Gospodarstvo

Telekom Slovenije s štirimi novimi nadzorniki

Ljubljana, 21. 01. 2021 12.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA, D.F.
Komentarji
1

Skupščina Telekoma Slovenije je danes za člane nadzornega sveta imenovala Iztoka Černošo, Aleksandra Igličarja, Marka Kerina in Radovana Cerjaka ter iz nadzornega sveta odpoklicala Igorja Rozmana. Sprejela je tudi spremembe statuta, po katerih bo med drugim uprava odslej imenovana po mandatarskem sistemu.

S spremembami statuta so omogočili tudi možnost izvedbe elektronske skupščine.
S spremembami statuta so omogočili tudi možnost izvedbe elektronske skupščine. FOTO: POP TV

Skupščina, na kateri je bilo prisotnega 77,41 odstotka kapitala z glasovalno pravico, je Rozmana, ki je bil imenovan avgusta 2019, s potrebno tričetrtinsko večino odpoklicala z današnjim dnem. Černoša, Igličar, Kerin in Cerjak bodo štiriletni mandat začeli 22. januarja letos. V prvotnem sklicu je bil za nadzornika predlagan Boštjan Koler, ki pa je odstopil od kandidature, zato je Slovenski državi holding (SDH) v nasprotnem predlogu predlagal Černošo, sicer direktorja v družbi 2TDK.

Delničarji so nove nadzornike imenovali po tistem, ko so oktobra lani odstopili člani nadzornega sveta Aleš Šabeder, Barbara Cerovšek Zupančič in Bernarda Babič ter je novembra sodišče za nadomestne člane imenovalo Kolerja, Dimitrija Marjanoviča in Štefana Belingarja. Skupščina je prav tako s potrebno tričetrtinsko večino sprejela spremembe statuta. Z njimi so uvedli mandatarski sistem oblikovanja uprave – predsednika uprave bo imenoval nadzorni svet, druge člane uprave pa nadzorni svet na predlog predsednika uprave, razen delavskega direktorja, ki ga bo imenoval na podlagi predloga sveta delavcev.

Namestnica predsednika nadzornega sveta Barbara Kürner Čad je po seji v izjavi medijem izrazila zadovoljstvo, da je družba dobila nove nadzornike s polnim mandatom, "ker je to zelo pomembno za nadaljnje odločanje in delovanje nadzornega sveta, ki ga čakajo kar veliki izzivi in pomembne odločitve". "Prepričana sem, da bo glede na danes predstavljene kompetence članov nadzorni svet dobro deloval naprej in da bo kos tem izzivom," je dejala in dodala, da bodo po njenem prepričanju konstruktivno delovali, saj je to v interesu družbe, ki jo nadzirajo.

Spremenjeni status bo tudi določal, da bo sicer devetčlanski nadzorni svet sklepčen, če bo pri sklepanju navzočih vsaj šest članov, od tega štirje predstavniki delničarjev in dva predstavnika delavcev. Ne glede na to bo lahko nadzorni svet odločal tudi brez predstavnikov delavcev, če ti ne bodo imenovani ali če bo nadzorni svet s posebnim sklepom ugotovil, da so bili predstavniki delavcev pravilno in pravočasno vabljeni na sejo, a se seje niso udeležili. V tem primeru bo nadzorni svet sklepčen, če bo navzočih vsaj pet članov, od tega vsaj štirje predstavniki delničarjev, preostali član pa bo lahko bodisi predstavnik delničarjev ali predstavnik delavcev.

S spremembami statuta so omogočili tudi možnost izvedbe elektronske skupščine.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

123soba
17. 10. 2023 13.48
+1
Sam vrh slovenske politične smetane. Nesposobneži in kradljivci v NS, po 1000 in več € za mesečno sejo nadzornega sveta. Sama banda....