Gospodarstvo

UBS za dobre tri milijarde evrov kupila Credit Suisse

Bern, 19. 03. 2023 20.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š., STA, D.J.
Komentarji
385

Švicarska banka UBS je pristala na nakup svoje tekmice, banke Credit Suisse. Slednja je ponudbo zvišala na dobre tri milijarde evrov. "To je zgodovinski in žalosten dan za Credit Suisse, Švico in svetovne finančne trge," je po najavi odločitve dejal trenutni predsednik banke Credit Suisse Axel Lehmann.

Sicer pa je švicarska vlada banki UBS kot del prevzema dala dobrih devet milijard evrov jamstva za morebitne izgube, je pojasnila finančna ministrica Karin Keller-Sutter

Po napovedih Bloomberga bo posel zagotovo vodil v precejšnje krčenje delovnih mest. Že pred petkom je bilo načrtovano, da bodo v Credit Suisse število zaposlenih zmanjšali za 9000, zdaj bo verjetno ukinjenih še precej več delovnih mest. Ob tem je predsednik UBS Colm Kelleher obljubil, da bodo bili "obzirni delodajalci", poroča Blick. "Obljubim, da bomo obzirni delodajalci, a moramo pred tem še narediti analizo stanja," je dejal direktor.

Sprva je UBS za nakup ponudila največ milijardo dolarjev. Po besedah poznavalcev naj bi bili šefi Credit Suisse nad to ponudbo "popolnoma zgroženi", piše "Handelzeitung". Z vidika CS je bila ta ponudba prenizka in bi preveč oškodovala delničarje – tako kot zaposlene, ki imajo interes v delniškem kapitalu banke. Nato so ponudbo zvišali na dve milijardi evrov, kasneje na končne tri milijarde evrov. 

Švicarske oblasti so sicer razmišljale tudi o nacionalizaciji Credit Suisse, če bi posel z UBS propadel. Če bi bil kratkoročni prevzem s strani UBS preveč zapleten, bi morala vskočiti država, da banka ne klecne.

Pristojni želijo čim prej rešiti problem banke, saj se bojijo širitve težav.
Pristojni želijo čim prej rešiti problem banke, saj se bojijo širitve težav. FOTO: Shutterstock

Razprava se je sicer vlekla že od včeraj, za mizo pa so sedeli najvišji predstavniki švicarske centralne banke, Finme, CS in UBS. 

Kot je že v petek poročal Financial Times, je švicarska centralna banka, ki jo vodi Thomas Jordan, želela, da se banki "dogovorita o preprosti in nezapleteni rešitvi, preden se v ponedeljek odprejo finančni trgi".

Izredna združitev z UBS se je tako nakazovala že konec tedna, poroča blick.ch. Likvidnostna pomoč centralne banke v višini 50 milijard CHF (dobrih 50 milijard evrov), o kateri je bilo govora v sredo zvečer, je zagotovila le začasno olajšanje. Delnice Credit Suisse so nato že v petek znova precej izgubile na vrednosti. 

Da situacije ni mogoče enostavno ukrotiti, so pokazale tudi cene obveznic. Kljub podpori centralne banke so si komaj opomogle od najnižjih vrednosti. Na zelo visoki ravni so ostale tudi razvpite kreditne zamenjave, ki ščitijo pred neplačilom obveznice.

"Ena od razlag bi lahko bila, da je moral Credit Suisse deponirati visokokakovostna sredstva kot zavarovanje pri centralni banki, da bi pridobil potrebno likvidnost. To je spremenilo profil tveganja banke – postala je bolj tvegana. Nekateri imetniki obveznic so to morda opazili. Velik dvig likvidnosti ni bila dobra novica niti za bonitetne agencije. V petek je DBRS Morningstar, četrta največja bonitetna agencija na svetu, znižala bonitetno oceno Credit Suisse na 'BBB'," še navaja švicarski časnik. 

 

Toda ali je združitev z UBS sploh smiselna? Odgovor na to je zapleten, so za Blick dejali poznavalci, ki celo menijo, da bi popoln prevzem in integracija Credit Suisse težko delovala in bi lahko celo ogrozila UBS.

Največ težav naj bi imel oddelek investicijskega bančništva pri UBS. Kiana Abouhossein, znan bančni strokovnjak, tako meni, da bi bilo treba podjetje popolnoma likvidirati. Stroške ocenjuje na dobrih 30 milijard evrov. A kdo bi to plačal?

Alternative: prevelika politična tveganja?

Kakšne alternative so se banki še ponujale poleg združitve? Strokovnjaki menijo, da je bila ena izmed njih ta, da bi centralna banka še bolj podprla Credit Suisse in ob vzdrževanju likvidnosti tudi jamčila za vse vloge strank.

Ali pa da bi banko dodatno dokapitalizirali. To bi banki v težavah dalo čas za prestrukturiranje. 

Banka je sicer kljub vsej drami še vedno dobro kapitalizirana in ima tudi zadostno likvidnost. Švicarska komisija za nadzor finančnih trgov Finma je to potrdila prejšnji teden.

Zakaj je torej banka postala igrača za špekulante, ki bi s tako imenovano prodajo na kratko zbijali ceno? Zakaj je potem toliko vlagateljev dvignilo svoja sredstva?

"To je vprašanje, ki ima pravzaprav le eno logično razlago: stranke in delničarji so popolnoma izgubili zaupanje v banko in njene direktorje. Nihče več ni verjel, da sta izvršni direktor Ulrich Körner (60) in predsednik Axel Lehmann (64) zmožna banko pripeljati do uspeha," piše Blick. 

Razpad kredibilnosti se je po mnenju časnika začel pred leti. Toda lansko poletje je prišlo do točke preloma. Vodstvo je obljubilo korenite spremembe, nato pa za več mesecev izginilo – da bi oblikovali strategijo. A govorice so se začele širiti in stranke so že dvignile milijarde. Lehmann je stvari samo še poslabšal, ko je decembra zamolčal odlive in zato pristal v središču pozornosti regulatorjev. Še zadnji kanček kredibilnosti pa se je sesul, ko je morala banka po posredovanju ameriške komisije za vrednostne papirje preložiti objavo letnega poročila. 

V nevarnosti 10.000 delovnih mest

Ob združitvi z UBS bi sicer lahko delo izgubilo 10.000 zaposlenih, poroča tiskovna agencija Reuters. 

Strokovnjak za investicijsko bančništvo Andreas Ita je v intervjuju za NZZ am Sonntag zatrdil, da bi združitev CS z UBS "takoj ustvarila mir". Vendar pa bi se združitev po besedah Ite zgodila na škodo zaposlenih, ki jih čaka krčenje delovnih mest v obsegu, ki se ne bi zgodil, če bi bil kupec iz tujine. 

Združenje švicarskih bančnikov SBPV je medtem pozvalo k takojšnji ustanovitvi delovne skupine. Vključevati mora predstavnike delodajalca, odbora zaposlenih in združenj zaposlenih, pravijo. "Niti na tisoče predanih uslužbencev CS niti splošna javnost ne bi smela plačati za napake vodstva," pravi SBPV.

A krčenje delovnih mest bo, menijo poznavalci, neizbežno, saj se poslovna področja obeh bank zelo ujemajo. Credit Suisse sicer v Švici zaposluje okoli 17.000 ljudi. 

Kaj se je zgodilo z nekoč uspešno banko?

Za zmešnjavo, v kateri se je zdaj znašel 167-letni švicarski posojilodajalec, je mogoče kriviti niz škandalov v dolgih letih, menjave najvišjega vodstva, izgube v višini več milijard evrov in nespodbudno strategijo, poroča Reuters.

Razprodaja delnic Credit Suisse se je začela leta 2021, sprožile pa so jo izgube, povezane s propadom investicijskega sklada Archegos in Greensill Capital.

Januarja 2022 je nato Antonio Horta-Osorio odstopil s položaja predsednika zaradi kršitve covidnih pravil, le osem mesecev po tem, ko so ga najeli, da reši banko v težavah.

Julija istega leta je novi izvršni direktor in strokovnjak za prestrukturiranje Ulrich Koerner predstavil strateški pregled – vendar mu ni uspelo pridobiti zaupanja vlagateljev.

Neutemeljene govorice o morebitnem propadu banke lansko jesen so stranke pognale v beg.

Credit Suisse je nato februarja potrdila, da so stranke v četrtem četrtletju dvignile 110 milijard švicarskih frankov, medtem ko je banka utrpela največjo letno izgubo od finančne krize – v višini 7,29 milijarde švicarskih frankov. 

Delnice Credit Suisse so v zadnjih dvanajstih mesecih izgubile več kot 75 odstotkov svoje vrednosti.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (385)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Potouceni kramoh
20. 03. 2023 10.33
+2
Primerjava CS in USB ..prva bankrot,druga dobro poslovanje.V stroških poslovanja med bankama pa razlike mogoče v procentu dva.Al morš bit nor da zjebeš banko ali pa je nekomu bilo v interesu da banko zapre,pobere smetano,pusti pufe in 10 jurčkov brezposelnih.
Skadi
20. 03. 2023 09.38
+4
Lastništvo bank je v rokah nekaj družin in ti vodijo svetovno politiko - razcvet gospodarstva, trenutno pa krizo.
slohren
20. 03. 2023 09.30
+6
Nekaj dni nazaj, je bil podatek, da je 65% delavcev v najnižjem dohodninske razredu. PA KAJ RABITE PODNAPISE ALI KAJ? Zaradi previsokih davkov, so plače premajhne, poglejte si primer trgovin, ne bo delavec prišel iz najnižjega razreda, ker je prevelik strošek, če pride blizo meje razreda, se mu zmanjša delovnik iz 40 na 30 ur ali pa kr na 20 ur, kar v praksi ponavadi pomeni da dela vsak drugi dan, ZMANJŠAT JAVNI SEKTOR ZA 100.000 IN ZDRAVSTVU VZET 2 MILJARDI OD 4 MILJARDI, da se resetira jo itd.., ne sam po delavcih tolčt, ker ne vidimo več smisla, da bi še bilo kaj delali...
Okoliletajo?a
20. 03. 2023 08.38
+3
Švicarjipa vsake toliko let razkrijejo kaj katastrofalnega. Trenutno se spomnim Swissair težav.
natmat
20. 03. 2023 08.17
+10
Tako bi morali storiti kot so Islandci...pozapret vso to škodljivo bančno in borzno zalego ki dela v korist eliti in ne ljudem!!!
wsharky
20. 03. 2023 08.06
+7
alex je žalosten z razlogom, adijo 40k mesečne plače in letni bonus v 1 mio
Firedancer
20. 03. 2023 10.33
User416781
19. 03. 2023 21.40
+3
Pozabljate sicer, da Švica ni EU. In tam je nekoliko drugačna denarna politika. Mene za njih ne skrbi, bolj za EU.
St. Gallen
19. 03. 2023 21.53
-9
in ljudje razmisljajo popolnoma drugace kot na Balkanu
IskraLJ
19. 03. 2023 21.34
+20
To se dogaja, ker financiramo ukrije in izraelske vojne. Slava Rusiji.
Zmaga Ukrajini ..
19. 03. 2023 21.55
-11
Najbrž je kriva konstelacija planetov, pa to. Upam, da res ne bo zmanjkalo Alu folije.
babylon5
19. 03. 2023 21.16
+10
Da slišim razlika med propadlim ftx in banko obe sta uporabljali denar vlagateljev
babylon5
19. 03. 2023 21.43
+8
Bo šel ķšn bankir v zapor ne itak da ne ker skupi snifa z sodnikom
Zmaga Ukrajini ..
19. 03. 2023 21.59
+2
Ogromna razlika! FTX tako kot ostale kripto borze niti slučajno niso tako regulirane kot komercialne banke. Res pa je, da so oboji zašli v likvidnostne težave - prvi samo zaradi požrešnosti, drugi pa z nespametnim vodenjem. Bomo videli še v prihodnje koliko jih bo ugasnilo... Banke denar ustvarjajo dobesedno iz 0.
Firedancer
20. 03. 2023 10.36
+1
Tudi drugi zaradi požrešnosti... verjemi. Sicer pa ja, banka je regulirana, FTX ni... kar pa je najbolj žalostno je to, da je zaključek enak, se pravi tudi regulacija ne deluje kot bi morala.
Julijann
19. 03. 2023 21.02
+7
Credit Svisse pretresajo že leta razni škandali, bile so obtožbe o pranju denarja ...pod pritiskom se je banka znašla v času, ko sta v Ameriki propadli dve banki. Sedaj je svojo tekmico kupila UBS in to po zelo ugodni ceni. Bo pa na cesti ostalo več tisoč ljudi. Drugače pa je Credit Svisse med 30.timi največjimi bankami in propadit ne more kar tako. Nobene panike zaradi tega.
gongash
19. 03. 2023 21.01
+12
Nobenih dokapitalizacij bank nikolinveč
Julijann
19. 03. 2023 21.26
+2
Tu se ne gre za dokapitalizacijo, ampak za nakup. Ena banka bo pač kupila drugo. Mi smo nenehno dokapitalizirali državne banke in jih na koncu poceni prodali. Tu pa se je največji lastnik, Savdska nacionalna banka odločila, da finančnih inekcij ne bo dajala, če bodo potrebne in je tekmica pač kupila svojo tekmico. Ne primerjaj tega z našimi NLB,M NKBM, Abanko, Factor banko ....
Potouceni kramoh
19. 03. 2023 20.59
+6
EU smetanca s Christin Lagard in Von der Layno že veselo čestitajo bankirjem Credit Suisse za nove top uspehe in zmage, da so iz mnogo naredili nič in popoln bankrot.To se res ne zgodi vsak dan!
Abrnk
19. 03. 2023 20.59
+4
Kaj pa kaj jufkar Ivan meni,on ima veliko za povedat o Rusiji?
rude Cat
19. 03. 2023 20.47
+0
Zdej smo ze na treh milijardah
Na pol ovca
19. 03. 2023 20.44
+5
sankcije res delujejo lol.....ne sam na industrijo zaradi drage energije/surovin, ampak na finančni sektor tudi tako je to ko pokažeš svetu pravi obraz in začne svet torej svet BREZ Anglosasov in EU kolonije prazniti račune zahodnih bank torej Arabci, Kitajci, Južno američani, Afričani, Indijci, da tudi Rusi tisti, ki še nimajo blokiranega denarja, ki je to povzočil.
Na pol ovca
19. 03. 2023 20.48
+3
Pozabil dodati a UBS (ki so ga reševal 2009) kupil za 3 miliarde tako poceni pomeni samo eno LUKNJA JE OGROMNA to bo še boleče .
Dejan Kravanja
19. 03. 2023 20.43
+20
Hahahahha pa tok so naši veljaki napovedovali kolaps ruskih bank zdej pa vse obratno!!!Ajmo še enajsti set sankcij Rusiji!!Sramota kdo nam vodi Evropo da nabije sankcije državi ki nas je oskrbovala z poceni energenti hrano itd,na račun pokvarjencev tam čez lužo!!!Fujjj
fljfo
19. 03. 2023 20.45
+2
Ja, beje, da so emigracije iz EUv Rusijo, kjer se cedita med in mleko, vse večje...
Arguss
19. 03. 2023 20.41
+4
Propadlo.Pojdite domov so rekli leta 91 za jna .Isto bomo šli mi domov vsi ,propadlo bo vse .To je začetek konca.
Infiltrator
19. 03. 2023 20.39
+9
Bomo plesal po celi europi a ne bo to lepo,svet itak gre po gobce
RecMiG
19. 03. 2023 20.21
+4
Če bi vsi probali hkrati svoj denar dvignat iz bank po celem svetu bi propadle vse banke hkrati. Same nule v omrežju, natisnjenih pa 5% celotnega dnarja.
Samo-ne-rdeci
19. 03. 2023 20.49
+5
Tota bo težka! Je kar velika večina zadolžena, tisti z plusom pa se nimajo kaj bat.
nikhrast
19. 03. 2023 20.53
-4
tron3
19. 03. 2023 20.19
+16
To še ni nč pa to, pravi party šele začenja, npr. ko na Nemškem zvedo, da je njihova tako opevana Deutsche Bank v globokem minusu, cifra se vrti okol 200 milijard evrčkov!!! Ne bo več njihovega tako opevane Gelda!!!!
nikhrast
19. 03. 2023 20.54
-8
No vidiš kaj se zgodi ko posojajo denar lopovu kot je Trump.