Gospodarstvo

Tokijsko tožilstvo s četrto obtožnico zoper Ghosna

Tokio, 22. 04. 2019 13.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min
Avtor
A.K. / STA
Komentarji
1

Tokijsko tožilstvo je zoper nekdanjega prvega moža Nissana in Renaulta Carlosa Ghosna vložilo novo obtožnico, ki je že četrta za nekdanjega tajkuna avtomobilske industrije. Po vložitvi obtožnice je obramba 65-letnega Ghosna, ki zanika vse obtožbe, znova zaprosila za plačilo varščine in izhod iz pripora.

Tokijsko tožilstvo je zoper nekdanjega prvega moža Nissana in Renaulta Carlosa Ghosna vložilo novo obtožnico. Obtožnica je povezana s plačili podružnice Nissana v višini 15 milijonov dolarjev družbi iz Omana, ki naj bi bila namenjena za njegovo osebno uporabo, zaradi česar je proizvajalec avtomobilov izgubil približno pet milijonov dolarjev.

Sodišče mu je enkrat že odobrilo plačilo varščine in izhod pod strogimi pogoji, vendar je bil kasneje znova priprt. Tožilci preiskujejo tudi njegovo ženo Carole.
Sodišče mu je enkrat že odobrilo plačilo varščine in izhod pod strogimi pogoji, vendar je bil kasneje znova priprt. Tožilci preiskujejo tudi njegovo ženo Carole. FOTO: AP

Najhujša doslej

Po mnenju poznavalcev je zadnja v vrsti obtožb tudi najhujša, odkar je bil Ghosn aretiran 19. novembra, ko je z zasebnim letalom pristal na tokijskem letališču. Ghosn je bil priprt zaradi domnevnih finančnih malverzacij v Nissanu, ki ga je vodil v okviru tristranskega zavezništva avtomobilskih proizvajalcev Renault, Nissan in Mitsubishi Motors.

Sodišče mu je enkrat že odobrilo plačilo varščine in izhod pod strogimi pogoji, vendar je bil kasneje znova priprt. Tožilci preiskujejo tudi njegovo ženo Carole.

Dosedanje obtožbe so se sicer v dveh točkah nanašale na prikrivanje višine plače, v eni pa prenašanje izgub iz osebnih investicij na podjetje.

Nekdanji ugledni menedžer je doslej zanikal vse obtožne, svojo aretacijo pa označil za "zgodbo o izdaji". Prepričan je, da za celotno zadevo stojijo tisti, ki so nasprotovali njegovim načrtom za tesnejše povezovanje treh avtomobilskih proizvajalcev v zavezništvu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

kakafonijaprava
23. 04. 2019 11.42
resnica je nekje vmes