Gospodarstvo

Težavna prihodnost Telekoma Slovenije?

Ljubljana, 09. 03. 2021 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
Daniel Fazlić
Komentarji
142

Telekom Slovenije se že nekaj let sooča s padcem števila naročnikov in upadom prodaje. Zadnje leto je koronavirus razpoke v podjetju le še povečal, jasne prihodnosti pa še ni na vidiku. Telemach ga je tako že prehitel po številu naročnikov interneta, A1 je takoj za njim pri mobilnih uporabnikih – kaj torej še ostane Telekomu?

Telekom Slovenije se sooča z odlivom uporabnikov in tudi prometa. Resnih sprememb pa ni na vidiku.
Telekom Slovenije se sooča z odlivom uporabnikov in tudi prometa. Resnih sprememb pa ni na vidiku. FOTO: Dreamstime

Telekom Slovenije je bil nekoč eno največjih slovenskih podjetij, ki je imelo skoraj monopol v državi, saj konkurenci ni uspelo resno zaživeti. A je podjetju nato šlo vse slabše, pa ne samo zaradi konkurence, ampak tudi zaradi napačnih vodstvenih odločitev. Gradnja medijskega stebra, ki naj bi podjetju pokazal pot v 21. stoletje, zagotavljal lastne vsebine za njihove naročnike, se zdaj prodaja, tudi uspeh, predvsem televizijskega dela, ni bil takšen, kot so ga pričakovali. 

V nerevidiranem poročilu Telekoma Slovenije za prvih devet mesecev leta 2020 kje tako možno videti posledice teh odločitev – padec števila uporabnikov in prodaja Planet TV madžarskemu kupcu – potem ko je Telekom zagotovil delno kapitalizacijo podjetja. 

V prvih devetih mesecih je Telekom zmanjšal prihodke od prodaje, ti so bili približno 10 milijonov evrov nižji kot leta 2019. Kljub temu je Telekom prvih devet mesecev zaključil z dobičkom, a prihodki so že leta v upadu. Če so se še leta 2013 gibali okrog 800 milijonov, so bili že leta 681 milijonov evrov, pandemsko leto pa jih bo še znižalo. Napoved za leto 2021 pa ni veliko boljša – napovedni prihodki naj bi se gibali okrog 650 milijonov evrov. 

Razlogi so različni, naši sogovorniki, ki pa niso želeli nastopati z imenom, so nam povedali, da je Telekom Slovenije pogosto korak za konkurenco, ki z agresivnim oglaševanjem in drugačnimi ponudbami vse bolj zajeda v poslovanje Telekoma. Poročilo nam tudi razkriva, da je bil Telekom Slovenije leta 2020 slabši na mobilnih trgih – prodali so za šest milijonov evrov manj storitev in produktov. Telekom je imel konec leta 2019 31-odstotni tržni delež fiksnih širokopasovnih storitev, 47 odstotkov televizije in 40 odstotkov tržni delež mobilne telefonije. Pri slednjem je bil največji padec – 4,4 odstotke slabše kot leto prej. A1 je prvi zarezal v kolač uporabnikov, po letu 2015 pa tudi Telemach. 

V uredništvu smo pridobili pismo, ki podrobneje opiše določene poteze Telekoma, večino smo tudi potrdili. Med drugim so vlagatelji in tudi lastniki zaskrbljeni zaradi teh padcev, prav tako je opaziti padec ključnih indikatorjev poslovanja na segmentih prodaje pravnim in tudi fizičnim osebam. Glavni odgovoren za ta steber je član uprave Tomaž Jontes. Po naših zanesljivih informacijah se zapleta pri sprejemanju odločitev, ki naj bi jih kot član uprave sprejemal Jontes – številni projekti in pogodbe niso podpisane, kar povzroča sive lase tako v Telekomu kot tudi pri njihovih partnerjih. 

Jontes je sicer v Telekomu od leta 2005, ko je prevzel vodenje družbe Planet 9, med letoma 2009 in 2011 pa je kot direktor vodil enoto marketing v družbi Mobitel. Od leta 2011 je v Telekomu Slovenije kot strateg zaposlen na različnih poslovnih področjih, od marca 2017 do januarja 2019 pa je kot direktor vodil tržno komuniciranje v organizacijski enoti poslovni trg.
Jontes je sicer v Telekomu od leta 2005, ko je prevzel vodenje družbe Planet 9, med letoma 2009 in 2011 pa je kot direktor vodil enoto marketing v družbi Mobitel. Od leta 2011 je v Telekomu Slovenije kot strateg zaposlen na različnih poslovnih področjih, od marca 2017 do januarja 2019 pa je kot direktor vodil tržno komuniciranje v organizacijski enoti poslovni trg. FOTO: Bobo

Ko smo Telekom Slovenije vprašali za komentar glede poslovanja, navedb o nepodpisovanju Tomaža Jontesa in pojasnilo, če je podjetje že dobilo kakšno pritožbo glede tega, so nam odgovorili le: "Aktivnosti na ravni družbe potekajo skladno s sprejetim poslovnim načrtom." Sogovorniki nam niso znali pojasniti, kaj je razlog za takšno delovanje, kot enega od razlogov pa so našteli, da bi rad Jontes postal ne zgolj član uprave, ampak njen predsednik. 

Državni Telekom pod lupo revizorjev

Računsko sodišče je Telekomu namreč poslalo več vprašanj, ki se nanašajo na vse: od pogodb z najrazličnejšimi svetovalci pa do prodaje hčerinske družbe Planet TV Madžarom, v katero so od ustanovitve leta 2012 vložili okoli 90 milijonov evrov. Če z odgovori ne bodo zadovoljni oziroma bo iz njih izhajalo, da so sumi o nepravilnostih upravičeni, bodo začeli še obsežnejšo revizijo. Kot kaže, računsko sodišče sicer že zdaj zanima zelo velik del dokumentacije, ki se nanaša na zadnji dve leti poslovanja, torej 2019 in 2020.

Računsko sodišče in Telekom zadeve ne komentirata, a po naših neuradnih informacijah so zahtevali vse sponzorske in donatorske pogodbe, pogodbe za najrazličnejše storitve, finančna nakazila znotraj skupine, podatke o odpravninah, seznam zaposlenih, ki so solastniki podjetij, poslovnih partnerjev Telekoma, poslovne načrte in tako naprej. Računsko sodišče pri tem cilja predvsem na Planet TV. 

T-2 s tožbo nad Telekom Slovenije

Iz Telekoma Slovenije so v začetku marca sporočili, da so od Okrožnega sodišča v Ljubljani prejeli tožbo T-2. Slednji zahteva plačilo navadne škode v višini 12,2 milijona evrov, plačilo izgubljenega dobička v višini 35,8 milijona evrov ter ugotovitev neobstoja terjatev v višini 1,8 milijona evrov s pripadki. Nastalo škodo naj bi T-2 utrpel v obdobju od 1. septembra 2018 do 31. julija lani.

V T-2 so v sporočilu za javnost pojasnili, da s tožbo uveljavljajo škodo zaradi zlorabe prevladujočega položaja in kršenja regulatornih odločb Agencije za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos). Škoda naj bi nastala zaradi previsokega zaračunavanja veleprodajnih storitev in posledično izgubljenega dobička zaradi nedoseganja rasti števila naročnikov. Trenutna vrednost tožbenega zahtevka znaša več kot 50 milijonov evrov, a ker Telekom Slovenije s kršitvami nadaljuje, vrednost zahtevka za povračilo škode iz meseca v mesec narašča, so dodali.

V Telekomu Slovenije so se na to sporočilo T-2 odzvali s pojasnilom, da poslujejo v skladu z veljavno zakonodajo in dobrimi poslovnimi običaji. Telekom Slovenije bo v postopku dokazal, da je tožbeni zahtevek v celoti neutemeljen, so sporočili na spletni strani Ljubljanske borze.

Koronavirus pasica november
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (142)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

oježeš
05. 05. 2021 10.08
Vse beži stran, kar prevzema Janša.
mandan
10. 03. 2021 14.29
+1
jaz menjam vsake dve leti. dve pri Telekomu dve pri amisu ker je pač tak sistem (ekonom izum), da se ne splača bir pri enem operaterju je pa res, da je pri mojempaketu, ki je bil prej modri bilo vse skup okol 90 e pri A1 pa 72 e pa še več programov. toda pazi, to je za dve leti, pol moraš spet menjat sistem za butale na kubik. pa isto je pri elktriki, plinu itd... ko ekonomistom zmanjka idej
1234568
13. 03. 2021 09.31
+2
No men se pa s tem ukvarjat vsaki dve leti ne da..
JohannDoe
09. 03. 2021 21.52
+1
Telekom pocenit in prodat. Za drobiž, če se da. Potem pa kratek čas veseljačenja z mačkom po pijančevanju, ko ne veš še čisto ali je še žur ali se trezniš. Nato pa ustanavljanje novega nacionalnega ponudnika komunikacij in ključne infrastrukture. Pa to. Sej znamo mi to.
pabo39
09. 03. 2021 20.21
+10
A ni bil celo Marjan Podobnik direktor Telekoma? Politična kadrovanja so jih pripeljala do te točke kjer so. Reklamacije pri njih ne rešiš, pa če se na glavo postaviš. Škoda podjetja. Še vedno ne razumem kako so lahko opustili blagovno znamko Mobitel, ki je še danes sinonim za mobilni telefon. Podobno kot je radenska za mineralno vodo in to je vrh, ki ga v marketingu lahko dosežeš.
desirous
09. 03. 2021 20.13
+7
Naši veleumni ekonomisti na vodilnih položajih prejemajo podkupnine iz sosednjih držav, da sprejemajo iracionalne odločitve, povzročajo škodo državi in izdatno prispevajo k uničenju podjetij. Največji uspeh je bil propad SCT, sledijo pa vsa bivša slovenska podjetja, ki so bila pokradena in so propadla ali pa prodana: kot npr. Primorje, Mercator, Gorenje, Žito, Elan, Droga Kolinska, Helios, Sava, Fructal, Saturnus, Iskraemeco, Litostroj, Aerodrom Ljubljana, SIJ, Banka Koper, Lisca, Labod, Alples, EMO,... Čestitke vsem vpletenim!
oježeš
05. 05. 2021 10.10
Imaš prav. Na položajih v glavnem sami domoljubi. Se prodajo za drobiž in pustijo, da nam crkava vse po vrsti. Nihče pa noče nič narediti v zaščito slovenskega premoženja.
rstruncn
09. 03. 2021 20.11
+4
Prav je tako! Ko prosiš da izgradijo opticno omrezje ker pač nimamo interneta pravijo da tržno nismo zanimivi.Tej pa naj počasi crknejo.
dax11
10. 03. 2021 20.39
+1
Dobr, ce morajo zate vlect 5km optike ti tega v 50 letih ne odplacas z 30eur na mesec narocnine.
oježeš
05. 05. 2021 10.15
100m zračne linije do centrale, pa brez optike. Ker so tako mečkali, da jih je prehitel T2. In ni šans, da bi od Telekoma dobil optiko. Bi šel drugam, samo na daljši rok ne prebereš nič. Ko si ena firma pridobi več naročnikov, že mislijo, da so glavni in lahko delajo z naročniki kar njim paše. Ni pa ene firme pri kateri bi lahko sam izbral programsko shemo za TV in izbrani primerno plačeval najemnino. Vsi ponujajo nekaj 100 kanalov, uporabnih pa le okoli 50. Manjkajo pa ravno tisti, ki bi bili najbolj gledani.
martin celin
09. 03. 2021 20.09
+4
Telekom plačaš ampak vsaj veš za kaj.
Funky house
09. 03. 2021 20.04
+5
Ste pozabili ljudje s koliko milijoni smo pred casom davkoplacevalci pokrili dolgove propadle cerkvene druzbe T2...krepko cez 400 MIL !!! Zato prosim ne hvalite taksne druzbe...
mertseger
09. 03. 2021 20.00
+3
Telekom ima najslabše in najdražje pakete. Le zakaj potem nimajo naročnikov.
mackon08
09. 03. 2021 19.56
+2
Zdaj bodo nadzorniki super sposobni SDSovci, da počiš.
oježeš
05. 05. 2021 10.15
Saj zato pa bežijo in bomo bežali od njih.
Netajkun
09. 03. 2021 19.53
+1
Delnice TELEKOMA so bile leta 2015 vredne cca. 100 € / kos . . . po neuspešni prodaji Cinvenu ( ko so tako vneto branili " vozlišča " - beri . . dobro plačane zaposlitve naših fikusov in razne provizije ) je cena danes 47 € / kos . V članku se omenja " težavna prihodnost " podjetja . . tako da , BRAVO NAŠI !!!
bodi
09. 03. 2021 19.47
+3
hehe naj pogledajo koliko imajo neproduktivnega biše političnega kadra pa bodo lahko sustili naročnino in s tem povečali tržni delež. Simpl k pasulj.
turojen
09. 03. 2021 19.44
+5
Jah, sposoben kader, ni kaj..
JohannDoe
09. 03. 2021 19.43
+0
@generacija Neke firme znajo zaujčkat svoje naročnike tako, da preprosto izsilijo od operaterjev, da na njihove storitve naroči vse svoje uporabnike. Hočeš gledat Šport? Ni problema, ampak boš plačal in dobil še Turško princeso zraven.
Generacija56
09. 03. 2021 19.49
+0
Ni prav inteligenten odgovor, se ti ne zdi? Ni izsiljevanja potem, ko je DRŽAVA prodala pravice za prenose športnih dogodkov preko sportkluba Telemachu! ZA VSO SLOVENIJO! Ta praksa ni prav pogosta... Za koliko časa? Eno je, ena tekma, zatemnitev vseh TUJIH programov v butalah, a drugo, prodati ne vem koliko sezon, ki UNIČI vse druge operaterje... No, saj nič novega.... Tile tepci bodo sedaj prodali še NLB istemu ponudniku in rekli, da ni sporna KONCENTRACIJA LASTNIŠTVA!!!!!
JohannDoe
09. 03. 2021 21.55
+0
Pa kdo ti govori o športnem programu. A kdo sploh še to gleda? Mislil sem, da vsi gledajo Turške princese in Istambulske neveste. Sploh, ker ne morejo prižgat tv brez, da bi jih plačali in imeli na neki številki.
oježeš
05. 05. 2021 10.19
Zdaj prihajajo na vrsto hrvaške in madžarske nadaljevanke. Vse pa le poneumljajo ljudi. Menda samo prepiranje in nagajanje v nadaljevankah, kar pa sovpada s slovenskim načinom življenja.
okioki
09. 03. 2021 19.41
+0
Čim dlje od Telekoma.!!!
Generacija56
09. 03. 2021 19.43
+1
Povej zakaj... Saj smo med troli tukaj tudi ljudje, ki bi radi brali? Si slišal kdaj: "dober glas seže v deveto vas, slab pa še dalje....?"
JohannDoe
09. 03. 2021 19.38
+3
@Eastman Kajneda. Človek skoraj pomislil, da so komercialni mediji kapital s svojimi lastniki in interesi. Potem se pa spomni, da smo v Sloveniji in, da govorimo o neodvisnih medijih in borcih za svobodo in proti fašizmu in ne "kapitalu" in "imperijih", kar komercialni mediji so.
Ka pa mislis
09. 03. 2021 19.28
+7
Veliko so izgubili ker nimajo v tv ponudbi sportkluba. Drugace mobilno omrezje je dalec pred vsemi konkurenti.
Generacija56
09. 03. 2021 19.35
+2
Res je. Nihče nima teh kanalov, ker so cene za operaterje tako oderuške, da se nihče ne odloči... In na tem Telemach gradi... A to je identična napaka, ki jo dela njihova država, lastnik... Naučili se bomo živeti brez njih, vendar, drugi operaterji SE MORAJO NAJPREJ NAUČITI, kako zaujčkati svoje naročnike!!!
User416781
09. 03. 2021 20.09
+1
No, samo ukinejo Sport Klub, naročnina pa se zato ni nič znižala. Sem se pritožil in so me ignorirali, sploh nisem dobil odgovora. In sem šel po 22 letih na Telemach z vsem (naročnine za firmo in za družino) in sem ugotovil, da plačujem sedaj precej manj. Hvala lepa. Mene več ne vidijo, s takim odnosom že ne.
Eastman
09. 03. 2021 19.14
+8
Drugače pa je POPTV zlizan s Telemachom, pred časom so imeli istega lastnika. Tkole da tole je skoraj naročen članek :)
flisd
09. 03. 2021 19.13
-2
Problem vseh teh podjetij je, da obešajo svojo tehnologijo na 20 let staro infrastrukturo.
User416781
09. 03. 2021 20.10
Eastman
09. 03. 2021 19.09
+4
Predlagam, da nazaj pokličete Marjana Podobnika... :)