Gospodarstvo

Tudi nadzorniki SDH potrdili uveljavitev predkupne pravice v Savi

Ljubljana, 25. 02. 2022 18.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nadzorniki Slovenskega državnega holdinga so podali soglasje k uveljavitvi predkupne pravice za 43,2-odstotni delež družbe Sava v lasti sklada York, je dejal predsednik uprave SDH Janez Žlak. Zeleno luč za to so v začetku tedna že prižgali nadzorniki Kapitalske družbe.

Današnja zelena luč nadzornikov SDH, ki so potrdili predlog uprave o uveljavljanju predkupne pravice, je bila po pojasnilih Janeza Žlaka predzadnji korak v postopku nakupa Yorkovega deleža. Zadnji bo v ponedeljek, ko bosta na fiduciarni račun sredstva nakazala SDH in Kad.

SDH bo za lastniški delež Yorka v Savi nakazal 32,01 milijona evrov, Kad pa za terjatve Yorka do Save 5,99 milijona evrov. "Skupna vrednost transakcija je torej 38 milijonov evrov," je v izjavi za javnost po današnji seji nadzornikov pojasnil Žlak.

Po zaključku transakcije bo imel SDH 61,914-odstotni lastniški delež v Savi, Kad pa 28,046-odstotnega. Skupni lastniški delež SDH in Kada bo znašal 89,96 odstotka.

"S tem so postavljeni temelji, da izkoristimo razvojni potencial, ki ga skupina Sava ima. Sledimo tudi usmeritvi in strategiji države glede turizma. Prvi naslednji korak je konsolidacija skupine Sava, združitev Save in Save Turizma, ter refinanciranje dolgov. Od tam naprej pa sledijo naslednji koraki," je dodal Žlak.

Hoteli Sava Bled
Hoteli Sava Bled FOTO: Luka Kotnik

"Zadovoljen sem z odločitvijo obeh organov SDH, da uveljavimo predkupno pravico, ki bo imela v prihodnje številne pozitivne učinke, saj bomo s tem preko enostavnejšega upravljanja omogočili lažje in hitrejše izvajanje strategije turizma, vseh začrtanih ciljev in s tem rast in nadaljnji razvoj najpomembnejši turistični skupini v Sloveniji," pa so v sporočilu za javnost na SDH povzeli besede predsednika nadzornega sveta SDH Ivana Simiča.

Pravice iz pridobljenih delnic v Savi bo možno izvrševati po izpolnitvi odložnih pogojev in pridobitvi odločbe Agencije za varnost konkurence, da je transakcija skladna s pravili konkurence.

Kot so dodali v SDH, so po prejetem obvestilu o nameravani prodaji deleža Yorka v Savi in njegovih terjatev do te družbe pridobili potrebne strokovne podlage za odločanje, analizirali več možnih upravljavskih scenarijev in skrbno pretehtali argumente za sprejem odločitve z vidika dolžniško-upniškega položaja SDH.

"Iz analize scenarijev nedvoumno izhaja, da so tveganja in slabosti v primeru uveljavitve predkupne pravice bistveno manjša, kot tveganja in slabosti v primeru, da se predkupna pravica ne uveljavi. Po drugi strani so priložnosti in prednosti pri uveljavitvi predkupne pravice večje od scenarija neuveljavitve predkupne pravice," so zapisali. Uveljavitev predkupne pravice omogoča izvedbo številnih aktivnosti tako na družbi Sava, kot tudi širše v povezavi z ostalimi turističnimi družbami, kar predstavlja potencial za povečanje vrednosti.

Sava je prek podjetja Sava Turizem lastnica ali upravljalka pomembnega dela slovenske turistične infrastrukture na ključnih destinacijah na Obali, Bledu in severovzhodu Slovenije.

York je naprodaj ponudil svoj 43,2-odstotni delež v tem podjetju. Konec januarja je dogovor o nakupu podpisal z družbo Prestige Tourism, v ozadju katere je madžarski kapital, vendar ima država možnost uveljaviti predkupno pravico. Prek SDH in Kada je namreč lastnica skoraj 47-odstotnega deleža v Savi.

Vlada je v ponedeljek holdingu zagotovila sredstva za odkup deleža v Savi. Osnovni kapital SDH se bo v skladu z vladnim sklepom z dobrih 260 milijonov evrov povečal za 41,6 milijona evrov na nekaj manj kot 302 milijona evrov. Presežna sredstva iz naslova dokapitalizacije bo SDH v celoti namenil začrtanim aktivnostim iz načrta upravljanja na področju turizma, so napovedali v holdingu.

Nadzorni svet SDH je sicer na današnji seji soglašal s spremembo statuta SDH v zvezi z izvedeno dokapitalizacijo. Več podrobnosti bo uprava SDH predstavila na ponedeljkovi novinarski konferenci.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vomo
28. 02. 2022 11.05
+1
kako to, da je že prej država prodala delež neznanim kupcem, a je to mogoče mafijski denar, ali pa je denar slovenskih tajkunov kateri so že leta 1990 pokradli našo domovino in sedaj kot tuji neznani vlagatelji vlagajo in perejo nakraden denar.. ZAKAJ NAŠA DEŽELA PRODAJA NAŠE BLAGO NEZNANIM KUPCEM.....
gobo
27. 02. 2022 20.38
za počivalška so še sosedje povedali da je skaženec,da bi ga morali takrat pustit tam
lojze3
26. 02. 2022 09.37
+1
Kdo je sploh prodal yorku
Abrams
26. 02. 2022 09.27
Igrišče za politiko, zato se pa toliko borijo. Drugače je pa večina gospodarstva, v katerem se dela, v tuji lasti. To jih pa ne zanima. Pa bi bili kakšni deli zelo donosni.
mužik
26. 02. 2022 09.13
+3
levaki bodo to takoj prodali ,če pridejo na oblast !! prodaj -kupi prodaj !! to je itak njihov moto in to pod ceno .
Bolfenk2
26. 02. 2022 08.54
+4
Zapravljanje denarja, če slučajno zmagajo levi bodo spet prodali hotele pod ceno tujcem, kot so jih že.
Jan zan 1234
25. 02. 2022 20.38
+0
Vlozili bodo 41milijonov nasega denarja....potem pa pod ceno prodali...!!! Ze videno...kot banke...!!! Kako dolgo bomo gledali to zlocinsko vlado..???
kiropraktik
25. 02. 2022 19.34
+2
Zakaj le? Če so prodali, je prodano in pika!