Gospodarstvo

Tudi Madžarska zaščitila jeklarstvo

Budimpešta, 17. 05. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po ZDA in EU je zaščitne ukrepe za uvoz jekla uvedla tudi Madžarska. Začasne šestmesečne uvozne carinske kvote na jeklo in izdelke iz jekla bodo začele veljati 3. junija, zajemajo pa večji del jekla, ki ga na madžarski trg izvažajo slovenski jeklarji.

v železarni
v železarni FOTO: Reuters

Kot je pojasnila državna podsekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Metka Jerina, pa v Slovenskih železarnah zaradi ukrepov niso zaskrbljeni, saj Madžarska po besedah člana uprave Slovenskih železarn ter direktorja jeseniškega Acronija Vasilija Prešerna ne predstavlja pomembnega trga. Acroni tja izvozi odstotek svoje prodaje, ravenski Metal pa okoli tri odstotke. Ob morebitni zapolnitvi kvot pa bodo jeklo, namenjeno na madžarski trg, preusmerili na druge trge, je še dodal Prešeren.

Madžari, ki so kvote oblikovali glede na triletno povprečje uvoza jekla (leta 1998, 1999 in 2000) in temu prišteli še 10 odstotkov, so jih uvedli na podlagi sporazuma Svetovne trgovinske organizacije (WTO) o zaščitnih ukrepih, je pojasnila Jerinova. Ukrepi so sicer podobni tistim, ki jih je 3. aprila uvedla EU, so pa po mnenju državne podsekretarke bolj ugodni. Madžarska je namreč kvote razdelila v tri skupine: posebej za članice EU, članice Cefte in za druge države. Iz ukrepov pa so izvzete države, ki na madžarski trg ne izvažajo več kot tri odstotke jekla, in najmanj razvite države, v skladu s sporazumom WTO.

Po mnenju državne podsekretarke bodo kvote ob normalni rasti zadoščale za izvoz držav EU in Cefte, za ostale države pa bo izvoz najverjetneje omejen. Znotraj skupin bodo carine ostale nespremenjene, to pa za Slovenijo kot članico Cefte pomeni, da bo še naprej oproščena carin na jeklo, v kolikor ne bo presegla kvot. Za presežene kvote so predpisane carine v višini 20 do 25 odstotkov, je še dodala.

Zaščitne jeklarske ukrepe, v četrtek so bili objavljeni v uradnem listu gospodarskega ministrstva, je Madžarska uvedla predvsem zaradi močnega porasta uvoza jekla v zadnjih petih letih (v primerjavi z lani se je uvoz glede na povprečje od leta 1996 do 2000 povečal kar za 67 odstotkov) in kot protiukrep na zaščitne ukrepe, ki so jih uvedle ZDA in EU, da bi preprečile uvoz nastalih presežkov na madžarski trg.

Slovenija na Madžarsko izvozi okoli 20.000 ton jekla in izdelkov iz jekla, kar je okoli šest odstotkov vsega izvoženega jekla in trikrat več kot ga izvozimo v ZDA, je pojasnila Jerinova in dodala, da sedem skupin, za katere so ukrepi uvedeni, zajema večino na Madžarsko izvoženega jekla.

Kot je povedala Jerinova, s podobnimi ukrepi grozita tudi Poljska in Češka - v primeru čeških ukrepov bi jih uvedla tudi Slovaška, saj sta državi v carinski uniji-, Slovenija pa o protiukrepih še ne razmišlja. V primeru, da se bo uvoz povečeval, pa bodo razmislili tudi o zaščiti slovenskega jeklarstva.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA