25°C

Toyota: 11,5 milijarde evrov za razvoj baterij. Avstrijci obračajo hrbet dizlu in bencinu

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
AVTOR
N.Š / STA /
KOMENTARJI
163
Japonski avtomobilski proizvajalec Toyota bo do leta 2030 v baterije za električna in hibridna vozila vložil 1500 milijard jenov (11,5 milijarde evrov), je sporočila družba, ki si prizadeva, da bi bila njena proizvodnja ogljično nevtralna. V Avstriji je bilo medtem avgusta prvič registriranih več avtomobilov na hibridni in električni pogon kot pa takšnih, ki jih poganjata dizel ali bencin.

Toyota
ToyotaFOTO: AP

Japonski avtomobilistični gigant Toyota je v svojih predstavitvenih načrtih pojasnil, da bo vložek namenjen razvoju in dobavi baterij za električna vozila ter da namerava do leta 2030 strošek baterije na posamezen avtomobil zmanjšati za polovico.

Junija so sicer iz Toyote sporočili, da si želijo, da bi bila vsa njihova vozila okolju prijaznejša do leta 2035, s čimer so skrajšali prejšnji cilj, ki je bil leto 2050.

Eden od načinov za doseganje zastavljenega cilja je uvedba novih načinov barvanja avtomobilov, za kar se pri njihovi izdelavi porabi največ energije. Klasično barvo naj bi tako zamenjala samolepilna folija.

Toyota je sicer pionir na področju hibridnih vozil in vozil, ki za pogon uporabljajo vodikove gorivne celice, poleg tega se posvečajo tudi razvoju električnih vozil na baterije.

Japonski premier Jošihide Suga je oktobra za tretje največje gospodarstvo na svetu postavil cilj, da do leta 2050 postane ogljično nevtralno. Država s težavo zmanjšuje izpuste ogljikovega dioksida, potem ko je po katastrofi v jedrski elektrarni leta 2011 zaprla jedrske elektrarne.

Japonski konglomerat Toshiba je novembra sporočil, da bo prenehal izdelovati nove elektrarne na premog in se preusmeril na obnovljivo energijo, da bi tako pomagal zmanjšati emisije toplogrednih plinov.

PREBERI ŠE
Avtomobilska industrija sredi sprememb in na lovu za kadri: koga in kaj potrebujejo?

Avstrijci obračajo hrbet dizlu in bencinu

Medtem je bilo v Avstriji avgusta prvič registriranih več avtomobilov na hibridni in električni pogon kot pa takšnih, ki jih poganjata dizel ali bencin, je sporočil avstrijski statistični urad.

Skupni delež na novo registriranih hibridov in električnih vozil je znašal 42,2 odstotka. Po drugi strani je delež vozil na bencinski pogon znašal 35,1 odstotka, delež dizlov pa 22,7 odstotka.

Podatki statističnega urada kažejo, da se je delež na novo registriranih vozil na alternativne pogone v enem letu več kot podvojil.

Na splošno podatki kažejo, da je upadel delež lastništva avtomobilov. Tako je bilo minuli mesec registriranih 15 odstotkov manj vozil kot avgusta lani.