Gospodarstvo

Turistični delavci vabijo v tujino, država pa: pri vračanju ne bomo pomagali

Ljubljana, 13. 10. 2020 20.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Špela Bezjak
Komentarji
5

Pred virusom nismo več nikjer varni, zato je najbolje, da počitnice preživimo doma, pred jesenskimi počitnicami in prvim novembrom opozarjajo na zunanjem ministrstvu in pozivajo, naj potovanja preložimo. Država tudi ne bo več pomagala pri vračanju v domovino. Turistične agencije, ki beležijo rekordno slabo leto, pa na drugi strani zagotavljajo, da potovanja organizirajo z najvišjo stopnjo varnosti.

Več kot polovica oziroma kar 1.155.000 Slovencev turističnega bona še ni izkoristila. Številni so to nameravali storiti v času jesenskih počitnic, a jih pristojni pozivajo, naj raje ostanejo doma. "Smo na križišču, kjer se lahko s pametnim ravnanjem usmerimo v varnejše vode, kar se epidemije tiče, ali pa se ta trend, ki zagotovo ni navdušujoč, nadaljuje," opozarja vodja konzularne službe MZZ Andrej Šter.

Turistične agencije poziva ne razumejo, saj da izbirajo le varne destinacije ter da se turisti ukrepov držijo. To dokazujejo tudi s poletnimi korona številkami. "Od organiziranih potnikov, ki so v okviru agencij potovali na Hrvaško, se nihče ni vrnil okužen. Od vseh, ki so potovali v tujino, smo imeli eno okužbo, ki pa je bila v Grčijo prinešena iz Slovenije in se je potem vrnila v Slovenijo," pravi Mišo Mrvaljević z Združenj turističnih agencij Slovenije.

Država ne bo več pomagala pri vračanju v domovino.
Država ne bo več pomagala pri vračanju v domovino. FOTO: POP TV

Večji problem so lahko individualna potovanja. Kot pravi Šter, prav zdaj obravnavajo dve okuženi Slovenki na Portugalskem. "Starši ju želijo obiskati in ju pripeljati domov, kar je zelo težko," pravi in dodaja, da jima portugalske oblasti najverjetneje ne bodo dovolile potovati, saj sta dekleti v karanteni, prav tako pa da tudi "letalski prevoznik ne bo prav srečen, ko bo moral zagotavljati njuno potovanje". Šter zato svetuje, da, če že potujete, tega ne počnite sami. Sicer pa odsvetuje vsa nenujna potovanja.

Medtem turistične agencije poskušajo vsaj delno ublažiti katastrofalno leto. "Potnike peljemo, kamor se da, kjer je varno," pravi Mrvaljević ter dodaja, da je situacija taka, da je v tujini večinoma varneje, kot je doma.

Domači hotelirji, ki so jih v veliki meri rešili prav turistični boni, so še naprej razmeroma zadovoljni. Odpovedi rezervacij ne beležijo, se pa držijo ukrepov, Še posebej tvegana naj bi bila kopališča, zato je režim tam še strožji. "V kolikor želi nek gost uporabljati naš bazen, mora svoj termin rezervirati v naprej na recepciji. Število ležalnikov je omejeno, sama razdalja med ležalniki pa je večja," pravi Petra Zierer iz Kempinski Palace Portorož.

Si pa turistični delavci želijo le to, da pristojni javnosti več ne bi strašili. "Če je ukrep potreben, naj se uvede in naj se takoj izvrši, ni pa ga potrebno najavljati javnosti 14 dni naprej. Če mora do nekega ukrepa priti, ga bomo mi podprli," pravi Mrvaljević. Z vsakim pretiranim nastopom v javnosti namreč utrpijo še dodatno poslovno škodo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Belabreza
14. 10. 2020 10.33
+3
Turistične agencije vabijo v tujino, diplomacija odsvetuje, po drugi strani nam pa ponujajo turistične bone in obenem pozivajo, naj ostanemo doma. Več kot očitno spet šepa komunikacija med svetovalci vlade. Še en fiasko te vlade, preveč jih je že bilo in mislim, da je čas, da gredo na smetišče zgodovine.
zurc
14. 10. 2020 10.01
-3
žalostno je to da je treba odraslim ljudem dopovedovat kot bi govoril z trmastim otrokom večina teh ljudi si zasluži miličniškega posredovanja ,ne policijskega,kjer je veljala trda roka in se ni nobenga prosilo in opozarjalo
wolfterier
14. 10. 2020 09.53
+4
Krucifiks,ne bomo vas domov vozili,kar ostanite na Malidivih.
Periot222
14. 10. 2020 08.58
+0
Ster nehaj lagat tako si govori spomladi delal pa drugace!
hotchilipoper
14. 10. 2020 08.07
+1
Kdaj so pa že, razen svojim