Gospodarstvo

Vsaka reciklirana 'cunja' še ni trajnostna moda

New York, 13. 10. 2019 12.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Termin 'trajnosten' v zadnjem času kroji modne dogodke in modno industrijo nasploh. Oblikovalci in blagovne znamke se prodajajo z recikliranimi materiali, zato da lahko svojim pistam prilepijo oznako ničelnega ogljičnega odtisa. Strokovnjaki opozarjajo, da je pojem preveč nedorečen, trajnostno pa je na primer tudi, če kupimo manj oblačil in jih nosimo dlje časa.

Po zadnjih raziskavah naj bi kar tretjina potrošnikov prehajala med znamkami oblačil, pri čemer zasledujejo predvsem angažma glede okoljskih in družbenih vrednot. A strokovnjaki opozarjajo, da so prizadevanja modne industrije za zdaj le prazne besede, piše CNN.

Podjetja čedalje bolj stavijo na trajnostno naravnanost

Zagotovitev trajnosti v modi je namreč obsežna, še precej nejasna, a vse bolj nujna naloga, ki bo zahtevala korenite ukrepe in spremembe. Torej, postaja moda zares trajnostna ali gre le za nov trend? In kaj trajnostno sploh pomeni?

Modni dogodki so v zadnjem času prežeti s pojmom 'trajnostna moda'.
Modni dogodki so v zadnjem času prežeti s pojmom 'trajnostna moda'. FOTO: AP

Achim Berg, globalni vodja svetovalne družbe McKinsey, pravi, da ima trajnostna naravnanost čedalje večjo vlogo v številnih podjetjih. "Znamke so začele prilagajati svojo poslovno filozofijo, da s poslovanjem delajo nekaj za višje dobro, in ne samo za kratkoročni dobiček svojih delničarjev," pravi.

"Trajnostna naravnanost ne velja več le za blažilca tveganj ali način obdelave zalog, direktorji se vse bolj zavedajo tega kot obveznega dela svojega posla," še trdi Berg.

Trendi tednov mode: trajnost in ničelni ogljični odtis

Ideja trajnosti je na zadnjih modnih dogodkih stopila v ospredje. Reciklirani materiali so povsod – ostanki pri izdelavi avtomobilskih sedežev se pretopijo v kapsule, plastenke v tkanine, milanski teden mode pa je šel še korak dlje. Iz starih oblačil, mehanske kaše in plastenk je ustvaril visoke palme. Dior je svojo pisto opremil z več kot 160 pravimi drevesi, ki so bila po dogodku presajena nazaj.

Druga skupna lastnost zadnjih tednov mode po celem svetu je želja modnih gigantov, da svojim pistam nalepijo oznako ničelnega ogljičnega odtisa. Številni so modne dogodke izkoristili za najavo, da bodo njihova podjetja postala 100-odstotno brez ogljičnega odtisa – v vseh svojih operacijah in preko celotne svoje nabavne verige.

Kaj pojem 'trajnostna moda' sploh pomeni, kako ga določimo?

Strokovnjaki pravijo, da za oznako trajnostne mode ni dovolj, da podjetje uporablja reciklirane materiale.
Strokovnjaki pravijo, da za oznako trajnostne mode ni dovolj, da podjetje uporablja reciklirane materiale. FOTO: Shutterstock

A nekateri že opozarjajo, da niti uporaba recikliranih materialov niti ničelni ogljični odtis ne pomenita, da je znamka s tem postala trajnostna.

"Debata o tem, ali je določen specifičen produkt ali kolekcija trajnostna se pogosto osredotoča le na zelo specifične aspekte, kot recimo, ali je surov material bolj trajnosten kot kakšen drug, pogosto uporabljan material," je dejala Saskia Hedrich iz McKinseyja in opozorila, da manjkajo objektivni kriteriji za določanje, kaj trajnostna moda je.

Ker pojem ostaja tako nedorečen, potrošniki težko izberejo zares trajnostno odločitev, poudarja. "Nekateri potrošniki so res bolj informirani o kompleksnosti družbenih in okoljskih izzivov, ki spremljajo modni trg, in kako njihove potrošniške navade na to vplivajo," pravi.

"Ker pa pojem vključuje celo paleto vprašanj in po drugi strani zajema dolgo in razdrobljeno dobavno verigo v modni industriji, na koncu ne dobijo pravega odgovora, kaj v resnici pomeni trajnost," opozarja Heidrichova.

Trajnost – problematično širok pojem

Da bi znamke prepričale potrošnike, da so zares trajnostne, morajo popolnoma spremeniti svoje poslovne modele, vključno s popolno preglednostjo v celotni dobavni verigi, varovanjem pravic delavcev in energetsko učinkovitejšo ter ponovno uporabo tekstila. Odgovori zgolj na eno ali dve vprašanji, tako ne bodo dovolj.

Trajnostno je tudi, da kupimo manj oblačil in jih nosimo dlje časa.
Trajnostno je tudi, da kupimo manj oblačil in jih nosimo dlje časa. FOTO: Shutterstock

Strokovnjaki zato opozarjajo, da je trajnost problematično širok pojem. Oblikovalka Rejina Pyo, ki kot material uporablja recikliran poliester in organski bombaž ter redno obiskuje svoje tovarne in dobavitelje, da bi zagotovila, da spoštujejo etične standarde, pravi: "Ne opisujemo se kot trajnostna blagovna znamka, ker je za tak naziv treba vedno več in več. Nisem prepričana, da obstaja kaj takega, kot je resnično trajnostno modno podjetje."

"Mislim, da veliko praznih besed v naši industriji, ki sicer razblinijo pomen tega izraza, vendar še vedno mislim, da je pomembno, da o tem govorimo. Več kot je ozaveščenosti, več lahko dosežemo," dodaja.

'Namesto cenenih oblačil za enkratno uporabo, kupujmo manj in nosimo dlje'

Podobno meni oblikovalka Phoebe English, ki pravi, da je izraz pomemben, a preveč nejasen, še poroča CNN. "Ni uveljavljenega načina, kako ločiti trajnostno modo od netrajnostne," trdi. Sama si to prizadeva tako, da so iz svoje embalaže izločili plastiko, delajo pa tudi na tem, da za svoje surovine uporabljajo le certificirane tkanine ali reciklirane materiale.

Oblikovalka Batsheva Hay pa je osvetlila problem, da se kot trajnostna prodajajo tudi podjetja, ki spodbujajo k obsežnim nakupom cenenih oblačil: "Kako lahko podjetja, ki na trg pošiljajo ogromne količine poceni oblačil, svojo znamko imenujejo trajnostna? V končni fazi s tem še vedno proizvajajo velike količine odpadkov."

"Resnično se moramo osredotočiti na to, da kupujemo manj, kar imamo, pa da nosimo dlje časa, in ne da namesto tega kupujemo preveč poceni oblačila za enkratno uporabo," je opozorila.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

SadButTrue
15. 10. 2019 12.57
Vsaka cunja še navadna moda ni. Kaj šele trajnostna....
Volga Malek
14. 10. 2019 14.35
+5
Vcasih v mojih casih so se nosile obleke Chanel, Dior uzw., stil in prestiz. Kar je bila prava moda iz 1950tih in 1960tih. To kar je danes zame ni ravno moda oprostite.
Justiceiscoming81
14. 10. 2019 09.41
+8
Se pravi jaz sem zelo tajnosten, ponavadi eno kolekcijo oblek nosim v povprečju vsaj 6 let... Moja je sicer manj trajnostna, si usak mesec kej kup... se pravi, če potegnemo črto, so ženske manj trajnostne od moških...
fairplayy
13. 10. 2019 20.53
+9
Kupit kvalitetno brezcasno oblacilo da se lahko cim dlje nosi in popracv v sivalnici mislim da so zakrpana oblacila celo modna
JohnsonJohnson
13. 10. 2019 20.08
+7
a lahk trajno nehate s tem trajnostnim na vseh podrocjih
Ptički čiwkajo
13. 10. 2019 14.53
+27
Prva slika - gobica za tuširanje
DeBill
13. 10. 2019 21.38
-1