Gospodarstvo

'Podjetja danes lažje pridejo do denarja kot do usposobljenih delavcev'

Ljubljana, 27. 01. 2019 07.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Karmelina Husejnović
Komentarji
109

Tehnološki razvoj je s pojavom novih tehnologij in umetne inteligence preskočil v najvišjo prestavo. Kako se prilagoditi novim procesom, kjer se zdi, da tradicionalne službe vse bolj izginjajo? Kaj bi se morali otroci danes učiti v šolah, da bodo jutri lahko našli zaposlitev?

Mladi bodo po končanem šolanju delali v poklicih, ki danes še ne obstajajo.
Mladi bodo po končanem šolanju delali v poklicih, ki danes še ne obstajajo. FOTO: iStock

65 odstotkov osnovnošolskih otrok bo po končanem izobraževanju delalo v službah, ki danes ne obstajajo, so izpostavili na Svetovnem gospodarskem forumu. Kar si starši predstavljajo, da bodo delali njihovi otroci, ko bodo odrasli, nima veliko skupnega s tem, kar bodo dejansko počeli. 

Število trenutnih delovnih mest naj bi se v naslednjih 10 letih zmanjšalo za 10 do 15 odstotkov. Hkrati pa se bo pojavilo od 10 do 20 odstotkov novih zaposlitev. "Razsežnosti in hitrosti sprememb ni mogoče napovedati. Spopadamo se z neznanim," je dejala francoska ministrica za delo Muriel Penicaud. "Najbrž najbolj dramatična sprememba je, da se bo polovica zaposlitev občutno spremenila v naslednjih desetih letih," je poudarila.

Tehnologijo sicer vključujemo v delo že stoletja. "Kar je danes drugače, je hitrost, s katero se to odvija, dramatični preskoki v tem, kako poteka proizvodnja," je dejala Sharan Burrow, generalna sekretarka Mednarodne konfederacije sindikatov (ITUC). Veščine in spretnosti, ki jih bodo morali delavci obvladati, bodo zelo drugačne. "Toda še vedno bomo imeli poljedelstvo, gradbeništvo, proizvodnjo in storitve," je prepričana. Se bo pa večina sektorjev najbrž prilagajala tako, da bo tehnologijo kombinirala z ljudmi. Pri tem lahko pričakujemo, da bodo vedno več dela opravljali stroji, roboti, računalniki ...

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Burrowova je ob tem realna: "Dogajalo se bo, da bodo delavci ostali brez služb." A to predvsem zato, ker se še nismo pripravljeni odreči zaposlitvam za polni delovni čas, saj ta ljudem daje občutek varnosti, še dodaja.

'Podjetja lažje do denarja kot do usposobljenih delavcev'

Trenutno smo v nekakšnem tranzitnem obdobju, ki se kaže tudi v tem, da imamo na eni strani veliko brezposelnih, ljudi, ki ne najdejo službe, na drugi strani pa podjetja ne morejo najti kadrov z ustreznimi znanji in veščinami. "Podjetja danes lažje pridejo do denarja kot do usposobljenih delavcev," je dejala francoska ministrica za delo. Številni delavci, ki so ostali brez služb, so prepričani, da so žrtve globalizacije in tehnologije. "Za njih je to grožnja. Ko niste za volanom, se spremembe vedno zdijo kot grožnja," je pojasnila. Zato rešitev vidi v možnosti delavcev, da soodločajo o svoji profesionalni prihodnosti. 

Dejstvo je, da se s tehnologijo spreminja ne samo trg dela, temveč tudi samo delo, ki ga vsak od nas opravlja. Zato bodo ljudje potrebovali nove spretnosti in nova znanja. 

Nekatere vlade so že začele razmišljati v smeri, kako delavce pripraviti do tega, da se prešolajo oziroma nadgradijo svoje znanje in spretnosti. Francoska vlada med drugim delavce želi spodbuditi k dodatnemu usposabljanju tako, da bo vsakemu delavcu ponudila 500 evrov na leto za dodatno izobraževanje, ki si ga bo lahko sam izbral. V Singapurju pa imajo poseben sklad, ki je namenjen temu, da odrasle ljudi spodbujajo k dodatnemu izobraževanju.

"Ne moremo se zanašati na šolski sistem, saj bo trajalo preveč časa. V našem podjetju potrebujemo na vsake tri do pet let nova znanja, pri tako velikem podjetju pa ne moremo delavcev ves čas odpuščati in zaposlovati novih. To bi predstavljalo preveč motenj pri delu," je povedal Hans Vestberg, glavni izvršni direktor pri vodilnem ameriškem telekomunikacijskem podjetju Verizon Communications. Kot je poudaril, znotraj podjetja ugotavljajo veliko potrebo po dodatnem izobraževanju in izpopolnjevanju zaposlenih. "To pa je odvisno tudi od posameznikov znotraj podjetja," je dodal. 

Vprašanje prekvalificiranja in dodatnega usposabljanja torej ni in ne bo le vprašanje ambicioznih posameznikov, temveč je ključno za vse – tako zaposlene kot podjetja. Toda številna podjetja še vedno vidijo prekvalificiranje, dodatno šolanje in usposabljanje zaposlenih kot strošek, namesto da bi na to gledali kot na investicijo, ugotavlja Alain Dehaze, izvršni direktor Adecco Group iz Švice. "Danes vsak zaposleni v štirih letih izgubi 30 odstotkov svojih znanj in spretnosti," je ponazoril pomen nenehnega izpopolnjevanja delavcev v hitro spreminjajočem se gospodarskem okolju. 

Poročilo o "revoluciji prekvalifikacij", ki ga je za Svetovni gospodarski forum pripravilo podjetje Boston Consulting Group, ugotavlja, da bi 95 odstotkov od 1,4 milijona ameriških delavcev, ki bodo v naslednjem desetletju ostali brez služb, lahko prezaposlili na nova delovna mesta s podobnimi zadolžitvami, a boljšimi plačami. Vendar bi za prekvalifikacijo teh delavcev potrebovali 34 milijard dolarjev (približno 30 milijard evrov) – v povprečju okoli 24.000 dolarjev (21.000 evrov) na zaposlenega. 

Številni delavci, ki so ostali brez služb, so prepričani, da so žrtve globalizacije in tehnologije.
Številni delavci, ki so ostali brez služb, so prepričani, da so žrtve globalizacije in tehnologije. FOTO: iStock

Nove generacije si želijo drugačnega dela?

Vestberg se sprašuje, ali bomo čez desetletje še imeli podjetja z velikim številom zaposlenih. "Sedel boš v eni državi, proizvajal pa v drugi." Opaža, da se miselnost pri milenijcih že spreminja, želijo si več fleksibilnosti. "Zdi se, da milenijci radi pridejo in gredo. Dve leti bi delali tukaj, občasno, ali pa samo delajo tisto, kar bi radi," je dejal Vestberg.

A sekretarka ITUC se z njim ne strinja. "Ne verjamem, da si vsi milenijci želijo delati malo tu, malo tam. Pogovarjajte se z njimi. Res je, da si želijo malce več dogajanja v prvih letih svoje profesionalne poti. Vendar je polovica mojih sodelavcev iz te generacije in kar naenkrat so se začeli poročati, želijo si otrok, zato bi radi otroške dodatke, želijo si varnih služb. Niso tako drugačni od nas. Edino, kar jih loči, je to, da so bolj vešči novih tehnologij, saj so odraščali z njimi."

Na poslovnem družbenem omrežju LinkedIn so na podlagi podatkov, ki so jih zbrali, naredili seznam novih zaposlitev, kjer je bilo lani največ povpraševanja:

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Učiti se danes za jutrišnje službe

S pospešenim tehnološkim razvojem je eden ključnih izzivov, kako urediti šolski sistem, ki bo sledil potrebam vse bolj tehnološko naprednega trga. Pojavljajo se že ocene, da se bo v prihodnosti šolski sistem moral preoblikovati tako, da se bodo že triletniki vključili v proces izobraževanja. Pri tem pa bi morale vlade poskrbeti, da bi imeli vsi otroci dostop do tovrstnega izobraževanja, saj se prepad med revnimi in bogatimi začne kazati že v zgodnjih letih. 

Veliko debat je, kako bi morali spremeniti način izobraževanja, šolski sistem. Vendar se nihče ne sprašuje, kaj bi se morali šolarji in študentje danes učiti. Zakaj bi morali otroke učiti več računalniških veščin? "Razlog ni tisto, kar si ljudje predstavljajo – da potrebujemo več programerjev, ker narašča potreba po spletni varnosti – temveč zato, ker vsaka zaposlitev, vse industrije, vsa področja znanosti, postajajo vse bolj digitalizirani. Računalništvo bo osnovno znanje, tako kot je to zdaj branje, pisanje, znanje matematike. Ne glede na to, ali gre za bodoče medicinske sestre, bodoče odvetnike, bodoče slikarje, bodoče arhitekte," je pojasnjeval Hadi Partovi, učitelj računalništva in ustanovitelj neprofitnega izobraževalnega projekta Code.org.

Trenutni šolski sistem ne ustvarja delovne sile, ki jo delodajalci potrebujejo, je opozoril Adam Grant iz Univerze v Pensilvaniji. "Preveč šol uči učence, kako spraviti čim več znanja v njihove glave. Ne učijo pa jih sodelovanja," je dejal.

Tudi Julie Gebauer iz britanskega svetovalnega podjetja Willis Towers Watson meni, da bodo v prihodnosti pomembne predvsem t. i. mehke veščine, sposobnost komuniciranja s strankami, sposobnost delovanja v mednarodnem, globalnem okolju, odlično poznavanje tehnologije, reševanje kompleksnih problemov in kreativno razmišljanje. Mladi pa se morajo že zdaj pripraviti na to, da se bodo na svoji poslovni poti ves čas učili, izpopolnjevali svoje znanje in se celo prešolali za kakšno drugo delovno mesto.

Računalniške veščine postajajo osnovno znanje, ki ga mora obvladati vsak zaposleni.
Računalniške veščine postajajo osnovno znanje, ki ga mora obvladati vsak zaposleni. FOTO: iStock

'Čas za ukrepanje je zdaj'

Politiki se pogosto hvalijo, kako bodo pripeljali nova delovna mesta, zagotovili več služb in tako poskrbeli za delavce. Sindikati pa opozarjajo, da ni nepomembno, kakšna so ta delovna mesta. Kot je poudarila Sharan Burrow (ITUC), je svet danes trikrat bogatejši kot pred 20 leti, vendar tega presežka ne prelivamo v plače. Zato je poudarila, da bi morali biti delavci dostojno plačani, a danes žal na milijone delavcev tudi v razvitem svetu s svojo plačo ne more preživeti. 

Burrowova je dejala, da bomo morali poskrbeti, da bomo naredili dobro družbeno pogodbo. "Rešitve so, moramo le imeti pravo miselnost in voljo po sodelovanju," je dejala. V nasprotnem se bodo razlike med revnimi in bogatimi le še poglabljale, že zdaj imamo namreč največjo neenakost med ljudmi v zgodovini meritev. 

Kot smo že pisali, neenakost dosega rekordne ravni, poganja populizem in povzroča pandemijo psihičnih težav. Je rešitev v univerzalnem temeljnem dohodku? Ali je problem kompleksnejši in terja kompleksne rešitve – tudi spremembe na področju davkov in izobraževanja.

"Čas je, da ukrepamo. Kaj to pomeni? Da, moramo obnoviti družbeno pogodbo, vendar ta mora biti tripartitna rešitev, mora vključevati vse deležnike," pa je dejal Alain Dehaze. Vlade morajo oblikovati ustrezne okvirje, znotraj katerih bosta prekvalifikacija in usposabljanje delavcev možno in lažje.

Ne drži torej, da je prihodnost dela že napisana in ji ne moremo ubežati. Nenazadnje imamo (za zdaj) škarje in platno v rokah še vedno ljudje in od nas je odvisno, kakšno prihodnost bomo oblikovali. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (109)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ost1234
31. 01. 2019 22.20
Je stokal " mojster " zidar, da niti iz Bosne ne dobi več nikogar. Sem ga pobaral - kolk pa plačaš na uro?? 5€ na roke je djal ....
Ost1234
31. 01. 2019 22.17
Vsi nekaj jambrajo, da ni delavcev ... So! Le pošteno jih plačajte!!
Jimi1
29. 01. 2019 18.52
+1
S svojim tehničnim poklicem pa brezposeln??? Kaj spremeniti, ob vsemu znanju.... Ime, priimek,veze in družino, roditi bi se namreč moral v družini z dobrimi vezami, pa ne bi bilo nobenega problema... Enostavno simpl….v Butalah....
Svobodna Slovenija
29. 01. 2019 12.42
+2
v neki knjigi sem prebral kaj bi se zgodilo če bi delovna sila ne hotela več delati" pisalo je strah bi bilo velike ribe" se popolnama strinjam;) si predstavljate vse proizvodne panoge ne delajo ,trgovine zdravstvo, uuuu jej
proofreader
28. 01. 2019 19.08
+7
To kapitalisti trdijo, da mladina noče rednih služb. To ni res.
TistoPravo
28. 01. 2019 18.24
+2
Prišli so časi, ko so trgovine polne in je dnarja malo..,in prišli so časi, ko bo delo treba plačat pošteno.,,ddgač bo pa vse narjen, ame majstri
Romantik
28. 01. 2019 14.51
+1
večina sposobnih odleti gor v Nemčijo, Avstrijo, ker so tu take plače, kot da se nam vlada dela norca, da ne govorimo o kasnejši penziji
asdfghjklč
28. 01. 2019 11.29
+8
Jap, to pa zato, ker usposobljeni ti ne bo delal za minimalca in par sto eur nad minimalcem … Ne, hvala … Lahko zapreš nazaj firmo, izkoriščevalec.
Kollerik
28. 01. 2019 11.02
+13
Zgoraj v članku je ključna slika, kjer spet sedijo mladi in lepi ljudje, z obveznim lap topom seveda... teh fotografij smo se že dodobra nagledali. Vedno eno in isto, spolirano, olepšano. Toda našemu gospodarstvu obupno manjkajo strojniki, varilci, inštalaterji itd... Ti pa za takše fensy slikce niso najbolj primerni, a ne... mislim, le kdo bo gledal nekega umazanega šloserja na sliki.... zato pa je, tako kot je. Mediji imate pri razvrednotenju dela v Sloveniji svojo negativno vlogo, ki zlasti negativno vpliva na mlade. Ne more sedaj že vsak mlad z lap topom in kravato osvajat svet! Itah so jih že starši čisto spreparirali s svojimi neumnostmi.
spectator935
28. 01. 2019 10.52
+12
na eni strani delodajalci jamrajo, da ni kadra, na drugi pa delavcem razlagajo kako jih čaka cela vrsta za njihovo delovno mesto
Kollerik
28. 01. 2019 11.14
+6
spectator, če bi določena dela bolje plačali, bi tudi kriza z primernimi delavci ne bila takšna. Tako pa raje vlačijo k nam delavce "za male pare" iz Balkana.
JohannDoe
28. 01. 2019 10.16
+17
Kako nategujejo folk s temi milenijci, milenijci bi bili radi vsi podjetniki pa imeli svoje firme, pa delali od doma, pa ne bi bili redno zaposleni, pa bili bi sami svoj šef... super potem... zakaj potem tako jamranje glede prekarnosti pa kako ni prihodnosti za te generacije.... kako so oprali možgane ubogim otrokom, da bodo kar vsi podjetniki, imeli ferarije in žurirali cele dneve s svojimi podjetniškimi prijatelji... in to samo zato, ker so "milenijci"... dobro jutro nategnjeni otroci... niste nič drugačni, tako bo kot vedno... posamezniki bodo uspeli, večina bo imela od "podjetništva" samo več ur enakega in manj plačanega dela kot starši, brez plačanih dopustov in podobnega ali pa "espe" na subvencijo potem pa zavod...
Melaj
28. 01. 2019 10.33
+12
JohannDoe - točno to! Pa ne le milenijci, že del generacije pred njimi sanja. Veliko tega gre na dušo učiteljem. Vidi se, da so iz državnih služb, kjer je plača samoumevna in strokovnost se ne preverja. Torej, si do pokoja na sigurnem in toplem. Pa še dostojno plačan za to. Učitelji, mentorji so težava, ker ne prihajajo iz realnega sektorja in ne razumejo, kakšen boj je, da obstaneš, uspeš ali obdržiš minimalno. To je to. Otroci, mladostniki, 30 letniki danes niso pripravljeni na izzive življenja. Nihče jim ni povedal, da delavec pri 20 letih zasluži 750 evrov, pri 45 tudi 750 evrov plus minulo delo. In to je vse. Ti otročki mislijo, da se plača dviga vsako leto za vsaj 10 procentov in to ne glede na uspešnost. Kako bomo pa živeli..pravijo??? Bom pa šel na svoje..bom že kaj. Kaj pa boš otrok? Dvakrat se obrnejo in imajo 30, še vedno brez stalnosti in še vedno nezadovoljni. In ker službe ne marajo, tudi ne obvladajo delo, kot njihovi starejši predhodniki. Žalostno, toda mladi niso tako fleksibilni na delovnih mestih, kot njihovi starši. Kljub temu, da se govori, kako pametnejša je mladina. Pa saj vemo, da ni res. Vsi smo spoštovanja vredni. Si ga pa moremo sami priboriti. Brez dela ni jela in pika.
JohannDoe
28. 01. 2019 10.46
+2
Dobro, če znajo realno ceniti svoje delo in čas, ki ga prodajajo delodajalcu, in gledati in poskrbeti za svoje interese (ker za delodajalčeve gleda že delodajalec), je to kvečjemu dobro in plus. Bojim se samo, da ni tako in, da je to samo medijski šou.
Melaj
28. 01. 2019 11.08
+8
JohannDoe - trenutno delam veliko z ljudmi starimi od 20 do 27 30 let. Trenutno poteka v našem podjetju menjava generacij. Veliko se jih bo upokojilo in želimo jih nadomestiti. Ponujamo solidne plače in zahtevamo manj od njih, kot smo od starejših. Tudi sam nisem star. Sem pri 40 in resnično sem pričakoval, da bo mladina bolj pripomogla k posodobitvam in novostih v podjetju. Bom povedal po domače..želel sem jim približat delo preko sodobnih tehnologij, lahko prosto uporabljajo zabavno tehniko in jo vključujejo v delo, kot pomoč in boljšo učinkovitost. Uvedli smo programe, ki nam krajšajo poti in čas. Veliko manj ali skoraj nič ne delamo fizično težkega. Pavze niso vezane na določeno uro, lahko si jo vzameš, ko veš, da ti tvoje delo dovoljuje. Lahko traja uro, če stvari nemoteno tečejo. A žal..generacija ljudi 40 plus je pri tem veliko boljša, bolj sprejemajo znanje, tudi računalniško in bolj se znajo zabavat ob delu. Ta trenutek vse peljejo prav ti. Kar je pod 30 na žalost res niso fleksibilni. Nimajo volje, želje, ne vidijo potrebo po nečem. Mislijo, da vse nastane samo ali bo že kaj. Pa ne žalim jih. Poskušam jih razumet. Samo 10 ali 15 let sem starejši, pa smo tako drugačni. Mi smo se pri 25 zabavali, služili, delali in živeli bolj realno. Sploh pa mladina nikakor ne more razumeti, da se v proizvodnji, na bolj odgovornem delovnem mestu da več zaslužiti, kot v pisarnah. Veliko več, ker tak kader dela dodano vrednost in jih primanjkuje. Tajnic in podobnih pomočnikov pa je veliko in nam jih ne manjka. Pa še slabo so plačane. Ne podcenjujem poklice, da ne bo pomote.
Kollerik
28. 01. 2019 17.22
Melaj, že malce več kot tri desetletja delam v isti firmi (vzdrževanje strojev in podobno) in ti lahko v večini samo pritrdim. Starejši znamo sicer (mnogo) več, kar je logično, saj smo si z desetletji dela in izkušenj le nabrali neko znanje. Mladi pa... pridni in bolj sposobni v večini kmalu gredo v tujino. So bolj prodorni in nočejo predolgo čakati na kakšno napredovanje, kot smo to mi. Ostali pa tako-tako....
Bananistanec
28. 01. 2019 09.55
+0
Te naše uboge otroke bodo toliko obremenili, da bodo konec osnovne šole na Helexu. Že zdaj se učijo o toplotnih črpalkah in centralnem ogrevanju ...4 rezred
TistoPravo
27. 01. 2019 22.50
+3
Pozabilo se je "olastninit" znanja vseh zaposlenih po 90tem po osamosvojitvi in privatizaciji. Temu se reče mlada država in gospodarjenje, kjer se slepo hrepeni poa materializmu, nematerialni potencial pa zavrže....saj ti v tistem trenutnku neposredno v finančne breme. A v prihodnosti praktično edini kapiral, ki ti lahko prinaša sploh nadaljni razvoj in dobiček. Kako to popraviti...menjat uradni jezik na nemščino, in bo hitr vse poštimano...drgač pa bo treba počas iz neupravučenega standarda preiti na realen..žal
JohannDoe
28. 01. 2019 12.11
Ma menjaj ti cankarjansko svoj uradni jezik par sto km severneje, edino tako ti bo vse poštimano samo od sebe, če ti bo. Poskusi srečo. Lahko ga greš pa par sto km ali pa manj južneje. Odvisno od trenutne mode in trenutnih preferenc. Bilo jih je že veliko, takih in drugačnih.
TistoPravo
27. 01. 2019 22.43
+2
Za nas je že zdavnej dost narjenga...bodo pa problemi, seveda bodo...v prihodnosti nben ne bo več nč znau, verjetno...no pa še qx, za nas je dost narjen
Do amena
27. 01. 2019 21.09
+9
Vsaki firmi ki ne da od sebe, naj propade...vsaki ki da pa vsaka čast. Res pa je drage dame in gospodje...ROKE BODO POSTALE ZLATO! Boste videli...
Balki30
27. 01. 2019 20.59
-3
Ce ne bi sli v jugo....bi bli druga svica ze20 let preden je blo receno da bomo cez 20 let....komunizem ubije napredek....pa to
Kollerik
28. 01. 2019 17.23
+3
Sputnik
27. 01. 2019 18.49
+24
ja sej. delodajalec težko pride do ljudi do denarja pa z lahkoto. delavec pa ima dela čez glavo do denarja pa ne pride. dejte vprašat delodajalce ki jamrajo kakšne plače ponujajo
mastablasta
28. 01. 2019 10.52
pa tudi aktivno jih ne iščejo. poleg tega jih tudi ne izobražujejo. programski jezik se da naučiti tako kot vsaj drug tuji jezik. malo matematike še zraven in logike pa je. ampak v vsem tem času in jamranju po pomanjkanju kadra nisem videl da bi komu ponudili tovrstno izobraževanje. no jaz sem se ga lotil sam, kot hobi. ne nameravam pa delat tega. potem to ni več hobi in užitek.
omega _v6
27. 01. 2019 17.01
+17
Ne morem razumeti zakaj se sploh kdo čudi pomanjkanju delavcev?? Sami delodajalci so krivi saj so delavcem dajali le zajamčene dohodke zato so se sposobni delavci odpravili v Evropo saj tam razmišljajo delodajalci DRUGAČE!! Poglejte samo šole za najbolj mankajoče poklice so prazne pa še teh nekaj,ki se šola za mankajoče poklice bo odšlo v tujino!! Naši lastniki podjetij živijo razkošno življenje medtem,ko delavci komaj zaslužijo za kruh!! Sedaj naj si pa delajo sami saj iz razkošnega vrha niso hoteli slišati delavcev,ki bi radi zgolj pošteno plačo in ne MILOŠČINO!!
mastablasta
28. 01. 2019 10.53
+3
ja, seveda. mogoče bi nekaj denarja, ki ga tako lahko dobijo namenili za ljudi, njihovo rast in razvoj. pa bi vsem bilo lepše. ne pa da morajo ljudje iti v tujino, da sploh lahko dostojno živijo.
Transformerji
27. 01. 2019 16.33
+4
Pa se izkaže tisto, o spremenjenem šolskem sistemu - ne moremo ga spremeniti, ker temu tudi učitelji v osnovni šoli niso dorasli. Preveč imamo nepomembnih predmetov, ki bi jih lahko združili, naprimer zgodovino in zemljepis , pa še nekaj primerjavi bi lahko našli. Naš šolski sistem je zaostal, tako so zaostali tudi tisti, ki učijo otroke in najstnike. Vse preveč je nepotrebnih predmetov!
murate
27. 01. 2019 17.07
+12
pri vseh predmetih bi morali učiti manj in več naučiti to je bistvo vsega,če je pa tvoj cilj ne naučiti da boš lažje vladal delavcem z mezdami,ki delajo long posle smo na dobri poti,samo še zunanje sovražnike ustvarimo ,notranje pa tako že imamo
kapetan
27. 01. 2019 14.26
+18
zaspal in hitro so mojstri orodjarji, strojni mehaniki... takorekoc izginili. 90 leta smo vsi znalibdelat z struznico a danes pa nekateri se vejo ne kaj je to. Umazanih del nihce ni hotel vec delat in kaj je preostalo kot studirat, dostudirat in ker ni ustreznih delovnih mest it v tujino. Malo podjetje zahteva vsestranskega cloveka in specializirani danasnji profili so skoraj neuporabni za makega podjetnika vec ljudi pa sibitak ne more privoscit. Davke se nabija in ni vizije zato je tako. Imamo strategijo razvoja turizma a smo sopali ekonomiste, pravnike in razne druzboslovce kateri poklici se komah dotaknejo smernic turisticne destinacije. To kaze samo na ne koordinirano delovanje prejsnjih vlad in brezcilno delo. Se to. Pri nas gre v stecaj in poznamo vsi razplet. V Nemciji neuspesen stecajnik ne dobi NIC za nic. Pri nas pa zlat tapet. Pa se sodisca vkecejo po 10 let ma more it vse nekam. Ce bi 90 speljali uspesno tranzicijo namesto da so si podelili med prijatelji bi bilo drugace. Zalost je ta da se bistveno ji sptemenili v glavah politikov napral letu 90.
Simoni?
27. 01. 2019 14.36
+11
Točno tako! Poznam firmo, ki je v lanskem letu razpisala 40 štipendij za orodjarja in 15 štipendij za strojnega mehanika... Odziv? Prejeli so dve prošnji za štipendijo za orodjarja in nič prošenj za strojnega mehanika. Vsi bi pa kofetarili v javni upravi od 08:00 do 16:00 za tri orodjarske plače... Pri nas so najbolje plačani orodjarji - tisti ta oboroženi, ki so zaposleni pri MNZ....
kapetan
27. 01. 2019 14.45
+13
Poznam vrhunske orodjarje in zivijo ko Lordi. Znajo pa opravljat svoje delo in takih je vedno manj. Da sploh ne govorim o cnc operaterjih. Temna za slo šolstvo a ne bo fabrike brez tega poklica.
wolfterier
27. 01. 2019 15.59
+14
Dobre plače naj dajo,pa bo usposobljenih na pretek.
kapetan
27. 01. 2019 16.24
+1
Dober delavec tudi dobro placo najde. Zato ker ga je tezko dobit. Ce pa je ne more se pa verjetno precenjuje.
trdovrat
27. 01. 2019 17.49
+0
Volkec, v vašem kraljestvu jih boste čez noč naredili, kajne? Zjutraj bodo že vse znali, kar je v taki čredi treba!