Gospodarstvo

Trumpova močna, a draga klofuta Kitajski. Zmagovalci, poraženci, (nedorečen) nauk zgodbe

Ljubljana, 13. 01. 2019 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
Natalija Švab
Komentarji
136

Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko je trenutno v stanju premirja. "Sprti strani" zagotavljata, da bosta s pogovori skušali najti dokončno rešitev. Tako v Pekingu kot v Washingtonu ob znakih gospodarskega ohlajanja namreč ugotavljajo, da izrazitih zmagovalcev v tem boju ni. Ob merjenju moči ameriških in kitajskih mišic pa glavno vprašanje ostaja - kaj bo storila EU?

Donald Trump je trgovinsko vojno naslonil na vprašanje nacionalne varnosti.
Donald Trump je trgovinsko vojno naslonil na vprašanje nacionalne varnosti. FOTO: AP

"Mislim, da obe strani iščeta način, kako se iz situacije izmotati kot zmagovalki," ocenjuje naš sogovornik, ekonomist nemškega Ifo Inštituta Gabriel Felbermayr. "Trenutno smo še v stanju, ko lahko obe strani najdeta argumente, s katerimi se predstavita kot zmagovalki. Če bo to šlo dlje in ne bo sporazuma, bo samo še slabše. Na srečo razvoj dogodkov zadnjih tednov kaže, da bi lahko prišlo do konsenza," pravi sogovornik.

Se je pa trgovinska vojna nekoliko izplačala Evropski uniji in njenemu gospodarskemu paradnemu konju Nemčiji – prvi za 0,7 milijarde evrov, drugi za 0,3 milijarde evrov. Ta del analize sicer ni vključil morebitnih nezaželenih učinkov zaradi povečane negotovosti na trgu, ki je posledica trgovinske vojne. Analitiki namreč menijo, da trgovinska vojna ZDA in Kitajske zaenkrat pojasnjuje le majhen del trenutnega globalnega gospodarskega ohlajanja.

Celo ameriški predsednik Donald Trump namreč nekoliko umirja žogico, še nekaj prijaznih besed za Kitajsko je našel. Pa čeprav je Trumpu, kot Felbermayr ugotavlja v analizi, ki sta jo pripravila z Benediktom Zoller-Rydzekom, uspelo, da je višjo ceno trgovinske vojne zaenkrat plačala Kitajska. "Glede na trenutne izračune, je ameriška uvedba carin uspela kitajski BDP oklestiti za okoli 9,3 milijarde evrov, medtem ko so ZDA zabeležile okoli 3,5 milijarde evrov dobička – večinoma na račun več pobranih carin. Kitajski povračilni ukrepi so sicer "račun" nekoliko izravnali, ameriška izguba je na koncu znašala 5,7 milijarde evrov, še vedno pa se je kitajski BDP samo zaradi posledic trgovinske vojne skrčil za dvakrat toliko kot ameriški. Če bi se ZDA odločile, da že obstoječe carine na uvozne izdelke v višini 250 milijard dolarjev, zvišajo s 13 na 25 odstotkov in bi Kitajska odgovorila s podobnim dvigom že obstoječih carin, pa bi to pomenilo, da bi se kitajske izgube zvišale še za 18 milijonov evrov, ameriške pa za manj kot štiri milijarde evrov, skupaj torej okoli 30 milijard evrov na kitajski in devet milijard evrov na ameriški račun," nadaljuje Felbermayr.

Vendar bi dolgoročno nadaljevanje situacije škodovalo obema gospodarstvoma, nadaljuje ekonomist. Kitajska se je na slabši strani znašla preprosto zaradi razmerja v trgovini – medtem ko iz ZDA Kitajci uvozijo za okoli 130 milijard dolarjev blaga, ga izvozijo za več kot 500 milijard evrov. "Po drugi strani pa so ZDA demokratična država, ki težje opravičuje in blaži šoke, ki so posledica trgovinske vojne, saj se ne more posluževati orodij, ki se jih lahko Kitajska," meni sogovornik.

"Trgovinske vojne so lahek zalogaj in v njih je enostavno zmagati." WTO pa (še naprej) nič

Stavek v narekovajih so besede, ki jih je Trump uporabil, ko se je spustil v trgovinsko vojno s Kitajsko. Čeprav je še ni končal, se je v slabem letu najbrž naučil, da ni vojne brez žrtev - pa četudi se bitke končajo z zmago. Prav tako je Kitajska dokazala, da zmore kar nekaj kreativnosti, ko je treba prihodke iskati v novih sektorjih, nekaj analitikov pa meni, da je trgovinska vojna kitajski oblasti dala nekaj orožja, s katerim lahko domači javnosti lažje pojasni gospodarsko ohlajanje in nekaj nepriljubljenih ukrepov. In na teh dejstvih naj bi zdaj obe gospodarstvi iskali argumente za konec ali nadaljevanje "boja".

Trump je trgovinsko vojno sicer naslonil na nacionalno varnost. Za podlago je uporabil člen, ki pravzaprav pravi, da je nekaj svetega v jeklu in aluminiju, in če ZDA nimajo domače proizvodnje obojega, jih to potiska v nevaren položaj. Ker ZDA še vedno proizvajajo dve tretjini jekla, ki ga potrebujejo, so analitiki argument označili za nesmiseln, a Trump se ni vdal. Tudi zato, ker mu ni bilo treba. "Mislim, da niti Trump ne verjame v to argumentacijo. Bolj verjetno je, da so vsebino 21. člena Splošnega sporazuma o carinah in trgovini (GATT, 1994) uporabili, ker je prikladna. Druge članice ga namreč želo težko izpodbijajo," meni Felbermayr.

Kar me resnično skrbi, je možnost nove gospodarske krize. Takšne, kot smo ji bili priča leta 2008, 2009. WTO je trenutno v takšnem stanju, da je nesmiselno pričakovati, da bi bil svet zmožen enotnega odziva. Gabriel Felbermayr, ekonomist
Za precej trdoglavega učenca pa se je v zgodbi trgovinskih vojn izkazala WTO. Tudi mesece po začetku trgovinske vojne, države članice namreč skupnega odziva na naraščanje protekcionizma in vzroke zanj - niso našle. Pravzaprav ga niti niso zelo intenzivno iskale. Če so, ko je začel rožljati proti sistemu globalne trgovine, mnogi Trumpu očitali, da ruši Svetovno trgovinsko organizacijo – WTO – posledice pa bi lahko bile uničujoče, saj globalizirana trgovina predstavlja tudi enega od temeljev miru, je tako danes vse več tistih, ki postajajo ob neaktivnosti WTO nestrpni.

Če so optimisti ob začetku trgovinske vojne upali, da bo prišlo do reformiranja WTO, tudi zato, ker Trumpovo prepričanje, da Kitajska posluje nepošteno ni povsem iz trte izvito in brez podpornikov, se to ni zgodilo. Organizacija tako še vedno igra po vsaj 25 let starih pravilih – predvsem zaradi nezmožnosti članic, da se uskladijo glede novih, četudi se je vmes zgodilo marsikaj – od tega, da so se organizaciji na primer pridružile Kitajska, Rusija, Vietnam, da smo zdaj sredi tehnološke revolucije, da v ospredje stopa IKT tehnologija, do tega, da se posel danes odvija v povsem drugačnem okolju ...

Analitiki so tedaj opozarjali, da nas lahko pred najhujšimi posledicami trgovinskih vojn reši le trezen pristop, dialog z zagovorniki protekcionizma in sprejem nove družbene pogodbe, kjer pa bi svoje mesto znova zavzela tudi WTO.

In kje smo skoraj leto kasneje? "WTO je pod ogromnim pritiskom. Trgovinska vojna med ZDA in Kitajsko niti ni takšen problem sama po sebi, ker obstajajo globlje težave. ZDA blokirajo imenovanje sodnikov v arbitražni panel oziroma pritožbeno telo WTO. Če rešitev ne bo padla kmalu, WTO kmalu ne bo več zmožna presojati o trgovinskih sporih. Naslednja težava je že omenjena uporaba argumenta, da so carine ameriška obrambna strategija, kar WTO preprečuje ukrepanje. Tretja, daleč največja težava WTO pa je razklanost njenih članic, ki se nadaljuje. Ravno pred dnevi je Evropska komisija naznanila uvedbo carin na jeklo, da bi se zaščitila pred stranskimi učinki Trumpovih carin. To ni način, kako ustvariš zavezništva, rešiš in reformiraš WTO," meni Felbermayr, ki ga skrbi odsotnost pobude za reformiranje WTO in nezmožnost članic, da vidijo "širšo sliko" dogajanja, ki lahko s trgovinske ravni vodi v velike varnostne izzive v sodobnem svetu. Navsezadnje so trgovinske vojne že netile prave vojne in izdatno pomagale h katastrofi, imenovani druga svetovna vojna. 

"Evropa ima seveda vso pravico, da uvede svoje carine, včasih je to edini način, da stran, ki je začela s carinami, ustavimo, preden uvede nove. Nevarno pa je, da sami pademo v protekcionistično past tudi takrat, ko to ni potrebno. In zaenkrat Evropa ni nista, ki trpi zaradi Trumpovih carin, zato me takšni ukrepi skrbijo," pojasnjuje sogovornik.

"Mislim, da obe strani iščeta način, kako se iz situacije izmotati kot zmagovalki," ocenjuje naš sogovornik.
"Mislim, da obe strani iščeta način, kako se iz situacije izmotati kot zmagovalki," ocenjuje naš sogovornik. FOTO: Thinkstock

"Razsuta WTO", globoka kriza vodenja. Nova kriza bi lahko bila pogubna

A ob naraščajočih prepadih med različno mislečimi, Felbermayr ob vstopu v novo leto dvomi, da bo 2019 prineslo pomembne rešitve. "V letu 2018 je svet zdrsnil še globlje v krizo mednarodnega vodenja, tudi na področju trgovine. To se je začelo že precej pred izvolitvijo Donalda Trumpa, ta je le s prstom pokazal na nekaj zelo očitnih problemov svetovne trgovine in na zemljevid postavil vprašanje, kako regulirati trg v svetu, kjer največji izvoznik Kitajska sploh ni tržna ekonomija, največji uvoznik (ZDA) pa se bori ohraniti primat v tehnološkem razvoju."

In leta 2019 naj bi se vse skupaj le še nadaljevalo. "Da bi krizo vodenja v svetovni trgovini rešili, bi potrebovali globoko transformacijo WTO." Te ni na vidiku in vprašanje je, kaj se mora zgoditi, da bi do nje prišlo. "Vseeno bo svet še naprej trgoval," nadaljuje Felbermayr. Vendar ima lahko to negotovo stanje že kmalu uničujoče posledice. "Kar me resnično skrbi, je možnost nove gospodarske krize. Takšne, kot smo ji bili priča leta 2008, 2009. WTO je trenutno v takšnem stanju, da je nesmiselno pričakovati, da bi bil svet zmožen enotnega odziva," opozarja ekonomist.

Nova kriza. Pred vrati?

Nekaj analitikov je leto sicer začelo z napovedmi, da bi lahko že kmalu pohod začela nova gospodarska kriza. "Trenutno je negotovost visoka, zato so takšne napovedi precej nehvaležne," meni Felbermayr. "Se pa moramo izogniti temu, da krivdo za morebitno novo krizo prevračamo na trgovinsko politiko. Ta ima svoje težave, ampak ohlajanja, ki smo jim priča trenutno, imajo korenine večinoma v domačij težavah. Kitajska ima dolgo vrsto domačih problemov. Od zelo zadolženega gospodarstva do pregrevanja nepremičninskega trga in upočasnjevanja investicij v javno infrastrukturo. Tudi v Evropi ni nič bolje. Francija in Italija imata ogromne težave z reformami, posledično se evroobmočje sooča z negotovostjo, kjer svoje dodajajo še prihajajoče evropske volitve in brexit. Predvidevam, da bodo evropske volitve prinesle šok za trenutno etablirane stranke v Evropskem parlamentu, Manfred Weber, ki se ga trenutno omenja kot možnega prihodnjega šefa Evropske komisije pa je relativno neizkušen, zato bo potrebno obdobje prilagajanja, ki pa obenem pomeni turbulentno obdobje. V ZDA pa obstaja nevarnost, da se bodo odločili za strožjo monetarno politiko – kljub znakom gospodarskega ohlajanja – in predvsem zato, da bi svojeglavemu predsedniku dokazali neodvisnost. Vseeno mislim, da leta 2019 ne Evropa ne ZDA še ne bosta izkusili recesije."

A ko kriza bo prišla, se obetajo težave. "Države, ki so najbolj ranljive, bodo imele le malo manevrskega prostora, če se začne povpraševanje zmanjševati. Trenutno kot najbolj odporni na morebitne šoke ocenjujemo Nemčijo in Nizozemsko. In to sta državi, ki ne bosta ravno navdušeni nad novim reševanjem problematičnih držav. Kot smo že videli, bo večina dela, ko bo treba reševati države, spet padla na ECB," meni Felbermayr. Države, ki se doslej niso lotile resnih reform – ker je krizo zamenjala rast – imajo tako vse manj časa, da to storijo, preden bo (spet) prepozno.

Zaenkrat višjo ceno Trumpove trgovinske vojne plačuje Kitajska. Kar pa ne pomeni, da nadaljevanje spora ni problematično za obe strani.
Zaenkrat višjo ceno Trumpove trgovinske vojne plačuje Kitajska. Kar pa ne pomeni, da nadaljevanje spora ni problematično za obe strani. FOTO: Thinkstock

Nov svetovni red – multikonceptualnost namesto skupnih vrednot

V letu 2018 je svet zdrsnil še globlje v krizo mednarodnega vodenja, tudi na področju trgovine. To se je začelo že precej pred izvolitvijo Donalda Trumpa, ta je le s prstom pokazal na nekaj zelo očitnih problemov svetovne trgovine in na zemljevid postavil vprašanje, kako regulirati trg v svetu, kjer največji izvoznik Kitajska sploh ni tržna ekonomija, največji uvoznik (ZDA) pa se bori ohraniti primat v tehnološkem razvoju. V letu 2019 se bo to še nadaljevalo. Vseeno bo svet še naprej trgoval. Kar me resnično skrbi, je možnost nove gospodarske krize. WTO je trenutno v takšnem stanju, da je nesmiselno pričakovati, da bi bil svet zmožen enotnega odziva. Gabriel Felbermayr, ekonomist

A medtem ko se svet bori s "starimi" težavami, so na vidiku nove rešitve – predvsem takšne, ki ne zahtevajo rešitve starih težav. Še nekaj dni nas loči do letošnjega foruma v Davosu, kjer bodo med drugim govorili o premiku sveta od časa, kjer smo se povezovali na podlagi skupnih vrednot, do multikonceptualne ureditve, kjer se bodo povezave oportuno oblikovale na podlagi (občasnih) skupnih interesov.

"Takšen svetovni red bi predvsem še povečal negotovost in prinesel več vprašanj kot rešitev. To pa je slabo za investicije, rast, borzo. Po drugi strani pa bi se v drugi fazi takšne ureditve morda bolj jasno postavili trije bloki – ameriški, kitajski in evropski, kar ni nujno slabo. Če se število tistih, ki sedijo za mizo in iščejo rešitve, zmanjša, je pogosto lažje sprejeti dogovor. Trenutno je WTO s svojimi 164 članicami nemogoče kompleksna entiteta," meni Felbermayr.

Ne le kompleksna, tudi slabo delujoča. Za nas najpomembnejše vprašanje pa je, kako bi se v multi-konceptualnem svetu znašla EU, kjer članice - za razliko od ZDA in Kitajske, ki sta pač enotni državi - vse težje najdejo področja, kjer so res enotne, imajo jasna stališča in so jih posledično v globalnem kontekstu zmožne tudi učinkovito zagovarjati.

Leto 2019, ki prinaša tudi evropske volitve, tako pomeni predvsem leto, ko se bo morala tudi EU odločiti, kakšen nauk bo potegnila iz zgodovine, negotovih zadnjih let, kaj jo veže, kako bo šla naprej in kako namerava braniti trgovinske, geopolitične in druge interese.

PREBERITE: Kaj o trgovinskih vojnah in njihovih posledicah pravi zgodovina?

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

lilihip
23. 05. 2019 12.01
vsaka velesila v zgodovini je propadla, tudi ZDA se počasi bliža konec, mogoče ne v naši generaciji ampak počasi počasi se bo njihova vladavina sesula.
nikhrast
14. 01. 2019 17.20
+1
Takoj več da je nekaj narobe s Trumpovim mišljenjem, najprej je zinil da do carine dobre, pa kako je lahko zmagati v trgovinski vojni. Lepo se usedeš za mizo s svojimi trgovinskimi partnerji, pa pogovoriš, ne pa da javno delaš zgago in vznemirjaš trge, markete, borze… Pogajanja niso nikoli javna, poglej kako se pogajajo sindikati s podjetjem, zaprejo se v hotel, pa nobeden ne pipsne kaj se dogaja dokler pogodba ni sklenjena.
Frane Šajn
14. 01. 2019 12.19
+3
Če povzamem zadnji del uvodnika v ta članek kaj bo storila EU?? Mislim , da je najbolje da zauzame pokončno držo in se distancira od vsega in od tega rumenega papagaja čez lužo ter seveda s tem prisoli klofuto tudi ozadju tega Trampovega jurišanja, s sam proti vsem, takoj ko bo ugotovil , da Eu pač ne namerava plesati tako kot on žvižga mu bo pošla ta nespametna sapa. Konec koncev je tudi EU sama doživela to njegovo nekorektno vojno s carinami. Kdor misli , da niso ranljivi s tem početjem na drugi strani luže se krepko moti. Dobili smo hote ali nehote te horde migrantov ravno zaradi zaletavosti tega rumenega papag aja, ali pa kar z gotovostjo lahko trdimo z zrežiranimi posegi. Samo poglejte zdrah v samih ZDA okoli tistega nesmiselnega zidu na meji z Mehiko. Za vse imajo denar le za slabih 90 milionov Američanov , ki ne vidijo več od bede kam bi se dali ne. Mislim , da se leto 2008 bliža z galopom , če bo le ostalo samo pri tem, bomo lahko srečni, pa nismo k temu nesmiselnemu ravsu razen vsiljenega Cerarjevega žlahtanja čez lužo niti s prstom namignili. Nekoč so na kmetih porekli ob slabem stanju na domačijah , da delajo kot svinja z mehom nekaj podobnega doživljamo v Sloveniji od 1991 do danes pa nas ne sreča. Ja pa res nekam plujemo .v ..p...m....kajnede!
Bojan-F
14. 01. 2019 09.52
+5
Za tiste, ki podcenjujejo Kitajsko ... tri porocila o zacetku danasnjega borznega trgovanja ima skupni imenovalec: "borze se upocasnjujejo zaradi slabih napovedih o rasti kitajskega gospodarstva." ... mimogrede: napovedi so +6,3% (!?!) ...
Bojan-F
14. 01. 2019 09.59
+4
... ce je zmanjsevanje trgovanja posledica ukrepov Trump Donalda, se mora gornjim bilancam dodati se EU.
antilevi?ar
15. 01. 2019 16.26
+3
Itak, da mainstrim novice delujejo tako, da zamajajo borze (po domače plašne investitorje, ki reagirajo na vsak prdec),.prava ekonomija ne temelji na špekulacijah (borzah),.kardašijan zakašlja in že padajo delnice spodnjega perila, to je možno samo v babilonstanu-aka USA. Ameri se bojijo kitajcev, da njih ni, je v ameriki državljanska vojna in se pojejo med seboj
Shisui
14. 01. 2019 09.07
-2
Neverjetno, iskreno sem verjel da je Kitajska premočna in da bo Trump zvisel. Očitno je Kitajska še vedno izjemno odvisna od EU in US trga.
kolbek460
13. 01. 2019 19.09
+4
Vse velike vojne se začno prvo politično ,gospodarsko ,po tem pa bomo videli kdo bo dal ozemlje za spopad ,ali pa počakamo da se Amerika sama sesuje vase kot toliko imperijev v zgodovini ,,
kolbek460
13. 01. 2019 19.06
+3
Kitajska z 28% lastništvom Ameriškega gospodarstva ,samo še napreduje ,pokupili so vse zlate zaloge po svetu ,in bodo šli v gospodarsko in vojaško unijo z Rusijo in Indijo in vse se bo prenesle v Azijo ,,,Amerika pa v vojno , Z padcem petro doarja ki je na obzorju so Američani in njihov tiskan denar barvast papir brez vrednosti ,
Nabru3
13. 01. 2019 20.42
+4
Trdno sem prepričan, da se Trump tega zaveda, zato spravlja industrijo in vojsko domov. V tem momentu ima na grbi še FED, ki bo vse naredil, da se ga losajo.
Al83
13. 01. 2019 18.33
-3
Amerika je pod Trumpom gospodarsko najmocnejsa v zadnjih 50 leti. To da nabija carine kitajskim podjetjem oziroma tistim, ki proizvajajo v kitajski Ameriki samo koristi, ker s tem internacijonalke sili v to, da vracajo proizvodnjo v zda. Amerika ima tudi dosti bogatejse prebivalstvo, kot obubozena kitajska in ima zaradi tega Trump veliko rezerve.
Nabru3
13. 01. 2019 20.41
+2
In to je edini način, da se Amerika obdrži kot velesila, tudi če gre dolar v k. Vsaj v takšni obliki in vlogi, ki jo ima danes.
disorderliness
14. 01. 2019 09.16
+3
Najbolje je kuhati probleme, ustvarjati krize.... potem lahko okriviš kogarkoli in vladaš. Zagovornike trumpove politike bi lepo vprašal, kako se jim zdi lepo kuhati po Kitajskem. Recimo, da Ameriki uspe, posledično nastane na Kitajskem gospodarska, socialna, politična in na koncu vojna in humanitarna kriza. Za pričakovati je, da bi na Kolpo prihrumelo kakšna milijarda Kitajcev in zahtevalo azil in podporo. Če uspe Kitajcem, kje vse bodo depresivni Ameri po svetu s svojo vojsko mlatili vse naokoli. Pač, če nimam argumentov, te bom pa na g.bec.
tbmb
13. 01. 2019 18.19
+9
Vojne ne bo, to je fora, da se v ozadju dogovorijo kaj bodo naredili na globalni ravni in spremenijo ali oslabijo organizacijo, ki jim kontrira pri globalnih načrtih. Primer je trgovanje Amerike z Severno Korejo, sedaj je vse Ok😉
BUONcaffee
13. 01. 2019 14.52
-7
Vse smrdi po pravi vojni.
korintos23
13. 01. 2019 15.41
+4
Bojan-F
13. 01. 2019 14.38
+31
Amerisko gospodrstvo ima prednost, ki jo nima nobeno drugo ... ko "zagusti" si brez posledic izmislijo nove kolicine denarja ... tega ne (z)more nobena druga drzava ... zakaj?
Adminjef
13. 01. 2019 14.50
-4
To dela vsaka država. Si slišal že za inflacijo?
flatearth
13. 01. 2019 15.21
+0
korintos23
13. 01. 2019 15.42
+6
Zakaj pa potem ne nahranijo onih 50 milijonov siromakov?
Bojan-F
13. 01. 2019 16.02
+16
... vsaka druga drzava, ki je se monetarno samostojna, s takim pocetjem povzroci inflacijo ... zakaj se v ZDA to ne zgodi?
nikhrast
13. 01. 2019 16.12
-1
kory, če imaš mesečni dohodek nižji kot $1250, dobiš food stamps.
CucurbitaPepo
13. 01. 2019 16.50
+1
Shisui
14. 01. 2019 09.09
+0
kori tam dobijo reveži več za hrano kot slovenski delavci za delo.
Bojan-F
13. 01. 2019 14.29
+10
Kaksno je to poslovno racunstvo ... "Če bi se ZDA odločile, da že obstoječe carine na uvozne izdelke v višini 250 milijard dolarjev, zvišajo s 13 na 25 odstotkov in bi Kitajska odgovorila s podobnim dvigom že obstoječih carin, pa bi to pomenilo, da bi se kitajske izgube zvišale še za 18 milijonov evrov, ameriške pa za manj kot štiri milijarde evrov, skupaj torej okoli 30 milijard evrov na kitajski in devet milijard evrov na ameriški račun,"?
BUONcaffee
13. 01. 2019 14.25
-16
Kitajska mora na kolena, jaz bi uvedel še blokado kitajskih pristanišč.
nikhrast
13. 01. 2019 16.17
+11
Blokado, kaj bo pa folk kupoval v Walmartu, v Target in Costco marketu? Vsega tega ne moremo kar naenkrat izdelati doma, cene teh izdelkov bi se pa dvignile astronomsko, nobeden ne bo delal pod $10 na uro.
ivan res grozni
13. 01. 2019 20.05
+3
Nihče ne zmore blokirati kitajskih pristanišč, saj bi Kitajci prebili blokado, kadar bi se jim zazdelo. To je podobno kot da bi hoteli blokirati ameriška pristanišča.
Bojan-F
13. 01. 2019 14.24
+18
Dopolnilo komentarja ... "ameriška uvedba carin uspela kitajski BDP oklestiti za okoli 9,3 milijarde evrov" ... to je za 0, 07 % kitajskega BDP.
BUONcaffee
13. 01. 2019 14.11
+3
Slovenija je že na kolenih.
ina5785
13. 01. 2019 15.44
+3
NAPPOLEON - NE!, janša je nakolenih, NE SLO !!!!!
Transformerji
13. 01. 2019 12.42
+5
Kaj bo storila EU ? Z volitvami je veliko dela.
korintos23
13. 01. 2019 12.54
-9
Transformerji
13. 01. 2019 13.02
+5
kakafonijaprava
13. 01. 2019 12.21
-1
tudi Dumbi bo dobil svoje, apple že Kitajci bojkotirajo, in predsednik aplla se opravičuje, ker je padel dobiček. dumbi se torej igra.
WhatDoYouCare
13. 01. 2019 12.53
+12
Preberi si o kitajskem podjetju ZTE. Ko so ZDA uvedle prepoved poslovanja je podjetje s 74 000 zaposlenimi razglasilo bankrot. Kitajska je ugodila zahtevam ZDA zato je Trump umaknil blokado da podjetje ni propadlo. Preberi si tudi o blokadi Huaweii, ki so mu prepovedali postavljati 5G omrežje v več državah seznam se pa še veča. Apple ne bo propadel zaradi tega marsikatero kitajsko podjetje pa lahko zapre vrata čez noč če ZDA udarijo nazaj s sankcijami.
antilevi?ar
15. 01. 2019 16.36
+2
Če kdo pozna strategijo,.so to Kitajci, to počnejo zadnjih nekaj tisoč let. Verjemi, da Kitajska ima moč na vseh področjih, kjer jih potrebuje in do sedaj še nekako uspeva zadržati "poneumljanje", zastrupljanje in dekadeco lastnega naroda,.to počne s strogo roko in prav je tako, če bo še malo zdržala je zmagovalka. Ameriki pa ni pomoči, je že pšla čez mejo kjer ni povratka,.nebo 2 leti mimo bo tam državljaska vojna, pod pogojem, da pozornost ne preusmerijo drugam,.recimo Iran ali pacifik.
tornadotex
13. 01. 2019 11.54
+4
Evropa pa bo zopet ostala medla,malo sem malo tja,naj se že enkrat postavi zase in yenkijem jasno pove,da se takšne trgovine z njimi ne gre...
WhatDoYouCare
13. 01. 2019 12.29
+27
S kom se bomo pa šli trgovanje? ZDA so najpomembnejši trg za Evropo. Slabo razumeš kako trgovina deluje. Ultimatume lahko postavljaš samo ko si na strani, ki uvaža. Evropa in Kitajska sta na strani ki izvaža. Smo odvisni od ameriškega trga. Glede na to da so ZDA v večini izdelkov izvzele Evropo iz trgovinske vojne so kakršni koli ukrepi strel v lastno koleno.
nikhrast
13. 01. 2019 16.29
+3
Whatsy, folk v Ameriki se je navadil na nizke cene v Walmartu, Target, Costco…, bodo carine dvignile cene? Poglej Walmart folk, precej jih podpira Trumpa, ne bodo prijazni da njega če bo prehitro zahteval spremembe. Poglej kaj je naredil Bush leta nazaj, po par letih je prekinil carine na jeklo, vidil je da niso efektivne.
Slamnati Jeti
13. 01. 2019 11.29
+11
vse to me čedalje bolj spominja na Orwell-ovo "1984" , kjer je opisana takšna ekonomija...
Bojan-F
13. 01. 2019 11.22
+15
Doplonilo komentarja ... "... kjer največji izvoznik Kitajska sploh ni tržna ekonomija ..." ...OK, kar naenkrat smo se spomnili, da Kitajska sploh ni trzno gospodarstvo ... ampak ze vsaj 20 let je gonilo mednarodne trgovine (oz. gospodarstva na sploh) ocena rasti kitajskega gospodarstva ... ravno sedaj je panika, ker so ocene rasti relativno nizke.
WhatDoYouCare
13. 01. 2019 12.32
-2
Preuči pojem tržno gospodarstvo potem pa nakladaj.
WhatDoYouCare
13. 01. 2019 12.33
+4
Mimogrede, EU je močnejše gospodarstvo od kitajskega. ZDA so na 1. mestu, EU na 2., Kitajska na 3. Podatki so javno dostopni na spletu.
Bojan-F
13. 01. 2019 14.44
+8
Res da me ne skrbi ... ampak ... kaj je narobe v mojih trditvah?
Melaj
13. 01. 2019 14.53
+10
WhatDoYouCare - prav tega se večina ljudi EU ne zaveda. Prva je ZDA, druga Kitajska, tretja Japonska in četrta Nemčija. Če se postavi EU kot celota..smo drugi. In celota smo, dajmo to razumet in kot celota delat. Še politika tega ne razume. EU je močna svetovna sila, moremo pa sami to dojet.
antilevi?ar
15. 01. 2019 16.41
+2
Res je. Dogaja se, da se narod v EU obrača k kitajskim proizvodom, kateri so iz dneva v dan boljši in postopoma opuščajo ameriški trg. Kitajska ni odvisna od ameriškega trga, kitajska si lasti ameriški trg,.da bi lahko na trgu nekaj dobro zaslužil, moraš ustvariti pogoje, ko je ta trg podcenjen (požari v kaliforniji-zemljišča kupujejo kitajci)