85 % vode dobi iz Avstrijskih Alp.
TistoPravo
14. 08. 2018 12.58
+1
Najtežje je možgane nafutrat s pametjo, medtem ko med branjem članka marsikdo sploh vun ne pogleda...da je futra kukr čš, in da sami sodčki naokrog hodjo....bi pa blo fajn za genetiko, da bi kako leto dve tud mal se zmanšala dostopnost...ker telesa to obilje čitijo prej kot napak kot blaginjo..,in kar se fizično in izkazuje, se znotrej v obliki alergij in psihičnih težav.
cecen
14. 08. 2018 09.06
+14
Mislim...če bi povsod po svetu dnevno divjali tornadi in cunamiji, ki bi dan na dan uničevali infrastrukturo bi človek še nasedel. Dokler pa temu ni tako, mi pa ne govorit, da se ne da nič narediti. Sposobni smo naredit tropski gozd sredi Evrope, letna smučišča, zaradi ogormnih jezov poplavit cela mesta.....pa da nismo sposobni narediti kvalitetno zaščito poljščin pred neugodnim vremenom, pa naj bo to preveč dežja ali pa suša??? Kakšna nebuloza... Je pa fajn za prehrambeno industrijo, predvsem končne ponudnike, ki bodo lahko spet cene navijal do neba.
Ciymbalta
14. 08. 2018 08.46
+4
Za dva centa so jim dvignili za liter mleka, ta glavni lopovi pa prodajajo v trgovini za duplo ceno. Noben kmet nebi smel dat mleka. Jaz če bi bil kmet od mojih krav nihče nebi videl mleka. Zato vsi kmetje ne dajte poceni mleka raje ga tja vlite.
Burt
14. 08. 2018 08.31
+15
Norca se delajo.V zadnjih 10 letih so športnikom plače narasle za 1500 procentov! zato se zahvalite njim da bo sveta hitro še prej konec kot si mislite vi pametna rasa ki hvali sama sebe - ljudje
korintos23
14. 08. 2018 08.35
-1
srecnii
13. 08. 2018 22.53
+24
to je najbrž hec ... koliko ton zelenjave, hrane konča v smeteh
srecnii
13. 08. 2018 22.54
+7
JohnsonJohnson
14. 08. 2018 10.45
+5
tule k sosed vozijo na unicenje desetine ton kumaric, zdravih kot dren in lepih, zato ker so centimeter krajše od zamisli idiotskih politikov v Bruslju. Skoraj ne bi verjel, če ne bi videl silne gmote te zelenjave.
srecnii
13. 08. 2018 22.53
+13
Medtem pa na 1000000 ton zelenjave in druge hrane konča v smeteh....
korintos23
13. 08. 2018 21.26
+12
Mogoče kruha ne bo, bomo pa elektriko imeli, na tisoče ha, koruze, jećmena in pšenice je šlo v bioelektrarne!
Aijn Prenn
13. 08. 2018 18.46
+58
V SLO se sploh ne zavedamo kako nam je bilo letos prizanešeno.
brabusednet
13. 08. 2018 18.07
+52
Spet bodo služili tisti,ki samo prekupčujejo.
Kruh+sol!
13. 08. 2018 17.23
+62
Vazno je, da uvozimo cim vec migrantov, naj imajo vsaj oni vodo in hrano, ce bo za nas zmanjkalo. A ne Levica in SD, da Brgleza ne pozabim...
DrygoreKing
13. 08. 2018 21.05
-19
Pomoje tebi druga ko kruh pa sou dat je greh sej neves kaj pises pod katero temo si zmesan zacni kaksne vaje za razumevanje besedila
Banion
13. 08. 2018 17.20
+72
Na švedskem bodo kmetom dodali 2 centa po litru mleka bre dviga maloprodajnih cen. Pri nas so kmetom dali 2 cente in dvignili ceno v trgovini za 20 centov, so jim vmes že zpopet znižali odkupno ceno a v trgovinah se cena mleka in mlečnih proizvodov ni spremenila navzdol.
FailNation
13. 08. 2018 20.43
+14
jp mi imamo mleko po 28.5c plačano....slovenija odlična dežela
kolbek460
13. 08. 2018 17.05
+26
Sedaj bomo kurili zaloge da ne bodo hrane ,sadja žita metali v morje ,,največje orožje bo kdo bo imel hrano in zdravo pitno vodo ,Slovani to držimo v svojih rokah in bo velik pritisk na nas ,,preduvsem na Rusijo ,,ki je že izpostavljena temu pritisku saj verbalno 10 let in zmeraj hujše bo ,!!!!!!!!!
Banion
13. 08. 2018 17.22
+58
Misliš da se naši topoglavi politiki zavedajo pomena hrane in čuvajo rodno zemlčjo. Ti kekeci mislijo da se vse dobi v trgovini in načrtujejo avtocesto po najbolj rodni zemlji v Savinjski dolini, samo da bo skorumpiran velejski lobi zadovoljen
rozalinda
13. 08. 2018 15.53
+15
Omejitev živinoreje bi bila velika usluga našemu planetu...
HorstWiesel
13. 08. 2018 16.11
+56
Bolj kot to bi pomagal zmanjašnje prevoza, osebnega, letalskega,...... omejitev kurjenja fosilnih goriv,...
iggysnef
13. 08. 2018 15.35
-22
Se ne sekiram, dokler bom lovil bom imel hrane, pa še bolj zdrava je.
HorstWiesel
13. 08. 2018 15.57
-5
Christi Miles
13. 08. 2018 15.02
+19
En teden je mal prevroče in pol bo šlo pa kr vse v maloro. Bodo pa na Grenlandiji in Islandiji rastle banane in živele antilope :)
Christi Miles
13. 08. 2018 15.12
+102
In briga me za Avstralijo in njihovo živinorejo. Presežek mesa, pol pa cene v nebo. Vse je umetno narejeno, kot tudi podpihovanje vročinske panike. Članek je zgolj v podporo posredniški bagri, ki služi na račun žuljev kmeta
BrainDance
13. 08. 2018 15.15
+21
Za razliko od Slovenije, se druge države že malce dlje kot en teden spopadajo z vročino ;) ne vrti se svet okol nas :D #stup
BrainDance
13. 08. 2018 15.17
+1
Christi Miles
13. 08. 2018 15.22
+12
Ja, brain, štekam, hehe. Pomagati jim žal ne moremo. Kaj čmo, tko je
wolfterier
13. 08. 2018 15.48
+52
Afrika prihaja v Evropo...tako in drugače.
Prodanekure
13. 08. 2018 14.52
+53
Ni problema za nas ki živimo na vasi, mi si že tako pridelamo sami svojo zelenjavo v kompletu ... suša pa tudi ni problem če imaš 2000l deževnice za zalivat .
krnekilojz
13. 08. 2018 15.31
+17
nows10
13. 08. 2018 14.50
+11
Je še dosti pašnikov..
korintos23
13. 08. 2018 14.49
+21
Mestna deca so začela kmetovati! hahaha
ŠKIS
13. 08. 2018 14.28
+13
Treba nas je prštimat dovolj zgodaj