Gospodarstvo

Mercator kupil trgovsko verigo Tuš

Ljubljana, 15. 11. 2023 10.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
D.L., STA, Ni.Š.
Komentarji
419

Mercator oziroma njegov lastnik Fortenova je s podpisom pogodbe prevzel trgovsko verigo Tuš. Transakcija naj bi bila vredna 30 milijonov evrov, svoje soglasje prodaji pa mora dati še agencija za varstvo konkurence.

Kot so sporočili iz Mercatorja, je ob podpisu pogodbe že stekel tudi postopek za pridobitev soglasja Agencije Republike Slovenije za varstvo konkurence. Povezovanje Mercatorja, ki je v lasti Fortenova grupe, in Engrotuša, bo utrdilo položaj obeh trgovskih podjetij ter slovenskim dobaviteljem in zaposlenim prineslo nove razvojne priložnost, koristi iz povezovanja pa bodo imeli tudi kupci, navajajo v Mercatorju in dodajajo, da povezovanje obeh podjetij pomeni odlične temelje za prihodnjo rast skupnega podjetja in seveda dolgoročno vzdržnost poslovanja, s katero bodo pridobili vsi deležniki in posledično celotno gospodarstvo.

Podpis pogodbe med Mercatorjem in Tušem.
Podpis pogodbe med Mercatorjem in Tušem. FOTO: Skupina Fortenova

"Poslovno leto 2023 v Fortenovi grupi končujemo s še eno veliko akvizicijo, kar nam je v veliko zadovoljstvo. Po trgovski verigi Franca v Črni gori je povezovanje s trgovsko mrežo Tuš drugo večje letošnje širjenje naše trgovske mreže v zelo kratkem času. S tem se dodatno krepimo kot pomembna regionalna trgovska mreža, in izpolnjujemo zaveze, ki smo jih dali pri integraciji Mercatorja v letu 2021," je dejal Fabris Peruško, član Upravnega odbora in glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Andraž Tuš je v imenu prodajalcev, podjetij Tuš holding in AH Invest 1, dejal: "Danes smo podpisali pogodbo o prodaji 100-odstotnega deleža podjetja Engrotuš d.o.o., brez dejavnosti Tuš drogerija, ki je v postopku oddelitve. Po večmesečnih pogajanjih smo se odločili za prodajo kupcu, ki je po naši oceni najboljša izbira za zaposlene, poslovne partnerje in razvoj osnovne dejavnosti podjetja. Verjamemo, da bo imelo to povezovanje pozitivne učinke za slovensko gospodarstvo."

Kot je poročal Delo, naj bi bila transakcija neuradno vredna 30 milijonov evrov.

Za posel se je potegovala tudi nemška veriga Rewe. 

Tuš
Tuš FOTO: Damjan Žibert

Brez soglasja AVK ne bo šlo

Kupec mora pridobiti soglasje AVK. Mercator ima nameč največji, približno četrtinski delež na sovenskem trgu, Tuš pa zaseda dobro desetino trga. Po zakonu o preprečevanju omejevanja konkurence se šteje, da ima podjetje prevladujoč položaj, če njegov tržni delež na slovenskem trgu presega 40 odstotkov, če gre za dve ali več podjetij, pa mora biti ta delež višji od 60 odstotkov.

Mercator ima po javno dostopnih podatkih okoli 460 prodajnih enot, Tuš pa približno 260.

Časnika pišeta še, da nobeno od podjetij ni v dobrem finančnem stanju. Mercator sicer še ni objavil poročila o lanskem poslovanju, iz baze Gvin pa je, tako Delo, razvidno, da je trgovec lani v Sloveniji zabeležil 10,4 milijona evrov izgube. Matična družba Mercator je po nerevidiranih podatkih lani ustvarila 1,26 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je tri odstotke več kot predlanskim, dobiček iz poslovanja pa se je zmanjšal za petino na 24,4 milijona evrov.

Engrotuš je medtem lani ustvaril 480,7 milijona evrov prihodkov, kar je 4,6 odstotka več kot leto prej, medtem ko je dobiček iz poslovanja upadel z 9,1 na 1,7 milijona evrov. Podjetje je ob tem zabeležilo čisto izgubo v višini 6,3 milijona evrov (leto prej s čistim dobičkom v višini 4,3 milijona evrov), je razvidno iz objave na Ajpesu. Glede na podatke na svoji spletni strani ima 2600 zaposlenih.

Znamko Tuš je leta 1989 z odprtjem prve trgovine v Slovenskih Konjicah ustvaril Mirko Tuš, ki je dolga leta veljal tudi za najbogatejšega Slovenca. Osnovna dejavnost Skupine Engrotuš je trgovina, ki jo dopolnjujeta dejavnosti gostinstva in nepremičnin. V preteklosti se je skupina ukvarjala tudi s kinematografijo, komunikacijami (Tušmobil) in energetiko (Tuš Oil).

S svetovno finančno in gospodarsko krizo so se pokazale tudi finančne težave te skupine, sledile so odprodaje določenega premoženja, pa postopki preventivnega prestrukturiranja Tuš Holdinga in družb Engrotuš in Tuš Nepremičnine. Z nakupi terjatev je konec leta 2020 več kot 80-odstotni lastnik skupine Tuša in njegov upravljavec postal sklad Alfi. Direktor Engrotuša je danes Dušan Mitič, prokurist pa sin Mirka Tuša Andraž Tuš.

Han zaskrbljeno o prodaji Engrotuša 

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je po poročanju Dela novico o prodaji Engrotuša Mercatorju pospremil z zaskrbljenostjo. "V danih razmerah, ko ta dva trgovca obvladujeta tako velik del trga in ko še ne vemo, kaj bo s tožbo Todorića proti Hrvaški zaradi Agrokorja, ne vriskam od veselja ob novici o tem prevzemu," je dejal za časnik.

Ivica Todorić je obvladoval Agrokor, lastnika Mercatorja. Zdravi del Agrokorja je po propadu zaživel kot Fortenova. Spor Todorića in hrvaške države, ki je rešila Agrokor, še ni končan. Mednarodni center za poravnavo investicijskih sporov je pred kratkim zavrnil pritožbo hrvaške vlade in sprejel Todorićevo tožbo proti Hrvaški zaradi prestrukturiranja Agrokorja v okviru izredne uprave.

Han pričakuje, da bo varuh konkurence opravil svoje delo pri zaščiti potrošnikov pred prevelikim tržnim deležem novega trgovskega velikana. Ali bo AVK odobrila prevzem, Han ni želel špekulirati. Prav tako ni želel komentirati, kaj tak prevzem pomeni za slovenske dobavitelje, je še povedal za časnik.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (419)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
18. 11. 2023 10.44
+1
Todorić pri Pečečniku, Tuš pa pod Mercatorjem Največja ironija je, da se je šef Slovenskega poslovnega kluba (SBC) z Ivico Todorićem o "regionalnem povezovanju kot ključu do uspeha" pogovarjal v tednu, ko je po Mercatorju v hrvaške roke prišel še Tuš, do zdaj največja trgovska veriga z lastniki iz Slovenije.tak domoljub,ki ima vse premoženje v davčnih oazah
Gorje
16. 11. 2023 08.29
Tuša so po mojem mnenju pokopali njegovi svetovalci, odvetniki, prijatelji..........Nikjer pa ni rečeno koliko je s tem poslom zaslužil Uroš Čufer, bivši finančni minister. Mogoče kaj od onih miljard, ki nam jih je iz žepa .....Furs- obrnjeno dokazno breme.......
scipio
15. 11. 2023 21.33
+0
Slovenci smo pravzaprav prava jara gosposka, ko pa se vsi sosedje v regiji (Hrvati, Avstrijci, Nemci, Italijani...) tako zelo prizadevajo, kako bi nam prodajali hrano in druge vsakodnevne potrebščine. Tako, da bi mi bili zadovoljni, hodili k njim, oni pa bi zaslužili pri tem kak evro. Kajti če ne bi bilo tako, nobenega od njih že dolgo ne bi bilo več tukaj! In Slovenijo bi oskrboval z državo zlinkani slovenski trgovec. Tako kot Švico oskrbuje njihov Coop. Drago, a po njihovo. Naše nam paše. In Trst je naš, remember!?
Janez 1.
15. 11. 2023 21.48
+2
Ne ne gospodič vi gledate iz napačnega zornega kota . Čigav je TUŠ Kdo ga je ustvaril .???? KDO GA JE UKRADEL in KDO GA PRODAJA nihov predznak je ......? Zamisnite se.
Slavko Badič
15. 11. 2023 21.32
Vse skupaj bo pa prevzel kakšen Carrefour ali nekaj podobnega. Pripravlja se paket za prodajo.
haad
15. 11. 2023 20.55
+3
Tuša ni kupil mercator.
džonborno
15. 11. 2023 20.25
+0
Slovenci znesemo 1,5 miljarde eur vsako sezono v Hrvaško, kar pomeni, da s tem denarjem lahko kupijo 50 TUŠ-ev. Kupujejo pa ker razmišljajo dolgoročno - kot lastniki bodo krojili usodo dobaviteljev oziroma bodo hrvaška podjetja v prednosti. Ne glede na to ali so proizvajalci ali pa zgolj uvozniki oziroma preprodajalci. Skozi močno maloprodajo (skupaj Mercator in Tuš imata cca 700 trgovin v Sloveniji!!!) ne rabijo nobenega kupca v Sloveniji, ker so dovolj pokriti z lastnimi trgovinami. Če država ne vidi, da se uničujejo slovenska podjetja, kmetje in istočasno preliva denar iz Slovenije v tujino, potem je logična poteza vsakega normalnega Slovenca da sam naredi selekcijo, kje bo puščal svoj denar: še vedno imamo opcijo kupovati direktno pri kmetih, v kmetijskih zadrugah in še edinem veletrgovcu - Jagru. Če pa že ni druge možnosti, vsaj izbrati slovenske izdelke (slovenske, ne ponarejene kot naprimer pivo Union!!!)
Slavko Badič
15. 11. 2023 21.30
Malo pretiravate. Gre samo za trgovine in nič drugega. Pomembno je, kdo proizvaja hrano in s tem bi se treba bolj ukvarjati, ne pa s trgovino. Hebeš trgovino. Sicer pa ste si sami skopali tole luknjo z nacionalnim ponosom in zavistjo.
zmerni pesimist
15. 11. 2023 19.51
-3
Zgubaš kupuje zgubaša da dol padeš bi pa lahko golob dal šarca za namestnika
PomisliNaSonce
15. 11. 2023 20.11
+1
Za jurja so kupil vsakega delavca tuša....to je tko vse kar ima se vrednost
SREBRNIBREG.
15. 11. 2023 20.24
+2
Takšna so pravila katere si ni Golob izmislil ampak so bila že pred njim napisana.
simonrak
15. 11. 2023 19.48
-3
Ni čudno da imamo trenutno predsednjka vlade nesposobnega Lukeca
SREBRNIBREG.
15. 11. 2023 19.50
+4
Kaj paničariš za teh nekaj dni, če Mesec opravlja teoretčno delo predsednika vlade. Sicer pa je kdor koli boljši od twita.
simonrak
15. 11. 2023 19.47
+0
Firma ki dela zgubo kupi firmo ki dela še večjo izgubo?
TEHNOVED
15. 11. 2023 19.41
+3
30 miljonov je vse kar je ostalo od najbogatejšega Slovenca
profi
15. 11. 2023 19.40
+1
Ne kupujem v mercatorju najslabšem sosedu ...lopovi nagmusni.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2023 19.43
+5
Nič večji kot spar, tuš in razni drugi. Celo nasprotno. Določene stvari so boljše in cenejše kot drugje.
profi
15. 11. 2023 20.21
+2
Kupujem v tujini,ker je ceneje,hvala bogu mi je meja blizu,kjer so isti izdelki do 35% cenejši.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2023 20.25
Tudij jaz ampak je prav tako potrebno premisliti kaj kupiš, ker je pa vseeno marsikaj pri nas ceneje.
ZIPPO
15. 11. 2023 19.34
+3
Medtem ko gospodje v lepih oblekah in kravatah sklepajo posle, se rokujejo in smehljajo, imajo delavci v Tuševih trgovinah SRAMOTNE PLAČE! Tuševe trgovine ustvarile 6 milijonov izgube. Le kako to? Gospodje v kravatah že vejo, a jih ne zanima, dokler ZA NJIH ni finančnih težav. Če bi se delavci v Tušu ZAVEDALI, kaj bi dosegli, če bi VEČINA prenehala z delom, protestirala, šla na ceste, dokler SVOJEGA ne bi dosegli. Če bi se le zavedali..... DOSEGLI BI VSE!!!Do takrat vam bodo pa gospodje v lepih oblekah delali izgubo in krojili vaše mizerne plače. LP
scipio
15. 11. 2023 21.39
Zataknete si lahko vaš proletarski socializem in enakost in zastonjstvo nekam. Vsak slovenski kmet dobro vé, kam se mu splača prodajati njegove pridelke in kam ne in za koliko. V nedeljo gre zato najprej k maši in potem v gostilno, pa ne pit temveč sklepat posle za dalje...
mojcd
15. 11. 2023 19.32
Konkurence ne bo vec…..in to se dopusca
SAKOSAKO
15. 11. 2023 19.23
+2
Mercator najdražji kupec!!!
Joakim
15. 11. 2023 19.15
+6
Hvala Bogu. Na Stajerskem imamo Jagra.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2023 19.31
+7
Tudi tam je isto kot v vseh drugih štacunah. Nekaj dobrega nekaj pa gift.
Kollerik
15. 11. 2023 19.57
+1
Jager ma vglavnem le nekaj manjše cene, kot tuš.... no, zdaj mercator. Lidl je boljši.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2023 20.25
Finfer
15. 11. 2023 19.12
+3
Kdo bo pa plačal njihove 500-600 milijonske dolgove do desetin različnih bank in desetin različnih dobaviteljev in ali je ta denar porabljen s strani rodbine tuš ki so jih mediji obravnali kot najbogatejše državljane ki nikoli ne bodo vrnili denarja ki je na varnem v davčnih oazah !!
St. Gallen
15. 11. 2023 19.04
+1
pozabljate....koliko 10.000 Slovencev se dnevno vozi v sluzbo v Avstrijo, Italijo. ...zakaj ni kadra :-) Stevilke za 2022: 20.956 ljudi izseljenih iz SLO. Tolcite dno dan za dnem vedno bolj in plesite.
SREBRNIBREG.
15. 11. 2023 19.34
+8
Že celo večnost tuliš, da si v Švici katera se očitno nahaja v kleti na Trstenjakovi. Torej si ti že zdavno prej odšel v tujino kot je prišel Golob na vlado. Torej spet zavajaš in manipuliraš. Pravi kletni...
Rožle Patriot
15. 11. 2023 19.00
+4
Ali imamo mi draginjo zaradi Gaze? ... Pred tem se je Holobize zgovarjal na Ukrajino .. in kaj zdaj .. ... Zagaj imamo še vedno draginjo .. En veliki mateg je bil tole ... izgovor za dvigovanje cen .. !
Kollerik
15. 11. 2023 20.02
Pinko.... v Ukrajini je ogromno kmetijskih površin in zdaj kupujemo ameriški plin, ki je drag kot žafran. Zato tudi zapirajo keramiko Gorenje. Ta vaš vodja pa ima milo rečeno res nasplošno zelo nerazgledane volilce, s tabo na čelu, hahaha..
sandi101
15. 11. 2023 18.56
+9
Pri nas se množijo edino še trgovine in občine...
flojdi
15. 11. 2023 18.54
-2
flojdi
15. 11. 2023 18.56
+3
.jest grem jutr kupit jogurt.briga me kam.(oz ..bom ga tam kjer bo en in isti cenejši