Gospodarstvo

Gospodarske posledice zajezitvenih ukrepov v drugem valu manjše kot spomladi

Ljubljana, 14. 01. 2021 09.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Gospodarske posledice zajezitvenih ukrepov v drugem valu epidemije covida-19 so manjše kot spomladi, vendar pa tudi bolj osredotočene na storitvene dejavnosti, ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Trošenje gospodinjstev se je oktobra in novembra ob zaostritvi ukrepov močno zmanjšalo, povečalo pa se je njihovo varčevanje.

Ob strogih zajezitvenih ukrepih se je na začetku zadnjega četrtletja 2020 v Sloveniji prodaja v trgovini in nekaterih storitvenih dejavnostih, predvsem povezanih z zasebno potrošnjo, precej zmanjšala, je Umar navedel v najnovejši izdaji Ekonomskega ogledala.

"Epidemija in ukrepi za njeno zajezitev so zaradi manjšega povpraševanja močno vplivali tudi na gibanje nekaterih cen storitev in blaga. Medletni padec cen življenjskih potrebščin se je konec leta 2020 nekoliko poglobil, k čemur je prispevala precejšnja umiritev rasti cen storitev in hrane."

Gospodarske posledice zajezitvenih ukrepov v drugem valu epidemije covida-19 so manjše kot spomladi.
Gospodarske posledice zajezitvenih ukrepov v drugem valu epidemije covida-19 so manjše kot spomladi. FOTO: Dreamstime

V drugem valu epidemije so bile manj prizadete izvozno usmerjene dejavnosti. Izvoz blaga v države EU, kamor izvozimo okoli tri četrtine blaga, in proizvodnja predelovalnih dejavnosti sta se po rasti v tretjem četrtletju proti koncu leta nadalje povečala.

Konec decembra 15,9 odstotka več brezposelnih kot pred letom

Ob ohranjanju interventnih ukrepov na trgu dela in predvidoma manjšem padcu gospodarske aktivnosti kot v prvem valu epidemije se je število registriranih brezposelnih decembra nekoliko povečalo, kot ugotavlja Umar, večinoma kot posledica sezonskih dejavnikov. Konec decembra je bilo brezposelnih 87.283 oseb, kar je 3,7 odstotka več kot konec novembra in 15,9 odstotka več kot pred letom.

Konec decembra je bilo brezposelnih 87.283 oseb.
Konec decembra je bilo brezposelnih 87.283 oseb. FOTO: Thinkstock

"Tudi na povprečno bruto plačo od spomladi pomembno vplivajo interventni ukrepi. V zasebnem sektorju se je medletna rast plač od aprila, ko je močno porasla zaradi vpliva metodologije izračuna statistike plač ob velikem številu napotitev zaposlenih oseb v ukrep čakanja na delo, postopoma umirjala," so navedli na Umarju.

V javnem sektorju pa se je z razglasitvijo drugega vala epidemije in ponovnim izplačevanjem kriznih dodatkov znova nekoliko povišala. Podobno kot v prvem valu epidemije je bilo najmočneje prizadeto gostinstvo, kjer se je precej zmanjšalo tudi število delovno aktivnih. Občuten padec se je konec leta zgodil tudi v turizmu, saj je število nočitev domačih turistov strmoglavilo, "potem ko se je močno okrepilo z unovčevanjem turističnih bonov v tretjem četrtletju"

Okrepili sta se prodaja po pošti in internetu

Zmanjšali so se tudi izdatki gospodinjstev za osebne, razvedrilne, športne in druge storitve. Zaradi zaprtja nenujnih trgovin se je močno skrčila prodaja v trgovini z motornimi vozili in trgovini na drobno s poltrajnimi in trajnimi dobrinami. Zaradi manjšega prometa tovornih in osebnih vozil ter tranzita tujih turistov je bila nižja tudi prodaja v trgovini na drobno z motornimi gorivi. Ponovno se je okrepila prodaja živil v trgovini na drobno ter prodaja po pošti in internetu. "Trošenje gospodinjstev se je oktobra in novembra ob zaostritvi ukrepov za zajezitev epidemije znova močno zmanjšalo, povečalo pa se je njihovo varčevanje."

Epidemija in ukrepi za njeno zajezitev so zaradi manjšega povpraševanja močno vplivali tudi na gibanje nekaterih cen storitev in blaga. Medletni padec cen življenjskih potrebščin se je konec leta 2020 nekoliko poglobil. K temu je prispevala precejšnja umiritev rasti cen storitev in hrane, kar na Umarju pripisujejo večji ponudbi zaradi dobre letine, skromno aktivnostjo v gostinstvu ter popolnim zaprtjem nekaterih drugih dejavnosti. "V zadnjih mesecih lani je bil izrazit tudi padec cen poltrajnega blaga, predvsem oblek in obutve. K nižjim cenam so sicer še naprej v največji meri prispevale nižje cene naftnih derivatov."

Koronavirus pasica november

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zibertmi
14. 01. 2021 16.42
+1
le kam so se poskrili vsi članki sds politikov.a jih je sneg zasu v kleti trstenjakove.a se pripravljajo na komemoracijo
dante
14. 01. 2021 12.40
-1
Trenutno, počakajte da se twito razjezi
na22mor
14. 01. 2021 11.32
+2
a to se norca delate al res mislite da smo takšni bedaki
Frasnel12
14. 01. 2021 11.16
+1
Policija nas gor drži😂😂😂
zibertmi
14. 01. 2021 11.07
+2
rosvita je včeraj vprašala hojsa,kar sem bil kar malo presenečen,kako so si zamislili popravljat plačna nesorazmerja za javni sektor ,ko so ga sami z virantom dogovorili,kar mnogi tu govorimo že dalj časa in tudi zujf,kamor spada zamrznitev usklajevanja pokojnin,so dorekli takrat,kakega konkretnega odgovora seveda ni bilo.je pa izrekel nekaj ,kar samo sam verjame,da državljani podpiramo takojšnjo prekinitev stavke policistov.le kje jih jemlje
zibertmi
14. 01. 2021 11.08
+2
članka o hojseku nekako ni,jajo se je pa tudi nekam skril
zibertmi
14. 01. 2021 11.02
+4
če noben drug ni na slabšem,kar seveda ni res,je država pri deset miljard minusa ,ki jo je puklavi ustvaril
zibertmi
14. 01. 2021 11.00
+4
kar ni okupator in njegovi pdporniki,tudi vaši predniki uničili v 45 .poskuša vaša stranka s teboj na čelu že trideset let.pripeljal si nas do prepada v katerega si pahnil masikaterega podjetnika z njihovimi zaposlenimi vred,rad bi nas spravil v ustanove kamor sodiš sam.tvoja maščevalnost do prejšnjega režima in tvoj pohlep po oblasti in koristih od tvojega dela nimajo mej
Jožajoža
14. 01. 2021 11.00
+5
Prejsna vlada in vse ostale vlade,razen jansitične so imele turizem za paradno panogo na slovenskem.ta uničujoča vlada pa je uničila vse
zibertmi
14. 01. 2021 10.59
+2
tole bo novica ja .a je sds plačal tale članek
pop greznica
14. 01. 2021 10.40
+5
Valda so manjše če je že skoraj vse pocrkal
Supervillain
14. 01. 2021 10.35
-5
Gospodarskih posledic sploh ni.
zoran pušenjak
14. 01. 2021 10.24
+7
Malo gospodarstvo je uničeno, turizem uničen, brezposelnih pa je krepko več, samo ne sne se objaviti
spiderx2020
14. 01. 2021 09.57
+7
prosim nehajte zavajati. gospodarstvo je na kolenih zaradi neumnih in nesmiselnih ulrepov, ne zaradi lažne plandemije, v Bosni imajo vse odprto, nobenih ukrepov, nobenih laži na tv, nobenega testiranje, kdaj se vam bo končno posvetilo, da gre za prevaro stoletja. niti obstoj virusa ne morejo dokazati, kaj šele kaj drugega, gre samo za depopulacijo in dober posel farmacevtskih podjetij, Bill Gates bo na račun vaše neumnosti zaslužil še več milijard.......nehajte že s to propagando