Slovenija

Velika zmešnjava na Vzajemni

Laško, 25. 08. 2009 08.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na skupščini Vzajemne so nekdanji član uprave peter Pustatičnik in dva člana nadzornega sveta ostali brez razrešnice. 13 predstavnikov ZDUS na skupščino ni smelo.

Udeleženci skupščine Vzajemne so potrdili poročilo o poslovanju v letu 2008 in sklep o spremembah in dopolnitvah statuta. Glasovali so tudi o podelitvi razrešnic članom nadzornega sveta in članom uprave. Kakih 40 udeležencev skupščine, med katerimi je bil precejšen delež zaposlenih v Vzajemni, ni podelilo razrešnice članoma nadzornega sveta Gregorju Primicu in Dejanu Rituperju, prav tako pa je brez razrešnice ostal tudi nekdanji član uprave Vzajemne Peter Pustatičnik. Slednji je bil s položaja v upravi zaradi notranjih sporov razrešen že pred časom.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: Kanal A

Kot je ob tem poudaril Pustatičnik, gre pri vsem skupaj "za velik konstrukt". Po njegovih besedah so brez razrešnice ostali natanko tisti člani uprave in nadzornega sveta, ki so v preteklosti opozarjali na določene neracionalnosti in nepravilnosti. Izpostavil je dejstvo, da mu kot zavarovancu Vzajemne danes ni bilo omogočeno sodelovati na skupščini, kar po njegovem mnenju le kaže na dejstvo, da uprava nima iskrenih namenov.

Primic je dejal, da je dejstvo, da mu skupščina ni podelila razrešnice, zanj presenetljivo. Razlogov za tak razplet sicer ni želel komentirati. Poudaril je, da je bila skupščina sicer v skladu s pravili, da pa se zastavlja vprašanje, kako reprezentativna je bila za nekaj več kot 900.000 zavarovancev sestava današnje skupščine.

Predsednik uprave Vzajemne Boštjan Aver je poudaril, da vzrok za nepodelitev treh razrešnic nikakor niso očitki o nepravilnostih, na katere so Pustatičnik, Primic in Rituper večkrat opozarjali. Dodal je, da revizija pokazala, da so očitki o nepravilnostih neutemeljeni, anonimke, ki so na to opozarjale, pa so po mnenju Averja le odraz dejstva, da so apetiti po vodilnih funkcijah v Vzajemni izredno veliki.

Nezadovoljni tudi upokojenci

Že tik pred začetkom skupščine je prišlo do trenj. Vodstvo Vzajemne je namreč pred 13 predstavnikom Združenja društev upokojencev Slovenije (ZDUS) preprečilo sodelovanje.

Kožuh Novakova je ravnanje vodstva Vzajemne označila za absurd evropskega kova.
Kožuh Novakova je ravnanje vodstva Vzajemne označila za absurd evropskega kova. FOTO: Kanal A

Predsednica ZDUS Mateja Kožuh Novak je ravnanje vodstva Vzajemne označila za absurd evropskega kova. Pojasnila je, da se je v Laško iz vse Slovenije pripeljalo 13 pooblaščencev iz vrst ZDUS, ki zastopajo glasove 3801 lastnika Vzajemne.

"Če bi vodstvo delalo dobro, bi bilo veselo našega prihoda in bi nas povabili, da nas prepričajo, da delajo dobro. Očitno ne delajo dobro in se nas bojijo," je dejala Kožuh Novakova. Dodala je še, da je predstavnica ZDUS, ki je prisotnost pravočasno najavila kot posameznica, na skupščini kljub vsemu prisotna in bo tako zastopala barve upokojencev.

Zgodba o skupščini Vzajemne se je sicer zapletla predvsem v zadnjih dneh. Pooblaščenci ZDUS so, nezadovoljni z delom uprave Vzajemne, 4. avgusta zavarovalnici poslali prijavo o zbiranju pooblastil za skupščino. Sporen pa je rok oddaje prijave, saj pri Vzajemni vztrajajo, da je bil 4. avgust zadnji datum, ko bi zavarovalnica morala prejeti morebitne prijave, v ZDUS pa trdijo, da je bil 4. avgust zadnji dan, ko je bilo prijavo še možno oddati na pošto.

Predsednik uprave Vzajemne Boštjan Aver je sicer še nekaj minut pred skupščino zatrjeval, da bodo predstavniki ZDUS kljub neizpolnjevanju formalnosti lahko sodelovali na skupščini, vendar pa se to kasneje ni zgodilo.

Cilj ZDUS po besedah Kožuh Novakove še vedno ostaja sklic izredne skupščine, do katere naj bi prišlo oktobra. Na njej želijo upokojenci zamenjati nadzorni svet Vzajemne, ki bi nato zamenjal še upravo. Ob tem predsednica ZDUS ni izključila možnosti vložitve izpodbojne tožbe za ničnost današnje skupščine.

Vzajemna
Vzajemna FOTO: POP TV

Kaj so še počeli na skupščini?

Sicer pa se je skupščina seznanila tudi s poročilom o notranjem revidiranju za leto 2008 z mnenjem nadzornega sveta in za revizorja za leto 2009 imenovala revizorsko družbo Deloitte revizija. Sprejela je tudi sklep o spremembah in dopolnitvah statuta Vzajemne, s čimer je statut uskladila z zakonom o spremembah in dopolnitvah zakona o zavarovalništvu. Ta na novo in celovito ureja postopek zbiranja pooblastil za glasovanje na skupščini družbe za vzajemno zavarovanje.

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

igor.zemljic1@telemach.net
26. 08. 2009 13.11
Ja,vojna za stolčke na VZAJEMNI poteka že dolgo,a ironija je v tem,da tisti,ki tvorijo ta bogati sklad pri vesm tem nimajo prav dosti besede saj so večinoma zelo oddaljeni od stolčkov,ki prinašajo bogastvo,ki ga s prispevki v blagajno kujejo prav ONI. Prav ti,ki pa se preko medijev naslavljajo z šefi VZAJEMNE,- in njihovi nasprotniki pa oboji vzbujajo dvome o poštenih namenih,saj vemo za kakšne vsote denarja gre pri tej zavarovalnici,ker je navečja v SLOVENIJI in ima pod sabo dejansko pol države. Če ima kdo resne argumente o nepravilnostih v VZAJEMNI naj to pove tam,kjer je za to mesto in čas in naj se kršitelja takoj kaznuje, ne pa, da bomo spet mi zavarovanci na koncu izvedeli kako so nas peljali žejne preko vode, z roko v roki pred mediji pa so se kregali !
Nauders
25. 08. 2009 22.45
kje pa je svinjska gripa? a je poniknala, ojejej, slabo vzdžujete paniko, bote kregani od amerike
8JASMIN
25. 08. 2009 21.28
TA KOŽUHOKA IN MIKLAVČIČ NAJ BOSTA KAR TIHO, KER ONADVA IGRATA ENO DRUGO VLOGO, HOČETA, DA BO TRIGLAV DOBIL VEČ ZAVAROVANCE ZA ŽIVLJENSKO ZAV. TA ŽENŠČINA SE JE V BEOGRADU JOKALA ZA JUGO-KOMUNISTI, NAJ BO RAJŠI TIHO, KER CE BI BILA ZA UPOKEJENCE BI JIM ZRIHTALA BOLJŠE PENZIJE, NAJ BO DOMA IN ŠTRIKA...
titovka
25. 08. 2009 20.59
najbolj pametna zadeva...zapustiti vzajemno in oditi drugam!!!!!
labcon
25. 08. 2009 18.07
"mladinci" so prišli do lonca z medom sedaj pa se veselo nažirajo....upam, da je na dnu strup!
jebise1
25. 08. 2009 17.55
Ne zamenjat zavarovalnico, ampak tiste, ki je ne vodijo tako, kot je bilo njeno poslanstvo, jih je potrebno v RIT nabrcat!!!!
wonn
25. 08. 2009 17.43
Potrebno bo zamenjati zavarovalnico !!!!
kislec
25. 08. 2009 13.57
Banda menedžerska! Jaklič ima dolgo roko - še zmeraj ima na Vzajemni pisarno, pa očitno tudi komandira on sam. Kar se fint z roki tiče - povsod drugje velja priporočena oddaja na pošti isto kot prejem.
LujXV
25. 08. 2009 13.25
Jaz pa predlagam... Vsi upokojenci naj se izpišejo iz zavarovalnice Vzajemna... Saj tako število zavarovancev bo sprejela vsaka druga zavarovalniva.. Me pa zanima kako bo potrem gledalo do vodstvo vzajemne na ta dogodek...
bosoturk
25. 08. 2009 13.08
tole kar se dogaja je za nikamor...ne razumem zakaj Vzajemna ne dela tako, zaradi česar je bila ustanovljena...čeprav delajo kao dobiček, se nam premije še vedno višajo...tile ''I wanna be yapi manager'' nej pa spokajo kufre in nej se nehajo delat budale iz nas...hudič je ko ti nekdo na rep stopi
m12
25. 08. 2009 12.54
to je pač kruta usoda alih delničarjev.čerpav po eni strani normalno, saj bi vsak, ki ima 0,00001% delnic družbe že rad le-to tudi vodil in vplival na sestavo NS. saj lahko, ampak samo v skladu s svojim kapitalskim deležem.nič več in nič manj. mi pa tole organiziranje upokojencev ne dišo.res je, da na vzajemni marsikaj smrdi, a še zmeraj, ko se je kam supustilo upokojence, je za vse ostalo zmanjkalo denarja
petdan
25. 08. 2009 10.46
Očitno lahko neki "kvazi managerji", ki odtujajo težko prislužen denar majhnih ljudi, počnejo v tej državi vse kar jih je volja. Sramota!
alterego
25. 08. 2009 10.41
tud jaz bom podpisal, ta uprava mora oditi!
Dol.z.izdajalci
25. 08. 2009 09.20
To je vreča brez dna in eden od največjih nategov zavarovancev !! V komplet življenju, ko plačuješ dodatno zavarovanje, si lahko privoščiš cca 5 dni bolnice, stem , da ne smeš biti bolan !!
Niko_K
25. 08. 2009 09.12
Jaz bom podpisal! Ker to mi res mal smrdi, kaj počnejo tam.
Naglas
25. 08. 2009 09.10
Kdo pa je lastnik Vzajemne... mislim kdo so delničarji, da je uprava tako samosvoja!!!!
wsharky
25. 08. 2009 08.56
... na vzajemni 'disi' po 'transparentnosti'...