Gospodarstvo

Švicarji si želijo zaščititi sir

Ženeva, 29. 07. 2007 09.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Švica je na Unijo naslovila prošnjo, naj njihovemu znanemu siru Gruyere podeli status živila z zaščiteno označbo porekla.

Švicarski sir Gruyere
Švicarski sir Gruyere FOTO:

Švica je zaprosila Evropsko unijo, naj najbolj znanemu siru brez lukenj alpske države, imenovanemu po zahodnošvicarski pokrajini Gruyere, podeli status živila z zaščiteno označbo porekla. Švicarska prošnja je usklajena s podobno pobudo Francije, ki si za francoski sir z enakim imenom, a z luknjami, prav tako želi vključitev v sistem zaščite kmetijskih in živilskih izdelkov EU.

Francoska različica sira Gruyere z luknjami
Francoska različica sira Gruyere z luknjami FOTO:


Francija in Švica sta potem, ko sta se zaradi tega sira skoraj zapletli v trgovinsko vojno, sklenili neke vrste prijateljski dogovor, s katerim si medsebojno priznavata posamezne vrste sira v obeh državah. Po navedbah švicarskega kmetijskega ministrstva sta se državi odločili, da prošnji za zaščito EU vložita istočasno.

Obe vrsti sira, švicarskega brez lukenj in francoskega z luknjami, namreč proizvajajo zelo blizu francosko-švicarske meje, zaradi česar je bilo v preteklosti poreklo Gruyera predmet sporov.

Evropski sistem zaščite živil, katerega začetki segajo v leto 1992, pozna tri različne kategorije zaščite. Zaščitena označba porekla ščiti kmetijske proizvode ali živila s poreklom iz določene regije, kraja ali države, katerih kakovost ali značilnosti so predvsem ali izključno povezane z naravnimi ali človeškimi dejavniki tega geografskega območja in katerih proizvodnja, predelava in priprava je bila opravljena na tem območju.

Sir jenajpomembnejše švicarsko kmetijsko izvozno blago. Lani je tako alpska država izvozila za nekaj več kot 56.000 ton različnih vrst sirov, uvozila pa le dobrih 33.000 ton. Junija je Švica sicer ukinila carine ter izvozne subvencije na tuje oz. domače vrste sira ter s tem odpravila vse ovire v trgovini s siri z EU.


Zaščitena geografska označba ščiti kmetijske proizvode ali živila s poreklom iz določene regije, kraja ali izjemoma države, ki imajo posebno kakovost, sloves ali druge značilnosti, ki jih je moč pripisati temu geografskemu poreklu in katerih proizvodnja je bila opravljena na tem območju.

Zajamčena tradicionalna posebnost pa ščiti kmetijske proizvode ali živila, ki so bodisi proizvedeni iz tradicionalnih surovin bodisi imajo zanje značilno tradicionalno sestavo ali pa so proizvedeni ali predelani na tradicionalen način. Sistem zaobjema različne kategorije kmetijskih proizvodov in živil, ne pa tudi vina in žganih pijač (razen vinskega kisa).

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
30. 07. 2007 11.18
Pri nas pa imamo zaščiteno kranjsko čebelo. Tokaj ni naš, Porto ni naš-zelo dober vin in dobro zgodivino ima. Proizvod Vino Brežice, pa se je BUT-elj uklonil ES.

Piškotki

To spletno mesto uporablja piškotke. S piškotki zagotavljamo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin, analizo uporabe, oglasne sisteme in funkcionalnosti. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.

Omogoči uporabo piškotkov za ogled video vsebin, za boljše delovanje in napredno oglaševanje in si ob pregledu vsebin zagotovi optimalno uporabniško izkušnjo. S klikom na »Strinjam se« dovoljuješ vse namene obdelave. Posamezne namene pa lahko izbiraš in urejaš s klikom na »Nastavitve piškotkov«. Več o piškotkih lahko prebereš tukaj.