Gospodarstvo

V turizmu se obeta leto rekordov

Ljubljana, 28. 09. 2012 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Števili prihodov in prenočitev domačih turistov sta se na letni ravni zmanjšali, po drugi strani pa je bilo tujih turistov več. Največkrat so se za prenočitev v naši državi odločali Italijani, najbolj pogosto pa so tuji turisti prespali v gorskih občinah.

V slovenskih turističnih nastanitvenih objektih so avgusta zabeležili 3,6 odstotka več turistov, ki so ustvarili 2,5 odstotka več prenočitev kot avgusta lani, v prvi oceni ugotavlja državni statistični urad. Avgusta so turisti največkrat prenočevali v hotelih (48 odstotkov), sledili so kampi (25 odstotkov) ter apartmajska in počitniška naselja (po sedem odstotkov).

Na letni ravni se je pokazalo, da sta se števili prihodov in prenočitev domačih turistov zmanjšali za 4 oz. 4,5 odstotka, medtem ko sta se števili prihodov in prenočitev tujih turistov povečali za 7,1 oz. 6,6 odstotka.

Tuji turisti so največkrat prespali v gorskih občinah.
Tuji turisti so največkrat prespali v gorskih občinah. FOTO: Thinkstock

Tuji turisti so ustvarili 66 odstotkov vseh turističnih prenočitev. Največji delež prenočitev so prispevali turisti iz Italije (20 odstotkov), sledili so jim turisti iz Nemčije (14 odstotkov), Nizozemske (devet odstotkov), Avstrije (osem odstotkov) ter iz Francije, Rusije, Združenega kraljestva in Belgije (po štiri odstotke).

Približno tretjino oz. največ prenočitev so turisti ustvarili v gorskih občinah (30 odstotkov), sledile so zdraviliške in obmorske občine (s 26 odstotki). V Ljubljani je bilo zabeleženih osem odstotkov vseh prenočitev.

Z rezultati prvih osmih mesecev so pristojni zadovoljni

Od januarja do konca avgusta pa je bilo v nastanitvenih objektih v Sloveniji 3,1 odstotka več turistov kot v prvih osmih mesecih lani. Turisti so medtem ustvarili 1,4 odstotka več prenočitev kot v istem obdobju lani.

Marjan Hribar z gospodarskega ministrstva je povedal, da bo turizem beležil rekordno leto, tako po deviznem prilivu kot nočitvah. V prvih sedmih mesecih letos je turizem v plačilno bilanco prispeval 1,09 milijarde evrov, v enakem lanskem obdobju pa 670,8 milijona evrov. "Posebej nas veseli rast prihodov in prenočitev tujih turistov, ki je v prvih osmih mesecih za šest odstotkov višja kot prejšnje leto v tem obdobju. Medtem je bila povprečna rast prihodov tujih turistov v Evropi v prvi polovici leta štiriodstotna," je dejal Hribar.

Gospodarski minister Radovan Žerjav je s podatki o turističnem prometu v prvih osmih mesecih leta, posebej glede na okoliščine – mednarodno finančno in gospodarsko krizo – zelo zadovoljen.

"Odkar sem prevzel položaj ministra, se soočam s številnimi perečimi problemi aktualne slovenske gospodarske realnosti. Zato me še toliko bolj veseli, da je področje turizma svetla izjema. Kot kaže, je pred nami, glede na trend rasti prihodov, prenočitev in prilivov z naslova izvoza potovanj, spet rekordna turistična bera," je poudaril minister.

Z rezultati prvih osmih mesecev je zadovoljna tudi direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak, saj se rast števila tujih turistov nadaljuje, čeprav z manjšo intenziteto. "Še posebej nas veseli nadaljevanje rasti z nemškega trga v višini 10,2 odstotka pri prihodih in 8,5 odstotka pri prenočitvah, saj gre za slovenski turizem ključni in tradicionalno pomemben trg," je poudarila. 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gojcic
30. 09. 2012 06.44
+1
Ja turizem je letos v porastu. Logicno, ce imamo 3. najlepso plazo na svetu(Portoroz) Sem slisal, da so baje na zelenici med cestama postavili velik zlat kip. Hodijo ga iz celega sveta gledat, zadnjic sem videl dva Japonca, ki sta lovila priloznost, da steceta na zelenico med cestama in se slikata z naso mojstrovino. Baje tudi Dubrovcani letos na veliko hodijo v Koper in si ogledujejo palmored. Pa Alaja v Pororozu baje tudi pravi, da ima super dobicek. Baje so dosti iztrzili s tem da imajo v lasti celoten pomol. Pa s*iptar Zemiri Arahiti zraven Kanele tudi pravi, da ok.
Stres Melodie
28. 09. 2012 16.43
+1
Kako lažejo. :) Na Obali je bila tuga kot še nikoli. Italijanov precej manj kot par let nazaj. Več je bilo nemcev. Hoteli in časopisi nategujejo folk. Če pa štejete tiste, ki grejo samo skzoi Slovenijo kot turiste potem LOL.
-Gannicus-
28. 09. 2012 17.01
+2
za gostince ni krize...oni je sigurno niso občutili, ker je logično, da folk še vedno zapravlja za hrano. problem je pri trgovcih, edini, ki naj bolj služijo so v Piranu. Vse ostalo je padlo za 50% prometa. To pa je zaskrbljujoč podatek glede na to, da so najemnine previsoke. Sploh občinske...v Portorožu nekateri celo plačujejo po 7 tisoč eur/mesec za najemnino ! To pa je za moje pojme bolano, da greš dat toliko za najemnino !
nosferatu
29. 09. 2012 14.07
+1
Stres Melodije - se strinjam. Sam larifari in pakiranje megle
dalmatic
28. 09. 2012 14.40
-3
sam kje so ti tuji turisti?ko človek potuje po hrvaških večjih obmorskih mestih(zadar,split,dubrovnik,rijeka,pula,manjših mest nebom omenjal) je skoraj več kot 50% avtov z tujimi registrskimi tablicami,po drugi strani pa v mariboru,ljubljani,celju,kopru,skorajda ne opaziš tujih reg. tablic.nevem,za mene slovenija ni turistična država,je bolj tranzitna.turisti se ustavijo na kšnem počivališču,da opravijo svoje potrebe,natankajo avto,pol pa gas na hrvaško zapravljat denar.mogoče pa slovenci v svoji evidenci beležite tudi te turiste
-Gannicus-
28. 09. 2012 14.50
+2
Turizem pa tak...ko ti ne dovolijo še stojnic postavit na obali. Očitno pri nam se definira kot turizem le gostinstvo in občinska uprava ter prodajanje občisnkih zemljišč. To pa ti je jaki turizem...skratka rečeno v Slo. večina nima pojma o trženju turizma in še manj o njeni ponudbi. Sam, da se prodaja sladjoled ,palačinke in koruza...da ne pozabimo na gojeno ribo, kjer je cena 8 eur enega brancina, prodaja pa se ga, kot da je divji pa še na vagi ti kasirajo 30 dag+ od realne teže !!
Maček2
28. 09. 2012 15.14
+4
odvisno kam greš in kdaj.Smo bili letos v Kranjski gori in je bilo tujih turistov
Ofca1A
28. 09. 2012 15.45
+3
Jaz sm bil letos tut v kranjski gori 3dni,...supr je blo,...
Maček2
28. 09. 2012 16.00
+2
fino sam,da ti je bilo super meni je zato všeč ker os gore in hribi narava
yaks
28. 09. 2012 16.30
+1
dalmatic ti si očitno slep in gluh povrhu. Če greš po LJubljani sploh ne veš da si v Slovenji ker vsi govorijo druge jezike. Bled, Kranjska gora, Velika planina... isto. V Celju je prav tako velik Nemških, Avstrijskih in Italijanskih turistov. Na Hrvaškem je blo pa letos 80% turistov Slovencev, neki Čehov, enmal Nemcev, Avtstrijcev in Italijanov skor nič.
Stres Melodie
28. 09. 2012 16.44
+2
-Gannicus-
28. 09. 2012 16.46
+0
Ne vem kaj imajo za videt turisti v Celju ? Če pa so tam turisti, pol je tukaj na obali hudu nekaj narobe s trenutno oblastjo oz. odgovorne za razvoj turizma !! Saj niti me ne čudi, če pa so sami paraziti na oblasti...
-Gannicus-
28. 09. 2012 16.51
+0
dalmatic o Puli raje ne bi, ker imam tam sorodnike in verjemi, da sem sam imel možnost opazit, da to mesto še daleč zaostaja za naša obmorska mesta kakih 30 let. Skratka rečeno, če ne bi bilo verudele in Medulina tam ne bi še psa videh po ulicah ! Za trgovce in gostince je tisto mesto duhov.
periot22
28. 09. 2012 22.35
+0
V Celju imajo turisit dovolj za videt samo ti pač nimaš pojma o pojmu!