Gospodarstvo

Tudi Labod v likvidacijo?

Novo mesto, 16. 03. 2009 09.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Skupščina Laboda, kjer je prišlo do zaostanka pri izplačilu plač, bo odločala o likvidaciji. Za likvidacijskega upravitelja predlagajo Facig, ki jo zastopa Franc Gajšek, ki je obenem večinski lastnik Laboda.

Labod se zadnje čase srečuje s težavami. Zaradi krize, neprodanih zalog in odprtih terjatev je prišlo tudi do zaostanka pri izplačilu plač. Delavci so januarske plače dobili 12. marca.
Labod se zadnje čase srečuje s težavami. Zaradi krize, neprodanih zalog in odprtih terjatev je prišlo tudi do zaostanka pri izplačilu plač. Delavci so januarske plače dobili 12. marca. FOTO: POP TV
Upniki Laboda lahko svoje terjatve do družbe prijavijo likvidacijskemu upravitelju v roku 30 dni od objave poziva in sklepa o prenehanju družbe in začetku redne likvidacije v uradnem listu.

Delničarji novomeške tekstilne družbe Labod bodo na skupščini 20. aprila odločali o prenehanju delovanja družbe in o začetku redne likvidacije. Od 190 zaposlenih jih bodo v skladu z zakonskimi predpisi okoli 60 odpustili, približno 120 pa po likvidaciji prezaposlili v hčerinski družbi, je pojasnil večinski lastnik Laboda Franc Gajšek.

Do odločitve o napovedi likvidacije je po njegovih besedah prišlo po tehtanju različnih rešitev. Labodova lanska izguba naj bi znašala 600.000 evrov, skupaj z izgubo prejšnjih let pa ta znaša 1,8 milijona evrov. Skladišča so polna neprodanih izdelkov, skupaj s tekočimi bančnimi dolgovi pa naj bi Labod dolgoval 3,6 milijona evrov. Do navedenega stanja naj bi po Gajškovih besedah prišlo zaradi tehnokratskega in neprilagojenega vodenja podjetja, neustreznega komercialnega pristopa in 30-odstotnega zmanjšanega obsega poslovanja, ki glede na razmere na trgu in v družbi ne zagotavlja pozitivnih rezultatov.

Za izvedbo postopka likvidacije naj bi po njegovi oceni potrebovali približno 4,5 milijona evrov, Labodovega premoženja pa naj bi bilo dovolj tudi za izplačilo plač in odpravnin. Od 100 do 120 delavk in delavcev naj bi po zaključenem postopku likvidacije prezaposlili v Labodovi hčerinski družbi, Gajšek pa je kot možnost napovedal selitev Labodove proizvodnje v Krško ali Ljubljano. Novomeški Labodov kompleks naj bi prodali, ohraniti pa nameravajo Labodovo novomeško trgovino. Nadaljnja proizvodnja, ohranitev Labodove blagovne znamke in trgovine so odvisne tudi od nadaljnjih bančnih posojil, vendar, kot je zagotovil, z njimi naj ne bi bilo težav, banke pa naj bi Labod pri likvidnostni sanaciji podprle.

Upravni odbor družbe med drugim predlaga, naj lastniki na skupščini 20. aprila za likvidacijskega upravitelja imenujejo družbo Facig, ki jo zastopa izvršni direktor Franc Gajšek. Ta je sicer prek svojih podjetij večinski lastnik Laboda, v katerem je zaposlenih nekaj manj kot 200 delavcev.

Labodova novomeška proizvodnja bo do konca meseca stala, od torka pa bo približno 60 delavk na rednem dopustu, v maju pa naj bi pričeli šivati jesensko-zimsko kolekcijo. Po zaključenem prestrukturiranju naj bi v Labodu, vsem ki bodo ostali, popravili izhodiščne plače, je še napovedal Gajšek.

Kot je povedal Labodov sindikalni predstavnik Gregor Teršar, napovedana likvidacija glede na napovedano reorganizacijo družbe, ki še vedno deluje, kot bi imela vsaj 1000 zaposlenih, ni presenečenje. Delavke in delavci pa po besedah Teršarja pričakujejo, da bo zaradi nižjih stroškov prišlo tudi do selitve ohranjenega dela proizvodnje. Glede odpuščanja je dejal, da sindikat pričakuje uporabo tako imenovanih mehkih prijemov in pri izplačilu odpravnin spoštovanje zakonsko določenih rokov.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mawsyy
05. 04. 2009 20.39
yeyo.white... glede slabe kakovosti pri Labodu pa se nikakor ne morem strinjat. Oblacila imajo zelo dobra, kvalitetno izdelana in iz dobrega blaga.
esmi
17. 03. 2009 16.27
Kje bomo pa kupovali obleke? uvoz iz Kitajske al kaj?
yeyo.white
16. 03. 2009 22.35
pac slabo vodstvo -> slabi delavci -> slaba kvaliteta produktov -> propad podjetja...
Skynet
16. 03. 2009 11.32
jezek-teka-teka; tole finto z "Prvi", ki jo povsod pišeš, je že zeloo stara finta, ki se jo je spomnil nek Američan ali Anglež.... uglavnem, vsako jutro je zelo zgodaj vstal, samo za to, da je pod temami lahko pisal "First"... tako, da spomni se kaj svojega, kaj originalnega, ker drugače izpadeš, kot bebec. To velja tudi za ostale....otroke. Lp
Floral
16. 03. 2009 11.11
Gajšek naredil napako, da ni takoj saniral Labod, ko ga je kupil od države. Pri nas so vsa ta bivša državna podjetja gnila, delavci kradejo, notri pol lenuharjev ki hodijo po plače,... Res pa je, da novi lastniki niti niso mogli dosti naredit, saj se delavcev pri nas praktično ne da odpustiti in tako si primoram gledat ene in iste nesposobne cepce in lenuharje, medtem ko podjetje propada. :( Na koncu nastradajo tisti pridni in delovni, ki ostanejo brez služb. Kriva je država!!!!!!!!!!!!!!! in naši butasti zakoni. Naj država zmanjša obremenitev dela v Slo pa ne bodo samo aziatke služile na naš račun.
JanZiska
16. 03. 2009 10.47
običajno so aziatke dobro pokalofonane, ne gre ti slabu
jezek-teka-teka
16. 03. 2009 10.39
Bolj slabo, ampak mam pa dve aziatke na obisku ... lol
JanZiska
16. 03. 2009 10.35
bravo ježek, kako kaže z jabolkami in hruškami?
jezek-teka-teka
16. 03. 2009 10.28
zopet, prvi ....