Gospodarstvo

Uprava Triglava zahteva odpoklic nadzornikov Abanke

Ljubljana, 04. 05. 2009 10.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Uprava Triglava je predlagala, da lastniki odpokličejo nadzorni svet Abanke, ki mu predseduje Tomaž Toplak. Delničarji bodo o tem razpravljali na skupščini 28. maja.

Abanka je tretja največja banka v Sloveniji.
Abanka je tretja največja banka v Sloveniji. FOTO: Dare Čekeliš

Abanka je že pretekli teden sklicala skupščino delničarjev, kjer bi sicer razpravljali o višini dividende (predlagana je 1,01 evra) in o letnem poročilu banke. Ker 30. junija poteče mandat dvema nadzornikoma Tomažu Toplaku (tudi predsednik nadzornega sveta Istrabenza in nekdanji prvi mož Kada) in Simonu Zdolšku (predsednik uprave Zvon ena holding), uprava Abanke predlaga, da se na skupščini oba člana imenuje znova za štiriletno obdobje.

Uprava Zavarovalnice Triglav, ki jo vodi Andrej Kocič pa je predlagala razširitev dnevnega reda skupščine in nasprotni predlog uprave Abanke – odpoklic celotnega nadzornega sveta Abanke in imenovanje novega. Edini nadzornik, ki ga predlagajo znova, je Simon Zdolšek, predsednik uprave Zvon ena holdinga, ki je približno 17-odstotni lastnik Abanke. Svojega predloga v Triglavu niso utemeljili ali pojasnili, kar po zakonu tudi ni treba.

V Triglavu so za nove nadzornike, poleg Simona Zdolška, predlagali predsednika uprave družbe Casino Kobarid in prokurista HIT-a iz Nove Gorice Srdana Tovornika (HIT je približno šestodstotni lastnik Abanke), direktorja pravne pisarne v Triglavu Miha Grilca, izvršnega direktorja za finance v Triglavu Uroša Ivanca in direktorja Gradisa IPGI Aleša Vahčiča.

Predsednik uprave Triglava Andrej Kocič
Predsednik uprave Triglava Andrej Kocič FOTO: POP TV

Zavarovalnica Triglav je sicer največji posamični lastnik Abanke s 25,6-odstotnim deležem. Drugi največji lastnik je Sava s 23,83-odstotnim deležem. Sledijo Zvon ena holding (17,16 odstotka), Triglav vzajemni skladi (7,32 odstotka) in HIT (6,15 odstotka). Poleg tega so večji lastniki še Diamond (3,55), Sod (2,24), Vipa holding (2,18), Vipa (1,91) in Raiffeisen Zentralbank Oesterreich (1,47). Omenjeni lastniki predstavljajo 91,42 odstotka lastniškega deleža, drugo so mali delničarji.

Nadzorni svet trenutno vodi Tomaž Toplak, člani pa so še Simon Zdolšek, direktor DSU Uroš Rožič, nekdanji predsednik uprave HIT-a Niko Trošt in Irena Vodopivec Jean iz ministrstva za finance.

  • zacetni
  • VITALHIT
  • KLET KRŠKO
  • SWY
  • WIDEX
  • PEČJAK
  • NEPREMICNINE
  • LISCA

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

manco-capac
04. 05. 2009 12.10
Tale T. Toplak je pa hud nadzornik - Abanka, Istrabenz...