Gospodarstvo

Tožbe še niso prejeli

Zagreb, 13. 07. 2007 17.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Hrvaška vlada še ni uradno obveščena glede tožbe, ki jo je Ljubljanska banka vložila na evropsko sodišče.

Hrvaška vlada oziroma pristojno pravosodno ministrstvo zaenkrat nista prejela tožbe, ki jo je proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi neizterjanih terjatev do tovarne sladkorja IPK Osijek vložila glavna podružnica Ljubljanske banke v Zagrebu, je povedal tiskovni predstavnik hrvaške vlade Ratko Maček. Kot je dodal, se bo vlada na tožbo odzvala, ko bo dobila obvestilo iz Strasbourga, takrat pa bo tudi preučila dejstva in pravno osnovo za omenjeno tožbo.

Nova ljubljanska banka
Nova ljubljanska banka FOTO: Dare Čekeliš

Maček sicer pričakuje, da sodišče v Strasbourgu tožbe v Zagreb ne bo poslalo pred septembrom. "Do takrat pa tožbe Ljubljanske banke ne moremo komentirati," je dejal.

Pomočnica hrvaške pravosodne ministrice in zastopnica vlade pri evropskem sodišču, Štefica Stažnik, je pojasnila, da mora Evropsko sodišče za človekove pravice najprej ugotoviti, ali bo sploh lahko obravnavalo tožbo LB. Če bo, potem bo tožbo in priloge poslalo v Zagreb, je povedala.

Predsednik uprave LB Borut Ožura je v četrtek pojasnil, da so se za omenjeno tožbo - na sodišče v Strasbourgu je bila vložena 21. junija - odločili, ker jim je hrvaški sodni sistem onemogočil poplačilo terjatev preko pravnomočnega sklepa o izvršbi. Ker LB Zagreb s pravnimi sredstvi v okviru hrvaškega pravnega reda ni uspela izterjati terjatev, so odšli v Strasbourg.

LB Zagreb sicer toži Hrvaško zaradi kršitev Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin glede pravice do poštenega sojenja, pravice do mirnega uživanja lastninske pravice, pravice do učinkovitih pravnih sredstev pred domačimi oblastmi in pravico do prepovedi diskriminacije.

Poleg zahtevka za nepremoženjsko škodo je sodišču predlagal, naj Hrvaško obsodi na povračilo dejanske škode, ki vključno z zamudnimi obrestmi za dva postopka znaša 49,3 milijona evrov in 8,2 milijona evrov.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Bore
17. 07. 2007 08.24
Pri vsemu razvoju , nam pošto nosijo medvedi.