Gospodarstvo

Trump (za zdaj) ne bo povišal carin, Kitajska pristala na uvoz ameriških izdelkov

Washington, 12. 10. 2019 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški predsednik Donald Trump ne bo povišal carin na 250 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske s 25 na 30 odstotkov, saj so pogajalci ZDA in Kitajske po Trumpovih besedah dosegli "zelo bistven trgovinski dogovor prve faze".

Kitajska je med drugim privolila v nakup od 40 do 50 milijard dolarjev kmetijskih pridelkov iz ZDA. Grožnja s carinami na praktično celoten uvoz iz Kitajske do konca letošnjega leta sicer za zdaj ostaja v veljavi.

Pogajalci se glede glavnih točk spora v več kot leto dni trajajoči trgovinski vojni med državama, kot so ameriške obtožbe, da Kitajska sili tuja podjetja v predajo poslovnih skrivnosti v zameno za dostop na trg, niso dogovorili še ničesar. Dogovor pa naj bi dosegli glede finančnih storitev in intelektualne lastnine.

Donald Trump

Trump je v Beli hiši sprejel podpredsednika kitajske vlade Liu Heja in pozneje dejal, da je prva faza dogovora pripravljena na podpis, druga faza pogajanj pa se bo začela nemudoma. Prva faza naj bi bila sicer napisana in pripravljena na podpis v naslednjih treh tednih.

Na vprašanje, kako to, da so dogovor dosegli zdaj, je Trump odgovoril, da je napredek posledica tega, ker je posel veliko večji kot prej. Liu je dejal, da je to posledica sodelovanja.

Na vprašanje, ali mu je Kitajska v zameno za dogovor obljubila preiskavo političnega nasprotnika Josepha Bidna, je Trump odgovoril, da lahko Kitajska z Bidnom dela, kar želi.

Finančni minister Steven Mnuchin je dejal, da so dosegli razumevanje o ključnih vprašanjih, vendar je ostalo še veliko dela. ZDA bodo vmes znova razmislile o svoji odločitvi avgusta, da Kitajsko razglasijo za manipulatorko valute.

Borzni vlagatelji so se na novice o približevanju dogovora odzvali z navdušenjem in indeks Dow Jones je dan končal z rastjo okoli 300 točk.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bjatch
13. 10. 2019 17.36
+0
Neverjetno. Kako Trump smeši Kitajce iz dneva v dan! Končno nekdo, ki bo Kitajskim komunistom pokazal zobe. Ljudje tam delajo po 16 ur na dan 7 dni v tednu da lahko k nam izvažajo zastonj robo, ki jo mi po 3€ veselo nakupujemo na vsakih 14 dni futra se pa samo elita. Bravo Trump, ne gre vse samo v eno smer, mora še v drugo al pa carine nabit da bodo izdelki dražji in cene konkurenčnejše domačemu trgu. S tem povečaš prihodek domačim in ustvariš delovna mesta! Trump dela, ni kaj!
bikoborec69
13. 10. 2019 10.39
+1
Robert de Niro mu je rekel, da bi rad igral mafijca pa ne zna.
Al83
13. 10. 2019 10.34
-2
Trump je ravnokar Sankcijoniral kitajske posameznike in podjetja, ki se ukvarjajo z zatiranjem muslimanske manšine na jugu kitajske. Kot ža sigurno veste, kitajska komunistična partija ima v taboriščih par miljonov muslimanov. Muslimani so v komunističnih taboriščih prisiljeni jesti svinjino piti vino in peti partijske pesmice. Poleg tega so prisiljeni, da pluvajo na alaha in mohameda in izdajajo druge muslimane. Tisti, ki tega niso pripravljeni narediti dobijo metek v glavo, njihovi organi pa so odstranjeni in prodani na črnem trgu. In edin, ki je naredil kaj glede tega je Trump. Vsi drugi so tiho in kitajcem krijejo riti. Tako da imate malo upogleda, muslimani, kaj vas čaka, ko bodo tardeči spet prevzeli oblast. Sem siguren, da se ne gre v pekel zaradi tege, če se postaviš na stran ateistov, ki pobijajo tvoje, ali pač.
nikhrast
13. 10. 2019 15.49
+0
Govori se o NBA, pa v kakšni godlji so zdaj, Kitajci NBA tekme ne bodo predvajali, tu se pa gre za milijarde. NBA basketball je zelo popularen na Kitajskem, samo twiti o podpori protestnikom v Hong Kongu so užalili Kitajce.
pravica5
12. 10. 2019 21.54
-5
Vsak njegov predhodnik je začel vojno,Obama dobil nobelovo :))).naš zet je sposoben tip in ni ga vraga da pomete z konkurenco na naslednjih volitvah.Le pri naših levakih je .
pravisprehajalec
12. 10. 2019 20.01
-2
Bravo Trump, tako se pogaja. V kupoprodaji morata bi zadovoljna oba, tako Prodajalec, kot Kupec. Oziroma če jaz kupujem od tebe, potem se spodobi, da tudi ti kaj kupiš od mene. Europa pa gleda, pri nas se pa hahljajo Trumpu. Vsa čevljarska, vsa tekstilna, vsa zabavna elektronika, vse je crknilo v Europi. Nemčija to kompenzira z avtomobilsko industrijo, kaj pa Slovenija? kaj proda Kitajcem? Ko vsak Slovenec nosi kitajske gate. Trump jih bo zrihtal. Žal samo za Ameriko.
tv1206802
12. 10. 2019 19.32
+0
Od vsega pljuvanja čez Trumpa lahko rečem, da le izpolnjuje svoje predvolilne obljube zaradi katerih je zmagal na volitvah. Obljubil je, da bo okrepil domače gospodarstvo in da se bo umaknil iz kriznih žarišč. Mediji znajo prikrojiti resnico, seveda pa denarni tokovi v ozadju dajejo velik pomen vsakemu še tako nelogičnemu dejanju.
JanezNovakJohn
12. 10. 2019 16.12
+9
Zavezan je totalnemu kapitalizmu, denarju orožju in Ameriki. Rad se igra s tem kar ima. Nevaren je za svet ne za Ameriko. Sposoben je spreti vse in pokasirati kar se da. Nima odnosa do sveta. Svet je material ki ga Amerika gnete.
pravisprehajalec
12. 10. 2019 20.03
-6
#Zavezan je totalnemu kapitalizmu, denarju orožju in Ameriki. Rad se igra s tem kar ima. Nevaren je za svet ne za Ameriko. Sposoben je spreti vse in pokasirati kar se da. Nima odnosa do sveta. Svet je material ki ga Amerika gnete. # zaradi izrazitega protiamerikanizma, bi ti pristajal bolj nick JanezNovakJovane
JanezNovakJohn
12. 10. 2019 16.07
-3
Prometne do konca. Bojim se da bo ße enkrat izvoljen.
nikhrast
12. 10. 2019 15.09
+1
Pa je Trump popustil, so ga Kitajci potegnili za nos, so mu obljubili da bodo pregledali Bidna, samo dobro vedo da tam ni nič. Pa "stable genius" se bo spet bahal, v njegovi administraciji pa še kar naprej odstopi, še njegov darling Giuliani bo končal v arestu.
Melaj
12. 10. 2019 13.12
+12
Trgovina ni šala. Zaradi trgovine so nastajale vojne, imperiji in njihovi padci. Po krizah so dobili krila totalitarni režimi, z njimi vojne in morije. Pa spet padci in nove bolj ali manj vsiljene ureditve. Ne smemo pa spregledat, da je prav trgovina vzrok za razvoj super orožij. Je bilo in se dogaja. Upam pa, da ne bo kdo prestopil meje in si zaželel napolniti pljuča (koto je to poskusil Wili v prvi vojni, Hitler, Musolini, cesarstvo vzhajajočega sonca...po njihovih padcih pa spet novi akterji, ki širijo strah)....Zgodovina ponosno prikazuje uspehe cesarstev in imperijev. Je pa potrebno opomniti, da je ves razvoj poganjala vojna..vojne, ki jim ni konca.
26277
12. 10. 2019 12.31
-2
A ni v bibliji zapisano, kdo bo prišel v EU...rumena rasa, neki takega.
antilevi?ar
12. 10. 2019 19.18
+6
Tam ničesar ne piše o EU. Knjige govorijo o enem narodu in odnosu tega naroda s svojim vodjo, človeštvo nima ničesar s tem. Krščanstvo in teologi so iz tega naredili krasen sistem za manipulacijo z masami nič drugega,.skratka ena sama vojna knjiga.
BUONcaffee
12. 10. 2019 12.11
-8
Ko ne bo več Trump predsednik ZDA pa bo vse po starem, tako da ni panike.
devote
12. 10. 2019 12.00
+12
Da mora kitajska na silo kupovati usa izdelke je se vecja zmaga za trumpa, kot da bi morala placevati carine. Briljantno trump. Hkrati je to nov signal ostalim drzavam katero varianto lahk izberejo ce nocejo carin... Hehee.
nikhrast
12. 10. 2019 14.50
+0
Dobro se delaš norca s Trumpom, no, še eno leto ga bomo trpeli, samo škoda, precej heca smo imeli na njegov račun.
Da se mene pita..
12. 10. 2019 11.34
+5
Ameriški način življenja, velja samo v Ameriki, izven meja usa to ne gre. V Evropi se živi velik bolj kvalitetno k gor.
nikhrast
12. 10. 2019 14.57
-2
Vsaj štiri mesece živim tudi v Evropi, pa ne vidim večje razlike med Ameriko in Evropo. No, sport novice na CNN in ostalih TV mrežah v Evropi so čisto druge kot na TV v Ameriki. Hrana ista, no, po supermarketih v Ameriki več izbire, več bio ali organic hrane, posebno če primerjaš s Slovenijo.
plotter123
12. 10. 2019 11.23
+12
no tise ameriške svinjarije ki ji rečejo hrana pa res kitajci ne rabijo jesti, imajo dovolj svojih kvalitetnejših izdelkov. Vse kar prihaja iz amerike je slabo , polno pesticidov, insekticidov , obsevanj , gensko spremenjenih živil , antibiotikov itd itn , tako da nič čudnega če lahko piščančje meso hraniš v hladilniku cel mesec pri 10 stopinjah pa ne smrdi , seveda ne smrdi saj ga še bakterije ne marajo, o ostalih izvoznih izdelkih pa brez veze , saj še avta ne znajajo narediti ne da bi kuril 25 - 30 na sto km
sonofabitch
12. 10. 2019 11.48
+13
Kitajci imajo isto sranje, tam je še zrak strupen kaj hrana ne bi bila. Se kregajo med sabo, ker nimajo kam izvažat svojega smetja.
26277
12. 10. 2019 12.29
-3
Čudno vse strupeno, množijo pa se...za 3 Evrope jih je. A to od strupa?
nightifly
12. 10. 2019 11.08
+9
To je pa velik uspeh za Trumpa . No ,to je samo ena bitka od mnogih ,ki se odvijajo vsak dan . Prav tako je nemogoce trditi v tembabilonskem konglomeratu trgovanja ,izsiljevanja , grozenj s tem in onim stoprocentno ugotoviti kdo koga ´´boza´´ proti dlaki . Za ZDA vemo kaksna druzba je , o Kitajski sedanji strukturi in obliki vladavine pa bore malo. Nekaj je pa sigurno ,stoprocentno . Kitajci so zelo aktivni , zelo pridni ,podjetni , za njih je dom zemeljska obla ,kamorkoli kitajca implantiras ,tam bo zacel s trgovsko aktivnostjo , postal agresiven , kar je pa se najbolj zaskrbljujoce tudi brutalen . Seveda Kitajci niso edini ,ki jih krasijo te znacilnosti , hudic je ,ker jih je toliko . Diskrepance med Ameriko in Kitajsko so normalne ,ker obe gospodarstvi temeljijo na popolnma razlicnih ekonomsko -gospod .sistemih . Zal je Kitajska tehnolosko veliko zadaj , dela pa v zadnjih desetletjih ogromne korake ,da bi ta zaostanek zmanjsala . Masovna proizvodnja samo pomeni veliko izdelkov dvomljive kakovosti za malo denarja ,ki se lahko plasirajo po svetu , obenem pa veliko sluzb in zaposljivosti doma na kitajskem. In ce gre obenem se za trgovino ,ki ne sloni na mednarodnih dogovorih je zdraha tu . Primer ; Uradno Kitajci uporabljajo cez 95 % ameriske programske opreme piratskega izvora . To je samo en proizvod ,ce mu recemo tako ,toda to je nekaj sto miliard ˘$ v denarju . Zdaj pa pomislite na tisoce drugih proizvodov ,ki so zasciteni s patenti in drugimi vrovali . Deficit gre v stotine miliard samo z ZDA , da o ostalih kontinentih ne govorimo . Trumpu je torej uspel veliki met -zaenkrat . Toda vsi vemo ,da Kitajci ne bodo mirovali dolgo -do vecera .
plotter123
12. 10. 2019 11.28
+5
ne nakladaj saj so amerigosi in evropejci vse izdelke in vse svoje znanje sami peljali na kitajsko zato, da so na račun poceni delovne sile , tukaj služili miljarde. Sedaj ko so jim pa trg začeli prevzemati kitajci pa jok in stok. Apple , IBM , HP , ASUS , DELL . to je vse narejeno na kitajskem , da ne govorim o avtomobilskih delih. Kitajci pač odpirajo tovarne kjer se dela na zahodu pa cele stolpnice pisarn ( kristalna palača je v BTC-ju ) v katerih preprodajajo te izdelke s pomočjo slamnatih firm.
26277
12. 10. 2019 12.20
+0
26277
12. 10. 2019 12.22
+0
Samo eni tega ne prebolijo, sprenevedanje je vrlina dvoličnežev.
CestniKolesar370Wattov
12. 10. 2019 10.10
+16
Kaj so carine? Carine so davki. Pripelješ nekaj iz Kitajske, plačaš davek. Ta davek ni 100, 200, ali 500%, ampak recimo 10% in kvazi socialisti so kar naenkrat postali zagovorniki prostega trga in sveta brez davkov. Vsem je čez noč postalo jasno kaj so to tarife in da so davki slabi. Zanimivo pa je, da levih nisem slišal protestirat, ko se je DDV zvišal iz 19 na 22%. Nisem jih slišal, ko so se uvajale carine. Nikogar nisem slišal, ko se je uvedel davek na motorna vozila. DMV je sploh biser slovenskih pametnih glav. Ko pride avto iz tovarne, se nanj plača davek na motorna vozila. Ta davek se plača enkrat na vsak avto. Ampak spomnili so se, da se DMV plača tudi na rabljene avte, če se ti registrirajo v Sloveniji. Kam smo prišli s tem? Je švercarjev manj? Ne. Samo cene rabljenih vozil so šle navzgor, govorimo o avtih malo višjega razreda. BMW z 200kkm je v Nemčiji za odpis, v Sloveniji pa je statusni simbol.
BUONcaffee
12. 10. 2019 10.05
-10
Kitajci so uspeli, Trump popustil.
CestniKolesar370Wattov
12. 10. 2019 10.28
+1
Frane Šajn
12. 10. 2019 10.04
-5
ENI SE PRI NAS ČUDIJO ZAKAJ JE TRAMPY TAKO NEPRILJUBLJEN MED SLOVENC! LE ZAKAJ,LE ZA KAJ.???????
Mauzahecmauzares
12. 10. 2019 10.01
-1
Kitajci na galofaksu