Gospodarstvo

'Ukrepi za blažitev posledic koronavirusa naj bodo tudi za samozaposlene'

Ljubljana, 11. 03. 2020 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Ma.Ko. / STA
Komentarji
21

Posledice koronavirusa že pustošijo tako po velikih kot majhnih podjetjih, na udaru je tudi več deset tisoč samozaposlenih v gospodarstvu. Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije se zato obrača na državo, da v interventni zakon nujno vključi ukrepe za ranljivo skupino samozaposlenih. Prve žrtve so tudi prekarke in prekarci, ki delajo za honorarje na različnih področjih od kulture, izobraževanja in turizma do ostalih storitev, so opozorili nevladniki.

V Sloveniji je kar 68.000 samozaposlenih v gospodarstvu. V okviru interventnega zakona je predvidenih 51,5 milijonov evrov oziroma subvencija države v višini 40 odstotkov za plačilo nadomestila za čakanje na delo doma. Na Obrtno podjetniški zbornici Slovenije (OZS) pa pogrešajo ukrepe za samozaposlene, ki po ZDR-1 nimajo položaja delavca. "Zavedati se moramo, da so prav samozaposleni najranljivejša skupina. V primeru, ko neka samozaposlena frizerka zboli ali pa zaradi strahu pred koronavirusom ostane brez dela, je ogrožena njena eksistenca. Zato od države pričakujemo, da bo ustrezno poskrbela tudi za samozaposlene," je poudaril predsednik OZS Branko Meh.

Na OZS pričakujejo, da bo država poskrbela za samozaposlene.
Na OZS pričakujejo, da bo država poskrbela za samozaposlene. FOTO: Dreamstime

Nevladniki pozvali vlado, da honorarnim delavcem na področju kulture, izobraževanja in turizma zagotovi osnovno socialno varnost in delavske pravice

Predstavniki nevladnih organizacij Inštitut 8. marec, Delozlom in Delavska svetovalnica, pa so v današnjem sporočilu za janost izpostavili, da ukrepi, kot je prepoved vseh javnih prireditev v zaprtih prostorih, ki imajo več kot 100 obiskovalcev, ter upad potovanj in razvoj dogodkov v turizmu vplivajo na gospodarstvo in delavce. Prve žrtve so po njihovih besedah prav zaposleni v atipičnih oblikah dela. "Ko so se zaprla gledališča ter koncertne in kinodvorane, so namreč prav oni prvi ostali brez dela in kakršnekoli socialne varnosti. Ker 'naročniki' do prekarcev nimajo nobenih formalnih obveznosti, se lahko na njih najlažje privarčuje - brez stroškov in obveznosti," so opozorili.

Za honorarne delavce na področju turzma, izobraževanja in kulture bo država morala bolje poskrbeti, menijo nevladniki.
Za honorarne delavce na področju turzma, izobraževanja in kulture bo država morala bolje poskrbeti, menijo nevladniki. FOTO: Shutterstock

Nevladniki so zelo kritični, ker država za te delavce ne pripravlja nobenih ukrepov, ki bi jim pomagali v trenutkih, ko so nepričakovano ostali brez vseh dohodkov.

"Ker nimajo plačane bolniške odsotnosti in dopusta, si že v običajnih razmerah dejansko ne morejo privoščiti prenehati z delom in običajnim življenjskim ritmom. Zdaj pa je delo za njih čez noč izginilo," so izpostavili. "Potrebno jim je zagotoviti osnovno socialno varnost in delavske pravice," so poudarili.

'Postopki naj bodo enostavni'

V OZS želijo, da bodo postopki dokazovanja izpada dohodkov zaradi posledic koronavirusa administrativno enostavni, ob tem pa predlagajo, naj se odstotek sofinanciranja nadomestila za čas čakanja delavca doma zviša na vsaj 50 odstotkov, ob tem da se hkrati država odpove plačilu prispevkov in dohodnine za zaposlenega v času čakanja na domu.

Poleg tega v OZS zahtevajo, da breme bolniških nadomestil za delavce, ki bodo ali so zaradi koronavirusa odsotni z dela, že od prvega dneva odsotnosti nosi država (ZZZS) in ne delodajalec. "Predlagamo da enako velja tudi za tiste, ki so zaradi virusa v karanteni ali jim je odrejena samoizolacija. Ti ukrepi naj veljajo tudi za vse samozaposlene v gospodarstvu," so izpostavili.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (21)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
12. 03. 2020 20.01
+0
Ko koronavirusa ne bo več se bo v podjetjih in drugje delalo 5× bolj kot sedaj vse za nazaj pa naj še potem pišejo gospodje kako gre vse navzdol in se znižuje,ker se bo vse še bolj zelo okrepilo.Lp Genius
vomo
11. 03. 2020 16.54
+3
Do centa JAVNO IN TRANSPARENTNO-vsa pomoč mora biti PREGLEDNA in na NETU. Kdo je odobril...in na prvi strani tekoči denar, kateri je na razpolago za pomoč.
vomo
11. 03. 2020 16.16
-1
PODARJAJO davkoplačevalski denar, NAŠ DENAR. Mislim, da bi morala biti pomoč javna in vsem dostopna. Morala bi biti enostavna pot do nje in zelo PREGLEDNA. ŠE ENKRAT TO JE naš denar...Spet bodo dobili ljudjje s spiska in s privilegiji.. JAVNA OBJAVA DO CENTA, KDO BO DOBIL POMOČ. SODNIKI REŽIMA IN NJIHOVI DELODAJALCI PETA KOLONA SE JE ŽE ZAČELA MASTIT.
izRODEk
11. 03. 2020 15.57
+8
OZS zadnjih 10 let: Država naj se umakne iz gospodarstva. OZS sedaj: država naj pomaga. Dodatno: država naj pomaga privat podjetjem, ki imajo nekateri celo milijonske dobičke in premoženje. Za tiste, ki imajo mali s.p. z nekaj orodja ali kakšen osebni računalnik in komaj shajajo iz meseca v mesec, pomoč ni potrebna. Mah poglejte, nacistična Evropa leta 2020 v vsem svojem sijaju. Uživam v pogledu, ko se vse skupaj ruši in se tudi bo zrušilo. Crkni EU. Crkni v mukah!
Darko32
11. 03. 2020 16.04
+28
Zelo dobro in korektno si napisal. Malim SP-jem, kateri ima samo enega zapslenega bolezen za 3 tedne lahko pokoplje. Zato je namestu, da se najprej pomaga tem v celoti, saj so od leta 1991 gonilo ekonomije. Razni barabini, ki poročila prirejajo za vsakodnevne potrebe pa je potrebno najprej prekontrolirati in nato šele pomagati.
MIH?E
11. 03. 2020 15.27
+46
V gradbeništvu že 4 mesece brez pravega dela. Najprej ljudje ne dobijo kreditov, sedaj pa.še to. Najbolje da S.p. zaprem in grem na zavod. Niti za 400 e prispevkov ni....
+9
za kolk mi bajto zgradis?kasne so cene..tako manjso..recmo 150kvadratov..pritlicje in prvo nadstropje..pa recimo vsaj do 3.podalsane faze ali 4.faze....
janez653
11. 03. 2020 16.32
+5
kako ne? jaz pa ne dobim gradbenikov... Vsi zasedeni. Stanovanjski krediti se dobijo enako kot prej.... Še lažje, zdaj ti štejejo vse prilive, ne samo neto plače
+3
sej to..jst tud lahko dobim kredit..ze vse zmenjen..sam se izvajalca rabim..
upornik30
11. 03. 2020 15.24
-71
sp pa res ne rabijo pomoči saj so hoteli na svoje samo zaradi plače da imajo večje!
Music_boy
11. 03. 2020 15.28
+43
nekateri gremo v sp ker se v trenutni službi ne da zdržat zaradi mobinga tako da ni vse tako črnobelo kot vi to vidite
upornik30
11. 03. 2020 15.35
-43
Darko32
11. 03. 2020 16.06
+28
Ne klobasaj neumnosti. Pravilno, da se pomaga malim s.p-jem in samozaposlenim, te lahko uniči bolezen za nekaj dni, ker bodo potem sdradali ali pa propadli. Raznim goljufom, ki za potrebe raznih subvencij prikazujejo enomen promet. Ko pa gre za plačilo davčnih ovbeznosti pa so največji reveži.
janez653
11. 03. 2020 16.34
+3
upornik je pa bebec. ti pa ne rabiš plače, kaj p si v službi
Ringo
11. 03. 2020 16.40
+9
UPORNIK je pa res bebec da take kvasi. Sam je nesposoben it za s.p. in sigurn uživa v službi v javni upravi zagarantirano do penzije in je vsako leto med najbolj glasnimi ko je treba plače dvignit za nekaj eur,ker majo tko al pa drugač skoz prenizke.
boboljš
12. 03. 2020 12.09
+2
Ne kvasi neumnosti...večina sp je nastalo zaradi tega, ker mladih nihče ni hotel več zaposliti in so, če so želeli začet delat, bili primorani odpreti sp. In velika večina jih zasluži komajda toliko da pokriva prispevke...morda malenkost ostane za v lonec. Ne meči vseh v isti koš!!
Supervillain
11. 03. 2020 15.15
+13
Gospodarstvo se bo resetiralo potem pa zagnalo na polno.Lp Genius
jspatipaon
11. 03. 2020 15.13
+26
kaj pa mladi prvi iskalci zaposlitve? nam doben nebi pomago, vez pa nimam!
+5
janez653
11. 03. 2020 16.34
+2
če pa mlad ne dobiš službe v tem času, moraš biti pa res nesposoben.
AlternativeFacts
11. 03. 2020 15.07
-15
Ne potrebujem pomoči za blažitev posledic koronavirusa.