Gospodarstvo

Za osebna vozila le dva modela z oceno dobro

Ljubljana, 25. 03. 2019 09.25 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

AMZS je opravil test letnih pnevmatik, znova za osebna vozila, prvič pa tudi za dostavnike. Kot pravijo, vozniki izbiramo pnevmatike po svojih merilih. Nekateri gledajo predvsem na ceno, drugi na lastnosti na mokrem cestišču, tretjim morda največ pomeni manjša obraba. Pri pnevmatikah dimenzij 185/65 R15 sta štiri zvezdice prejela le dva modela.

Pod drobnogled so vzeli pnevmatike za osebne avtomobile dimenzije 185/65 R15 in pnevmatike za lahke dostavnike dimenzije 215/65 R16 C. Testi za osebne avtomobile imajo že dolgo tradicijo, pnevmatike za dostavnike pa so tokrat preizkusili prvič. Vse pnevmatike so preizkusili po enakih in uveljavljenih merilih. Ocenili so vozne lastnosti, varnost in zaviranje na suhem cestišču ter zaviranje, vzdolžno in prečno splavanje, vodljivost ter bočno vodljivost na mokri cesti. Kot vedno so testirali tudi glasnost, tako v potniški kabini kot zunaj, izmerili porabo goriva in na laboratorijskih valjih ter z vožnjo v konvoju tudi obrabo pnevmatik, povzemajo teste na AMZS.

Pnevmatike za osebna vozila: dva modela dobra, ostalih 14 zadovoljivih

Med 16 modeli sta le dva dobila štiri zvezdice, kar pomeni splošno oceno "dobro" oziroma "zelo priporočljivo". Ostalih 14 je prejelo tri zvezdice, kar je "zadovoljivo" oziroma "priporočljivo". Nobena pnevmatika ni dobila ocene "pomanjkljivo" oziroma "slabo", kar pomeni, da nobena pri posameznem merilu ni močno razočarala.

Test letnih pnevmatik za osebna vozila (slika je simbolična)
Test letnih pnevmatik za osebna vozila (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock
​​​​​​​Čeprav so nekateri kritični, da se na testih preveč osredotočajo na pnevmatike manjših dimenzij, preizkuševalci odgovarjajo, da so pnevmatike dimenzije 185/65 R15 med najbolj uporabljanimi v Evropi. Pri nas z njimi opremljajo oba najbolje prodajana avtomobila, renault clio in VW polo.

Najboljšo skupno oceno si je prislužila Bridgestonova pnevmatika turanza T005, ki se je odrezala najbolje tako na suhi kot na mokri cesti, nekoliko slabše pa pri merjenju glasnosti. Dobre rezultate iz prejšnjih testov je potrdila Vredesteinova pnevmatika sportrac 5, ki je prednjačila z majhno obrabo. Izmed ostalih, ki so prejele oceno zadovoljivo, so sedmim pnevmatikam oceno znižale različne manjše pomanjkljivosti. Michelinov model je boljšo oceno zapravil s slabšim zaviranjem na suhem in toplem asfaltu.

Pnevmatike Goodyear, Firestone, Kumho, Maxxis in Toyo so pokazale slabosti na mokri cesti, še slabše pa so se v tem elementu odrezale Falknova, Semperitova, Gitijeva, Petlasova, Hankookova in Pirellijeva pnevmatika. Continentalova pnevmatika je dobila slabšo oceno predvsem zaradi obrabe, ki je na meji sprejemljivega, za njo pa se je v tem pogledu uvrstila le Linglongova pnevmatika, s katero so prevozili le 25.000 kilometrov, kar je kar 30.000 kilometrov manj kot z najboljšo pnevmatiko v segmentu obrabe iz Michelina. Obraba je tako največja pomanjkljivost kitajskega proizvajalca Linglong, ki se skuša vse bolj uveljaviti v Evropi, predvsem z agresivnim oglaševanjem in pokroviteljstvom v športu.

Rezultati testov letnih pnevmatik za osebna vozila dimenzij 185/65 R15
Rezultati testov letnih pnevmatik za osebna vozila dimenzij 185/65 R15 FOTO: AMZS

Prvič so v test vključili tudi turškega izdelovalca Petlas, ki je prisoten tudi na slovenskem trgu. S povprečnimi lastnostmi na mokrem in suhem ter solidnimi rezultati pri porabi goriva in obrabi so se uvrstili med slabše, a vendar končali pred nekaterimi bolj zvenečimi znamkami.

Pnevmatike za dostavnike: le pet priporočljivih, več kot polovico jih odsvetujejo

Zakaj so se lotili testa "tovornih" pnevmatik, s katerimi praviloma vozniki osebnih vozil nimajo opravka? Z njimi so lahko opremljeni potniški dostavniki, pa tudi avtodomi in potniški kombiji za komercialni prevoz. Tudi, ker je dostavnikov na cestah veliko in ne vozijo počasneje kot osebna vozila. In tretjič, lastniki kombijev lahko izbirajo med "tovornimi" pnevmatikami in "osebnimi" z večjo nosilnostjo.  

Rezultati testov pnevmatik za dostavna vozila so precej zaskrbljujoči. Kar devet od 16 preizkušenih modelov je dobilo le eno zvezdico oziroma oceno "ni priporočljivo". Tudi ostale niso blestele, saj sta dve končali teste kot "priporočljivi z omejitvami", pet pa jih je dobilo tri zvezdice, kar pomeni oceno "priporočljivo".

Skupna značilnost in glavna pomanjkljivost oziroma kar ahilova peta "tovornih" pnevmatik so slabosti na mokri cesti, so zapisali pri AMZS. Kar 15 pnevmatik je zaradi tega prejelo nižjo oceno, tudi tistih pet, ki so jih označili za priporočljive.

Rezultati testov letnih pnevmatik za dostavnike dimenzij 215/65 R16 C
Rezultati testov letnih pnevmatik za dostavnike dimenzij 215/65 R16 C FOTO: AMZS

Slabe lastnosti na mokrem v korelaciji z majhno obrabo

Najbolje se je sicer obnesla pnevmatika Apollo, ki se je skupaj z Goodyearovo, ki je končala na drugem mestu, najbolje odrezala na mokri podlagi. Drugouvrščena je Apollovo sicer močno premagala v segmentu porabe, saj so z njo prevozili kar dvakrat več.

Test letnih pnevmatik za dostavnike (slika je simbolična)
Test letnih pnevmatik za dostavnike (slika je simbolična) FOTO: Shutterstock
Pri obrabi "tovornih" pnevmatik se je daleč najbolje odrezala Savina pnevmatika, ki je dosegla rekorden rezultat v testih AMZS, 81.000 kilometrov, na drugi strani pa je najslabša, Fulda, dosegla več kot pol manj. Tudi povprečje vseh testiranih modelo je zelo visoko, 49.000 kilometrov. Za primerjavo: s pnevmatikami za osebna vozila v povprečju prevozimo od 30.000 do 35.000 kilometrov, s tistimi za cestne terence pa 40.000 kilometrov.

Na tretje in četrto mesto sta se uvrstili Pirellijeva in Nokianova pnevmatika, ki sta bili slabši na testih na mokrem, a se Pirellijeva precej manj obrablja. Tudi Maxxisova in Kumhova pnevmatika s skupno oceno priporočljivo z omejitvami imata izrazite slabosti na mokri cesti.

Razlog za izrazito slabe lastnosti na mokrem se skrivajo v majhni obrabi, kar je dober primer ciljnega nasprotja pri snovanju pnevmatik. Nemogoče je namreč zasnovati pnevmatiko z zelo majhno obrabo in hkrati dobrimi lastnostmi na mokrem. Za varčno obrabo zmes ne sme biti premehka, profil tekalne površine pa ne sme imeti veliko kanalov in lamel za odvajanje vode. Ker te značilnosti večajo obrabo, jih pnevmatike, zasnovane za veliko kilometrov, nimajo, to pa se kaže v slabših rezultatih na mokri cesti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Viejo cabron
26. 03. 2019 18.52
+1
Pri gumah je najbolj pomemben voznik!!
Viejo cabron
26. 03. 2019 18.46
-2
Kupujte celoletne gume KLEBER! Vse ostalo je nateg proizvajalcev in serviserjev v spregi z AMZS! Sem lani kupil celoletne in so odlične glede na podnebne spremembe. Za globoki snega pa itak ni nobena guma dobra .
MountainVibes
26. 03. 2019 09.54
+2
Nekdo je spet mastno plačal za tole reklamo!
kajpavzdevek
25. 03. 2019 21.36
+1
Kaj pa nalite gume ?
RMCF4ever1
25. 03. 2019 20.52
+0
Kaj pa test za 19 colne gume? Ve kdo mogoče kje se lahko pogleda katere gume se priporocajo za druge dimenzije ne samo za te dvoje? Hvala
Relin Quish
26. 03. 2019 07.02
+0
kure bedne
25. 03. 2019 20.04
+21
Včasih smo se vozili z gumami Tigar, ki so bile slabše od bukovega lesa pa smo vseeno prišli do cilja. Če si zanič šofer ti nobena guma ne pomaga.
Frane Šajn
25. 03. 2019 20.01
-3
Z good year-ovo gumo obuvam svojega konjička že kar lepa leta . Sem popolnoma zdovoljen predvasem po obrabi in kvalitetni trajnosti , ki se vidi na daljše obdobje. Ampak vsak je sam prepričan v svoj prav. Dostikrat pa vidim , žal , da tu izbiro vse prevečkrat diktira cena izdelka.
grozjak
25. 03. 2019 18.20
+6
Če nisi ravno dirkač, potem ti tile testi ne pomenijo kaj dosti. Treba je najti nekaj vmesnega glede na kvaliteto in ceno....kupujem vse živo in se še nisem zaletel....
ivanzDoba
25. 03. 2019 17.30
+7
ADAC. AMZS se sklicuje na "partnerske klube"!
Eastman
25. 03. 2019 14.57
+13
Zanimivo. Pred leti je bila med najboljšimi Continentalka...zdaj je pa nekje sredina.
Misija1
25. 03. 2019 14.36
+7
Samo v vednost, določeni modeli pnevmatik na testu niti najmanj niso najnovejši. Naprimer Continentalova PremiumContact 5 je model, ki je na tržišču že več let. Pa ga je lani nadomestila PremiumContact 6 pnevmatika, ki je top od top pnevmatika. Ki pa slučajno ni na voljo v tej testirani dimenziji in so zato testirali prejšnji model
Nacek Pacek
25. 03. 2019 14.20
+4
Ja a za picikle pa nebo testa???
TistoPravo
25. 03. 2019 14.01
+4
Problem gum je, da ne kljubujejo trenutnim vremenskih spremembam. Skladiščenje večine gum je zelo vprašljivo. Že novo lahko dobiš z ustarano gumo, ki je v ležala v enih skladiščih na nepreveč idealn vlažnosti in temperaturi. Razmere na cestah in temperature le teh se pa menjajo praktično ćez vse zimsko obdobje, in so s tem zimske lamele kaj hitro zapečene in posledično trše. Ko pridejo tisti pravi zimski trenutki, ali pa samo spozlzkost...pa zadeva odreagira kljub ne vem koliko pregledanim testim pred nakupi povsem izven pričakovanj. Dejstvo je, da je po več kot dveh sezonah...torej zimska vožena samo pozimi, letna samo poleti....primerna za samo skrajno pazljivo verzijo šofiranja, tisti ki pa delajo na sezono 30 - 40tisoč letno...pa niti več za skrajno previdno. Ljudje umirajo vsakodnevno na cestah, ker jih izda ta moment kakovosti gum...popolnosti tukaj ni, lahko govorimo le o previdnosti. Konec koncev nas na cesti lahko udi čaka oljni madež, in takrat je lahko samo še sreča brez misli kako dobro vozilo upravljamo na gumah prvih iz testov.
grozjak
25. 03. 2019 18.23
+3
Ljudje na cestah umirajo zaradi alkohola in neupoštevaja omejitev, kamor sodi tudi prilagajanje vožnje razmeram na cesti.....sam sem samo po čudežu še vedno živ...;)
kominterna
25. 03. 2019 14.00
-2
čungalunga gume so najboljše
deltex
25. 03. 2019 13.54
+6
Če povzamem...po AMZS-ju na trgu praktično ni gum, ki bi bile ok...težko verjamem.
deltex
25. 03. 2019 13.53
+8
Ni ga čez durex, poleti in pozimi...
Viejo cabron
26. 03. 2019 18.48
-1
tlunar
25. 03. 2019 12.35
+7
Če bi na amzs-ju in pooblaščenih servisih prodajali nexenke in z njimi služili bi tudi imele boljšo oceno.Vse je odvisno od ponudbe proizvajalcev do takih testov-ne verjamem ravno v teste amzs-ja,če pogledaš tuje teste znajo biti razlike tudi zelo velike!Vozim nexenke letne,zimske in so s ceno in obnašanjem verjetno boljše od kakih dražjih.
kurimebolac
25. 03. 2019 13.24
-2
Zimske nexen sem probal, in tut na sluzbenih avtih jih imamo, cist vredu guma, brez posebnosti.
kurimebolac
25. 03. 2019 13.26
+1
Slabe izkusnje sem imel le z zimskimi Sava. Fulda je bila zimska tudi super ce gledamo srednji rang.
kaslc 1
25. 03. 2019 12.27
+4
BobbyP
25. 03. 2019 12.13
+1
Jaz sem zelo zadovoljen s Pirelli P Zero Rosso. 😊
detect
25. 03. 2019 11.54
-5
ni jih čez Barum.