Gospodarstvo

75 odstotkov ameriških avtomobilskih delov, več dela tovarnam, ki plačujejo 13,8 evra na uro

Washington, 28. 08. 2018 11.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Donald Trump je navdušen nad "res dobrim dogovorom" o trgovini z Mehiko, s čemer sta državi "reformirali" trgovinski sporazum Nafta. Zdaj se začenjajo še pogajanja s Kanado.

Trump vesel
Trump vesel FOTO: AP
Kaj so se dogovorili: Mehika je v zameno za dogovor, v katerem ni carin na avtomobile, pristala na dvig deleža ameriških delov v jeklenih konjičkih na 75 odstotkov. Prav tako bo vsaj 40 odstotkov avtomobilov narejenih v tovarnah, v katerih delavci prejmejo najmanj 16 dolarjev na uro (13,8 evra).

Trump je prepričan, da bosta obe državi že kmalu želi sadove sporazuma, njegov mehiški kolega Enrique Pena Nieto pa je dodal, da bi končni dogovor, ki bi vključeval še Kanado, morda lahko dosegli ta teden.

Bo pa imel nov dogovor zagotovo novo ime, saj ima po Trumpovem mnenju "Nafta", ki je sicer eden največjih sporazumov o prosti trgovini na svetu, negativen prizvok. Ameriški predsednik trenutno zanj uporablja izraz "ameriško-mehiški trgovinski sporazum".

Trgovinski sporazum Nafta je bil med ZDA Mehiko in Kanado sklenjen leta 1994, vanj vključeno gospodarstvo, na območju katerega živi več kot 440 milijonov ljudi, ustvari letno vsaj 17.000 milijard dolarjev BDP. A Trump je prepričan, da je bil spisan tako, da ZDA ne iztržijo toliko, kot bi lahko oziroma favorizira partnerici, zato je že med volilno kampanjo napovedal, da bo sporazum razdrl in spisal novega. Kot kaže, bo obljubo držal.

Finančni trgi so se na novico odzvali z navdušenjem, tečaj mehiškega pesa se je zvišal v primerjavi z vsemi pomembnejšimi svetovnimi valutami. Obenem pa je to tudi ena redkih dobrih novic za svetovno trgovino v zadnjem obdobju, ko razburja uvajanje ameriških carin na uvoz jekla, aluminija in nekaterih drugih dobrin, kar je močno zaostrilo odnose ZDA, tako s Kanado kot z Mehiko, še posebej pa s Kitajsko.

Vprašanje pa je, kako se bodo zdaj odvijala pogajanja s Kanado, ki ima od nastopa Trumpa z Washingtonom precej napete odnose. 

Velike razlike med Kanado in ZDA so predvsem glede trgovine z letali, avtomobili in kmetijskimi produkti. Vseeno je kanadski premier Justin Trudeau, ki se je s Trumpom pogovarjal po telefonu, dejal, da si tudi Kanada želi nov sporazum, pogovor obeh voditeljev pa da je bil konstruktiven.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
29. 08. 2018 10.26
Bomo videli kaj bo rekel folk, cene avtomobilov se bodo dvignile, to je jasno. Farmarje pa tudi ne more kupovati s subvencija, ko bo pa prišla kriza, ta pa sigurno pride, bomo pa videli kdo bo odgovoren.
FCM2
28. 08. 2018 15.23
+7
U bistvu on samo iskorisca trenutno stanje premoci zato pa vse skupne dogovore unicuje in z vsako drzavo posebej sklepa dogovore,ker 1na1 se pa nihce ne more toliko upirati zaenkrat se vedno mocni ameriki.... Ce celotna EU ne stopi skupaj in se temu upre smo ga naje....
nightifly
28. 08. 2018 15.50
+3
Celotna EU ? Lepo vas prosim ............ Nemci , Francozi ,Briti bodo prepustili ostalim drzavam kos torte ? Kvecjemu drobtine in lohn posle . Zal je tako .
BUONcaffee
28. 08. 2018 15.15
+0
TOREJ REŠITEV JE ZA VSE STRANI.
bogdajmir
28. 08. 2018 15.14
+4
postopoma ureja USA v spodobno državo s spodobnimi financami - levičarji pa jezni in po njem tolčejo ob vsaki priložnosti, spravili so se na njega tudi, ko je vodo pil - ja, prav ste prebrali, vodo je pil, pa so ga napadali, dajte vpisat v jutube
Maximus
28. 08. 2018 15.43
+5
Ti pa nimaš tri čiste. ZDA je bila že zdaj raj za bogate. Zdaj pa bodo lahko počeli vse kar bodo hoteli. Tudi ubijali, če bo v dobro kapitala. 3000+ krat so ga ujeli na laži na javnih govorih. In levi grdi si ga upajo napadat. Prav smili se mi. Rasist, vara ženo in ima nasplošno slabšalni odnos do žensk. In do vsega kar so tudi dobrega ustvarili demokrati. Popoln predsednik. Ni kaj reči. Odkar je na oblasi so se USA še 20 odstotkov bolj zadolžile kot je bilo načrtovano. Res, urejena finančna država. Bodi raje tiho. Ker nimaš pojma od pojma. Tudi če je kratkoročno dodal utrip ali dva je na dolge proge ubil Ameriko. Mehiko je morda še lahko izsiljeval, s Kanado bo že težje. Ostali pa že sklepajo nova zavezništva, ker se pač enemu dementnemu starcu ne bodo pustili izsiljevati. Amerika je bila že zdaj slaba šala on pa je iz nje naredil celo burlesko. Sicer pa bo kmalu potonil, saj se bo obtožb o sodelovanju z Rusijo in podpkupovanju za molčečnost težko izognil. Tudi njegova moč je omejena. Navadni kavboj z divjega zahoda. Skratka, USA že dolgo niso bile več nikomur zgled in so jasno pokazale kaj je demokracija, zdaj pa je njihov ugled tam nekje pri Maleziji, ali Kosovu...
nightifly
28. 08. 2018 15.54
+1
bogdaj...... ne etiketirati ljudi z napacnimi imeni .....levicarji ,desnicarji .... to je ze desetletja mrtvo -v arhivih . Boste moral posodobiti besednjak .
CestniKolesar370Wattov
28. 08. 2018 16.56
+3
"Rasist"... Nimaš argumenta zakaj. "Vara ženo"... Z Melanijo nista ravno običajen par in veže ju pogodba. Tako je to v milijarderskih vodah. "3000+ krat ujeli na laži" v stilu Snopsa. Trump reče, da je brezposelnost padla za 5%, Snopes ga postavi na laž, ker je padla zgolj za 4.9%. Če pa je slučajno številka pravilna, Snopes spet pravi, da je to laž, ker baje številka ni pomembna. " Mehiko je morda še lahko izsiljeval, s Kanado bo že težje"... Tle si ga pa usral do konca. Brez ZDA gre Kanada v kameno dobo. Nimajo nobenega manevrskega prostora in kakor bo Trump rekel, tako bo Trudeau plesal. "Sicer pa bo kmalu potonil"... Ta "kmalu" čakamo že 4 leta odkar je napovedal kandidaturo. "Trumpova potapljajoča barka", "Trump je gotof", "Ameriški dolar je gotof"... Ni da ni, to je najdaljši "kmalu" v zgodovini človeštva. Vse ostalo je tvoje subjektivno mnenje, ki je vredno kot pasji kakec na palici.