Gospodarstvo

'Ukrepi vlade za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu gredo v pravo smer'

Ljubljana, 24. 03. 2020 15.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Vlada je sprejela prvi obsežnejši zakonski paket za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu. "Največji državni intervencionizem" v zgodovini Slovenije, kot ga je opisal vodja posebne posvetovalne skupine Matej Lahovnik, že pozdravljajo v Obrtno-podjetniški zbornici ter tudi v opozicijskih strankah. Zadovoljni so tudi v Pergamu, kjer menijo, da so vladni ukrepi dober temelj za gospodarsko aktivnost po epidemiji.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Ukrepi za pomoč samozaposlenim
    07:25
    Iz 24UR: Ukrepi za pomoč samozaposlenim
  • Iz 24UR: Vse stranke napovedujejo podporo sprejetim ukrepom
    04:16
    Iz 24UR: Vse stranke napovedujejo podporo sprejetim ukrepom

Kot so povedali v Obrtno-podjetniški zbornici (OZS), so zadovoljni, da je vlada upoštevala tudi njihove predloge za samostojne podjetnike in samozaposlene.  
”Od kondicije gospodarstva je odvisno, kako hitro si bomo opomogli po koncu epidemije. Tudi vlada je s predstavljenimi ukrepi danes pokazala, da se zaveda tega dejstva in v ukrepih upoštevala tudi predloge naše zbornice,” je ukrepe vlade komentiral predsednik OZS Branko Meh.

Vlada je v t.i. mega paketu namreč upoštevala predlog OZS, da se v celoti odpišejo prispevki samozaposlenim. V OZS so ob začetku krize večkrat opozorili, da zgolj odlog prispevkov ni ustrezna rešitev.

Samozaposleni bodo zdaj upravičeni do mesečnega temeljnega dohodka v višini 70 odstotkov minimalne plače. Pozdravili so tudi postopke podajanja elektronske izjave o prizadetosti zaradi epidemije, saj "ni zapletenih birokratski postopkov".

Glede prenosa bremena plač delavcev, še vedno poudarjajo, da bi morala to breme v celoti nositi država. Ta po novem krije 80 odstotkov plač zaposlenih, ki so na čakanju na delo.

Predsednik OZS, Branko Meh, pozdravlja ukrepe, ki jih je sprejela vlada, a dodaja, da bi morala država prevzeti vso breme izpada plač.
Predsednik OZS, Branko Meh, pozdravlja ukrepe, ki jih je sprejela vlada, a dodaja, da bi morala država prevzeti vso breme izpada plač. FOTO: Bobo

Če nič ne ustvariš, ne moreš ničesar dati. Stroški podjetja, tudi če je to zaprto, niso le plače zaposlenih in krediti, ampak so tu še drugi stroški, ki jih podjetje mora plačevati. Tu so še najemnine, komunalni prispevki, voda, elektrika, NUSZ itd.,” ponovno opozarja Meh.

V naslednjem mega paketu pa pričakujejo še konkretnejše ukrepe za ureditev plačilne nediscipline in neposredne finančne spodbude panogam, ki so v tem obdobju utrpele največ škode.

Kaj pa prekarci in študenti?

Vladne smernice z naborom ukrepov za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, ki naslavljajo tudi samozaposlene, gredo v pravo smer, so za STA ocenili v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo. Opozorili pa so, da morajo še preučiti, ali bo vlada ustrezno pomagala vsem prekarnim delavcem. Med drugim jih skrbi za študente.

Bo naslednji paket ukrepov vključil tudi pomoč vsem prekarnim delavcem in študentom, se sprašujejo v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo.
Bo naslednji paket ukrepov vključil tudi pomoč vsem prekarnim delavcem in študentom, se sprašujejo v Gibanju za dostojno delo in socialno družbo. FOTO: POP TV

"Menimo, da je vlada vsaj delno poslušala samozaposlene in naše zahteve," je poudaril predsednik gibanja Borut Brezar. Ob tem pa je opozoril, da gre le za prvi pogled in da bo treba ukrepe še podrobno preučiti, "če res pokrivajo čisto vse samozaposlene". V gibanju jih namreč po njegovih besedah skrbi, da bi v vladi "pozabili" določen del samozaposlenih, na primer v kulturi.

"Prav tako moramo preučiti, če ukrepi vlade in finančna pomoč naslavljajo tudi študente. Mnogi so nam v teh dneh pisali, da se preživljajo samo s študentskim delom in da ne vedo, kako si bodo kupili hrano in plačali najemnino," je izpostavil Brezar.

Med danes predstavljenimi smernicami pogreša še razrešitev problema bolniške odsotnosti za samozaposlene. "Samozaposleni so do plačane bolniške odsotnosti upravičeni šele 31. delovni dan," je dejal. "Bolezni se bojijo, saj bi v tem času izgubili prihodke," je dodal.

Ukrepe pozdravlja tudi opozicija

V stranki SAB pozdravljajo vse ukrepe, ki zagotavljajo socialno varnost posameznikov in stabilnost socialne države. "V teh težkih časih seveda pomagamo vladi s svojimi izkušnjami iz kriznih časov in nasveti, ki so izključno v dobrobit državljanov," je v izjavi za medije poudaril namestnik vodje poslanske skupine SAB Andrej Rajh. Spomnil je na izkušnje s sanacijo bank v letih 2013 in 2014. Kot je poudaril je takrat opozicijska SDS sanaciji bank nasprotovala.

Tudi v poslanski skupini SD ocenjujejo, da gredo vladni ukrepi v pravo smer. "S temi ukrepi sem zadovoljen, seveda je vedno vrag v podrobnostih," je danes za medije povedal vodja poslanske skupine Matjaž Han. Dodal je še, da ko bodo dokumente prejeli in pregledali, se bo "verjetno našla še kakšna pomanjkljivost".

Han sicer meni, da je treba vladi pomagati pri sprejemu zakonov, predvsem zaradi težav, ki jih imajo ljudje. 
Han sicer meni, da je treba vladi pomagati pri sprejemu zakonov, predvsem zaradi težav, ki jih imajo ljudje.  FOTO: Kanal A

Tudi LMŠ ocenjuje, da so predstavljeni ukrepi korak v pravo smer, a dodajo, da bi lahko bili ukrepi še bolj ambiciozni. V stranki ocenjujejo, da bi lahko vlada težave samozaposlenih uredila že v prvem paketu interventnih zakonov. "Nekateri samostojni podjetniki so svoje podjetje zaradi negotovosti v teh dneh že zaprli, zato pričakujemo, da bomo našli rešitev tudi zanje," so poudarili v sporočilu za javnost.

Tudi v Levici ugotavljajo, da je v vladnem paketu upoštevan dobršen del tistega, na kar so sami opozarjali. Koordinator Levice Luka Mesec je poudaril, da mora biti pomoč v čim večji meri usmerjena k zaščiti ljudi, nagrajevanju tistih, ki delajo in so vsak dan izpostavljeni tveganjem, in ne sme biti popolnoma brezpogojna.

Kot pravi Mesec, bo vlada precej brezpogojno stotine milijonov evrov razdeljevala podjetjem. Ob tem bi bilo po njegovih besedah vredno razmisliti, da ob pomoči država tudi sama vstopa v lastniške deleže podjetij, da denarja ne daje popolnoma brezpogojno in nepovratno. 

Pergam: Vladni ukrepi dober temelj za gospodarsko aktivnost po epidemiji

Vladni ukrepi za preprečevanje posledic epidemije koronavirusa so vsaj v trenutni fazi prepričali tudi Konfederacijo sindikatov Slovenije Pergam. Primarno so osredotočeni na ohranjanje delovnih mest in zaščito socialno ekonomskega položaja delavcev ter predstavljajo dober temelj za nadaljevanje gospodarske aktivnosti po koncu epidemije, ocenjujejo.

Kot je pojasnil predsednik Pergama Jakob Počivavšek, predloge načeloma podpirajo, "vsekakor pa je treba počakati tudi na predlog zakonskega besedila".

V Pergamu kot pozitivno izpostavljajo kombinacijo ukrepov, pri čemer posebej izpostavljajo rešitve za preprečevanje odpuščanja zaposlenih in ohranjanje vsaj primerljive ravni razpoložljivega dohodka prebivalstva. Gre za odločitev vlade, da namesto delodajalca prevzame breme nadomestil plač in prispevkov za socialno varnost, hkrati pa zviša nadomestila za delavce, ki denimo ne morejo delati zaradi varstva otrok, s 50 na 80 odstotkov. Prav za to so se zavzemali tudi v Pergamu.

Vse to je, tako Počivavšek, pomembno tudi za ohranjanje kupne moči in zasebne potrošnje.

Pozdravil je tudi zavarovanje položaja samozaposlenih, zlasti tistih, ki so morali v celoti začasno prenehati opravljati dejavnost.

Hkrati pa se je zavzel za sprejem dodatnih ukrepov za zaščito zdravja zaposlenih, "ki kljub razglašeni epidemiji nadaljujejo delo, zlasti je treba zagotoviti zaščitno opremo in sprejeti ustrezne zaščitne ukrepe pri delodajalcih v zasebnem sektorju". V Pergamu verjamejo, da bi bilo treba za te zaposlene "uzakoniti obvezen dodatek za delo v rizičnih razmerah, ki ne bi bil obdavčen, in jim zvišati povračilo stroškov prevoza na delo za čas, ko javni prevoz ne deluje".

Prav tako je po Počivavškovih besedah treba zagotoviti ustrezne pogoje in sredstva za delovanje najbolj izpostavljenih delov javnega sektorja, zlasti z zagotovitvijo dodatnih interventnih sredstev za bolnišnice in druge izvajalce zdravstvenih storitev.

GZS: Želimo si, da bi ukrepi čimprej zaživeli v praksi

Predlogi ukrepov za pomoč gospodarstvu in prebivalstvu v času epidemije koronavirusa, ki jih je danes predstavila vlada, sledijo potrebam gospodarstva in večinoma prinašajo učinkovite, hitre in enostavne rešitve, ocenjujejo v GZS. Želijo si, da bodo ukrepi čim prej zaživeli v praksi, in pričakujejo tudi napovedani drugi paket ukrepov.

Na GZS pričakujejo, da bodo v naslednjem paketu ukrepov, ki ga je danes najavil predsednik vlade, vzpostavljeni tudi učinkoviti mehanizmi za sveže kreditiranje podjetij po vzoru drugih držav ter zavarovanje izvoznih poslov.
Na GZS pričakujejo, da bodo v naslednjem paketu ukrepov, ki ga je danes najavil predsednik vlade, vzpostavljeni tudi učinkoviti mehanizmi za sveže kreditiranje podjetij po vzoru drugih držav ter zavarovanje izvoznih poslov. FOTO: POP TV

"Danes predstavljeni vladni predlog interventnih ukrepov v znatni meri sledi predlogom GZS in potrebam gospodarstva. Večina ukrepov prinaša učinkovite, hitre in enostavne rešitve. Seveda upamo, da ne bo zapletov pri izvedbi," je v video nagovoru ocenil predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Boštjan Gorjup.

Slovenija sledi državam, ki "v času, ko se ustavlja ves svet", svoja gospodarstva ohranjajo z močnimi podporami. "Pozdravljamo, da se država zaveda resnosti položaja, v katerem se je znašlo slovensko gospodarstvo. Likvidnostni krč podjetij bo omilila s prevzemom socialnih prispevkov, stroškov bolniške odsotnosti prizadetih in tudi z garancijsko shemo za terjatve. Ti ukrepi naj čim hitreje zaživijo v praksi," je dodal.

Klub slovenskih podjetnikov pozdravlja napovedane ukrepe

"Zavarovanje delovnih mest in vitalnosti slovenskih podjetij sta ključnega pomena za to, da bomo vsi skupaj lažje izšli iz zdajšnjih težkih razmer," menijo v Klubu slovenskih podjetnikov.  Kot so zapisali so ti v močnem sozvočju z njihovimi predlogi, skupini pa so sodelovali tudi trije člani SBC.

"Z zdajšnjim prvim valom ukrepov bomo najbolj prizadeta podjetja priklopili na respiratorje, drugim pa pomagali z blažjimi zdravili. Medtem ko jih zdravimo, pa moramo zagotoviti likvidnostne in operativne zaščitne pogoje, da bodo prebivalci Slovenije po normalizaciji razmer čim prej in v čim večjem številu lahko spet zasedli svoja delovna mesta. Četudi nevarnost zaradi koronavirusa še ne bo povsem minila," so sklenili.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Robin HUD
31. 03. 2020 14.42
Levičarji naj čimprej podarijo revežem svoj celoletni prihodek in bo stvar rešena v Sloveniji
Uporabnik1727405
25. 03. 2020 11.56
+1
Bogati naj čimprej podarijo majhen delež (ne)opravičeno pridobljenega denarja ,ali naj prodajo vsaj del svojih nepremičnin.Kopičenje premoženja je greh.
wolfterier
25. 03. 2020 10.32
+8
Niti ficka izplačat,dokler ne bo popolnoma zaščitena južna meja. Krize ne bo konec,dokler horde tujcev vdirajo v državo.
cakra
25. 03. 2020 08.33
+4
Nemški stroka je ocenila da bo za premagovanje in postavitev gospodarstva na raven ki so ga imeli pred krizo to je 2% G..R..800 milijard evrov dosti premalo, to je na 1 milijon prebivalstva 10 milijard, eni se tu naslanjate na rešitev SL Z 2.5 milijarde ki jih dobimo z EU kar je samo večja kaplja v morje. SL .. po mnenju stroke se bo morala krepko zadolžit saj smo vezani na izvoz v Nemški trg.
resnicaosvobaja
24. 03. 2020 20.27
-3
Janša bo dober PV, dokler ne bo zmanjkalo denarja od 3 milijard
resnicaosvobaja
24. 03. 2020 19.46
-6
Rešitev nove vlade je torej le, kako razdeliti 3 milijarde evrov. Ko so to počeli v času krize druge vlade je bilo to nesprejemljivo
staridida
24. 03. 2020 20.44
+3
Jožajoža
24. 03. 2020 21.05
-1
ne hitro, umno in za vse enako. levim in desnim.deliš pa lahko,če si prigospodaril. 2 milijardi se bodo nekje izgubile.
iGURT
24. 03. 2020 19.26
-4
fleš uerizmani njuz.... v Nemčiji so se parlamentarci, vsled trenutnih evropskih ukrepov izrednih razmer, odločili vsem s.p.- jem, tudi davčnim dolžnikom, nakazati 15.000 € za prve 3 mesece krize, da ne bi propadli in pristali na zavodu zaposlovanja.... 90 skrajno levičarskih komunajzarjev parlamenta naše male podalpske pa so se odločili, da se bo s.p. - jem nakazalo 70 % minimalne plače ali prevedeno - socialno pomoč v trenutno obstoječi višini....do konca maja...a le, če bodo dokazali, da se jim je zaradi krize pomembneje zmanjšal zaslužek... //DM fb
iGURT
24. 03. 2020 19.22
-5
Denarja je dovolj za vse ukrepe in donacije, je povedala vlada. Leta 2013 je ta ista vlada klicala "trojko". Torej levosredinske vlade od takrat naprej le niso delale tako slabo, kot je opozicija nabijala.
Super Huey
24. 03. 2020 19.08
+15
Bom napisal zelo na kratko in jedrnato. Tole ni nič manjša kriza kot je bila pa leta 91. In ko desna opcija dela dobro, učinkovito in predvsem hitro....v teh kritičnih časih...pa če ji večina leve opcije celo prikimava....potem lahko rečem samo eno....da sem ponosen da sem Slovenec! Končno spet!!
wolfterier
25. 03. 2020 10.34
+3
Levica je nagajala l.91. in nagaja zdaj. Na levico ne moreš biti ponosen !
peresni
25. 03. 2020 13.18
ne moreš iz svoje kože...zloba je v genih
vinogradnik33
24. 03. 2020 18.56
-12
SDS in NSI vzemita si za vzgled sedanjo opozicijo ( LMŠ , SD , LEVICA in SAB ) kako so konstruktivni za razliko od vas , ki ste izključno nekonstruktivni , ste razdiralni in vas je samo nagajanje vladam z željo po oblasti !
OrodniK
24. 03. 2020 18.55
+11
Kaj je sedaj to? Nič komentarjev??? 2000, 3000, 5000 komentarjev, prispevek na naslovnici 3dni?!?! Nič? JANŠA VSEM ZATAKNIL USTA :D Če janševa vlada dela dobro, NI ZANIMIVO ne za medije ne za komentatorje! Smeh
nnanna
24. 03. 2020 19.08
-5
deli prozorne piškote in jo zadolževanje ne skrbi, saj, ko bo treba vračati te vlade ne bo nikjer več!
OrodniK
24. 03. 2020 19.11
+10
Piškote je potalal Šarec, ta vlada deli PREŽIVNINO. Mislim da je jasno?!?
iGURT
24. 03. 2020 19.23
-1
bomo videli koliko in kako bo izvedla to kar zdaj obljublja, do zdaj, razen prepovedi in zaprtja, kadrovanja in dvigovanja plač, ni nardila nič. No je, izgubila je tovornjak zaščitnih mask.
staridida
24. 03. 2020 20.49
+4
peresni
25. 03. 2020 09.57
+1
Pascalo70
24. 03. 2020 18.49
+1
Ne razumem čisto politike, ampak ko se tala evropski denar pač lahko deliš bombončke vsem po vrsti....seveda bo treba to enkrat vrniti, v kakšni obliki je še vprašanje... komaj se je kriza začela pa vsi že tarnajo, zapirajo s.p.- je....če nima privatnik ali s.p. za preživet vsaj tri mesec potem je res bolje da takoj zapre...Slovenija je res socialna država in le malo je takšnih da poskrbi za vse...še najbolje je če le nisi običajen državljan, ampak brezposeln, upokojenec, brezdomec ali kakršnakoli marginalna skupina ljudi...Narava in vsa zgodovina do sedaj je dokazala da preživijo najmočnejši...V vseh bitkah, krizah, epidemijah so žrtve...Treba se je znajti je rekel nekoč bivši predsednik Yuge Tito...vsaka kriza je priložnost za nove podvige, dejanja, posle...le iznajdljiv moraš biti...lepo je sicer gledati kako vsi vodilni, tudi v vladi kažejo kako so dobri - saj pač ni njihov denar....Bodite pozitivni, ustvarjalni, iznajdljivi, poskušajte misliti s svojo glavo, čim manj biti odvisni od drugih, čim manj posnemati druge, ne biti kot horda, ki sledi poglavarju...šele takrat ste zame pravi junaki....in boste znali ceniti kako lepo je življenje...pa lep večer še naprej.
OrodniK
24. 03. 2020 18.52
+6
To niso BOMBONČKI, to je PREŽIVNINA. Kaj ne razumeš?!?! Nekateri so ostali BREZ DOHODKOV!!!
wolfterier
25. 03. 2020 10.36
+3
EkonomskaSvoboda
24. 03. 2020 18.26
+12
To kar sedaj počne ECB in kar počnejo vlade je absolutno pravilno. Neumno bi bilo pustiti, da razpade gospodarstvo, da ljudje izgubijo prihodke, premoženje, to kar so dolga leta gradili. Neumno. Bilo bi neodgovorno. Seveda se bodo sedaj delale tudi napake. (beri: nekateri se bodo malce okoristili). A kdor dela, ta greši. Pomembno je, da pride pomoč hitro. Kdor hitro da, dvakrat da. Potem, ko se stvari umirijo, bomo vsi pametni. Verjetno se bo za nazaj videlo kje bi se dalo še bolje.
marzo
24. 03. 2020 18.38
+0
Ampak kako konkretno bo ECB pomagala? Edini načon je, da natisne denar ter s tem poveča količino denarja v obroku. S tem denar avtomatsko postane manj vreden. Ali je mišljen kakšen drugačen ukrep?
inside1
24. 03. 2020 18.11
-5
naj to čimprej kak konkretnega dajo ven, ker narod je po enem tednu že pošteno živčen, noben nič ne ve in nimajo se kam obrnit. sama neka predvidevanja......
OrodniK
24. 03. 2020 18.29
+9
Kaj si ti prebral kaj si napisal? Po ENEM TEDNU je narod živčen ker nič ne ve! Kaj bi morali v enem dnevu sprejeti ukrepe, spisati zakone, jih uskladiti, dati v parlamentarno proceduro, jih potrditi in uvesti?!?! Pol bi pa kričali-Janša diktator, samodržec,... Kaj ste normalni ljudje?!? Samo pomislim na mestu sedanjega pm v tej situaciji Cerarja ali Šarca: bomo proučili, bomo dobro premislili, bomo celovito reševali kar potrebuje čas,.... Vse pohvale vladi, ki REŠUJE Slovence v tej krizi! Janša je še enkrat demantiral puhljice o njegovi izključevalnosti, ko je v ekspertno skupino za zakonske predloge povabil strokovnjake vseh političnih nazorov!!! Kaj takega od levih strank niti v sanjah ne gre pričakovati. Pohvalno od opozicije da prizna, da vlada v tej situaciji DELA DOBRO in SPREJEMA PRAVE UKREPE!
inside1
24. 03. 2020 18.07
-6
Čakam predlog 2 paketa. Ker v prvem paketu ne najdem rešitve za družinsko podjetje tašče. Lahko samo zaprejo.
Svašta
24. 03. 2020 18.03
+21
Ma js vas ljudi res ne razumem,samo jamranje vas je pa vsak bi hotu imet neki od tega pa če mu pripada al pa ne! Nisem ravno pristaš Janše ampak lahko pa rečem da pametno razmišljajo s tem paketom pomoči...In ja sem sp.jevec od novega leta in sem vesel da bo država priskočila na pomoč....in za vse pametnjakoviče ne vozim se z novim Bmw-em ampak 12.let star francoz,imam pa še eno zaposleno,kateri bi pa tud rad zagotovil kruh.... Tako da lahko samo pohvalim tale vladni ukrep... pa lep pozdrav.
Timibimi
24. 03. 2020 18.02
+3
Od kje denar?... Evropska centralna banka, sprostitev mehanizmov, kohezijski sklad, ki se lahko preusmeri v zdravstvo in socialo... Saj je povedal od kje!
marzo
24. 03. 2020 18.07
+0
Timibimi
24. 03. 2020 18.07
+0
mejacrnikal
24. 03. 2020 18.21
-1
mejacrnikal
24. 03. 2020 18.21
-2
grumf
24. 03. 2020 17.55
-1
Glede na splošno navdušenost ob načinu reševanja aktualnih težav.. Upam, da ne bomo potem vsi jamrali, da koliko so nas zapufali.. Imam mešane občutke ob teh ukrepih. Predvsem pa se vse bolj zavedam, da za časa svojega življenja ne bom videl znižanja zadolženosti države na neke normalne ravni (recimo 27%). Žal.
EkonomskaSvoboda
24. 03. 2020 18.03
+9
Omenjen puf bomo odplačali skozi povišano inflacijo v EU območju z nadaljnjih 10 letih.
grumf
24. 03. 2020 18.16
-3
A pa bo ta zadnji? Bodo naslednji tudi prek inflacije? Če res prie huda recesija.. je Slovenija vedno zelo občutljiva.. Škoda za vse skupaj, pred tem nam je šlo prav dobro. tudi Šarčeva ekipa je ok vodil državo, vsajj kar se financ tiče. Načrtovanje proračuna s presežkom je bila še par let nazaj znanstvena fantastika.
mejacrnikal
24. 03. 2020 18.22
-1
marzo
24. 03. 2020 17.48
-7
Od kje pa državi kar naenkrat milijarde? Gre za tiskanje denarja in bomo imeli čez pol leta hiperinflacijo?
EkonomskaSvoboda
24. 03. 2020 18.04
+4
Ne bomo. Ne bo pa več 1%, ampak bo 3%. To se kumulativno skozi leta pozna. Tako bo ta dolg počasi razvodenel. Beri, denar bo manj vreden.
pomlad76
24. 03. 2020 17.41
-8
Ko bo ta epidemija mimo, ko se bo življenje vrnilo v stare tirnice, takrat se bodo začele podražitve. Dražilo se bo zavarovanje, zdravstvene storitve, nabijanje trošarin na bencin, elektriko, dražila se bo hrana.... Janša si dela lepo priljubljenost med ljudmi, lahko daje denar, vprašanje kje bo vse ta denar končal, tisti ki je najbolj ranljiv bo dobil najmanj ali pa nič.
saknukdhwkfnnkj
24. 03. 2020 18.01
+9
Glej, vem da ni rožnata situacija a če je človek zdrav lahko se kosa marsikateri situaciji tudi gospodasrki - finančni!!! če pa zboliš oz. še kaj hujšega...kaj pa potem? Upajmo da bo to čimprej mimo in da se življenje vrne v stare tire pa smo vsi zmagal.... ozrite se in poglejte kaj smo imeli in kaj imamo sedaj (hebeš denar) pa Lep pozdrav
EkonomskaSvoboda
24. 03. 2020 18.05
+9
Trenutno vlada gasi požar. Ko je požar, pa se ne sprašuješ preveč od kje boš vzel vodo. tu priljubljenost nima nobene zveze, saj ti zdrava pamet govori, da je terba sedaj držati nad vodo gospodarstvo in tudi posameznike.