Tujina

Trump oznanil: ZDA odstopajo od jedrskega sporazuma z Iranom

Washington, 08. 05. 2018 10.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
STA, / N.Š. / S.S.
Komentarji
195

Ameriški predsednik Donald Trump je razveljavil jedrski sporazum z Iranom. Iran je označil za glavnega podpornika terorizma oziroma terorističnih organizacij.

Ameriški predsednik Donald Trump je odstopil od jedrskega sporazuma z Iranom. Nato je podpisal memorandum, s katerim je znova uvedel gospodarske sankcije zoper Iran, te bi lahko sledile tudi za vse države, ki sodelujejo z Iranom. Francija, Nemčija in Velika Britanija so že obžalovale Trumpovo odločitev.

Umik naj bi bil proces, ki bo trajal nekaj mesecev.

Donald Trump
Donald Trump FOTO: AP
"Francija, Nemčija in Velika Britanija obžalujejo odločitev ZDA o umiku iz JCPOA. Režim neširjenja jedrskega orožja je na kocki," je Macron zapisal na Twitterju. Napovedal je, da si bodo skupaj prizadevali za širši okvir, ki bo zajemal jedrske aktivnosti, obdobje po letu 2025, ko se izteče jedrski sporazum, balistične aktivnosti in stabilnost na Bližnjem vzhodu, zlasti v Siriji, Jemnu in Iraku.

Trump je v svojem govoru, ki ga je prebral, nanizal, zakaj vse je iranski jedrski sporazum zanj slab, pri čemer je privlekel na dan tudi nastop izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja pred tednom dni, ko je prikazal goro domnevnih dokazov, da je imel Iran pred pogajanji o sporazumu, sklenjenem leta 2015, jedrski program. To je vedel ves svet in to je bil tudi razlog za pogajanja o sporazumu, s katerim se je Iran odpovedal jedrskemu orožju v zameno za ukinitev sankcij.

Trumpova napoved pomeni, da se bodo ukinjene sankcije ZDA zdaj ponovno avtomatično uvedle, kar praktično pomeni, da ZDA kršijo jedrski sporazum, ki so ga podpisale skupaj z Veliko Britanijo, Francijo, Nemčijo, Rusijo in Kitajsko. Ostale podpisnice bi lahko tehnično ignorirale Trumpa, vendar tiste države, ki želijo še naprej normalno poslovati v ZDA, tega praktično ne bodo mogle že zaradi bančnih sankcij.

Trump je v govoru zagrozil vsemu svetu, da bo ponovno uvedel najostrejše sankcije proti Iranu in posvaril svet, naj ne skuša sodelovati z iransko vlado. "ZDA ne izrekajo praznih groženj," je dejal in zatrdil, da je sporazum grozen, enostranski in temelji na laži. Če bi ostal v veljavi, bi menda sprožil jedrsko tekmo na Bližnjem vzhodu. Nato je nanizal še, zakaj vse je Iran slab.

V nasprotju z vsemi znanimi dejstvi je Trump dejal, da Iran izsiljuje ZDA z jedrskim orožjem in celo dodal, da je odločitev sprejel po posvetovanju z zavezniškimi državami. Nobena od zavezniških držav razen Izraela mu ni svetovala umika iz sporazuma, pa še tam mnenje ni enotno, saj izraelski generali v nasprotju s premierjem menijo, da je sporazum koristna zadeva.

Trumpove sankcije naj bi bile uvedene postopoma, da tistim, ki so po sprejetju sporazuma začeli normalno poslovati z Iranom, omogočijo dovolj časa za umik od tam. Trumpov državni sekretar Mike Pompeo, ki je skupaj s svetovalcem za nacionalno varnost Johnom Boltonom navijal za odstop od sporazuma je v sporočilu za javnost razložil, da bodo ob izhodu iz sporazuma sodelovali z zavezniki pri iskanju prave, celovite in trajne rešitve iranske grožnje.

"Naša prizadevanja so širša od le jedrske grožnje in bomo sodelovali pri odpravi iranskega raketnega programa, zaustavitvi iranskih terorističnih dejavnosti po svetu in blokadi grozilnih dejavnosti po Bližnjem vzhodu in širše. Ko bomo to delali, bodo sankcije polno veljale in bodo spominjale iranski režim na diplomatsko in ekonomsko osamitev, ki je posledica brezobzirnih in škodljivih dejavnosti," je razložil Pompeo.

Nekdanji predsedniki ZDA tradicionalno ne komentirajo politike naslednikov, vendar pa se je v tem primeru odzval Barack Obama. "Sporazum deluje, to mnenje delijo evropski zavezniki, neodvisni strokovnjaki in trenutni obrambni minister ZDA James Mattis. Odstop od sporazuma obrača hrbet najtesnejšim zaveznikom in sporazumu, ki so ga dosegli naši vodilni diplomati, znanstveniki in obveščevalci," je med drugim sporočil Obama in dodal, da vztrajno kršenje sporazumov zmanjšuje verodostojnost ZDA.

Brglez obžaluje Trumpovo odločitev

Predsednik državnega zbora Milan Brglez je izrazil obžalovanje zaradi Trumpove napovedi. "Gre za hud udarec vladavini mednarodnega prava," se je odzval Brglez in pozval preostale pogodbenice k nadaljnjemu spoštovanju sporazuma.

"Formaliziran izstop, ki bi ga pred pretekom odpovednega roka spremljala vnovična uvedba sankcij ZDA proti Iranu, bi pomenil jasno in očitno kršitev tako dunajske konvencije o pravu mednarodnih pogodb kot občega običajnega mednarodnega prava," je ocenil Brglez.

Pozval je preostale pogodbenice "in še zlasti Evropsko unijo k nadaljnjemu brezpogojnemu spoštovanju sporazuma ter k sprejetju vseh potrebnih ukrepov, da bodo ta, za mednarodni mir in varnost pomemben sporazum, spoštovali tudi drugi v mednarodni skupnosti", so sporočili iz Brglezove pisarne.

Trumpove odločitve in cena goriva

Sicer pa analitiki menijo, da prav Trumpovo odločanje o Iranu v nebo poganja cene pogonskih goriv, čemur smo priča v zadnjem času. Trgi naj bi možnost, da bodo sankcije obnovljene, prepoznali kot grožnjo zmanjšanju ponudbe nafte, kar je ustvarilo pritik na povpraševanje in posledično zbišalo cene. Analitiki sicer upajo, da se bodo cene umirile čim prej, saj bi se sicer višje cene pogonskih goriv lahko odrazile tudi kot višanje cen drugih izdelkov in storitev. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (195)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
09. 05. 2018 12.50
se že veselim zopet imam izgovor za dražitev pogonskih goriv, jej menda ja ne bodo prehitevali z teslinimi vozili
dr.dare
09. 05. 2018 07.04
-3
ko se spomnim kako ste ga napadali ko je končno naredil red v korejah se mi kar smeji ker vem kako boste spet jamrali ko bo tudi iran se odpovedal jedrskemu orožju in boste spet govorili da sta za to zaslužni kitajska in rusija hahahahah
Zuckerberg
08. 05. 2018 22.57
+6
Joj melanija kaj si ti vidla na tem g.vedu razen zelencev??
etul
08. 05. 2018 22.53
+6
Glih ko nam zalaufa, pa spet ena bedarija iz anglosaksonskega sveta.
detect
08. 05. 2018 22.49
+9
trump je potreben psihiatričnega zdravljenja.
Debely
08. 05. 2018 22.47
+2
Roger Waters ima za njega dober izraz, ki pa ga ne bom napisal.
Zuckerberg
08. 05. 2018 22.43
+5
Trump se bo še stegnu kolk se napenja..
ivanigor
08. 05. 2018 22.43
+9
Bolan človek,tako kot vsa zda in izrael
MATEJ5321
08. 05. 2018 22.48
-4
ivanigor
08. 05. 2018 22.43
+5
Bolan človek,tako kot vsa zda in izrael
ivanigor
08. 05. 2018 22.41
+8
bolan človek bolana Amerika in Izrael
nightifly
08. 05. 2018 22.37
+0
Ker je tema o jedrskem orozju in posledicno o sporazumih in odstopih od teh sporazumov zelo delikatna in povzroca paniko -grde besede -predvsem pa nerazumevanje -bi bilo lepo in hvalevredno -ce bi novinarji te hise pisali na splosno -da ZDA odstopajo od tega sporazuma / Trump sam tega ne more storiti -lahko pa podpise -oz da veto / Toda te stvari sprejemata dva doma ameriskega kongresa / Nekdo je nekdaj rekel -hudic je v podrobnostih - celo v drobnem tisku / Retorika ameriskega (sedanjega ) predsednika je res kolorita - vazno na koncu pa je kaj on lahko naredi sam -kaj pa naredi v imenu ZDA / Obama je imel navzven demokraticen fris in me skoraj zavedel / S Clintonovo sta pa naredila morje skode -predvsem v Magrebu -Bliznjem vzhodu - da o proti ruski politiki oz kar ruso*fobiji niti ne govorimo -kar je bila ena najvecjih napak njegove politike in predsednikov pred njim / Trump je edini - ki je do sedaj izrekel ze marsikaj -vseeno pa ponudil roko distenzije tako Rusom -tako S Koreji in s tem zmanjsal napetosti -mogoce tudi kaksno katastrofo / Je pa res pritisnil na Evropo - ki -roko na srce zganja vse prej kot posteno politiko in posteno trgovanje s svetom - Tudi z Ameriko - da smo si na jasnem / In ce je trump razkuril May-evo in Merklevo -kar naj ju / Obe dobro vesta zakaj je tako / Nekaj pa je le pozitivnega pri njem - pove ven kar misli /Tepe ga pa njegova retorika -ker kot trgovec nima izdelane prefinjenega laznivega obnasanja kot vecina politikov -ki po vedo eno -mislijo pa cisto nekaj drugega / No - treba je se dodati - da mu oba domova kongresa in vsa nasprotna dr*hal starega establishmenta ne dajo dihati in se bojim -da ga bodo kmalu stisnili -on je njim vecji nasprotnik kot vsi Rusi in Iraanci -pa se kdo skupaj / Bomo videli / Vseeno pa je zalostno videti -kako vsi evropski cu*cki -drzave se vedno pridno ubogajo Amere - skoda /
Zuckerberg
08. 05. 2018 22.29
+15
američani bi moral enkrat dobit ornk po gobcu pa bi bil mir na svetu!
frako
08. 05. 2018 22.35
+6
so že dobil kar so si zaslužl s tem da so trampa zvolil. desetletja ne bodo mogl popravit škode ki jo je ta do zdej naredu kaj šele bo.
olimpija35
08. 05. 2018 22.28
-1
kaj to pomeni za naše rdeče pajace,ki so pomagali praati iranski denar??? :D :D :D nič vam ne gre več od rok rdeči :D :D temni oblaki se zgrinjajo nad vami in celo levico :D
Iniesta
08. 05. 2018 22.24
+6
Cionisti odpirajo sampanjec, vendar bodo na koncu porazeni ...
olimpija35
08. 05. 2018 22.18
-18
grumf
08. 05. 2018 22.28
+6
Spomni se na ta komentar čez par tednov, ko boš tankal bencin za 20% višjo ceno.
frako
08. 05. 2018 22.29
+6
a lohka razložiš kaj je tko dobrega pri temu da so zda odstople od tega sporazuma?
daso2211
08. 05. 2018 22.17
+4
Trump lutka kapitala si je skopal politični grob saj bo Iran 100% postal jedrska država saj se ne bodo pustili ponižat Ameriki...ha. ha ha tele Trumpovo🔫☠👽🤢😈👿👺👹😡🇱🇷
frako
08. 05. 2018 22.24
+5
iranu dol visi do amerike dokler EU, rusija, kitajska, ipd države podpirajo sporazum, s ameriko itak iran nima več posla tko da sankcije jim od amerike ne škodjo, kar jim je škodlo od amerike je bil denar ki so ga dali američanom v zuameno za orožje ki so ga potem američani obdržali in niso poslal orožja. sam ta denar se je že vrnil. nov dogovor s iranom amerika ne more sprejet ker nima ničesar s čimer bi jih prisili.
+2
Fifi 24
08. 05. 2018 22.17
-1
Nič bat vse to so taktike Trump je poslovnež in se zna pogajati...neglede na to kaj si kdo misli o njem....poglejte S korejo in grožnje pol leta nazaj
+2
Z Iranom je pogorel in prav je tako😁😁😁
deltex
08. 05. 2018 22.12
+22
Trumpov cilj je še bolj razbiti in oslabiti Evropo. To je bistvo vsega.
+3
To je cilj vseh Ameriških predsednikov ,ker je Amerika najvelji sovražnik Evrope🔫👜☠👽🤢😈👿👺👹😡
deltex
08. 05. 2018 22.11
+15
Trumpova politika temelji na "zunanjem sovražniku". Če ga ni, si ga pač izmisliš. Kim un ga je nategnil in se noče več prepirati z njim, Putin ga tudi ne jemlje več preresno,..zdaj je pač na vrsti Iran. Bedno je je, da se vedno vpleta na področja, ki so zelooo daleč od ZDA, a blizu Evrope.