Gospodarstvo

Termoelektrarna Trbovlje v likvidacijo, sindikat energetike na nogah

Ljubljana, 17. 11. 2014 13.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

HSE ne more prevzeti celotne odgovornosti za trenutno stanje v trboveljski termoelektrarni, sporočajo iz Energetske zbornice Slovenije. Investicija v nadaljnje delovanje bi po njihovem mnenju za HSE predstavljala preveliko tveganje. Sindikat energetike tega ni pričakoval.

Termoelektrarna Trbovlje
Termoelektrarna Trbovlje FOTO: TET

Holding Slovenske elektrarne (HSE) ne more prevzeti celotne odgovornosti za trenutno stanje v Termoelektrarni Trbovlje (Tet), so po današnjem sklepu skupščine Teta o začetku redne likvidacije družbe sporočili iz Energetske zbornice Slovenije. Investicija v nadaljnje delovanje bi po njihovem mnenju za HSE predstavljala preveliko tveganje.

Kljub temu, da vložek v nadaljnje delovanje Teta zaradi zahtevnih razmer na trgu za HSE predstavlja preveliko tveganje, ki ga brez spremembe statusa družbe HSE v danem trenutku ni zmožna prevzeti, pa v zbornici poudarjajo pomembno vlogo Teta v kriznih razmerah.

"Ta se je pokazala tudi ob letošnjem žledolomu, ko sta bila plinska bloka v Tetu angažirana za zagotavljanje proizvodnje jalove moči. Le na ta način je bilo mogoče preprečiti napetostni zlom v delu slovenskega elektroenergetskega sistema," so sporočili iz zbornice.

Zato podpirajo ustanovitev projektne skupine, ki bi preučila smotrnost postavitve novih plinskih blokov na lokaciji Teta in upoštevanje takšne rešitve pri oblikovanju strategije razvoja elektroenergetskega sistema v Sloveniji.

Člani Energetske zbornice Slovenije tako podpirajo stališče HSE, da bo likvidacija družbe v določenem segmentu pomenila oživitev perspektivnih jeder na pomembni energetski in industrijski lokaciji v sodelovanju z drugimi energetskimi družbami.

Ob tem pa so poudarili, da gre v primeru likvidacije, pa tudi v primeru stečaja kot zadnjega možnega ukrepa za zavarovanje upnikov, za prvi energetski objekt v Sloveniji, ki bi se zaprl brez posebnega zakona. Prav tako bi šlo za prvo zapiranje elektrarne po vstopu države v EU, kar v postopek vnaša dodaten element v zvezi z upoštevanjem pravil državnih pomoči.

Termoelektrarna Trbovlje
Termoelektrarna Trbovlje FOTO: TET

Postopek likvidacije bo zelo zahteven

"Postopek likvidacije bo zato zelo zahteven, tako z vidika zaposlenih, kot z vidika razgradnje obstoječih objektov. Tet namreč leži v 100-metrskem pasu tako ključne železniške povezave Koper-Ljubljana-Zagreb-Dunaj-Budimpešta kot tudi reke Save," so poudarili.

Vlado in infrastrukturnega ministra Petra Gašperšiča zato pozivajo, da storijo vse, da bi postopek likvidacije potekal kar najbolj tekoče. "Zavedamo se, da brez sodelovanja vseh deležnikov likvidacije ne bo mogoče izvesti in bo potrebno priglasiti stečaj. To pa bo lahko imelo nepredvidljive posledice predvsem z okoljskega in socialnega vidika," so še dodali.

Skupščina Teta, ki jo sestavljata HSE in Factor banka, je namreč danes soglašala, da Tet glede na srednjeročne projekcije cen električne energije in premoga brez subvencij ne more konkurenčno ponujati električne energije na trgu.

Tet zaposluje približno 160 delavcev, sindikat je na nogah

Sindikat energetike bo zaradi redne likvidacije Termoelektrarne Trbovlje, ki je bila izglasovana na današnji skupščini, sprožil sindikalne aktivnosti. Čim prej bom sklical sestanek stavkovnega odbora, saj je likvidacija za nas presenečenje, je povedal predsednik omenjenega sindikata Branko Sevčnikar.

Pojasnil je, da so na seji ekonomsko-socialnega odbora za energetiko ta mesec sprejeli drugačen predlog za rešitev Teta, ki zaposluje okoli 160 delavcev, in ga pisno posredovali ministrstvom za finance, za delo in za gospodarstvo. Za kakšen predlog je šlo, ni znano, Sevčnikar pa je pričakoval, da se do njega opredelijo tudi predstavniki vlade.

Likvidacijski upravitelj Luka Podjed bo po navedbah HSE definiral najboljše možnosti odprodaje nepotrebnega premoženja, skupaj s socialnimi partnerji pa iskal možnosti prezaposlitve delavcev ter vzpostavljal morebitne nove aktivnosti termoelektrarne.

Za razliko od stečaja, ki bi bil za Tet najslabša možna rešitev, likvidacijski postopek v določenem obsegu ohranja socialno varnost zaposlenih; njihovo število tako ostaja enako še dva meseca od začetka postopka likvidacije.

Generalni direktor Košorok: Socialne varnosti vseh 160 ljudi ni mogoče ohraniti

Generalni direktor HSE Blaž Košorok poudarja, da dogovora o ohranitvi energetske lokacije brez sodelovanja vseh ostalih deležnikov ni moč najti. "Ni moč ohraniti energetske lokacije in socialne varnosti za vseh 160 ljudi, enostavne ne gre," je dejal. Poskusiti je sicer treba v čim večjem številu ohraniti socialni moment, je povedal Košorok. Likvidacijski upravitelj Podjed bo pri pripravi načrta presežnih delavcev - tega bo pripravil v 30 dneh - sodeloval z vsemi ključnimi deležniki, tako s sindikatom kot svetom delavcev. "Predvsem najbolj pomembno je to, da družba skuša naprej oz. bo zagotavljala svoje obveznosti na prvem mestu do zaposlenih," je poudaril prvi mož Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) in dodal, da gre "za eno prvih takšnih likvidacij v zgodovini slovenske energetike, ki se je zgodila brez posebnega zakona". Po njegovih besedah se še naprej išče aktivne možnosti za prezaposlitev delavcev Teta. Možnosti se kažejo pri sistemskem operaterju prenosnega elektroenergetskega omrežja Eles in blagovnih rezervah.

"V likvidaciji družba posluje naprej, vse možnosti so odprte. Iščemo dodatne rešitve, kako in na kakšen način učinkovito izvajati vse sprejete obveznosti, ena od teh je zagotavljanje sistemskih storitev Elesu tudi v prihodnjem letu," je poudaril.

Še vedno se iščejo možnosti, kako to lokacijo vzdrževati. Če se želi ohraniti energetsko lokacijo, jo je treba držati v neki kondiciji.

Če govorimo o ohranitvi energetske lokacije, tega zagotovo brez sodelovanja vseh ostalih deležnikov po Košorokovih besedah ni moč najti. "Po eni strani govorimo o ohranitvi energetske lokacije, po drugi o ohranitvi delovnih mest. To eno z drugim ni logično povezano," je dejal in dodal, da vseh 164 zaposlenih ne more obdržati zaposlitve.

Ob tem je dodal, da v okoljevarstvenem dovoljenju ne piše, da bi bilo treba rušiti dimnik - tega bodo vzdrževali v kondiciji, ki bo preprečevala kakršnokoli nevarnost za življenje ljudi.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

murate
17. 11. 2014 20.18
+2
TET ima menda obnovljeno turbino ,kotel in dimovodne poti,tako ,da bi se pred obnovo vprašali od kje premog in po kakšni ceni bodo prodali elektriko...Tako je pa te država v stilu iskanja največje neumnosti v času samostojne Zlovenije.Z ni napaka.
luciluk
17. 11. 2014 20.01
+1
predlog sindikatu energetike, da dajo odpoved in si poiščejo delo v gospodarstvu kje je trenutno ogromno iskanje po delavcih, ter svizci zavijajo Milko. Dobrodošli v realnosti sanjači!
S600
17. 11. 2014 19.59
+3
metuljčkarjem in politikom delo pobrat ter električno energijo za 1000%podražit, lopovi državo ste spravli na kolena ter jo pokradli- pa še nekaj moderator ne briši tega ker ni nič neresničnega in žaljivega!!!
energyboy
17. 11. 2014 19.00
+7
Obratovanje TET ni pogojeno z investicijo..napačna navedba, je v kondiciji in lahko obratuje vsaj še 5 let brez investicij, le proizvodnje premoga v Zasavju ni več...je pa dejstvo da bodo stroški razgradnje večji kot izguba pri obratovanju..če se bo tako nadaljevalo nas v kratkem čaka ..TEMA!!
mikeTHEbike
17. 11. 2014 18.24
+5
Kak se pri nas krade... na bruhanje mi gre!
Adolph
17. 11. 2014 18.20
+4
Prvo zaprite Sostanj,dela predrago elektriko . . . .. . Na mednaroni energetski borzi se ponuja kilowat elektrike med enim in trem centom . .. ..
kapla?
17. 11. 2014 19.49
+1
Adolph, ko ne bo več TET-a in TEŠ-a bo ta cena občutno višja, bog nedaj suše in žledoloma! zaprimo vse sončne elektrarne, ki imajo brez subvencij ceno megavatne ure okoli 300€
CRNALUKNJA
17. 11. 2014 17.30
+2
za vse je kriv g.metulček......
spoštovanje
17. 11. 2014 17.24
+11
vse kaže na propad ali prodajo slovenske energetike......država brez lastne energije je propadla država in to je že brez tega...........GNILA VLADA IN HOLDING
ONniON
17. 11. 2014 17.12
+3
razmere kakršne se v današnji Sloveniji dogajajo so bile po osamosvojitvi neznan in nepredstavjiv pojem
luciluk
17. 11. 2014 20.03
+3
kdo je le vodil vse vlade razen mandat 04-08?
luciluk
17. 11. 2014 20.03
+2
kdo je le vodil vse vlade razen mandat 04-08?
mackon08
17. 11. 2014 16.29
+6
Da ne bo slučajno spet prezaposlitev na SŽ. Na delaborzo naj gredo kot vsi drugi. Itak so na energetiki preplačani in to na naš račun.
quogajer
17. 11. 2014 16.38
+6
odvisno kdo je preplačan,delavci tu niso krivi nič,preplačani so samo oni na vrhu
Brabus
17. 11. 2014 18.28
-2
Tudi delavci imajo povprečno plačo, nč bat.Se jim bo pač skleda ubila.
quogajer
17. 11. 2014 16.10
+8
sindikat se je zelo pozno spomnil nanje zdaj ko je že prepozno,prezaposlili bi 40 delavcev,kje pa je ostalih 120
Leonardo09
17. 11. 2014 16.07
+1
zakaj pa niso prodali tet za 1eur ,obdržali bi delovna mesta
vindstar977
17. 11. 2014 15.55
+4
Bravo kleptomani sedaj pa dnar nazaj zaslužnim delavcem pa boste imeli mir, drugače se bo pa zgodil še en gotof si...
Daichi Sawamura
17. 11. 2014 15.22
+16
Sevšnikar na nogah...Kje je bil pa prej ? Aja s Štruklom in Semoličem so štrajkali proti privatizaciji....Adijo pamet! Bravo sindikalistje.Dokazujete da ste celo sami seb v napoto!!
butalistan
17. 11. 2014 14.46
+9
naslednja je slovenija
butalistan
17. 11. 2014 14.33
+2
me987
17. 11. 2014 14.26
+8
zadevo prodajaš ne vem koliko let, ob tem pa niti enkrat osebno ne spoznaš kupca.. vse povedano in jasno..
rezervni
17. 11. 2014 13.56
+18
bravo slovenci!! gospodarstveniki na kvadrat!! sposobnnejši od najsposobnejših!!*