Gospodarstvo

Seznam ukrepov, s katerimi država blaži posledice za ljudi, podjetja, s.p.-je in kmete

Ljubljana, 24. 03. 2020 06.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 12 min
Avtor
N.Š./M.R./STA/M.V.
Komentarji
3117

Premier Janez Janša, finančni minister Andrej Šircelj, gospodarski minister Zdravko Počivalšek, kmetijska ministrica Aleksandra Pivec in vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik so predstavili prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu, ki ga je vladna ekipa pretresala več ur.

Več videovsebin
  • Janša: vlada prisluhnila tudi samozaposlenim
    01:20
    Janša: vlada prisluhnila tudi samozaposlenim
  • Janez Janša o ukrepih za razbremenitev gospodarstva
    04:28
    Janez Janša o ukrepih za razbremenitev gospodarstva
  • Janša: Prvemu bo sledil še naslednji
    14:34
    Janša: Prvemu bo sledil še naslednji
  • Matej Lahovnik: Največji gospodarski intervencionizem
    14:10
    Matej Lahovnik: Največji gospodarski intervencionizem
  • Aleksandra Pivec o pomoči za kmete
    08:27
    Aleksandra Pivec o pomoči za kmete
  • Zdravko Počivalšek o vplivih na gospodarstvo
    02:10
    Zdravko Počivalšek o vplivih na gospodarstvo
  • "Ne sme se nam zgoditi, da bi propadlo kakšno podjetje, ki ga lahko rešimo."
    03:02
    "Ne sme se nam zgoditi, da bi propadlo kakšno podjetje, ki ga lahko rešimo."
  • Šircelj: Zagotavljam vam stabilnost finančnega sistema
    06:01
    Šircelj: Zagotavljam vam stabilnost finančnega sistema
  • Iz 24UR: Novi ukrepi vlade
    05:21
    Iz 24UR: Novi ukrepi vlade
  • Iz 24UR: Ukrepi za pomoč samozaposlenim
    07:25
    Iz 24UR: Ukrepi za pomoč samozaposlenim
  • Iz 24UR: Vse stranke napovedujejo podporo sprejetim ukrepom
    04:16
    Iz 24UR: Vse stranke napovedujejo podporo sprejetim ukrepom
  • Iz 24UR: Kaj vključuje prvi 'koronazakon'
    04:21
    Iz 24UR: Kaj vključuje prvi 'koronazakon'
  • Iz 24UR: Prihodnji teden nov paket ukrepov
    03:10
    Iz 24UR: Prihodnji teden nov paket ukrepov
  • Iz 24UR ZVEČER: Prvi vladni paket težak dve milijardi evrov
    02:46
    Iz 24UR ZVEČER: Prvi vladni paket težak dve milijardi evrov
  • Iz 24UR ZVEČER: Ivan Simič, Jure Knez, Branko Meh o vladnem megazakonu
    07:52
    Iz 24UR ZVEČER: Ivan Simič, Jure Knez, Branko Meh o vladnem megazakonu
  • Iz 24UR ZVEČER: Kaj vsebuje koronapaket?
    07:44
    Iz 24UR ZVEČER: Kaj vsebuje koronapaket?

Na današnje vladnem video nastopu so člani strokovne posvetovalne skupine Mojmir Mrak, Žiga Turk in Dušan Olaj spregovorili o smernicah protikoronskih ukrepov za omilitev posledic koronavirusa

Mrak je povedal, da gre za šok, ki nima primerjave v sodobni zgodovini in šok, ki je v prvi vrsti zdravstveni izziv, v drugi pa predvsem gospodarski. "Ukrepi bodo imeli velike gospodarske posledice," je dejal Mrak in opozoril, da je nemogoče trditi, kako dolgo bo kriza trajala. "Najhujša napoved je, da se bo merila v mesecih."

S paketom pomoči naj bi prebivalstvu in gospodarstvu pomagali prebroditi krizo, ki je izbruhnila zaradi novega koronavirusa.
S paketom pomoči naj bi prebivalstvu in gospodarstvu pomagali prebroditi krizo, ki je izbruhnila zaradi novega koronavirusa. FOTO: Shutterstock

Povedal je, da se s paketom odziva na gospodarske in finančne posledice krize, in to na podoben način, kot to počne večina evropski držav. "Že sedaj je jasno, da bo temu paketu sledil še kakšen paket, a bo zato potrebno nekoliko več časa." Mrak je poudaril, da je obvladovanje krize nujno tako na državnih nivojih, kot tudi na nivoju EU.

Glede odziva EU je dejal, da so zadeve v povezavi z zdravstvom v rokah posamenih članic, medtem ko je drugače glede gospodarski in finančnih zadev. "Ne gre za asimetrično krizo. Vsi smo v njej. Razmere v  evropskem in svetovnem gospodarstvu so se spremenile," je sklenil Mrak.

Dušan Olaj je povedal, da ga je navdušila hitrost, natančnost in operativnost skupine. "Največje delo je narejeno in predano politiki, da to čimprej spravi v življenje," je dejal in dodal, da se svet spopada z dvema koronavirusoma. "Eden je v ljudeh, drugi pa je zajel celotno gospodarstvo. Tako kot danes na intenzivni negi potrebujejo respiratorje, tako slovensko gospodarstvo potrebuje sprejetje ukrepov. Ta trenutek apeliram na politiko, da poskuša celotno stvar spraviti naprej čim hitreje."

Predlagal je, da naj bodo zakoni kratki in jasni. Glede razdeljevanja pomoči pa je pozval k načelu zaupljivosti. "Velja pravilo: takoj daj, preverjal boš kasneje."

Nekdanji minister Žiga Turk, ki je prav tako član posvetovalne skupine, je ob tem poudaril, da je zaradi izjemno velikih izzivov potreben hiter, obsežen in natančen odziv, ki pa je hkrati tudi enostaven. Izpostavil je hitro delo skupine, ki jo vodi Matej Lahovnik in je minulih dneh pripravila smernice za ukrepe za blažitev posledic epidemije koronavirusa.

Po njegovih besedah so ogroženi vsi deli gospodarstva, saj se kriza eksponentno širi med podjetji, ki so bila pred dnevi še povsem zdrava. "Ukrepi so zato taki, kot da se je trenutno vse ustavilo," je dodal.

"Vlada bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kolikor bo treba"

S paketom pomoči naj bi prebivalstvu in gospodarstvu pomagali prebroditi krizo, ki je izbruhnila zaradi novega koronavirusa.
S paketom pomoči naj bi prebivalstvu in gospodarstvu pomagali prebroditi krizo, ki je izbruhnila zaradi novega koronavirusa. FOTO: Shutterstock
Vlada bo zagotovila toliko finančnih sredstev, kolikor bo treba, da se ohranijo "delovna mesta, socialna stabilnost, gospodarske zmogljivosti, javni servis, potenciali v znanosti, kulturi ... in družbi nasploh", pravi premier Janez Janša. Dodal je, da bo temeljna vsebina paketa zamrznitev trenutnega stanja na trgu dela, v gospodarstvu in družbi nasploh.

Janša: Treba je zdržati v kondiciji, prvemu bo sledil še naslednji "megapaket ukrepov"

Trenutno ni skrbi, da ne bi bilo dovolj sredstev za financiranje ukrepov za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ter tekoče javnofinančne potrebe, je dejal premier Janez Janša. Tudi finančni minister Andrej Šircelj je zagotovil, da finančni viri obstajajo in so realni ter zanesljivi. Posebnega rebalansa za spopad s trenutno krizo vlada ne pripravlja.

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da so ukrepi namenjeni temu, da bo država po koncu epidemije delovala normalno. Poudaril je, da raziskave na področju razvoja cepiva in zdravil na globalni ravni kažejo optimistične rezultate, da pa je treba do konca krize "zdržati v primerni kondiciji".

Poudaril je, da se vlada ukvarja že z drugim "megapaketom" ukrepov. Dejal je, da je vlada v tem času prejela več kot 1000 predlogov, kako se spopadati s krizo. Vsem, ki so jih poslali, se je zahvalil, pravi, da je v smernicah upoštevana večina idej, nekaj jih bodo vključili v še en paket.

Danes se bo sicer znova sestala vlada. Glede ukrepov, ki so bili sprejeti v zadnjem času, pa je Janša dejal, da "danes najbrž ni več nikogar, ki meni, da so ukrepi nepotrebni, ne more pa nobena prepoved narediti več, kot lahko mi sami". Ocenil je tudi, da se bomo z doslednim spoštovanjem ukrepov lahko izognili najhujšemu. "Če bomo nadaljevali po tej poti, bo tudi končna cena bistveno nižja od tiste, ki smo se je bali."

KAJ PRINAŠAJO UKREPI

Uvodoma je orisal ukrepe, dejal je, da med najpomembnejše ukrepe spadajo ukrepi za ohranjanje delovnih mest. 

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

"Država" s pleč delodajalcev prevzema veliko bremen

To po Janševih beseda pomeni, da bo v času epidemije namesto delodajalcev vse prispevke vseh zaposlenih na čakanju prevzela država, ti zavarovanci pa bodo vseeno ohranili vse pravice.

Nadomestila za bolniške odsotnosti bo v času epidemije namesto delodajalca že od prvega dne dalje plačevala zdravstvena zavarovalnica.

Ukrep bo zaenkrat veljal do 31. maja. Odvisno od razmer se lahko tudi podaljša. 

Kot je bilo napovedano, paket vključuje izplačilo dodatka za nevarno delo oziroma dodatno obremenitev delavcev, ki so v tem času še posebej izpostavljeni. Dodatki se bodo gibali v višini od 10 do 200 odstotkov osnovne plače. K izplačilu teh dodatkov je Janša pozval tudi podjetja v zasebni lasti, kjer je v tem času prav tako veliko zaposlenih izpostavljenih dodatnemu naporu in nevarnosti.

Samozaposlenim mesečni temeljni dohodek

Med skupinami, ki so se zaradi izbruha novega koronavirusa znašle najbolj na udaru, so tudi samozaposleni.

Številni med njimi zaradi krize ne morejo opravljati dejavnosti ali jo opravljajo v bistveno zmanjšanem obsegu.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Kot je napovedal Janša, bodo upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka, ki bo znašal 70 odstotkov neto minimalne plače. Hkrati bo v tem času prispevke zanje tako v pokojninsko kot zdravstveno blagajno nakazovala država, njihove pravice pa se bodo ohranile.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Pojasnil je tudi, da bodo morali samozaposleni, če bodo želeli to pomoč, preko spleta oddati posebno izjavo o prizadetosti zaradi izbruha koronavirusa. Ti podatki bodo javni.

Kakšna bo pomoč za podjetja?

Da bodo podjetja lahko ohranjala dejavnost, paket pomoči predvideva, da bo država za delavce zasebnega sektorja, ki trenutno delajo, za čas krize krila prispevke za pokojninsko zavarovanje - tako prispevke delavca kot delodajalca.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Janša pa je še napovedal "finančni top" oziroma garancijsko shemo in odkup terjatev podjetij, kar v praksi pomeni, da bi lahko podjetja terjatve, za katere obstaja možnost, da ne bodo poplačane, prodala državni instituciji.

Status ljudi, ki zaradi višje sile ne morejo na delo, se izenači s statusom čakajočih na delo

Rešeno je tudi vprašanje, kaj se bo zgodilo s statusom ljudi, ki te dni ne morejo delati zaradi višje sile - kot je na primer nezmožnost prihoda na delo ali pa varstvo otrok, ker so zaprte vzgojno-izobraževalne ustanove. Njihov status bo izenačen s statusom delavcev na čakanju.

In kaj bo z ljudmi, ki bodo kljub ukrepom izgubili službo? Od prvega dne dalje bodo avtomatično upravičeni do nadomestila za brezposelnost.

Kaj pa ukrepi za kmete?

Vlada obljublja naslednje oblike pomoči:

- Finančna pomoč za nosilce kmetijskih gospodarstev in člane, ki so zboleli za covid-19, za čas trajanja bolezni, v višini 80-odstotkov minimalne plače, saj so v tem času nezmožni za delo.

- Odpis prispevkov zavarovancem, ki so zboleli za boleznijo covid-19 in imajo zdravniško potrdilo. Odpisan prispevek bo štet kot plačan.

- Pravica do odloga plačila prispevkov za nosilce ali člane kmetijskega gospodarstva, ki kmetijstvo, gozdarstvo ali dopolnilno dejavnost na kmetiji opravljajo kot osnovno dejavnost in so iz tega naslova vključeni v sistem socialnih zavarovanj. Neplačane prispevke bo treba poravnati v prihodnjih dveh letih.

- Pomoč zaradi izpada prihodka, če zaradi posledic epidemije pride do padca cen ali zalog ni mogoče prodati. Zagotovi se nadomestilo v obliki pavšala glede na hektar zemljišča oziroma GVŽ.

- Oprostitev plačila dohodnine za podpore, ki se plačujejo kot izplačilo lastnega dela upravičencev iz naslova ukrepov skupne kmetijske politike.

- Boljši odkup domačih kmetijskih pridelkov in večji odstotek teh pridelkov v naročilih javnih zavodov glede na zdajšnja določila zakona o javnem naročanju. Delež domačih pridelkov naj bi bil vsaj 50 odstotkov.

- Izplačilo nadomestila ribičem in gojiteljem školjk zaradi nezmožnosti prodaje.

- 40-odstotno znižanje pristojbin, ki jih ribiči plačujejo v pristaniščih.

Ukrepi tudi za najbolj ranljive

Vlada pa bo v okviru paketa pomoči ponudila tudi nekaj pomoči najbolj socialno ogroženim in upokojencem. Kot je dejal Janša, so se slednji v še dodatni stiski znašli, ker so mnogi že tako skromne prihodke porabili za nakup nujnih zalog hrane in drugih artiklov.

Solidarnostni paket za upokojence bo tako izplačan vsem s pokojnino, nižjo od 700 evrov. Ne bo zaveden tako, da bi vplival na druge pravice upokojenca. Tisti s pokojnino do 500 evrov bodo prejeli 300 evrov dodatka, med 500 in 600 evri bo dodatek 230 evrov, tisti s pokojnino od 600 do 700 evrov pa 130 evrov.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Namerava pa vlada - tako Janša - znanstveno-raziskovalnim institucijam prek sredstev Evropskega socialnega sklada pomagati pri projektih razvoja cepiva proti koronavirusu, pa tudi pri razvoju zdravil za lajšanje posledic bolezni in zaščitne opreme.

Prav tako bodo pomagali kmetijstvu. "Samozadostnost pri pridelavi hrane v teh razmerah je strateškega pomena," je dejal Janša.

Kdo vse bo ob 30 odstotkov?

Janša je še izpostavil, da se vse sejnine in denarna nadomestila nadzornikom družb, ki so v neposredni ali posredni državni lasti, v času krize zmanjšajo za 30 odstotkov. 

Prav tako se bodo za 30 odstotkov za ta čas zmanjšale vse funkcionarske plače na državni ravni.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Zaradi odločitve ustavnega sodišča je iz tega ukrepa sicer izvzeta sodna veja oblasti, a jih je predsednik vlade pozval, da se deležu prihodkov v sodstvu odpovedo sami. Pri čemer to ne bi veljalo za tiste, ki v tem času normalno delajo ali so celo dodatno obremenjeni - slednji bi si zaslužili dodatno nagrado. Tožilci sicer takšni ideji niso naklonjeni.

"Največji gospodarski intervencionizem"

Vodja skupine Matej Lahovnik je izpostavil razmere v Nemčiji, od katere je v veliki meri odvisna tudi Slovenija in dejal, da so ukrepi nujni. "Gre najbrž za največji gospodarski intervencionizem v zgodovini Slovenije, ampak podobno počnejo tudi druge države," je poudaril in ocenil, da gre za okoli dve milijardi evrov težak paket.

Kot je dejal, je hitro ukrepanje ključno, zato bo marsikaj poenostavljeno. Je pa vsem, ki bi ukrepe izkoriščali, požugal, da se bo morebitne neresnične navedbe, "vojno dobičkarstvo" in podobno lahko naknadno preverjalo in ustrezno sankcioniralo.

"Nihče ne ve, kakšen bo vpliv"

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je poudaril, da ne more nihče oceniti dokončnega vpliva epidemije na Slovenijo.

"Mnogi hodijo na delovna mesta, kjer tvegajo, da se okužijo. Njihove napore je treba nagraditi," je dejal in poudaril, da je prioriteta ohranjanje delovnih mest. "Ne sme se nam zgoditi, da bi propadlo kakšno podjetje, ki ga lahko rešimo."

"Seveda pa lahko našemu gospodarstvu vedno najbolj pomagamo tako, da kupujemo domače. In ko bo tega konec, se spomnimo, da so počitnice doma najlepše, da je lokalna hrana najboljša in kako pomembna so domača delovna mesta," je še poudaril minister.

Kmetijsko ministrstvo spremlja situacijo na trgu kmetijskih pridelkov

Kmetijska ministrica Aleksandra Pivec je poudarila, da je kmetijstvo prav tako na hudem udaru trenutnih razmer. Ker je strateško pomembno pa situacijo pozorno spremljajo, prav tako kot dobavo živil in stanje na trgu kmetijskih pridelkov.

Ob že zgoraj naštetih konkretnih ukrepih vladnega paketa, je poudarila še dva ukrepa njenega ministrstva, vezana na izplačila v okviru izplačila skupne kmetijske politike: izplačali bodo 70 odstotkov avansa vsem, ki so uspešno kandidirali na razpisih, načrtujejo pa tudi ugodne kredite za investicije v osnovna sredstva in nabavo repro materiala za naslednjo sezono.

Šircelj: Zagotavljam vam stabilnost finančnega sistema

Preusmerili bomo sredstva iz kohezijskih skladov na tista področja, kjer so sredstva trenutno najbolj potrebna, to sta zdravstveno in socialno področje, je povedal finančni minister Andrej Šircelj.

Napovedal je poroštva za kredite, ki jih bodo zagotavljali prek SID banke in posebnih skladov. "Gospodarstvu bomo zagotovili odkup terjatev, ustanovili bomo tako imenovano borzo terjatev," je dejal Šircelj in dodal: "Zagotavljam vam stabilnost finančnega sistema."

Izpostavil je, da mu je žal, ker so nekatera podjetja in samozaposleni že zaprli svoje dejavnosti in ker niso verjeli, da "jim bomo pomagali in jim bomo priskrbeli finančno pomoč".

Kriza zaradi koronavirusa ne hromi le Slovenije, Nemčija, največje evropsko gospodarstvo ocenjuje, da se bo zaradi posledic pandemije letos skrčilo za najmanj pet odstotkov.
Kriza zaradi koronavirusa ne hromi le Slovenije, Nemčija, največje evropsko gospodarstvo ocenjuje, da se bo zaradi posledic pandemije letos skrčilo za najmanj pet odstotkov. FOTO: AP

Podjetja še naprej ustavljajo proizvodnjo

Število samostojnih podjetnikov, ki so prenehali opravljati dejavnost, se je marca glede na predhodne mesece in marec lani povečalo, posebej v drugi polovici meseca zaradi posledic širjenja novega koronavirusa. Ajpes sicer podatkov o tem, koliko s.p.-jev je prenehalo opravljati dejavnost zaradi trenutnih razmer in koliko bi jih sicer, nima.
Zreško podjetje GKN Driveline, ki je del istoimenske britanske multinacionalke in proizvaja zglobe, tripode in polgredi za avtomobilsko industrijo, bo zaradi epidemije koronavirusa delalo predvidoma le še do srede, nato pa bodo proizvodnjo začasno ustavili. Direktor družbe Andrej Poklič pravi, da ne ve, kako dolgo bo ustavitev trajala.

Podjetje zaposluje okoli 400 ljudi, pri čemer jih trenutno dela le še okoli 160, ostali so že doma. Za tiste, ki še delajo, so uvedli vse potrebne varnostne ukrepe za zaščito pred morebitno okužbo z virusom. Med drugim so poostrili nadzor nad prihajanjem in odhajanjem iz podjetja, povečali potrebno razdaljo med zaposlenimi, zamenjali način prehranjevanja in zaprli garderobne omare, tako da ljudje v delovni opremi že pridejo v službo.

Tudi Steklarna Hrastnik je proizvodnjo skrčila le na najnujnejšo. Tako ohranja le proizvodni proces steklenih izdelkov in delovanje obeh steklarskih peči. V družbi bodo še naprej spremljali razmere in jim prilagajali ukrepe.

Prejšnji teden so vsem zaposlenim, ki jim narava dela omogoča delo od doma, to omogočili. 16. marca so zaustavili tudi vsa področja dela v proizvodnji, ki niso strogo vezana na delovanje peči, kot sta denimo dvojni pregled in dekoracija.

Pozivi k snovanju globalnega načrta

Zaradi velikega vpliva novega koronavirusa so vse glasnejši tudi pozivi k snovanju globalnega odziva na krizo - doslej se namreč vsaka država s posledicami spopada sama, čeprav se krčenje gospodarstva dogaja na globalni ravni.

Nemško gospodarstvo se bo zaradi posledic pandemije novega koronavirusa letos na primer skrčilo za najmanj pet odstotkov, je včeraj dejal gospodarski minister Peter Altmaier. Doslej je vlada napovedovala 1,1-odstotno rast. Da bi omilila posledice, je vlada že potrdila načrt za dodatno zadolževanje države.

Generalni sekretar OECD Angel Gurria je zato že pozval k sodelovanju. Vlade razvitih držav se bodo morale povezati, koordinirani dogovori pa bodo morali preseči tako Rooseveltov New Deal iz 30. letih prejšnjega stoletja kot tudi Marshallov načrt, s katerim so ZDA na noge postavile po drugi svetovni vojni uničeno Evropo, je ocenil.

Evropa nad krizo s svojimi ukrepi

EU medtem načrtuje v bitki s koronavirusom uporabo evropskega reševalnega mehanizma ESM, ki je v finančni krizi posodil denar Grčiji, Irski, Španiji, Portugalski in Cipru ter tako pomembno prispeval k preživetju in okrevanju območja evra.

Tokratna kriza je sicer povsem drugačna od tiste pred desetimi leti, saj imajo danes vse članice območja evra dostop do trga in zgodovinsko nizke obrestne mere, vendar pa bomo preučili možnosti ukrepanja, je pred dnevi izpostavil šef ESM Klaus Regling.

Preučuje se tri možnosti: da ESM pod določenimi pogoji zagotovi previdnostna posojila več članicam, da se vzpostavi nov likvidnostni instrument za nujne zdravstvene izdatke ali da se uvede skupne koronaobveznice ali evropske zdravstvene obveznice in z njimi zagotovi denar za zdravstveno krizo, je za britanski časnik Financial Times pojasnil evropski komisar za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Čeprav je najbolj očitna kandidatka za previdnostno posojilo Italija, se preučuje možnost previdnostnih posojil več članicam, da ne bi stigmatizirali ene same članice. O teh ukrepih bo še danes razpravljala evroskupina v razširjeni sestavi, kar pomeni finančni ministri vseh članic EU.

Spremljajte posebne novice na POP TV.
Spremljajte posebne novice na POP TV. FOTO:
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (3117)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ma?ipa?i
28. 03. 2020 19.24
+1
V Sloveniji vsak dan umre približno 50 ljudi. V zadnjih treh tednih jih je umrlo 1050 ob tem jih je 9 bilo okuženih z novim korona virusom.
Cuti 89
28. 03. 2020 11.12
+1
Ce nebi blo vse na puf puf puf nebi blo take panike.
canon
27. 03. 2020 20.46
-2
Edina stvar, ki mi ni jasna, zakaj morajo dobiti dodatek upokojenci.
CRUSADER
25. 03. 2020 21.11
+1
Zakaj je komedijant vrgel puško v koruzo ?
srebrnibreg
25. 03. 2020 19.26
+3
Vlada je ustanovila Medresorsko delovno skupino za sprejem, pregled in vrednotenje ponudb zaščitne opreme za preprečevanje širjenja nalezljive bolezni SARS – CoV2 (COVID-19). ....iz drugega vira. Neverjetno kako hitro se je vlada odzval za nabavo mask. Do tretje epidemije jih verjetno dobimo.
Ogledalo-tebi
25. 03. 2020 18.56
+1
O. K. Javna uprava bo dobila svoj dodatek Penzionisti svoj dodatek, ok S. P. Odpis prispevkov in nadomestilo, ok lol Neki bi radi pa se študentom dal. Ja kje smo pa tisti k delamo zdj? KJE TUKI SMO MI?????
Amasakul
25. 03. 2020 16.02
+0
Madonca, kva so to za ene litanije.
backspace
25. 03. 2020 14.50
+2
Kako se bo obracunalo teh 80%....povprecje zadnjih treh mesecev neto place ali samo neto placa ki je po pogodbi....moja neto placa po pogodbi je 800€ z dodatki pa 1100€...kaj lahko pricakujem sedaj ko me je delodajalec dal na cakanje na domu
sbštajerec
25. 03. 2020 14.56
+1
Dodatki prevoz, malica tega ne štejemo osnovno plačo (nadure=?, minulo delo =?) Pa saj to bo trajalo do konca maja potem bomo stvar zajezili, ? pa je če se ponovi in še ne bo zdravila!
backspace
25. 03. 2020 15.03
+1
ce meni odgovarjas mam 1100 placo z dodatki...se pravi minulo delo,dodatek na pogoje dela,dodatek na stalnost,....ni pa v to vsteto malica in prevoz...to mam posebaj placano
Nedim Nedo
25. 03. 2020 13.33
+7
Malin3
25. 03. 2020 12.58
+11
Da pogledam, če se je že kaj pomirilo pljuvanje levicarjev po vladi.
extradeluxe
25. 03. 2020 13.08
+9
mačo123
25. 03. 2020 15.59
+2
Levičarjev je čedalje manj,ki pluvajo.Izgleda da so spoznali kaj je na levici.Mogoče bo tudi Kumrovške akademike srečala pamet.
canon
27. 03. 2020 20.42
Cicamica
25. 03. 2020 12.48
+15
Gospodje.. Zamrznite kredite, moratorij 90 dni na sve kredite.. . S tem ukrepom boste ljudjem omogočili dostop do hrane in v teh časih zelo pomagali.. Očitno , ni interesa za ta ukrep.. Banke pa molčijo..
mačo123
25. 03. 2020 12.05
+0
Ali je Serpentinšek v karanteni.Sedaj ima čas in morda bere Janezove knjige.V glavi mu verjetno ne bo kaj prida ostalo.Ima pa nekaj kar je blizu Janezu.Zna ga imitirat.Pa nič več od tega.
Roko66
25. 03. 2020 11.50
+8
Lastnik naše firme je že namignil,da če drzava placa pokojninsko zavarovanje,je to za njega,ne pa da bo nam zvišal plačo,čeprav delamo normalno! Tako bo šla ta pomoč...
sbštajerec
25. 03. 2020 14.48
+4
Reči da ne boš deal (ali pa idi v bolniško se bojiš okužbe) in boš dobil 500 € (država da) in to plača prispevke! Kdo te je ta delodajalec?
Jožajoža
25. 03. 2020 14.50
+4
če delate, ne bo nobene pomoči države. če pa boste doma, boste dobili plačo,plačane boste imeli prispevke,moratorij na kredite,mogoče še kakšne položnice vam bodo odpisali.......priporočilo sedaj, ne delat.
canon
27. 03. 2020 20.44
Bodite zadovoljni da lahko delate. Kdor lahko dela in kdor sme delat naj dela. Vsi bi tukaj nekaj taktizirali.
Mikimis76
25. 03. 2020 10.09
+0
Upokojencem dodatek? Ne vem zakaj, saj so navajeni živet s pokojnino katero dobijo. Ta dodatek bi morali dobit tisti na čakanju z minimalno plačo, saj jih ima večina toliko kredita kolikor so ga lahko dobili in sedaj bo njim največ manjkalo za preživetje. Pa nimam nič proti upokojencem.
simeoni
25. 03. 2020 10.54
-8
Pridobiva volilno bazo,samo je že v osnovi zavozil.
ZK_
25. 03. 2020 10.59
+19
Prav imaš, gre za populističen ukrep. A tistim, ki imajo mizerne pokojnine res ne bodi faušen, če ga dobijo.
robi1971
25. 03. 2020 11.28
+9
Dejansko imaš prav. Verjetno so denarne pomoči trenutno najbolj potrebni tisti z minimalnimi dohodki. Sem štejem zaposlene, ki so delali za minimalno plačo. Ko bo za njih poskrbljeno, so na vrsti ostali, tu pa mislim edino upokojence, nikakor pa sem ne spadajo tisti mladi, ki prejemajo socialno pomoč, za te se ni nič spremenilo, itak so navajeni biti doma, OK, odpadejo kofetki v kafičih ob 11 uri dopoldne, ko se zbudijo.
Konstantin Friedreich
25. 03. 2020 11.35
-1
Ne gre za noben populistični ukrep. To je helikopterski denar, ki se bo razdelil po vsem svetu. To zahteva svetovna banka. Vse to pa bomo kasneje po vsem svetu drago plačali.
sbštajerec
25. 03. 2020 14.58
+2
Nakupili so si velike zaloge zdaj pa nimajo denarja za sproti(zdravila,položnice,...)! Malo je treba razmišljati preden kaj vprašaš=?
1950h
27. 03. 2020 08.47
+6
Probaj ti en mesec preživet s 450eur, pa boš videl kako so se navadili.. če si z minimalno plačo zapufan, ponavadi za nov avto, ali počitnice, to ni problem države.. nekateri upokojenci bi tudi rabili kredit za kaj pametnega pa ga ne morejo dobit ker še za kruh nimajo
wolfterier
25. 03. 2020 10.01
+4
Niti ficka izplačat,dokler ne bo južna meja popolnoma zavarovana.Nima smisla denar stran metat,dokler nam tujci vdirajo v državo.
riss
25. 03. 2020 09.57
+10
SREBRNIBREG! Vem, da ti je hudo, obupno, depresivno, psihično utrujajoče,... Po moje, si bil po včerajšnjem dnevu čisto na tleh. Pa prepusti se, zamisli, da je to eno tekmovanje, 4 letni ciklus. Vzemi eno športno ekipo, recimo, da za njo navijaš. V tem primeru je bila to Šarčeva, pa ji ni šlo in je po lestvici drsela čedalje bolj navzdol. Na vrhu pa je prišlo do sprememb. Saj bo spet boljše, selektorja bo levica zamenjala in pojavilo se bo novo upanje. Recimo, če bi navijal v nogometu za ITA Milan, mu je slabo kazalo že dlje časa, ampak navijači ostanejo zvesti in posijalo bo sonce slej kot prej. Tako kot tudi tvojim, katerim ostajaš privržen. Če smo že pri najbolj postranski stvari na svetu in športnih stavah, pravi Mujo Fati, ko je gledal listek in reče, da ga je sjebao Inter a Fata njemu, a mene Milan. Srebrnibreg, JBG, tebe je trenutno "nategnil" Šarec, prej Cmerar, še prej Bratuškova, pa Zoki, ki niti ni mogel sestaviti ekipe, pa če gremo še nazaj in pridemo končno do dobrega "levega trenerja" Drnovška. E, pa veš zakaj, ker on ni delil igralcev na desna in leva krila, ampak samo na (ne)sposobne. Kakorkoli, srebrni, jaz se prav zabavam ob tvojih komentarjih, bi ti pa rad odprl oči, da včasih poglej kakšno zadevo tudi s širokokotnim objektivom. Iz sredine se vidi dobro na obe strani, levo in desno. Pa lep dan!
sbštajerec
25. 03. 2020 14.52
+2
srebrnibreg
25. 03. 2020 19.28
+0
Stonickni to si že včeraj nalajnal pa se mi spet ne da brati. Sprijazni se s tem, da nismo vsi pokvarjeni lažnivi janšisti in vidimo vaše svinjarije. Demantiraj me z dokazi ne s floskulami tako kot ti jaz dokazujem svoje trditve.
brabusednet
25. 03. 2020 09.31
-7
Jaz se pa bojim,da bo vlada z temi ukrepi naredila še več lenuhov.Pmoč bodo dobili mnogi z prevaro in goljufijo.Sedaj imajo ogromno časa,da kujejo načrte.Za vsakega bi morali pregledat uspešnost v času gospodarske rasti.Če ni posloval zadovoljivo in uspešno ga ne podpirat.Mnogi so bili samo mutibariči in iskoriščali slabe zakone.Kobalu pa bo že treba pomagat in njemu podobnim.Z kontrolo pa tako vemo,kako je pri nas,roka roko umije.
Jožajoža
25. 03. 2020 09.02
+4
"Vstali so, v privilegije odeti. Doktorji, prisesani na državne jasli, ki v življenju v rokah niso držali ne krampa ne lopate."
wolfterier
25. 03. 2020 10.02
+2
Jožajoža
25. 03. 2020 15.20
+4
ja tako je.edini .aktiven je še janša, ostali imajo že okoli 90 .
Carmenlula
25. 03. 2020 09.01
+8
Samo, da ni Židana, Šarca, Mesca, Cerarja kakšna božja sreča Bosanci bi rekli v svojem slogu (( lakše se diše ?
srebrnibreg
25. 03. 2020 08.17
-14
Janšisti še vedno se hvalite s tujim denarjem ali ste danes že spregledali?
INAZ
25. 03. 2020 08.24
+12
srebrnibreg
25. 03. 2020 09.02
-11
Kaj bi me naj grizlo? Vaš problem, če se s tujim hvalite ne moj samo ne upajte, da vam kdo verjame, da je to nekaj vašega saj isto druge evropske države dobijo denar za pomoč.
zafršolal
25. 03. 2020 09.36
+9
verjetno je dobro spal, ker se ukrepi tičejo tudi njega... sigurno pa je imel slabe sanje, saj njegov Šarec še zdaj išče puško v koruzi..
wolfterier
25. 03. 2020 10.04
+4
Groucho Marx
25. 03. 2020 11.07
+5
Srebrni, pač je tvoj komedijant spodvil rep med noge v trenutku, ko je ljudstvo krvavo potrebovalo trdno vodstvo. Potem pa je sledilo, kar pač je, komedijant je potem povedal, da je natančno vedel, kaj bo sledilo. Nič ti ne pomaga zdaj cviliti, trenutna vlada dela dobro na tvojo žalost, kaj moremo. Bodi dec, sprijazni se in ne cvili več in ne cepetaj. Malo više ti je riss še boljše napisal. Saj bo, samo nehaj javckati.
flojdi
25. 03. 2020 19.06
. matr so eni kratkovidni in kratkospominski in to zelo dolgo lahko traja ; pa se še ne spravijo vsaj k okulistu