Gospodarstvo

Tudi pri nas vse raje plačujemo s karticami, gotovini je naklonjenih le še 17 odstotkov Slovencev

Ljubljana, 29. 06. 2017 12.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Plačilne kartice v Sloveniji zasedajo visoko mesto po priljubljenosti med plačilnimi sredstvi. Dobri dve tretjini meni, da bodo v naslednjih letih postale najbolj zaželen način plačevanja, petina pa v ospredje postavlja tudi plačevanje z mobilnim telefonom. Kartica ostaja nepogrešljiv pripomoček na potovanjih, saj jo 80 odstotkov vzame s sabo na pot.

infografika
infografika FOTO: Mastercard Europa

Med najhitrejšimi načini plačevanja na blagajni prevladuje brezstično plačevanje, ki ga je izbrala skoraj polovica Slovencev (49 %). Več kot polovica (57 %) je s kartico pripravljena plačati tudi zneske do pet evrov. To je le par izsledkov raziskave Masterindex, ki jo je v maju za družbo Mastercard Europe v Sloveniji izvedla Mediana.

Slovenci imajo v povprečju do tri kartice (86 %), dobra tretjina (34 %) pa tri kartice ali več. V primerjavi z lanskim letom ob istem času se podatek o povprečni uporabi kartic ni spremenil; več kot polovica Slovencev (51 %)  kartice uporablja vsaj trikrat tedensko, 64 odstotkov pa s kartico opravi vsaj polovico nakupov. Prav tako večina uporablja osnovne plačilne kartice; teh je več kot 87 odstotkov, medtem ko premium kartice uporablja okoli 8 odstotkov sodelujočih.

Pri izbiri ponudnika kartice je pri Slovencih najbolj pomembna široka sprejetost v trgovinah po Sloveniji (55 %), tesno ji sledi sprejetost kartic v tujini (54 %). Imetniki cenijo tudi nizko stopnjo obresti in stroškov (48 %) pa tudi dodatne ugodnosti, ki jih imetnikom omogočajo ponudniki kartic. Te se dotikajo popustov v trgovinah, pri vsakodnevnih stroških bivanja (položnicah za elektriko, plin), telekomunikacijskih storitvah in popustih pri nakupu oblačil ter spletnem nakupovanju.

Brezgotovinsko plačevanje je vse pogostejša oblika plačevanja tudi pri nižjih zneskih, saj je dobra polovica (57 %) zneske do pet evrov pripravljena plačati s plačilno kartico. S kartico najpogosteje plačujejo vsakodnevne potrebščine (32 %)  in gorivo (26 %), na tretjem mestu pa ostajajo spletna plačila (26 %). Za dobro polovico Slovencev (55 %) je pri plačevanju najpomembnejša varnost procesa.

Skoraj vsi Slovenci (97 %) so že slišali za brezstično plačevanje. 68 % je zainteresiranih za tovrsten način plačevanja (lani enak čas 61 %), dobra polovica je tak način plačevanja že preizkusila (55 %) in jih meni, da je to enostaven in praktičen način uporabe kartice. Izsledki raziskave kažejo na čedalje večjo sprejetost brezstičnega plačevanja na blagajnah, saj ga je kot najhitrejši način plačevanja izbrala skorajda polovica Slovencev (49 %). To predstavlja kar 16,5 odstotkov več v primerjavi z junijem lanskega leta; takrat je brezstično kartico izbrala tretjina Slovencev (32,5 %). Novembra lani se je odstotek tistih, ki so izbrali brezstično kartico, že povzpel na 39,5 odstotkov.

Le 17 % jih je še vedno najbolj naklonjenih gotovini.
Le 17 % jih je še vedno najbolj naklonjenih gotovini. FOTO: Thinkstock

Vse več vprašanih je mnenja, da je brezgotovinsko plačevanje najhitrejša oblika plačevanja. Plačevanje z gotovino je izbralo le še 17 % (leta 2015 je bil ta odstotek 28,6,  junija 2016 25,7, novembra 2016 20,8). Brezstično plačevanje  imetnikom omogoča stalen fizičen stik z njihovo kartico skozi celoten postopek plačevanja, kar je pomembno za 61 odstotkov vprašanih.

Kako za plačila poskrbimo v tujini?

80 odstotkov Slovencev je v zadnjem letu potovalo ali bivalo v tujini, tri četrtine jih v naslednjih šestih mesecih načrtuje potovanje v tujino. Več kot 80 odstotkov jih bo na potovanju spremljala plačilna kartica, čeprav si skorajda dve tretjini (60 odstotkov) tujo valuto priskrbi še preden se odpravi na pot. Večinoma si valuto kupijo na banki (48 %) ali v menjalnici (12 %). Glavne prednosti uporabe kartic v tujini na podlagi odgovorov raziskave ostajajo predvsem široka sprejetost (73 %), dobra zaščita pred zlorabo (49, 5 %) in ugodno menjalno razmerje pri plačevanju (41 %). Imetniki skorajda četrtino svojih nakupov v tujini opravijo s kartico (23 %, lani junija 22 %).

Tudi letos bo več kot polovica Slovencev za poletni oddih izbrala Hrvaško (51 %). Večina (89 %) bo za namestitev izbrala mesta, kjer bodo za bivanje morali plačati (zasebni apartma, kamp, hotel). Skorajda polovica slovenskih dopustnikov na Hrvaškem bo s plačilnimi karticami plačevala gorivo (50 %; leta 2016 48 %), hrano in pijačo (38 %; leta 2016 35 %), uporabila pa jo bo tudi za plačevanje v restavracijah in barih (23 %). Opazen je padec deleža plačevanja namestitve z gotovino, teh bo v letošnjem letu 64 odstotkov (67 % v letu 2016). Dve tretjini Slovencev pa bo v 20 odstotkih za plačilo uporabilo plačilno kartico.  

Imetniki plačilnih kartic so dobro seznanjeni tudi s postopki v primeru izgube ali kraje kartice ter s stroški nadomestil. V primeru izgube bi tretjina poklicala telefonsko številko za preklic kartice, 23 odstotkov pa bi za informacije prosilo banko, izdajateljico kartice. Glede varnosti kartic je spodbuden podatek, da ima 37 odstotkov telefonsko številko zapisano oziroma shranjeno v telefonskem imeniku.

Razširjenost nakupovanja prek spleta

90 odstotkov Slovencev je že nakupovalo prek spleta, skorajda petina (19 %) jih prek spleta nakupuje pogosto. V letu 2010 je bilo spletnih nakupovalcev okoli 9 odstotkov, v letu 2014 pa 14 odstotkov. Tretjina (34 %) jih nakupuje na slovenskih spletnih straneh, 31 % pa na tujih spletnih straneh. Zaupanje v spletno nakupovanje se povečuje, saj jih kar 82 odstotkov meni, da je spletno nakupovanje varno. Več kot dve petini (45 %) jih na slovenskih spletnih trgovinah plačuje s kartico. Vsak teden kartico na spletu uporabi  10 odstotkov vprašanih.

54 odstotkov tistih, ki nakupujejo prek spleta, je nakup opravilo v zadnjem mesecu. Prvo mesto med nakupi prek spleta zasedajo oblačila, obutev in modni dodatki (44 %), elektronske naprave (40 %), izdelke za gospodinjstvo (28 %) in potovalne storitve (27 %).

Finančno stanje v slovenskih gospodinjstvih

Tri četrtine Slovencev meni, da dobro upravljajo z denarjem. Večina pri tem svoje stroške zapisuje in vodi evidenco prek dostopnih računalniških programov (31 %), petina (20 %) pa jih pri tem uporablja različna orodja za upravljanje s financami. Skoraj polovica (47 %) pravi, da uspejo ob trenutnem finančnem stanju vsaj nekaj prihraniti, več kot 36 odstotkov pa verjame, da se bo finančno stanje v njihovem gospodinjstvu v naslednjih 12 mesecih spremenilo na bolje.

Boštjan Fabjančič, predstavnik družbe Mastercard v Sloveniji, zaključuje z mislijo: "Slovenke in Slovenci smo vedno bolj naklonjeni učinkovitosti brezgotovinske družbe, ki prinaša v naša življenje varnost, transparentnost, enostavnost in inovativnost. Primer so brezstična plačila, ki smo jih v Sloveniji vzeli za svoja, saj večina od nas verjamem, da je tovrstno plačilo najhitrejše plačilo. Prav tako nas vedno več pred odhodom v tujino, na dopust ali drugo potovanje preveri tudi, ali smo s seboj vzeli tudi svojo zvesto popotnico – plačilno kartico, ki nam ponuja vse možnosti najbolj ugodnega plačila v tujini. Slednje je pomembno, saj raziskava Masterindex kaže, da v Sloveniji resnično natančno, redno in skrbno upravljamo s svojimi financami. Takšno početje nam bo vedno omogočalo varno in brezskrbno prihodnost."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (54)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
03. 07. 2017 13.56
+0
jaz vem, da bodo gotovino slej ko prej ukinili. Potem bodo p šele imeli finančno krizo :)
Cofar
03. 07. 2017 13.54
+2
delam v branži kjer imajo ljudje možnost plačila tako s karticamo kot gotovino. Kje so dobili teh 17 odstotkov... ne vem :) pri meni plačuje več kot polovica z gotovino :)
trdovrat
02. 07. 2017 21.43
+4
Zanima me, kako bo izgledalo plačevanje s kartico, ko se bodo elite spomnile, da so banke nelikvidne? Ali pa v primeru nekajdnevnega izpada elektrike? Približno videno pred leti ob žledu. Počasi, kot pravi spodaj Dule, nas pripravljajo na oštevilčene sužnje, ki jih bodo pustili živeti samo dokler bodo prinašali koristi gospodarjem! Najbrž je že prepozno za skok iz lonca!
Dule Med
30. 06. 2017 16.44
+8
Človeštvo se že pripravlja na čepiranje, še bolj de neprebujeni človek, suženj eliti.
nikhrast
30. 06. 2017 17.17
-5
Nesposobem, neambiciozem... je res suženj eliti.
trdovrat
02. 07. 2017 21.46
Nik, pa ti res misliš, da te bodo zato ker jim ližeš čevlje, res spustili medse? Naivnež!
godzila
29. 06. 2017 22.53
+21
nateg na kvadrat zakaj mislite ,da navijajo ,da bi se gotovina počasi poslivila in ,da bi vsi plačevali samo še s karticami seveda gre jim samo za nadzor ,ki smo ga tako ali tako deležni že na vsakem koraku,in ko jim enkrat uspe še to potem nam pa res ni več pomoči,,,,,,,,,,,,,,,,,,
ONniON
29. 06. 2017 22.42
+12
jaz imam najraje gotovino in tako bo ostalo in pika ! nisem suženj, nihče me ne bo prisilili !!! tudi tolarja nimate več, sram vas bodi !
nikhrast
30. 06. 2017 09.54
-6
nikhrast
29. 06. 2017 22.25
-14
Pa kako moreš kam potovati brez kreditne karte. Greste na avion, najameta hotel, najamete rent-a-car..., brez kreditne karte sploh ne moreš. Pa kakšno življenje imate, ste stalno dome???
nikhrast
29. 06. 2017 22.27
-10
Vas ni sram plačevati večje vsote z gotovino? Boš v supermarketu plačal 200 eurov z gotovino, saj mislijo da si revež.
periot22
29. 06. 2017 22.39
+10
Kakšne bolane pišeš sram je lahko tebe ko plačuješ vsak dre. z kartico,jaz vedno plačujem z gotovino razen kakšen večji stroj z kartico!!!!!!!!!!!
nikhrast
30. 06. 2017 09.53
+0
Povej mi kako lahko najameš sobo v hotelu ali rent-a-car brez kreditne karte.
the kop
01. 07. 2017 16.45
+4
pač ne najameš! gotovina je še zmeraj zakon!!
RdečiKarton
29. 06. 2017 17.26
+10
Šuški so pa le šuški. Briga me za plastiko in D.št, če so šuški v denarnici.
.jest
29. 06. 2017 17.02
+21
Ogromno kartičarjev je zapufancev in na izrednih limitih, ki komaj shajajo čez mesec oziroma zapravljajo preko svojih zmožnosti. Ko dobijo nek mesečni dohodek komaj pokrijejo za prejšnji mesec.
the kop
29. 06. 2017 16.58
+13
še zmeraj raje z gotovino kot kartico! razen večji nakupi!!
BenQurer24
29. 06. 2017 16.39
+13
Karrica pomeni monopol indetifikaciaj kupca... če grem v nočni klub... npr ne maram da mi to piše na izpisku...
BenQurer24
29. 06. 2017 16.34
+3
Usi so že zapufani.... he he he
SoldiersOfOdin
29. 06. 2017 16.28
+18
Za vas ne vem, sam js vedno plačujem z gotovino ! 15tega dvignem vse kar mam. Ka pa NLB zanima ka kupujem pa kda kupujem. Ne bodite ovce, plačujte z gotovino, z karticam vas samo nadzirajo ! :)
RdečiKarton
29. 06. 2017 17.27
+11
Gotovina in brez pufov pa je življenje veliko bolj enostavno.
Fifi 24
29. 06. 2017 16.17
+0
20% je v povprečju tudi odstotek ljudi sposobnih misliti s svojo glavo ostalo so oprane ovce enega ali drugega tabora..........konkretno v slo imajo največjo koncentracijo oprancev JJ in Mesečev L. ............. ker dirigenti sveta to vedo jim tudi odgovarja ti demokracija kjer oprane ovce (kao) odločajo na volitvah o tem kar jim je dovoljeno
RdečiKarton
29. 06. 2017 17.28
+2
Zrkizz
29. 06. 2017 15.48
+19
Nikdar ne bom placeval s kartico.Ce bo treba se bom sel raje blagovno menjavo. Kartice sluzijo izkljucno nadzoru ljudi.
Uporabnik215111
29. 06. 2017 15.52
-11
In cesa se ti bojis? Da bo nekdo videl/vedel kje in kdaj si bil? Me res zanima kako boš izvedel blagovno menjavo na bencinski crpalki,trgovini ipd.
Borec21
29. 06. 2017 15.54
+8
če boš na štrom bencinske ne boš rabil kar pa se tiče trgovin blagovna menjava po ekoloških kmetijah že zelo dobr laufa v mestih pa vleečte kartice pa še kaj zraven
brezveze13
29. 06. 2017 15.42
+8
kar se % porabnikov tiče je najverjetneje obratno
Borec21
29. 06. 2017 15.51
+5
proofreader
29. 06. 2017 15.34
+16
Ne pozabite. Kartice pomenijo nadzor.
brezveze13
29. 06. 2017 15.40
-1
pomenijo nadzor nad lastnikom le te ne pa nad samo kartico kot plačilno sredstvo
Borec21
29. 06. 2017 15.47
+8
dragi moj nadzor nad tvojim življenjem....
Uporabnik215111
29. 06. 2017 15.53
-5
Dol mi visi. Pac vejo kje in kdaj kupujem....
hle
29. 06. 2017 14.40
+18
Kartice in ostalo elektronsko plačevanje so samo vmesna postaja do čipa
Uporabnik811241
29. 06. 2017 14.35
-29
denar v obliki papirja ukinit tako brez kakšnega koli napora rešimo delo na črno , podkupovanja , izogibanje davkov , plačevanja na keš !! Vsekakor bi prineslo kar precej pozitivnega samo težava je ,da bi bilo treba dosti stvari prilagodit ,da bi to dejansko funkcioniralo !!
redfox
29. 06. 2017 15.22
+5
Borec21
29. 06. 2017 15.49
+13
fizikalec v z ukinitvijo gotovine bodo nastale vojne.....v EU ne zaradi nafte, ne zaradi hrane ampak zaradi teg ker bo večina pristala na psu ker je sistem narejen tako da če pošteno delaš si skoz doižan državi ker so vse dajatve previsoke.
Ramzess
29. 06. 2017 16.51
+4
Denar že ukinjajo, če še nisi opazil, bankovce velikih vrednosti, po vsem svetu, pa kovance malih vrednosti.
Adolph
29. 06. 2017 14.15
+27
Delajo brezplacno reklamo za kartice.Jaz imam najraje kes na roko, . . . .
Borec21
29. 06. 2017 15.50
+6