Gospodarstvo

Trije mladi podjetniki združili moči: 'Ključ do uspeha je povezovanje'

Ljubljana/Maribor, 08. 05. 2021 07.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
24UR ZVEČER
Komentarji
13

Inovativnost, volja, pogum. Vse to imajo, še bolj pomembno pa je, da znajo, kar so tudi dokazali trije mladi podjetniki, ki so se koronakrizi uprli tako, da so združili moči. Kooperativa 103 pod eno streho združuje tri samostojna podjetja, ki so, zahvaljujoč novodobnemu zadružništvu, ne le preživela, ampak tudi vzpostavila nov podjetniški model. Kako pa je videti, ko pregovorno večna rivala Ljubljana in Maribor združita moči?

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Rokom Staričem
    04:12
    Iz 24UR ZVEČER: Pogovor z Rokom Staričem
  • Iz 24UR ZVEČER: Sodobno zadružništvo
    03:02
    Iz 24UR ZVEČER: Sodobno zadružništvo

Domžalski Ljubljančan in dva Štajerca – to je njihova zgodba o uspehu. Pod streho proizvodnje kokice Pokice so se preselili tudi Pohorske dobrote in Rok's nut butter. Hrustljavim Pokicam iz gensko nespremenjene koruze, oblitim s sladkimi in slanimi okusi, sicer ni šlo slabo, ravno obratno, a potem je prišla epidemija.

"Že od nekdaj smo mnenja, da je povezovanje ključ do uspeha. Zakaj se torej tri osebe, ki delajo na podobnem področju in ki si nismo konkurenti, ne bi povezale, naredile nekaj skupaj, si delile proizvodnjo in si s tem pomagale," meni mladi podjetnik leta Rok Starič.

"Ko so se zaprle trgovine, so se zmanjšala tudi naročila, ker sami na spletni prodaji ne delamo veliko. Izdelek je namreč cenejši, kot je poštnina. Kapacitete same pakirne linije so tako ostale prazne," pravi lastnik Pokice Uroš Požgan. Zato je Mariborčan svoje moči združil s Staričem, ki pod znamko Rok's nut butter kot velik ljubitelj oreščkov navdušuje z arašidovim in mandljevim maslom.

Kooperativa 103
Kooperativa 103 FOTO: POP TV

A koronavirus je prinesel težave z dobavo, mlado družinsko podjetje Pohorske dobrote pa se je v tistem času s prodajo sirupov, nektarjev in marmelad v največji meri zanašalo na šole. "Te pa so se zaprle. Prišel je trenutek, ko sem imel naenkrat na zalogi ogromno marmelad, šole pa so preklicale vsa naročila, kar pomeni, da smo mi dali vložek denarja, naročil pa nismo imeli," pove Tomaž Kranjc iz Pohorskih dobrot.

Vsi trije so se našli pod streho podmladka Kluba slovenskih podjetnikov, združitev moči pa ni pomenila le rešitve podjetij, temveč novo noro zgodbo, pravijo fantje. "V trenutku, ko smo se združili, sem lahko razširil proizvodnjo in nabavil novejše in boljše stroje. S tem pa sem lahko začel proizvajati nove izdelke, ki so bili zame potrebni. Sam namreč nisem bil pripravljen na trg , zdaj pa sem lahko začel pokrivati tudi na primer gostinski sektor," pravi Kranjc.

"Z deljenjem znanja in kapacitet smo tudi bolj konkurenčni na trgu, sredstva pa lahko tudi dejansko ciljno namenjamo – več za prodajo, več za marketing, to pa se konec koncev pozna tudi finančno. Kljub tej koronakrizi smo s tem uspeli dvigniti promet," pravi Starič.

Sodelovanje treh podjetij.
Sodelovanje treh podjetij. FOTO: POP TV

In če se komu zalomi, sta ob strani vedno še dva, ki imata dovolj zagona, da gredo v nov dan. "Podjetništvo je šport, za katerega ni treninga. Ko se odločiš, da boš podjetnik, se začne tekma, učiš pa se nato na napakah. Ključno je torej, da jih narediš čim manj," meni Požgan.

Največ vlagajo v razvoj, novodoben model zadružništva pa je dobil tudi unikatno ime. "Ime Kooperativa 103 je nastalo iz tega, ker je povprečna hitrost iz Maribora v Ljubljano 103 na uro, če imaš srečo," razloži Požgan.

K sreči pa imajo zdaj tisti na začetku poslovne poti v trojici tudi dober vzor, Rok, Uroš, in Tomaž pa ne pomagajo le drug drugemu, temveč tudi drugim start up podjetjem. "Ni cilj, da le mi delujemo kot eno, temveč želimo pomagati tudi drugim mladim podjetjem – tistim, ki imajo ideje," pravi Starič. Takšna podjetja lahko torej pridejo k njim, oni pa jim omogočijo prostor, kjer lahko razvijajo svoj produkt v maloserijski proizvodnji in ga nato postavijo na trg.

"Ključ do uspeha je povezovanje. Pri nas je ena odlična skupna lastnost – vsi obožujemo hrano. Ni težko najti nekoga, ki bi lahko šel vštric s tabo, ti pomagal, se veselil in delal dobro zadevo," meni Starič.

Koronavirus pasica nova
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
10. 05. 2021 17.35
-3
Peanut butter, tega pozna vsak otrok v Severni Ameriki, samo ne vem kako se bo prodajal v Sloveniji. Drugače pa bravo, mladi imajo drugo mentaliteto, bolj podjetni, sposobni, ambiciozni... kot stari fosili ki so zrasli v socializmu.
xydipsy
09. 05. 2021 21.06
Bravo Slovenija ! ! !
KladivoSi
08. 05. 2021 13.29
-1
Dobra ideja za tri besposelne, povezat se je treba, da preživijo. En kupi kruh, drugi mleko, tretji pa krožnike in žlice.
Skinwalker
08. 05. 2021 12.26
-2
Super ste samo cene so katastrofalne in zato ne kupujem vasih izdekov. Kokice vec kot 2 evra hahaha kaj so od zlata???
WhatDoYouCare
08. 05. 2021 17.09
+1
zaradi take mentalitete so v Sloveniji nizke plače. zakaj bi kupil domače, če lahko cenej dobim uvoženo. potem se pa sprašujete zakaj so plače nizke. odgovor je na dlani.
VAREN
08. 05. 2021 11.32
-2
Huda firma. Koliko ima že zaposlenih? Kaj prodaja? A tisti zmazek brez katerega Američani ne morejo živet.
AshBurton
08. 05. 2021 10.22
+0
Zmago je un model s kokicam...je reko,ko so pa zaprli trgovine je bla pa res kriza:)
blef
08. 05. 2021 10.00
+4
Kaj pa vem. Zastojn reklama. Upam, da pomaga. Drugače po mojem mnenju omejen doseg. V zadnjih letih se mi zdi najboljši pristop in produkt paštete Argeta. Povsod so. Doma v tujini in dejansko se prodajajo. Po moje služijo k norci. Dejansko so naredili vse prav.
xydipsy
09. 05. 2021 21.07
picolin
08. 05. 2021 09.58
-5
negdo bi moral odpreti podjetje iztrebljevalci .imeli bi toliko dela da bi nonstop zaposlovali mlade mocne kadre
Jožajoža
08. 05. 2021 09.53
+0
sigurno janšisti.za take je sedaj " raj"
Sentis
08. 05. 2021 09.48
+6
Nikoli nisem kupil te pokovke, ker se mi je zdela občutno predraga. Vem da ko lansiraš na trg težko konkuriraš velikim podjetjem, vendar da že v štartu nabiješ ceno, ker si pač unikaten, ne vem no če je to pravi recept za uspeh.
franci1972slo
08. 05. 2021 09.55
+2