Gospodarstvo

Umar: Poleg poplav še druge negotovosti za gospodarsko aktivnost

Ljubljana, 16. 08. 2023 15.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Aktivnost v gradbeništvu se je v drugem četrtletju za razliko od pričakovanj okrepila, prav tako rast dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih. Rast storitev se znižuje, so na Umarju komentirali najnovejše podatke o rasti BDP. Na nadaljnjo gospodarsko aktivnost bodo vplivale poplave, ohranjajo se tudi druge negotovosti.

Po danes objavljenih podatkih Statističnega urada RS se je realni bruto domači proizvod (BDP) v drugem letošnjem četrtletju povečal za 1,4 odstotka na letni ravni.

Poleg okrepitve aktivnosti v gradbeništvu in dodane vrednosti v predelovalnih dejavnostih, kar je drugače, kot so kazali razpoložljivi podatki, so se močno povečale investicije v osnovna sredstva, zlasti gradbene, so komentirali na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Okrepila se je tudi državna potrošnja.

Gradnja hiše
Gradnja hiše FOTO: Shutterstock

Po drugi strani so se zelo znižale zaloge, kar je poleg manjše potrošnje gospodinjstev vplivalo na velik upad uvoza. Slednji je bil večji od znižanja izvoza in je vplival na močno pozitiven prispevek menjave s tujino.

Ob tem na Umarju ugotavljajo, da je bil kazalnik gospodarske klime v Sloveniji na začetku tretjega četrtletja na najnižji ravni zadnjih dveh let. Julija se je poslabšal tudi kazalnik gospodarske klime za evrsko območje.

Na nadaljnjo gospodarsko aktivnost bodo po napovedih urada vplivale tudi obširne poplave, ki so nedavno prizadele Slovenijo. Ohranjajo pa se tudi druge negotovosti. "Te so povezane z inflacijskimi gibanji in učinki zaostrovanja monetarne politike na gospodarsko aktivnost. Prav tako ostaja povečana negotovost, povezana z vplivom cen energentov na proizvodnjo energetsko intenzivnih panog in preskrbo s plinom, ki je odvisna tudi od razvoja dogodkov v Ukrajini," je povedala namestnica direktorice Umarja Alenka Kajzer.

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.