Gospodarstvo

Na delo v Nemčijo: Dobil sem tri majice in športne copate, plače pa ne

Maribor, 28. 08. 2020 18.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
149

Simon Maršić je pred nekaj meseci na Facebooku objavil, da išče službo. Oglasilo se mu je podjetje iz Maribora, ki je na Facebooku iskalo slikopleskarje, da bi jih poslalo na delo v Nemčijo. 30. junija je nato s podjetjem Tiax, d. o. o., podpisal pogodbo o zaposlitvi. Na začetku julija je nato prispel v Nemčijo, kjer pa so se začele težave. Njegovo delovno razmerje s podjetjem, ki je tudi pod drobnogledom inšpekcije, se je medtem že končalo. Delodajalec sicer navedbe delavca ostro zanika.

Fotografija z gradbišča, ki nam jo je posredoval Maršić in po njegovih besedah razkriva, da ni bilo poskrbljeno niti za varnost pri delu.
Fotografija z gradbišča, ki nam jo je posredoval Maršić in po njegovih besedah razkriva, da ni bilo poskrbljeno niti za varnost pri delu. FOTO:

"Delati smo začeli blizu Stuttgarta," pripoved začne Simon Maršić. "Bil sem presenečen, ko sem videl, kako neorganizirano je bilo vse skupaj. Nisem dobil ne delovnih oblačil ne zaščitne opreme. Pozneje sem dobil tri bele majice in športne copate, ki so bile za delo na gradbišču neprimerne. Prav tako ni bilo pravega orodja, niti ni bilo poskrbljeno za varnost pri delu."

Da stvari niso, kot bi morale biti, je sporočil lastniku podjetja, ki pa naj bi postregel z izgovori in obljubami. Iz dolge korespondence, ki jo je Maršić posredoval tudi nam, je sicer razbrati, da je prošnjam za orodje sledil tudi odgovor "sem pozabil" in predlog, naj se za orodje sam dogovori na gradbišču.

Je pa delo kljub vsemu nadaljeval in v Nemčiji se mu je pridružil še brat, ki pa je naletel na podobne okoliščine. Razmere naj bi se vlekle še približno tri tedne, ko je Maršiću prekipelo in je, kot sam priznava, zaradi nevzdržnih razmer zapustil gradbišče. 

Pozneje se je na delo vrnil, saj naj bi ga delodajalec poklical, se opravičeval, češ da se mu je pokvaril avto, zaradi česar ni mogel priti na ogled in podobno. 

Ker je bil prepričan, da bo prej ali slej bolje, prav tako naj bi bili na gradbišču z njegovim delom zadovoljni, je vztrajal. "Projekt smo končali avgusta," pripoveduje Maršić, ki se je nato – v skladu z naročilom delodajalca – odpravil v okoli 100 kilometrov oddaljen kraj, na novo gradbišče. 

Kot pravi, je bil tam kaos še večji, delalo se je nekaj povsem tretjega, zato se je bilo treba prilagajati. Na poziv, naj vendarle pride v Nemčijo in si razmere ogleda, naj se delodajalec spet ne bi odzval, sledili so tudi premori v komunikaciji.

Poleg tega so, nadaljuje Maršić, nastale težave z lastniki stanovanja, ki naj bi začeli groziti, da bodo zaradi neplačane najemnine poklicali policijo. Da bo plačal najemnino, naj bi sicer prav tako obljubil delodajalec. 

Vmes se je začelo zapletati tudi s plačo, in Maršić pravi, da zasluženega denarja še vedno ni videl.  Šlo naj bi za več kot 3000 evrov. Vmes je sicer obupal in se vrnil domov, delodajalec pa mu je poslal odpoved pogodbe, kjer je med drugim zapisano, da "delo ni bilo opravljeno vestno, strokovno in pravočasno" in da lahko delodajalec pogodbo o zaposlitvi odpove, če se delavec pet dni zapored ni pojavil na delovnem mestu brez opravičila. 

Delodajalec naj bi sicer delavca sprva nagovarjal, da sporazumno podpiše odpoved, vendar je ta pred tem zahteval izplačilo denarja. Naj bi pa delodajalec Maršiću grozil tudi "s sankcijami" in s tem, "da bo vse življenje plačeval odškodnino"

Iz kupa korespondence, ki nam je bila na razpolago, je sicer mogoče razbrati, da je bil delodajalec precej podrobno seznanjen s potekom dela, dodatnim delom, težavami, vendar ni zaznati slabe volje zaradi kakovosti dela, v enem od sporočil pa med drugim piše – "glavno, da je zadovoljna z vama", kar naj bi se nanašalo na nadrejeno osebo na gradbišču. 

Na inšpektoratu za delo so nam potrdili, da "vodijo postopek proti delodajalcu Tiax, d. o. o.", da pa nam več informacij za zdaj ne morejo posredovati, saj postopek še ni zaključen. Razvoj dogodkov bomo zato spremljali. 

Če se bo tudi v tem primeru izkazalo, da so bile pravice delavcev dejansko kršene – Maršić sicer vztraja, da z bratom nikakor nista edini žrtvi, makedonski kolega naj bi se v Nemčiji znašel celo v položaju, ko ni imel niti toliko denarja, da se vrne domov – bo to žal še ena v predolgi vrsti zgodb o nepravilnostih pri napotitvah delavcev v tujino. 

"Inšpektorji vsako leto ugotavljajo kršitve pravic delavcev, ki jih na delo v tujino oziroma države članice EU napotujejo delodajalci, registrirani v Sloveniji," ob tem pravijo na inšpektoratu. Žrtve pa so tako slovenski kot tuji delavci. 

"V primeru napotitev delavcev slovenskih delodajalcev v tujino tako za delavce kot delodajalce velja slovenska zakonodaja, v omejenem obsegu pa tudi zakonodaja države, v katero je delavec napoten," dodajajo. Kar pa ne pomeni, da marsikdo zakonodaje ne krši, še posebej v času družbenih omrežij, ko so novi in novi delavci, ki se ujamejo v past, oddaljeni le kakšen klik. 

Fotografijo nam je poslal delodajalec, ki pravi, da opravljeno delo ni ustrezalo nemškim standardom, zaradi česar ima zdaj težave z nemškimi partnerji.
Fotografijo nam je poslal delodajalec, ki pravi, da opravljeno delo ni ustrezalo nemškim standardom, zaradi česar ima zdaj težave z nemškimi partnerji. FOTO:

Delodajalec: Gre za povsem neresnične navedbe delavca

Potem ko smo z njim neuspešno poskušali stopiti v stik po različnih poteh, pa se nam je po objavi članka pozno zvečer oglasil tudi delodajalec. 

Fotografija kovinskega podboja, ki naj bi jo po navedbah delodajalca posnel naročnik del.
Fotografija kovinskega podboja, ki naj bi jo po navedbah delodajalca posnel naročnik del. FOTO:

Kot pravi, delavec gradbišča ni zapustil zaradi nevzdržnih razmer, ampak zaradi sporov z nemško vodjo gradbišča, s tem ravnanjem pa podjetju povzročil ogromno škode. 

Direktor Tiaxa meni, da se delavec zdaj neupravičeno postavlja v vlogo žrtve - in da je vse potrebno orodje in delovna oblačila dobil od podjetja in od nemškega naročnika. 

Vir spora pa naj bi bila kvaliteta dela, ki ni zadostovala visokim nemškim standardom. "Če delavec skoraj tri tedne barva ograjo dolžine 39 metrov to ni ravno normalno," situacijo opisuje lastnik podjetja.  Omenja tudi slabo prepleskane tapete, kjer naj bi se zato videli prehodi. 

Kvalitete Maršićevega dela naj pred napotitvijo ne bi preveril, ker da mu je glede izkušenj verjel na besedo. Bi pa naj večkrat opozoril, da delo ni dobro opravljeno, a delavec o tem menda ni želel ničesar slišati. 

Delodajalec pravi, če kdo, sem oškodovan jaz. Zatrjuje še, da je denar za plačilo najemnine dal delavcu, ali jo je dejansko plačal ali ne - pa ne ve, saj naj bi dobil le eno potrdilo o plačilu. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (149)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RdecaZvezda
06. 09. 2020 08.58
+1
Ne razumem do kdaj še bo trajalo,da je treba delavca plačat za njegovo delo,takega delodajalca,ki ne plača,je treba odstranit za vse večne čase.
SLObunkeljn
02. 09. 2020 08.37
+3
Pa kaj v vseh teh letih niso uspeli poloviti in poslovno onesposobiti teh prevarantov? Res super inšpekcijske službe!
KVAJSTABO
30. 08. 2020 11.43
+21
vedno se sprašujem, zakaj za vraga država dovoli barabam zagon novega podjetja, če je pri prejšenjem zadolžen do vratu??? Ali pa to... Če mal karikiram... Podjetnik prodaja radirke in prijavi letni promet 12.000 € ... in v tem času odkar je podjetnik živi na veliki nogi. A je cela država skorumpirana??? Na čelu države rabimo enega Adolfa.
NLKP
30. 08. 2020 08.08
+17
Vprašal bi zakaj malim podjetnikom s.p.-jem ni potrebno pladevati davka, zakaj delajo brez računa? Zakaj na občinah zaposleni na bencinskih črpalkah natakajo nafto v posode za gorivo? Zato, ker ne morejo plačati z računom pa plačajo lepo z "nafto", o kaj vse se vidi ko bi vi vedeli, kakšne lumparije se delajo... Pridem na upravno enoto, pa ni važno ob kateri uri pa vidiš kako lepo kofetkajo... na račun davkoplačevalcev... tam se pa ne išče izboljšav, tam se pa ne razmišlja o prihrankih, država ima pa denar....
EEgon
30. 08. 2020 17.39
+3
O ne. Fullll težko verjamem ker 80% javnih uslužbencev je bilo ocenjenih iz strani šefov z oceno odlično (5), in so dobili novi paket točk ter napredovanje na plačilni lestvici. Grdi državljani pa ne vidijo kako odlični so. Kako to?
ni_mi_vse_eno
29. 08. 2020 13.32
+7
Žalostno, ko človek izkorišča človeka. Veliko bolje bi bilo sodelovanje. Na dolgi rok produktivnejši rezultati.
vlahov
29. 08. 2020 12.43
+5
plačilo dnevno ali 3 dnevno ali tedensko in je rešitev .
RdecaZvezda
06. 09. 2020 09.02
Tako kot na zahodu,dobil si plačo vsak teden na koncu tedna je bila Marija hergeben,amen.
rdeč alarm
29. 08. 2020 12.03
-1
Oba igrata sedaj zrtev.
travc
29. 08. 2020 09.27
+19
Delodajalec je kasiral tale pa zastonj delav.A je problem za take tice spisat en tak zakon,da ne bi nikoli vec pomislil na kaksno lumparijo.Seveda verjetno tudi davka ni placal.
EEgon
29. 08. 2020 09.05
+18
Delo v Nemčiji ali Austriji samo direktno z A ali D podjetjem potem lahko pričakuješ vse kar ti pripada. Delo preko Balkanskih posrednikov je loterija. Sicer pa sragi delavci, potrebno se bo naučiti tujih jezikov Nemško ali Angleško, srbsko hrvatski lahko furate samo na območju exYU brez kosova, tam te fentajo. Ampan v YU ni €€€.
samuray1
29. 08. 2020 13.27
+6
Ne natikaj si tujo krono na prazno glavo. Na balkanu ni hujših ne delodajalcev ne delavcev kot so lahko avtohtoni slovenci. Prepoln gobec besedičenja,laži,sprenevedanja in prevar.
Chelsea333
29. 08. 2020 15.15
-1
Sej slovensko tud ne pomaga. Ocitno si mal komleksasko obremenjen. Ce smatras balkan v Brez Slovenije se tudi motis. Kar pa se tiče naših podjetij je vse prej kot pohvalna situacina glede podobnih prevar.
RdecaZvezda
06. 09. 2020 09.04
Kontras
29. 08. 2020 08.02
+4
Poznam dosti takih primer..je velik primerov ko res pridejo lenarit na delu in vse vejo in znajo. Ko se pa more delat enastavno zbezijo pa jamrajo in se sele ucijo delat. U nemciji je tempo dela hitrejsi kot v slo. Imas pa delodajalce tudi take ko so zadolzeni in izkoriscajo delavce za odplacilo svojih dolgov.
Gogi976
29. 08. 2020 14.14
+6
"V Nemčiji je tempo dela hitrejše kot v slo.", dečko pojma nimaš, tako da ne govor o tempu dela!
RdecaZvezda
06. 09. 2020 09.09
V Nemčiji ni hitrejši tempo dela,tam se dela cel šiht enakomerno nobene naglice važno je kako je narejeno,delo se ne popravlja,ko je narejeno je narejeno,ne pa kot na balkanu,ko je gotovo pa čez par dni vse odpade.
Daichi Sawamura
29. 08. 2020 08.02
+14
To ni prvic. Osebno z nobenim slovenskim vmesnikom ne grem delat v tujino. Sem delal v Ceceniji pa so bile razmere res hude. Da o financnem nategu na koncu sploh ne pisem. Valda... Slovenc je bil vmes in organiziral. Za nobenega... Pa naj bo se takoj lepo!!
nekdonekje
29. 08. 2020 17.51
+3
Podobna zgodba: veliko besed, na koncu pa drobiž.
puspan
29. 08. 2020 08.02
+3
Spet nakladanje brez primere. Vprašajte G. Lukiča, zakaj se je pred par leti z dolgim nosom vrnil iz Nemčije, ko je šel branit izkoriščane slovenske delavce v Nemčiji. Upam, da bo povedal, kdo jih izkorišča.
Daichi Sawamura
29. 08. 2020 08.01
-1
TolstojV
28. 08. 2020 21.59
+3
Popravljam Tiax d.o.o. podjetje!
TolstojV
28. 08. 2020 21.56
+19
Nepoštena Ćelan Ksenija prokurist propalica Zadravec Matej direktor podjetja Terax d.o.o, kdaj bo država takim onemogočila odpiranje podjetij ki neprestano nekaznovano izigravajo davkarijo, delavce in državo ostajajo dolžniki in povzročajo stiske in trpljenje ljudi in dolgove. Ta dva sta taki primer izprijenosti, tavrženosti in pokvarjenosti do amena! Prepove jima naj država ustanavljanje podjetij!
G8J
28. 08. 2020 21.54
+5
Kovidovalnik ti je določil da nisi pravi tip za omenjeno firmo ampak si vseeno rinil Kaj si razmišljal?
luzarf@arcor.de
28. 08. 2020 21.38
+3
Brez komentarja
luzarf@arcor.de
28. 08. 2020 21.39
+5
luzarf@arcor.de
28. 08. 2020 21.40
+11
žalostno je da to naredijo Slovenska podjetja
smotra
28. 08. 2020 21.52
+1
vprašaj se gdo je lasntik pravi slovenec ni
Kontras
29. 08. 2020 08.04
+2
Hoces povedati da so slovenci posteni..dalec od tega poglej si mal politiko
Iztok Draksler
29. 08. 2020 13.37
+1
a sam politiko...poglej navadn folk...noben ni posten
RdecaZvezda
06. 09. 2020 09.13
Najslabši plačniki so domači ljudje,ni važno kakšne narodnosti so vsi so isti.
luzarf@arcor.de
28. 08. 2020 21.38
+6
no no neverjemite vse saj smo SLOVENCI ja pošten narod?
Sputnik
28. 08. 2020 21.32
+25
Firma bo dobila subvencijo za zaposlitev on pa nič ker je pač to Slovenija. Namesto zapret firmo in odgovorne bodo še služili s takim načinom
adapter
28. 08. 2020 21.32
+15
Ne pretiravajte. V Avstriji se digajajo cisto iste svinjarine. Na trenutke delajo z delavci se slabse. Od goljufanja z nadurami, do neplacanih delovnih dni, do zafrkavanja z raznimi agencijami. Goljufanja pri davkih...Ni da ni. Vazno je, da se to odkrije in sankcionita.
RdecaZvezda
06. 09. 2020 09.15
Tega ne delajo Avstrijci,pač pa naši ljudje ki imajo gor firme,ti so lopovi