Gospodarstvo

Swiss Airlines pristal na Brniku: vzpostavljena je povezava s Zürichom

Brnik, 16. 10. 2019 16.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana so pozdravili prvi let na novi povezavi letalskega prevoznika Swiss Airlines med Zürichom in Ljubljano. Tako je znova vzpostavljena prva v vrsti letalskih povezav, ki so bile prekinjene s stečajem Adrie Airways. Kmalu prihajajo tudi druge povezave.

Lete med Letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana in vozliščem v Zürichu prevoznik, ki je član Lufthansa Group, vzpostavlja tik pred zimskim voznim redom. Swiss Airlines bo lete z ljubljanskega letališča v Zürich sprva ponujal petkrat tedensko. Z zimskim voznim redom od 27. oktobra dalje pa bo letenje razširil na vsak dan. Letel bo z letali Embraer 90 in Airbus A220.

"Veseli smo, da se je Swiss Airlines tako hitro odzval na potrebo trga in prej kot mesecu dni vzpostavil letenje z Ljubljane do Züricha," je izpostavil Janez Krašnja iz Fraport Slovenija in pojasnil, da so kot upravljavec letališča že ob pojavu Adrijinih težav začeli aktivno nagovarjati tuje letalske družbe, od katerih so realno pričakovali, da bi lahko vzpostavili lete.

Za zimski vozni red letenja sta nove letalske povezave napovedala tudi Lufthansa in Brussels Airlines, ki bosta nadomestila še tri izpadle povezave Adrie Airways. Lufthansa Group Airlines bo tako vzpostavila tudi lete do vozlišč v Frankfurtu, Münchnu in Bruslju. Lufthansa bo iz Ljubljane v Frankfurt začela leteti 27. oktobra, v München pa 1. novembra. Sledil bo še Brussels Airlines z leti v Bruselj od 4. novembra dalje

Zaradi stečaja Adrie ostali brez osmih destinacij

S stečajem Adrie Airways so na ljubljanskem letališču izgubili osem od 29 rednih destinacij. V Fraportu Slovenija pričakujejo, da bo mreža poletov v celoti restavrirana v letu in pol. Krašnja je prepričan, da hiter odziv tujih letalskih prevoznikov kaže na velik interes za potovanje z ljubljanskega letališča in na moč trga. Zato se lahko nadejajo nadaljnje krepitve povezljivosti.

Prihod Swiss na Brnik
Prihod Swiss na Brnik FOTO: Miro Majcen

Od petih najpomembnejših destinacij, ki so jih izgubili s propadom Adrie, se po hitri nadomestitvi letov v Zürcih, Frankfurt, München in Bruselj, nadejajo še čimprejšnje vzpostavitve povezave z Dunajem. Kot je povedal Krašnja, je tu po prvih informacijah še težava pri floti. Upa pa, da bo tudi Austrian Arlines v doglednem času vzpostavil letenje v Ljubljano.

Hkrati so tisti letalski prevozniki, ki že letijo z ljubljanskega letališča, okrepili svojo pristnost in povečali kapacitete. Tako se je povečalo število letov za Pariz, Varšavo in Beograd. Tako bo tudi prek ostalih evropskih letališč možno priti do destinacij, ki jih je Adria neposredno povezovala z Ljubljano. "Kaže se, da tuji prevozniki zaznavajo povečanje povpraševanja in temu primerno povečujejo kapacitete," je izpostavil Krašnja.

Glede voznih redov Krašnja meni, da bodo prevozniki hitro optimizirali tudi te, saj jim je v interesu, da ponujajo takšne vozne rede, ki jih trg potrebuje. "V letalskem prevozništvu ni možno na kratek rok zagotoviti takih kapacitet in urnikov, kot bi si jih trg sicer želel, tako da smo veseli, da je bil ta odzivni čas tako kratek. Prepričani pa smo, da bo s poletjem tudi vozni red že bistveno boljši, kot je sedaj," je povedal Krašnja.

letos pričakujejo za 100.000 potnikov manj

Na vprašanje o smiselnosti oživljanja Adrie oziroma vzpostavitve novega nacionalnega letalskega prevoznika je Krašnja odgovoril, da v Fraportu o tem ne bi radi špekulirali. "Naša želja je, da ponujamo s tega letališča čim boljše povezave. Predlagamo pa, da se najprej preveri, kakšen bo tržni odziv in se glede kakšnih drugih variant počaka vsaj šest mesecev, ko bo dejansko jasno, kakšna bo mreža letov z ljubljanskega letališča," je dejal.

Na ljubljanskem letališču sicer zaradi propada Adrie beležijo precejšen padec v prometu, saj je Adria pred stečajem imela kar 50-odstotni delež. Zato letos V Fraportu Slovenija pričakujejo za 100.000 potnikov manj kot lani, torej 1,7 milijona. "Glede na najave, ki jih imamo, in optimizem, ki nam ga vlivajo hitri prihodi Lufthansa Group prevoznikov, pa računamo, da bomo naslednje leto imeli na letališču vsaj 1,5 milijona potnikov," je še povedal Krašnja.

Kot so sporočili iz Fraporta, švicarski letalski prevoznik pomembno dopolnjuje ponudbo rednih letov z ljubljanskega letališča. Iz svojih središč v Zürichu in Genevi opravlja lete na več kot 100 destinacij v 44 držav po celem svetu.

Letalska družba Swiss International Air Lines je naslednica nekdanjega Swissaira, ki je v preteklosti že bila dolgoletna partnerica takrat še Aerodroma Ljubljana, in sicer od leta 1989 do leta 2003. V Slovenijo je za krajši čas letela tudi leta 2015, bila pa je tudi code-share partnerica Adrie Airways.

"Prav Swissair je bila prva tuja letalska družba, ki je po razglasitvi slovenske neodvisnosti, nemirih v bivši Jugoslaviji in posledično zaprtju zračnega prostora, ponovno uvedla redne polete v Slovenijo oziroma na Brnik. Izkazalo se je, da je bil Swissair znanilec prihodnjih pozitivnih sprememb, kmalu so mu sledile še druge družbe," se spominjajo na ljubljanskem letališču.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (103)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

hotchilipoper
17. 10. 2019 09.53
+1
Politiki so v šoku,ker jim je crknila molzna krava
Pokahontas77
17. 10. 2019 11.16
+1
je imela dovolj zgodaj ta krava, bolezen norih krav, pa so jo samo še pustil da je crknila, nič ni bilo zdravljenja. Žalostno res, a še bolj kot žalostno, je sramotno!
celjan2
17. 10. 2019 09.04
+6
Nobene potrebe za ustanavljanjem nove letalske družbe. Spet bi marsikdo pristavil svoj piskrcek
zemljan10
17. 10. 2019 08.44
+5
Odlično.samo,da ni več Adrie. Sedaj se bomo vozili z prijaznim osebjem.
Helix Nebula
16. 10. 2019 21.11
+7
Priviligiranc more umret, šele potem sektor cveti ! Prav takšna je tudi medgeneracijska situacija
TheEarthIsFlat
16. 10. 2019 20.51
+8
Čudi me, da kdo sploh leti v to Venezuelo.
kakamujo
16. 10. 2019 19.16
+20
A se spomnite ko je en talent iz kanade na tv pribil da sedaj ko ne bo vec adrie da se bodo pretrgale njegove vezi z druzino v sloveniji...
omega32
16. 10. 2019 20.00
-6
dosti se ni zmotil, lahko pride v Slovenijo, vrnil se bo pa malo tezje oz bo potoval 3 dni...
dragan krstic
16. 10. 2019 20.33
+4
omega32, a si ti iz Butal? Koliko časa pa porabiš za vožnjo na Marco Polo če sploh veš kaj je to. Dušan Olaj en najbogatejših Slovencev je na POPTV povedal da on in njegovi potujejo iz Sloveniji bližnjih letališč ker se jim splača pa čeprav si s tem samo povečujejo dobiček ki ga vzame država. Ti pa če že potuješ, si vozovnice plačuj iz svojega žepa ne pa za državni denar kar je več kot očitno.
omega32
16. 10. 2019 20.43
-1
Ce je nekomu ljubse/prirocnejse oz bolj ekonomicno leteti iz druge drzave nimam nic proti. Sem pa proti temu, da sami sebi luknjo vrtamo v koleno s tem, ko turisti/gospodarstveniki/politiki koristijo lete iz drugih drzav, ker trenutno druge izbire nimajo. DUTB je lepo povedal, da je imel nacionalni prevoznik direktni in indirektni vpliv na gospodarstvo v visini od 150-200 mio €. Zdaj pa res nevem vec kdo je tukaj Butalec!? Sestankuje in resujejo situacijo vec kot pol leta medtem, ko bi morali to resiti v 5ih minutah. Ne skrbi, vse posledice te katastrofe sele pridejo...
josco
16. 10. 2019 21.01
+6
DUTB je pa res verodostojna inštitucija za take ocene...Indirektnih vplivnikov na gospodarstvo imamo v tej državi že preveč, sedaj rabimo take, ki bodo pošteno delali, ustvarjali dobiček in plačevali davke
omega32
16. 10. 2019 21.20
+0
Imamo veliko ostalih drustev, ki lepo povedo koliko kongresov, sestankov je odpovedanih. Podobne zgodbe je slisati od hotelirjev, gostincov, taksistov,...Ce obstaja kaksna druga institucija potem bi prav rad videl tudi njihove analize.
dragan krstic
16. 10. 2019 21.26
+2
Vse ekonomsko zanimive linije bodo prevzeli tuji prevozniki zato ne skrbet. Za polete v Prištino in Tirano pa vi ta pametni združite denar in najamete letala za to smer. Ne vem kdo je tu Butalc.
omega32
16. 10. 2019 21.39
-1
Se Skopje, Podgorico in Sarajevo si se pozabil :) Spodaj si preberi post kako so tuji prevozniki prevzeli donosne linije in spreminjajo vozni red se preden so zaceli z letenjem. Prvo najavijo lete z najsodobnejsimi letali in potem, ko vidijo kaksen interes je za Ljubljano, zacnejo krciti frekvence - Lufthansa je ob dolocenih dnevih ze zmanjsala letenje za Frankfurt samo na en let na dan (Adria je prej letela 3x na dan). Pravtako nam ne bodo privoscili udobnih sedezev na Airbusu kot so obljubili, ampak se bo tistih nekaj potnikov moralo stisniti v dobro poznani Canadair (spet cudezna Lufthansa). Prej, ko si priznamo da je nas trg nezanimiv za ostale kompanije, boljse bo za vse.
Slovenjan
17. 10. 2019 09.54
Katere pa so ekonomsko zanimive linije? Ne spomnim se, da je kdaj bilo proti Evropi prav dosti slovenskih potnikov. Večina jih je bila v tranzitu preko Ljubljane. Za nas, ki smo večkrat tedensko potovali, se je življenje spremenilo. Nadomestne liniji, ki jih omenjajo/te, so pa same sebi namen.
Pokahontas77
17. 10. 2019 11.43
+2
Krstič, in kaj potem če Olaj in njegovi potujejo iz bližnjih letališč? Pač najdejo povezave ki so jim pisane na roke. sem mnenja da bi raje iz Brnika leteli, če bi imeli ustrezno povezljivost, ki jo pa pač ni. Posledice se čutijo že danes, bodo se jutri, predvsem pa takrat ko bodo tujci povedali da smo nezanimivi in postajamo država ki ne bo atraktivna. Vsa čast naši vladi, politikom. Nič se ne krivim, keer nisem volilec Bratuškove in je da je ni sram, spet ta nesposobnost se prerinila naprej, ker dela to kar zna, ne zna pa delat tega kar bi morala za državljane. Živ odraz je stanje cest u mestu kjer živi. Katastrofa, vse se dela istočano. Pa kam u šolo je hodila, da je niso učili organizacije, da se vse ne dela istočasno....
kakamujo
16. 10. 2019 19.15
-3
Omega32 bi rad letel v Havano, bravo take rabimo res
omega32
16. 10. 2019 19.58
+3
verjetno dlje od Zgornje Kungote nisi prisel tako, da ti zastonj govorim o rajskih plazah na Kubi...
dragan krstic
16. 10. 2019 20.18
+2
Omega32 išče letalsko linijo za Butalandijo. Tam ima sorodnike.
omega32
16. 10. 2019 20.48
+2
dragan krstic
16. 10. 2019 21.38
-2
V Beogradu nimaš kaj početi ker so prepametni. Zate so zanimive Butale.
kakamujo
16. 10. 2019 19.14
+0
Scipio a si mohlgoce alkoholik da tako pises
scipio
16. 10. 2019 20.26
+3
Mujo, stvar definicije. Nisem abstinent. Popijem Tomislava po 8 km supanja. in graševino ob oradi na žaru. Pišem kot mislim. Si ti mogoče pingvin, da me to vprašuješ?
kakamujo
16. 10. 2019 19.11
-2
S kruhom za trebuhom pravi Tajnikar in ne obratno
kakamujo
16. 10. 2019 19.10
+10
Pocivalaskov zdolgocasen obraz res ne bo privabil tujih investitorjev
Pokahontas77
17. 10. 2019 11.20
+1
on se samo dela da dela v to smer reševanja. namesto da bi odstopil v tandemu z šiviljo....
kakamujo
16. 10. 2019 19.09
+0
Najhuje je ker se ne da v pristino tirano in v skopje so pravkar rekli na poptv, noro, katastrofa ja itak so bila letala v ta mesta prazna, tu pa tam kak lopov z belim ovratnikom
kakamujo
16. 10. 2019 19.07
+5
Stevardese res niso nek presezek
dragan krstic
16. 10. 2019 20.19
+1
komel123
16. 10. 2019 19.05
-2
Lufthansa je rekla ne, ker za tri potnike pač ne rabiš avtobusa, s taxijem se pa ne ukvarja:) Lažje je nekoga kontrolirat, če nerazvit caplja za tabo.
komel123
16. 10. 2019 19.02
+1
To sploh ni bilo vprašanje, vprašanje je kako dolgo bo trajalo. Skupaj z vsemi, ki so še najavili ne dosegamo niti povezanosti manjšega mesta. Pravi podatek pa bo koliko jih bo še letelo čez eno leto. Škoda pa medtem že nastaja.
scipio
16. 10. 2019 18.59
-2
Takole, vidite, bogati step-by-step stisnejo reveže našega kova. Ko le najdejo priložnost. Smo jim jo dali. Kot da tale Swiss ni spinoff tistega njihovega proslulega in tudi propadlega Swissaira! In zdaj se njihovi Swiss ptiči šopirijo po džej pučniku, pa so se naši prej leta in leta znali tako lepo kazat na pisti v cirihu, čeprav resnici na ljubo niso bili največji, pa vendar smo bili tam skoraj vsak dan, kakšen dan tudi dvakrat. Le počakajte, prišel bo dan, ko bodo vsi, tale majti Lufthansa in tale semi-majti Swiss in še kakšen not-so-majti Air od nevemkje dol v kakšni panami, vsi slovenski!! Aut gloria Sloveniae, aut nihil. Fiat Slovenia natio principe, pereat mundus! Do takrat pa moramo potrpet. Saj, tudi po kavo smo pred 30 leti znali hodit kupvat v Celovec v KGM, ker jo v Ljubljani in še toliko manj drugje v naših krajih, ni bilo v trgovinah. Kolone na Ljubelju, vsi po štempelj k avstrijskemu cariniku za MehrwertSteuer, sklopke so se plavkasto smodile od speljavanja na severnih ljubeljskih klancih. Katalonci so takrat imeli kavo in vse ostalo v trgovinah, svoje države pa ne, mi pa imamo danes in že 30 let svojo državo, oni pa sše vedno ne. Ampak glej, ali ni res še zmeraj grozn bit slovenc v teh krajih in to leta 2019! Najprej te namahajo srbi u odbojci, pa potem makedonci v fuzbalu, pa zdaj še tile švicarji, ki ti pridejo takole izpulijo ciriške lete! Povej mi brat, kaj sploh še ostane velikim, mislim takim res grande naciones kot smo mi!?
omega32
16. 10. 2019 18.51
+3
Upam, da si bo nekdo od odgovornih na vladi vzel cas in preveril povezljivost Ljubljane z ostalim svetom. Trenutno je to na ravni neke vasi v Afriki. Z odhodom ob 14:50 iz Ljubljane izgubimo stevilne povezave v Zurichu. Da omenim samo najpomembnejse: Peking, dva leta v Chicago, Delhi, Havana, Los Angeles, Las Vegas, Miami, Montreal, Mumbai, Philadelphia, San Francisco, Shanghai, Tokio, Washington, Toronto. To so samo nekatera od najvecjih mest, je pa se ogromno ostalih destinacij (med njimi se zamudi 6 letov za Palma De Majorca in 3 lete za Dublin). Preprican sem, da bo tudi Swiss kmalu zacel zmanjsevati frekvence oz bo menjal tip letala za Ljubljano, kot to ze pocne Lufthansa (ob dolocenih dnevih so zmanjsali samo na en let na dan in zamenjali tip letala iz Airbusa na Embraera). Brez nacionalnega bo Slovenija ostala nepovezana s svetom...
nemod
16. 10. 2019 18.59
+5
a z adrio si pa ulovil vse te povezave? z layoverejm po 15h... nehi ga no srat. vlada nima s tem nic. trg dela svoje.. ce bo dovolj povprasevanaj bo zadeva speljala drgac boo pa zarpl letalisce in bo mir. kaj teb tukaj ni jasno. ti si nepovezan u glavi... jao
omega32
16. 10. 2019 19.24
+8
verjetno Brnika niti od blizu nisi videl. To so vse povezave po 09:00 zjutraj, Adria je imela odhod ob 07:00 in je lovila vse zgoraj omenjene povezave.
Pokahontas77
16. 10. 2019 20.05
+1
Sej poleti bos lahko ujel Palmo ker bo Iberija prihajla, nic bat, so jim u Bruslju ze potrdili
omega32
16. 10. 2019 20.47
+3
Seveda da so, pravtako so jim potrdili lete za Barcelono in Madrid, Ryanair bo letel na v vsako vecje mesto na S Evrope, Wizzair bo pokril Balkan in Easy bo prevzel V Evropo...in potem svizec zavije cokolado v folijo :)
buzerantos
16. 10. 2019 18.38
+3
kakamujo
16. 10. 2019 18.34
+16
Nekateri v nasi vladi postajajo zivcni ker pocasi zmanjkuje drzavnih podjetji preko katerih bi kradli. A se kdo vprasa zakaj 10 let po krizi DUTB se vedno obstaja in se vtika vsepovsod in hodi na drazbe kupovat podjetja in stanovanja, je se kdo normalen, slaba banka je bila ustanovljena zato da proda slabe terjatve in zapre vrata ko bo opravila svojo nalogo
kakamujo
16. 10. 2019 18.32
+17
Verjetno je lufthanza rekla ne slovenski politiki in skupnemu podjetju ker niti sami na sestanku kjer bi morali predstaviti projekt, verjetno niso vedeli kaj zelijo. S takimi kekci noben resen clovek ne bo posloval, ze dovolj zgovorno je da jih pri lifthanzi ni sprejel top management ampak nizji uradniki
kakamujo
16. 10. 2019 18.27
+8
Konec je lepih casov ja, pricakovali so da jih bo drzava resila kot banke, ali so tako neumni ali pa samo brezbrizni da niso vedeli kaj se bo zgodilo. Hvala bogu da imamo Šarca