Gospodarstvo

Turisti navdušeni nad padcem turške lire, predsednik Erdogan malce manj

Ankara, 27. 05. 2018 08.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vsaka kriza ima svoje zmagovalce, v primeru turške lire so to tuji turisti. Odkar se nacionalna valuta občutno ceni, je Turčija vse bolj priljubljena med obiskovalci. Za mnoge Turke pa je poceni lira velika težava, glavobol prav tako povzroča predsedniku države Recepu Tajipu Erdoganu, ki želi biti 24. junija znova izvoljen.

Na nekaterih portalih lahko turisti sobo v juliju rezervirajo že za pet evrov na noč, v hotelu s petimi zvezdicami se cene nočitev začnejo že pri 69 evrih. Obroki v restavracijah, vstopnine za zgodovinske znamenitosti, izlete in športne aktivnosti: za tistega, ki ima v denarnici evre, so cene izredno ugodne.

V primerjavi z ameriškim dolarjem in evrom se je tečaj turške lire od začetka leta znižal že za več kot 20 odstotkov. Turška centralna banka je tako sredi tedna sklicala izredno zasedanje in nepričakovano zvišala eno od ključnih obrestnih mer. A analitiki menijo, da se je za ukrep odločila veliko prepozno, ob tem pa dvomijo, da bo zadoščal. Lira se je sicer po sredinem zvišanju obrestnih mer res okrepila, vendar se je že v četrtek spet pocenila.

V lirah se je podražilo skorajda vse in prizadeti so skorajda vsi. Cene uvoženih proizvodov so se močno zvišale, kar vpliva na številna področja življenja: Turčija ima namreč velik trgovinski primanjkljaj, uvozi torej veliko več, kot pa izvozi. Turki morajo tako za nakup živil precej globlje seči v žep, zaradi dvomestne stopnje inflacije pa to ne velja le za uvoženo, pač pa tudi za domače blago.

Recep Tayyip Erdogan želi biti 24. junija ponovno izvoljen.
Recep Tayyip Erdogan želi biti 24. junija ponovno izvoljen. FOTO: AP

Pri bencinu je vlada prilagodila obdavčitev, da cene ne bi eksplodirale tik pred predsedniškimi in parlamentarnimi volitvami 24. junija. S tem je sicer omejila nezadovoljstvo državljanov, a hkrati se prihodki države zmanjšujejo.

Tečaj lire se znižuje že od marca. Pred tem je zaradi zgodovinsko nizkih obrestnih mer v razvitih državah dolgo časa pritekal denar mednarodnih vlagateljev v države v razvoju, kot je Turčija.

Vendar pa je nato zaradi postopnega zviševanja obrestnih mer v ZDA ter pričakovanega odklona od krizne denarne politike v območju evra zdaj ta denar začel iz držav v razvoju spet odtekati. To je močno obremenilo tamkajšnje nacionalne valute.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mogočnež
27. 05. 2018 16.19
+2
Nikoli več tega diktatorja
puspan
27. 05. 2018 11.05
+5
Tipičen znak za samodrzce.
dragan krstic
27. 05. 2018 09.16
-7
V juniju grem na turško riviero v hotel za 3 tedne z AI paketom iz Minhna za 356.-€., konec septembra še enkrat za malenkost višjo ceno. Tisti, ki naklada da si ne more privoščiti počitnic ob morju nesposoben najti ugodno paket varianto.
Cisto na hitro
27. 05. 2018 09.14
-18
Erdogan je veliki prijatelj Putina. Tako da nic bat, ce bo kaj narobe. Ce bi narod dvignil glave si bosta pomagala z vojsko. To sta demokrata. Kot pri nas levicarju. Ce ni po njihovo pa udri po siromaku.
Achilleus
27. 05. 2018 08.31
+17
Erdogan živi v zmotnem prepričanju, da bo postal on in njegova država eden glavnih v regiji in viden igralec v svetu. Pa se moti....čeprav nekaterim zgleda, da Turčija dobiva svoj prostor. Ko si bojo nekateri to zamislili, se bo zgodilo podobno kot z Venezuelo. Mogoče še huje, ker je poleg vsega še regija nestabilna. Vojsko res imajo močno, je pa orožje zahodnega porekla, niso samooskrbni in vse je odvisno od tega, če lahko vse plačajo. Finančni zlom pomeni, da tega ne bojo sposobni. Tihi prijatelj in podrepnik ZDA je Egipt. 100 milijonska država leži prav tam, kjer imajo interese nekateri svetovni velikani. Od tam se da lepo nadzirat vodo, ki napaja velik del Afrike. Torej stvar jasna...ZDA vedo zakaj ščitijo Egipt.
Carrasco
27. 05. 2018 08.48
+5
ti se motiš če odprejo mejo je evrope konec! Vaša Cerarjeva ograja na meji nebo dovolj za toliko imigrantov
korintos23
27. 05. 2018 08.57
+1
To ni Cerarjeva ograja, to je ograja od SDS, Grimsova.
graf
27. 05. 2018 08.30
+17
" ...ki želi biti 24. junija ponovno izvoljen " Kakšno licemerno nakladanje , koliko (dovoljenih) protikandidatov pa bo na volitvah poleg tega paranoika ? Demokracija po turško ...en kandidat
Carrasco
27. 05. 2018 08.49
-6
:) idi zdaj zagovajrat Putinovo demokracijo
razocarani
27. 05. 2018 10.58
-1
carrasco ti si ter psihic ,z cim se ti vedno obremenjujes ,,,a nima s drugega dela kot da serjes po spletu ,,v vse se vtaknes ,in na vse se razumes ,,le zakaj nisi vsaj visok clan sds tam take kot si ti zeloooo rabijo ko so nagnali toliko clanov ,,